Лин!?Най-непознатата ми риба.

Какво знаем за рибите? Какви са хранителните им навици? Кога се размножават? Местообитания? И още много други въпроси относно Михаля ;)
joco
Мнения: 676
Регистриран на: Сря Юни 08, 2005 19:10
Местоположение: София
дал Браво: 27 пъти
получил Браво: 10 пъти

Лин!?Най-непознатата ми риба.

Мнение от joco »

От около месец ходя често на яз.Огняново.При първите 1-2 излета,инцидентно хванах няколко лина.След това вече се опитвам да правя тематичен риболов,но да ви кажа просто не става.Нито мога да хвана система,нито захранка,нито стръв.Просто или има,или няма! :oops: :evil:
Споделям наблюденията си,без да обобщавам и те са конкретно от Огняново(хващал съм инцидентно и на други места,но не съм се палил ,а сега... :oops: ).
1.Нещото,което установих със сигурност е че лина си обикаля определени места.Една и съща захранка,един и същи такъм,една и съща стръв,въдиците на 1 м.една от друга-на едната излиза,на другата не.Но винаги на едно и също място.Опитвах на уж по-перспективни места-нямаше пипане.И това е целия ден.Обича водораслите-колкото по-близо до тях,толкова по-добре.
2.От тук на татък нищо не ми е ясно-когато си иска взима на бял,когато иска на торен.Опитвах и на троха и на топче хляб,и кус-кус-все тая.Опитвах какви ли не захранки-от купешки,през правени.Никаква видима закономерност.Никаква периодичност.И сутрин и на обяд(най-голямата жега)и на сумрак.Кълве както си иска-някога леко,почти не се вижда,друг път плувката изчезва от раз.Изобщо не мога да намеря някаква закономерност,а вече доста ми се пална фитила!! :oops: :D
Какво мислите по въпроса,а!???
1.Безплатният секс развращава,платения-озлобява!
2.Идеалната жена е като хлебарката-виждаш я или само нощем или само в кухнята!

sv.marinov
Мнения: 147
Регистриран на: Пет Авг 12, 2005 15:25
Местоположение: София

Мнение от sv.marinov »

Аз си задавам същите въпроси :?: Стигнал съм до същите изводи. Ще се радвам, ако някой содели своя опит. Прави ми впечатление, че много често "къването" няма нищо общо с т.нар. линско. Просто отнася плувката по най-безцеремонен начин. Странна риба, но изключително интересна. За съжаление много рядко имам слука с мерни рибоци. Още по-жалкото е, че виждам колеги, които не връщат бебетата. Резонният им отговор е : "Щуката може да ги яде, а аз не...така ли?" :shock: Още повече, че едва ли е риба с кой знае какви кулинарни качества, впредвид местообитанието и.

Аватар
nissana
Мнения: 2503
Регистриран на: Пет Юли 28, 2006 15:04
Местоположение: Sofia
дал Браво: 3 пъти
получил Браво: 5 пъти

Мнение от nissana »

Аз съм пас.Но и на мене би ми било интересно-нямам хванат сериозен лин,само маломерки на Богров.
Остави само стъпки,вземи само спомени.....

joco
Мнения: 676
Регистриран на: Сря Юни 08, 2005 19:10
Местоположение: София
дал Браво: 27 пъти
получил Браво: 10 пъти

Мнение от joco »

sv.marinov написа:Аз си задавам същите въпроси :?: Стигнал съм до същите изводи. Ще се радвам, ако някой содели своя опит. Прави ми впечатление, че много често "къването" няма нищо общо с т.нар. линско. Просто отнася плувката по най-безцеремонен начин. Странна риба, но изключително интересна. За съжаление много рядко имам слука с мерни рибоци. Още по-жалкото е, че виждам колеги, които не връщат бебетата. Резонният им отговор е : "Щуката може да ги яде, а аз не...така ли?" :shock: Още повече, че едва ли е риба с кой знае какви кулинарни качества, впредвид местообитанието и.
По отношение на кулинарните качества-"блатна пастърва" е другото й име. :oops:
1.Безплатният секс развращава,платения-озлобява!
2.Идеалната жена е като хлебарката-виждаш я или само нощем или само в кухнята!

