Въпрос за зарибяване с щука

Какво знаем за рибите? Какви са хранителните им навици? Кога се размножават? Местообитания? И още много други въпроси относно Михаля ;)
Аватар
RIMOHIT
Мнения: 3909
Регистриран на: Пон Юни 13, 2005 19:10
Местоположение: Бургас-Стара Загора
дал Браво: 38 пъти
получил Браво: 21 пъти

Въпрос за зарибяване с щука

Мнение от RIMOHIT »

Колеги много ви моля споделете някакъв опит.
Коя стратегия е по добра.Купуване на зарибителен материал с дребни екземпляри (повече бройки ) или по малко бройки но полово зрели екземпляри. Имайте в предвид , че кормораните при нас доста особенно зимните месеци.
hobie revolution 13

Аватар
Torsade
Мнения: 547
Регистриран на: Пон Май 16, 2005 23:33
Местоположение: София
получил Браво: 3 пъти
Обратна връзка:

Мнение от Torsade »

Като че ли пускането на умерен брой полово зрели екземпляри ще е по-ефективна и по-икономична стратегия, според мен. Така бързо ще се получат голямо количество хайвер и дребосъци - за да имаш толкова много малки щукички при избора на стратегията да зарибиш с малки рибки, ще трябва да вземеш голяма начална бройка.
Но пък ако пуснеш готови малки рибки, ще спечелиш една година време, за да започнеш да ловиш - иначе трябва да чакаш хвърлянето на хайвера, порасването на дребосъците и т.
Malibukayak X-13
><((((*>

Аватар
joro_olyмпус
Мнения: 11695
Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
Местоположение: Част от седмицата в София
дал Браво: 6 пъти
получил Браво: 8 пъти
Обратна връзка:

Мнение от joro_olyмпус »

Редовно си пълня един гюм с писалки и си ги нося "прешъсссс" на тайно място. Засега дава резултат. :D :wink:

dimisho
Мнения: 2
Регистриран на: Нед Дек 13, 2009 17:24
Местоположение: Бургас

Мнение от dimisho »

и аз съм решил да зарибя една река с писалчици ма много дале4е ми идва монтана да го е**а каете некое место покрай бургас дето има зарибителен материал
Ако не зарибим няма да ядем!

cenov
Мнения: 17
Регистриран на: Чет Сеп 08, 2011 13:51
Риболов: предимно на плувка

Re: Въпрос за зарибяване с щука

Мнение от cenov »

Здравейте колеги
посещавам един малък язовир в който има щука. През зимата и в ранна пролет /когато се предполага че щуката си хвърля хайвера/ нивото на водата е много ниско. След това същото започва да се покачва, като за 1-2 месеца може да се повиши с 10м. Ако хайвера на щуката е хвърлен в плитките участъци, това повишение на нивото на водата дали влияе на неговата плодовитост.

Аватар
Димитър Тодоров
Мнения: 5493
Регистриран на: Вто Юни 07, 2005 19:48
Местоположение: Силистра, на Дунав
дал Браво: 407 пъти
получил Браво: 857 пъти

Re:

Мнение от Димитър Тодоров »

Torsade написа:Като че ли пускането на умерен брой полово зрели екземпляри ще е по-ефективна и по-икономична стратегия, според мен. ...

Споделям напълно. :tup:

Ето и в резюме историята на моя личен опит:
През 2006 година ми идва на ума да зарибя с щуки едно плитко гьолче.Параметрите му са-
обща площ нещо около 20-ина декара,от които по-голямата част обрасла с тръстика,а що-годе чистите огледала ,пълни с роголист.Достатъчно голяма хранителна база от дребна каракудка и псевдоразборки, максимални дълбочни 1.80 - до 2та метра.Искам да ловя с воблери и повърхностни примамки. Та през есента на 2006-та пренасям и пускам там цифром и словом 13 щу(ч)ки от 500-600 до кило и пОлвина макс,като повечето бяха под килограм и толкова - гьолчето го забравям,дори не се появявам там.И така ,докато през лятото на 2009-та (след три години) отивам да си купя чистачки от едно магазинче и момчето ми вика -айде,бързо,че ще ме водят на щуки,избили щуки в еди-кое си гьолче,народа се побъркал и всички ходят да ловят!?
Значи,много я мразя тая дума ,,избили,,! Какво значи ,,избили,, ,откъде избиват тия риби в едно нищо и никакво гьолче,от земята ли избиват,от небето ли падат!! Както и да е..Реших да ходя няколко пъти,че не се знае докога ще продължат да ,,избиват,, риби там. Констатирах,че водоемчето се е напълнило с много ,,сеголетки,, (по няколкостотин грама), с доста щучки около килото (вероятно първото поколение), а първоначално зарибените риби са станали в рамките между 3 и 5 килограма.
Форумите са голяма работа - един услужлив умник от нариба-та дори и карта с гпс -координати постна как се стига дотам по черно и почнаха да прииждат гладни и алчни създания от нашата и всички съседни области,дори идваха от повече от 150 км,щото бяха прочели,че ,,давало,,. В рамките на година и нещо първо избиха и изядоха килограмките,после метнаха маломерките.Периодично улавяха по някоя от първите(вече големи) риби,колко да перят ръцете и да вървят легендите. Накрая почнаха да се оплакват,че вече ,,давало,, само маломерки и не си струвало да идваш от 100 км за кофичка от маслини,пълна с маломерки,а накрая се появи поредният ,,арендатор,, ,който реши да яхне вълната ,подмамен от многото голф-уове наоколо и отсече- ше го праа платено за трофейни шарани! Бутна парче от малката дига за да го ,,чисти,, водоемчето,пресуши го,продадоха и изплюскаха ,каквото беше останало, и се кротнаха.
Сега там има поредната малка и мъртва,празна локва.

