Сьомгова пъстърва - факти и коментари

Какво знаем за рибите? Какви са хранителните им навици? Кога се размножават? Местообитания? И още много други въпроси относно Михаля ;)
esox22
Мнения: 551
Регистриран: нед дек 25, 2011 17:55
Риболов: Na pluvka
получил Браво: 1 път

Сьомгова пъстърва - факти и коментари

Мнение от esox22 » нед май 13, 2012 17:13

По-нагоре колегите споменаха за пастърви от Власинското езеро и някаква селекция.
Чувал съм , че там имало някакви хибриди със странна окраска.
Може да са и ГМО, но нали са ги пуснали обратно проблем няма.
Ако имате някакви интерсни снимки може да ги разгледаме.
Наслука.Потребителски аватар
Д-р Флекс
Мнения: 8528
Регистриран: чет дек 03, 2009 17:56
Местоположение: София
дал Браво: 924 пъти
получил Браво: 337 пъти

Re: Пъстърва - снимки, излети, примамки, репортажи

Мнение от Д-р Флекс » нед май 13, 2012 17:48

esox22 написа:По-нагоре колегите споменаха за пастърви от Власинското езеро и някаква селекция.
Чувал съм , че там имало някакви хибриди със странна окраска.
Може да са и ГМО, но нали са ги пуснали обратно проблем няма.
Ако имате някакви интерсни снимки може да ги разгледаме.
Наслука.


Много интересно, че споменаваш Власинските хибриди, колега...

Преди две седмици се видях с приятели от рибното стопанство на Доспат, и директора по рибовъдство ми разказа по повод "сьомговите пъстърви" в язовира (който аз дотогава смятах просто за извънгабаритни американки) следното. Те се оказаха не "просто американки", а хибрид, плод на дългогодишни творчески усилия на екип югославски учени-генетици. Те са успели да постигнат чрез сложни кръстоски хибрид на сьомга с американска и балканска пъстърви, като след многодошна селекция са създали вид, способен да се размножава самостоятелно в реките и водоемите на бивша Югославия.

След събитията в бивша Югославия и войната за Косово проектът получил развитие единствено около Власина, откъдето от пет години насам нашите от Доспат внасяли зарибителен материал за "сьомгова пъстърва". Рибата външно носи отличителните белези на американка, но бързо нараства на тегло и достига характерните за определени видове сьомга размери, и има репродуктивните способности на балканската пъстърва!Месото й е естествено розово, като на сьомга, а не е оцветено от фуража, както си мислех досега. Имало и хибрид с окраската на балканска, но той пък имал закърнялата репродуктивна система на американката, рибите растяли до размерите, които Асен Рачев постоянно ни показва, и дори по-големи, но не давали потомство. Него сърбите отглеждали за "филе от сьомгова пъстърва", но не било същото, както от репродуциращия се вид.

Сьомговата пъстърва се размножава през април-май (опитах зрял хайвер от такава риба, е, като най-добрите сьомгови хайвери е - предстои да го пуснат на пазара в лимитирани количества и собствена марка), и, сега, най-интересното! От три години насам екип от учени на БАН и специалисти от ИАРА провеждат наблюдения върху сьомговата пъстърва в Доспат, и са установили с достоверност, че тя не само се опитва да се размножава по естествен път, като навлиза в реките, стичащи се в яз. Доспат, но и го прави успешно!!! Стигнало се е дотам, че в ИАРА обсъждат в момента, дали да не бъде въведена и пролетна забрана за пъстървата - март-април-май-юни, или просто да забраняват за риболов всички реки, сливащи се в язовири, в които има сьомгова пъстърва. Засега обаче нямало окончателно заключение от работата на екипа, и не се знае, дали изобщо, и откога, ще въвеждат нови забрани.