Kentavar
Мнения: 4876
Регистриран на: Сря Яну 11, 2006 12:58
Риболов: Спининг предимно, муха, морски...плувка и фидер ама Pro...
Местоположение: Тялом – Destination unknown....Духом - Somewhere I Belong.
дал Браво: 5 пъти
получил Браво: 7 пъти

Мнение от Kentavar »

По отношение на кулинарните качества-"блатна пастърва" е другото й име.
Много бавно нараства. 5кг приблизително 25 години живот. Когато отнася плувката, според мен има конкуренция и да не остане гладен, но щом така кълве явно е гладен и то много. Няма добри условия за него там на този водоем. По принцип той е много предпазлива риба, а предпазлива риба кълве предпазливо.... :roll: Иначе много предпочита водораслите за местообитание. Хубаво е ако има някое "око" във водораслите, там риболова му е най-удачен, защото все едно си му хвърлил в спалнята. За това какво ще яде зависи на какво е научен, но много обича торния червей. Някой го ловят на хляб, царевица, кус - кус....За захранка, някои колеги казаха, че имало такива. Според мен ще е удачин начина с пръст/глина и накълцани на ситно торни червей. Но има начини да го научиш и на друга храна и то да е по едра, защото има много малка каракуда и слънчевки дето ще ти скофтят излета, например царевица, но обелена, заради капризния му нрав. Но начина с глината и червейте ще е най-удачен за захранка. Аз лично съм хващал в Огоста инцидентно. Чувам, че и тази година се е появил. Мога да рискувам един спинингов излет заради един на плувка с цел ако хвана някой лин, да го разселя на места дето той не може сам да се разсели.... :roll: Много красива риба е и е много рядка у нас. Преди имаше доста сериозни популаций и доста сериозни риби, но след омрежарването, източването и изтокването на всеки водоем у нас от големите язовири, до махленските гьолчета, популацията му много намаля.
Хайде успех и на слука и по добре я пускайте обратно, особенно маломерните. Нали!!! 8)
Цял живот в длан една, длан загребала вода от любимата река...Пролетта с цъфнали дървета, лятото с горещи ноти, есента е с мириса на вечността и зимата с носталгия пропита!

www.starividri.org

Prowler Elite 4.5 Angler

Спининг клуб "Абичи" - кандидат член, Forever majdramuniaci!

Аватар
Flintstone
Мнения: 157
Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 22:11
Местоположение: Backstones-on-Bedrock

Мнение от Flintstone »

Здравей колега,
Ще започна първо с това, че четейки твоя пост (мисля и в един предишен пак твой...) за уловени линове на Огняново, душата ми се зарадва безкрайно. До преди 11-12 години яз.Огняново държеше огромна популация от лин. За съжаление поради едно безумно изпускане на язовира за нуждите на Кремиковци цялата популация изчезна буквално за 1 година. Къде от безобразно мрежарене улеснено и от ниските води в язовира :evil: , къде от внезапната поява на костур който много обича да папка хайвер :x , пък не и без помощта на безсъвестни риболовци които отнасяха по кой колкото може да носи... та така лина изчезна и дълги години не бях чувал някой да се похвали с такъв улов.
Също така след въпросното изпускане на язовира изчезна и естественото укритие на лина, който обитаваше главно ръкава към Раковица и се криеше в добре развитата подводна растителност, която изгоря поради липсата на вода. Естествено и при последващото напълване на язовира вече нямаше и помен от този прекрасен лин.

Ще разкажа за тактиката на улов която имахме с моите колеги тогава. Някои неща ще прозвучат смешно със сигурност, ... но когато не спазвах често се оказвах в нежелан "лонг кеч и резииийл"... или само празни засечки...
Та така, ставане рано и на язовира по тъмно. Имахме 1-2 любими места, та трябваше да си ги завардим, иначе... сори :? Пълна тишина, внимателно пристъпяне към брега и леко подаване на 10-12 метра напред.
Такъма: фин - плувка до 1 гр., повод 0.08-0.10, кука 11-12 орловка/закривена.
Стръвта: само и единствено топче мачкан хляб, така избягвахме кълване от други риби и излизаха само екземпляри на 500гр., иначе на бял и торен червей кълвяха много дребните линчета и др...
Дълбочина: до дъното но стръвта да не лежи на него
Кълване: много леко и финно с повеждане на страни с леки почуквания
Смешното: засичането- засича се от 30 до 60 секунди след като започне да кълве - воденето и потапянето на плувката в никакъв случай не означават, че лина е налапал и е готов за засичане. Точно обратното - при прибързана засечка се получава истински смешното :lol: резила... :fish6:

Инак наскоро посетих един арендован водоем където целенасочено се развъжда лин, но е все още дребен и арендатора иска да се връща обратно уловения ако не е увреден. Моята огромна почуда беше, че кълвеше на каквото му подадеш - най безразборно и безрасъдно. :fish7:
Но друго е в естествени условия...