Дали считам това за ценен личен опит по отношение на зарибяването? Да,считам.

Дали бих го повторил отново? Не,не бих хранил отново гладни глупаци.

Дали аз съм причината за ускореният края на блатцето? С голяма вероятност.

Крайният ми извод за зарибяванията на малки водоеми - без охрана няма смисъл,само храним хиените.
И не забравяй-ние не ловим риби.Ние,всъщност,ловим себе си..

Stay focused !

Аватар
Д.Граховски
Мнения: 1234
Регистриран на: Съб Фев 04, 2012 19:48
Риболов: Спининг
дал Браво: 4 пъти
получил Браво: 240 пъти

Re: Въпрос за зарибяване с щука

Мнение от Д.Граховски »

Аз миналата година почнах такваз акция на едно скрито гьолче, за сега са 3 щучки ама тая година броят ще нарастне и се надявам да не го открият.
http://maximo.bg

Спининг клуб "Бобър"

Catch & Release

"Човешкият устрем не бива да има граници. Колкото и зле да изглежда животът, докато има живот, има и надежда." Stephen Hawking

Аватар
Fat Head Killer
Мнения: 329
Регистриран на: Пет Ное 15, 2013 1:03
Риболов: Спининг
Местоположение: (България) –Франция
дал Браво: 20 пъти
получил Браво: 1 път

Re: Въпрос за зарибяване с щука

Мнение от Fat Head Killer »

Д.Граховски написа:Аз миналата година почнах такваз акция на едно скрито гьолче, за сега са 3 щучки ама тая година броят ще нарастне и се надявам да не го открият.
:tup: Браво това е хубаво да се развъди щука и на места където я няма но трудно би останала неоткрита ако се посещава от рибари .В тази тема и аз обмислям такова нещо да зарибя един язовир с прилични размери има само каракуда и то в огромни количества преди години се арендуваше но вече не е апетитен има проблем със стената сълзи .Има страхотни условия за зъбатката по бреговете е излязъл папур рай .Живот и здраве като се завърна започвам с преселението на щуки има от къде да ловя щучки до килограм дори но количеството май търябва да е по голямо защото водоема е към 100 декара и бройката трябва да е голяма според мен ,а размножаването то божа работа

Аватар
Д.Граховски
Мнения: 1234
Регистриран на: Съб Фев 04, 2012 19:48
Риболов: Спининг
дал Браво: 4 пъти
получил Браво: 240 пъти

Re: Въпрос за зарибяване с щука

Мнение от Д.Граховски »

Най-хубавото е че не ходят хора там. Тая година също ще търся скрити гьолчета без следи от хора и и ще зарибявам с щуки
http://maximo.bg

Спининг клуб "Бобър"

Catch & Release

"Човешкият устрем не бива да има граници. Колкото и зле да изглежда животът, докато има живот, има и надежда." Stephen Hawking

Аватар
Fat Head Killer
Мнения: 329
Регистриран на: Пет Ное 15, 2013 1:03
Риболов: Спининг
Местоположение: (България) –Франция
дал Браво: 20 пъти
получил Браво: 1 път

Re: Въпрос за зарибяване с щука

Мнение от Fat Head Killer »

Д.Граховски написа:Най-хубавото е че не ходят хора там. Тая година също ще търся скрити гьолчета без следи от хора и и ще зарибявам с щуки
Дано след време ти да се насладиш на труда който си положил за зарибяването им ,а не браконери и не съвестни риболовци да слагат у торбите :tup:

Аватар
bai ves
Мнения: 5558
Регистриран на: Сря Авг 22, 2007 18:53
Местоположение: Велико Търново
дал Браво: 1 път
получил Браво: 14 пъти

Re: Въпрос за зарибяване с щука

Мнение от bai ves »

Някъде 2002ра започнахме да пускаме в Янтра щуки от 400гр до към 1кг, а и малко нагоре. Има хванати щуки вече от порядъка на 2- 3 кг, а знам и за 4.5 кг и 3 кг лично. Не мърдат от големи води, както някои предполагат и при положение, че тук е стръмно. Пускай различни големини ако има храна е ок. Щуката е устойчива и предпазлива риба. :tup:

Публикувай отговор

Обратно към “За рибите”