Та така, тия баяти пъстърви, дето пазарджишката тролингова трупа лови във водите на Доспат от известно време (вижте клиповете на Бейса), се оказаха нов за нашите водоеми вид. Предполагам, същото е и с исполинските пъстърви на г-н Рачев, но той едва ли ще сподели, къде ги е ловил, за да проучим и разберем със сигурност! :D :D

Малко се отклоних от темата с дългия си пост, за което се извинявам. Ако модератора прецени, че поста ми не е за тук, може би да открие нова тема?Asen Ra4ev

Re: Пъстърва - снимки, излети, примамки, репортажи

Мнение от Asen Ra4ev » нед май 13, 2012 18:12

Здрасти Андре, миналото лято Иван Пигов ми разказваше за подобни успешни опити от колегите в Сърбия. Един ден през август 2011, връщайки се от командировка в Белград с колегата esox22 решихме да проверим една рекичка от водосбора на Власинското, за която Пигов каза че има "изненади". Оказа се, че там живеят и най-вероятно успешно се размножават риби с доста различни от срещаните станадртни за балканка и американка окраски. Реката минаваше през не голямо населено място и ние раглеждайки от пътя местата срещнахме един разговорлив комшия, който каза че във вирчето под нас имало две огромни риби! Ние естествено се ухилихме един на друг, ама нали знаете краста. Та заметна колегата на Мепс Аглия 1 и на второто подаване удари брутална риба, според мен над 3 кила. Видях я за малко преди да се завре във върбите и да скъса....Еми бил прав човекът ама тва е. След седмица пак минаваме-този път му казвам давай твоя такъм с плетеняка, а носехме и кеп. Рибата, която хванах най-вероятно беше втората:

Изображение

Изображение

След това много пъти сме били там, ще поискам снимки от esox22, на които се виждат разнообразни, различни от срещанните при нас пъстърви.

Поздрави!Потребителски аватар
Ivan VP
Търговец
Мнения: 5297
Регистриран: пет дек 17, 2004 18:32
Местоположение: БГ
получил Браво: 4 пъти
Контакти:

Re: Сьомгова пъстърва - факти и коментари

Мнение от Ivan VP » нед май 13, 2012 22:28

Има нещо вярно нещата да се свържат с проблема в Косово от 1999 г. Става дума за адаптирана форма на американската пъстърва, размножаваща се в горното течение на Бели Дрин. Нещо се подочу, за генетик с фамилия Харадинай. Работил в ЗОО института в Прищина/ аналолог на Лесото в СФ/ С тази фамилия е един от най-известните косовари срещу сърбите - Рамуш. Легионер, военен командир, политик и т.н. Още повече, е доказана връзка с охридската пъстърва и тази от Власинско. При положение, че Черни Дрин започва от Охридското езеро.
Защо обаче въпросната американка са я кръстили ''сьомгова'' на мен не ми е ясно? Какво общо има Скандинавия с Балканският полуостров. Най-много да се окаже, че Северно море е също македонско. :mrgreen: Правилнта формулировка на тази риба трябва да е Балканска американка. :D :D :D :D


http://www.ivpfishing.com" onclick="window.open(this.href);return false;

Потребителски аватар
Д-р Флекс
Мнения: 8528
Регистриран: чет дек 03, 2009 17:56
Местоположение: София
дал Браво: 924 пъти
получил Браво: 337 пъти

Re: Сьомгова пъстърва - факти и коментари

Мнение от Д-р Флекс » пон май 14, 2012 8:27

Защо обаче въпросната американка са я кръстили ''сьомгова'' на мен не ми е ясно? Какво общо има Скандинавия с Балканският полуостров.
Допускам, че е повече рекламен трик на производителя, а също и, че основание да я кръстят сьомгова намират в генетичния материал, който е използван при кръстоската...абе, за нас няма особено значение, стига да не въведат нови забрани за риболов :!:Asen Ra4ev

Re: Сьомгова пъстърва - факти и коментари

Мнение от Asen Ra4ev » пон май 14, 2012 8:57

А аз си задавам въпроса-няма ли да стане доминантен вид и да измести нашата местна балканска пъстърва? Тук с повече коментари ще се намеси компетентният орган-esox22.

Ето този "мутант" хванах заедно с Бат Стан на същата рекичка преди месец.

Изображение

Забележете колко тлъсти стават тези форми.esox22
Мнения: 551
Регистриран: нед дек 25, 2011 17:55
Риболов: Na pluvka
получил Браво: 1 път

Re: Сьомгова пъстърва - факти и коментари

Мнение от esox22 » пон май 14, 2012 9:19

Здравейте колеги!
Както винаги, когато се заговори за нов вид риба в България и във форума настава паника, все едно идват извънземните :D
Първо никой не е правил изследване за генетичната чистота на нашата балканска пастърва и сме внасяли риби от целия бивш соцлагер.
Сега не се знае къде са най-чистите български балканки.
Появяват се и тези сьомгови пастърви.Ако са само хибрид това е добре.Но може би знаете, че има ГМО сьомги които нарстват 4-пъти по-бързо от другите.Може и те да са в играта.Все пак от Югославия може да се очаква всичко.
При генетична маниполация не е проблем и да се селектира американка или хибрид с какъвто цвят искате.Дори и с цвета на балканка.
Така, че в определени райони просто не се знае това което плува във водата какво всъщност е.
Има доста въпроси относно новите видове в България и е време ИАРА и да излезе с някакво мнение по въпроса и дори да се включи във форума.
Все пак пускайте рибите обратно.
Наслука.Станимир
Мнения: 1742
Регистриран: пон юли 10, 2006 16:28
Местоположение: София
дал Браво: 4 пъти
получил Браво: 1 път
Контакти:

Re: Сьомгова пъстърва - факти и коментари

Мнение от Станимир » пон май 14, 2012 14:52

Хванах една такава 40 см. 800 гр. на плувка миналата неделя на Веринско.
Направи ми впечатление, че скачаше доста по-малко (да не кажа хич) от други американки, които съм хващал на арендовани гьолове. На външен вид си ми приличаше на обикновена американка, но ми направи впечатление, че няма слуз и гняс като другите арендни американки. Месото и розовее и няма малки костички във филетата.
Мисля имам снимка вкъщи, ще я кача довечера. Малко кална, ама беше голямо калище, а кепа не бях го разпънал... :oops:


outsider написа:ПъСъ - "улов" е термин от жаргона на корсфишинга , също като "дропер" или "изтичане". Не ни обръщай внимание.

Asen Ra4ev

Re: Сьомгова пъстърва - факти и коментари

Мнение от Asen Ra4ev » пон май 14, 2012 15:09

Ето още една от рибите, която хванахме април месец в този регион:

Изображение

Както личи от окраската е готова за брачния период.Потребителски аватар
Д-р Флекс
Мнения: 8528
Регистриран: чет дек 03, 2009 17:56
Местоположение: София
дал Браво: 924 пъти
получил Браво: 337 пъти

Re: Сьомгова пъстърва - факти и коментари

Мнение от Д-р Флекс » пон май 14, 2012 15:33

Стани, тази сто на сто е била от доспатските сьомгови! Знам, че peдовно докаpват такава за Седмиците, явно и на Веpинско са пуснали!Потребителски аватар
Д-р Флекс
Мнения: 8528
Регистриран: чет дек 03, 2009 17:56
Местоположение: София
дал Браво: 924 пъти
получил Браво: 337 пъти

Re: Сьомгова пъстърва - факти и коментари

Мнение от Д-р Флекс » пон май 14, 2012 16:09

Асене, сега видях че по-горната риба сте я хващали с Бат Стан. На какво я хванахте - на Аглия 2, на която ловиш обикновено, или на силиконова камола?Asen Ra4ev

Re: Сьомгова пъстърва - факти и коментари

Мнение от Asen Ra4ev » пон май 14, 2012 16:26

Тази я хванах на бяла Аглия 2, а иначе Бат Стан хвана други риби, ама нека той обясни за такъма....esox22
Мнения: 551
Регистриран: нед дек 25, 2011 17:55
Риболов: Na pluvka
получил Браво: 1 път

Re: Сьомгова пъстърва - факти и коментари

Мнение от esox22 » пон май 14, 2012 19:44

Преди време се обсъждаха сьомговите пастърви и доста от колегите бяха компетентни.Сега нещо ги няма в дискусията :roll:
Известно е на всички, че балканката прави безподен хибрид със сивена различаващ се от другите риби с тигроидната си окраска.
Но сивена не е единственият пастървов вид.
Със сигурност са правени опити за хибридизация със сьомги и други преставители на пастървовото семейство.Но данни за това няма побликувани никъде.
Отделно на хайвера може да му се въздейстава с радиация и се получават риби с нови качества и окраски.
Така, че покрай търсенето на мистичния и строго секретен произход на сьомговите пастърви може да се появят интересни факти и за другите видове от семейството.
Колегите които имат интерес по темата могат побликуват снимки на странни за тях пастърви или да споделаят някаква информация.
:fish4:Потребителски аватар
Torsade
Мнения: 547
Регистриран: пон май 16, 2005 23:33
Местоположение: София
получил Браво: 3 пъти
Контакти:

Re: Сьомгова пъстърва - факти и коментари

Мнение от Torsade » пон май 14, 2012 20:19

На територията на бивша Югославия живеят няколко вида пъстърва, подобни, но и различни от познатата ни балканка. Това многообразие е характерно най-вече за реките, които текат към Адриатическо море, но тази видове са разселвани и на други места. Във Власинското езеро конкретно са правени опити да се развъди охридска пъстърва (тоест тя не е попаднала сама от Черни Дрин), която обаче се размножава немного успешно и не може да поддържа популацията си във Власинското езеро без подпомагане със зарибяване.
Относно бързорастящите американки...., до колкото знам (скоро не съм чел по темата) при тях се получава полиплоидия (повече от нормалните 2 набора хромозоми) и те са стерилни. Но в генотипа им им няма гени от други видове, така че не отговарят на дефиницията за ГМО.
Странните риби, за които говорите, едва ли са хибриди или ГМО. Освен ако не са мутирали от бомбардировките с обеднен уран... А за сьомговата пъстърва се говореше преди години, че била внесена от езера в Шотландия (също част от Македония, разбира се).
И не вярвайте, когато рибовъд ви говори за генно инженерство, както не бихте повярвали на овчаря, ако заразказва как е направена Доли.

П.П. Вчера се рових в един сръбски сайт http://www.balkan-trout.com/index.htm" onclick="window.open(this.href);return false; и прочетох, че някои значително различаващи се на вид пъстърви, въпреки това не могат да бъдат различени генетично.


Malibukayak X-13
><((((*>

Потребителски аватар
kroumoff
Мнения: 842
Регистриран: пон юли 30, 2007 17:25
Местоположение: Pernik

Re: Сьомгова пъстърва - факти и коментари

Мнение от kroumoff » пон май 14, 2012 20:32

Леле, добре, че съвестните модератори преместили темата и много спецЯлисти не са я налазили.

Сега само да кажа, че разбирате от власински сьомгови пастръмки колкото кленоубиец от EGI влакна за сепии и калмари.

Историята е друга и като засекох GPS данните от снимките на Асен, лъсна следната дълго премълчавана истина:

Сьомговите са пренесени от Прищина още преди войните, на са разселени в Лисинско йезеро, а не Власинско, както лъжат некои капацитети. Там рибочувар бил Йоца, който бачкаше контрабанден бензин през Стрезимировци заедно с Тупи от Струдена и Федката Кошаревецо и Дзверо от Дивотино. Та Йоца от Сурдулица брат му Миливое беше митничар от сръбска страна и понеже Дзверо държеше язовира на Мещица и на един курс се напиха и купиха празни бидони 200 литра от Крагуевачка пластична индустрия за бензин и Федката се сети да не е празен курса и уреди с Йоца да пуснат мрежа за сьомгови на Лисинско йезеро и го шверцнаха около 150 бройки и ги пуснаха в Брезнишки Извор и в Мещичкия. Та тогава през 1995 Йоца е пуснал и неколко на улива на канала дето пълни Власинско.

Популацията на Брезнишки Извор не прокопсва, щото пернишките бригади на Швепсо, Куди, Бисата, Данчо Секирата, Кире Руснако, Инженеро и Моторецо (бог да го прости) ги изловиха за 2-3 седмици.

Популацията на Мещица се размножи до пандемични размери, често бъркаха сенките им и ги мислеха за толстолоби и се наложи преди 2 години да симулират ремонт на стената, за да изловят сьомговите над 10 кг, защото почти не беше останала мирна риба в язовира. Селата Мещица, Пали Лула и Ярджиловци преядоха с вкусното оранжево месо. Даже се говори, че има 4-5 оцелели мутанта по Конска.

При източването и излавянето на сьомговите от Мещичкия са били забелязани 2 джогана със смолянска и 1 с пазарджишка регистрация с варели и помпи за кислород..

Така този вид отпътува завинаги от Пернишко към неизвестни посоки.

По вкусови качества според мен превъзхожда дори балканките от Панега.

Дано се размножи успешно, щото не е толкова хитра като балканката и позволява да бъде улавяна от секви лимонади.

Наздраве и дано ХЗЛ, SS Spass, Jacko и друготе БГ производители налучкат точните окраски за нови серии примамки, преди Антакс, Брада, Джука и Стоядин да са се усетили ;)


Св. Софроний Кандидатвидренски - по рибе на полугодие
The EGI Red Label intoxication

Отговори

Върни се в “За рибите”