Това е от мен. Благодаря за благата вест от Огняново :!:
Бях го зачеркнал този водоем, но сега имам повод пак да го посетя в най-скоро време.
Поздрави!
Последна промяна 1 на Flintstone, променена общо 0 пъти
Yabadabadooooooooo

Аватар
Flintstone
Мнения: 157
Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 22:11
Местоположение: Backstones-on-Bedrock

Мнение от Flintstone »

.... а и още нещо от моята практика - никога не сме захранвали с нищо.
Захранката определено събира всякаква друга риба и лина се омита яко дим.
По отношение на рязкото потапяне - така нехарактерно за лина. Точно така кълвяха дребните линчета на червей... стръвно и непредпазливо.
Поздрави!
Yabadabadooooooooo

joco
Мнения: 676
Регистриран на: Сря Юни 08, 2005 19:10
Местоположение: София
дал Браво: 27 пъти
получил Браво: 10 пъти

Мнение от joco »

Ами като чета постинга на Флинстоун се сещам за следното:
1.И дребните и по-големите кълват на повод на дъно :oops: и за това почнах да слагам повод 60-70 см.(така пише и по дебелите книги) с групирани тежести високо.Кълват си със забиване,но това явно е заради дължината на повода и на практика не се отчитат подръпванията.
2.Имах един ден,в който изкарах 15-тина,от които 2бр. по половинка,но след захранване с ....топчета мачкан хляб,колкото грахче.!!! :shock: :oops: Стръвта беше бял червей,но хамалогията да правиш топченца е ..... :evil:
3.До мен имаше един дядо,който хвана повече и все мерни,но хранеше с хляб и мляно кюспе-по малко,но начесто.Не ми беше удобно да питам на каква стръв,но вероятно е било топче хляб!!! :twisted: :oops: А аз не се сетих :oops: !!Просто нямах кюспе,а и хляба беше малко,та като габровците! :oops:
1.Безплатният секс развращава,платения-озлобява!
2.Идеалната жена е като хлебарката-виждаш я или само нощем или само в кухнята!

TRAP
Мнения: 4654
Регистриран на: Пон Мар 14, 2005 23:45
Местоположение: София/Видин/
получил Браво: 1 път

Мнение от TRAP »

Flintstone написа:.... а и още нещо от моята практика - никога не сме захранвали с нищо.
Захранката определено събира всякаква друга риба и лина се омита яко дим.
По отношение на рязкото потапяне - така нехарактерно за лина. Точно така кълвяха дребните линчета на червей... стръвно и непредпазливо.
Поздрави!
Ами аз пък съм имал многа добри резултати със захранка и дори едри Линове направо са ми повличали без да си играят.
А да добавя че Лина е много борбена риба и прави жесток кеф при ваденето.Месото пък му е много вкусно но по добре е да се пече във фурна щото едрия лин е много тлъст.
Аз ходя по брега и викам рибката да идва тя при мен сега.

TRANSKI RIBAR
Мнения: 5637
Регистриран на: Вто Юни 06, 2006 19:43
Риболов: и пиене !
Местоположение: Дружба 2
дал Браво: 10 пъти
получил Браво: 17 пъти

Мнение от TRANSKI RIBAR »

според мен тази риба се лови в ти6ина и сред водорасли без захранка
Спокойствие все по за кратко....кво да ти кажа...о батко баткоо...

Аватар
Flintstone
Мнения: 157
Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 22:11
Местоположение: Backstones-on-Bedrock

Мнение от Flintstone »

Принуден съм да се съглася, че е възможно захранката да играе някаква роля, но при огромната популация която обитаваше ръкава на яз.Огняново от към Раковица изобщо не беше необходимо захранване... все пак аз споделям свойте преживявания и наблюдения от практиката ми на конкретния язовир, тогава.

Пак там съм виждал да ловят лина и на дъно с пружина ... за мен далеч по неефективен метод, но работи все пак.

TRANSKI RIBAR написа:
според мен тази риба се лови в ти6ина и сред водорасли без захранка
Съгласен съм 100%... и все пак си зависи и от водоема, периода, популацията от лин и др.риби...т.н.
А във въпросния ръкав на Огняново преди изтакането на яза от Кремиковци съвсем не липсваше подводна растителност... :x

@joco,
Съвсем правилно си направил дълъг повод - пропуснах тази подробност от такъма :oops: ...ама и аз отдавна не съм имал удоволствието да ловя "див" лин... :(
... ще, ще, скоро :lol:
Пък може и да захраня :wink:
Поздрави!
Yabadabadooooooooo

divak
Мнения: 99
Регистриран на: Сря Май 17, 2006 10:49

Мнение от divak »

Линът е познат у нас под различни названия:лин,линг,линаре,кара-балък,кадифе балъ-(лат.Tinca tinca). Линът е от семейство шаранови(Cyprinidae|.Достига полова зрялост на петгодишна възраст.Женските снасят до 300000 яйца през май и юни.Мъжките се отличават по един по тъмен лъч,който се намира на предния ръб на коремната перка.Зимува подобно на шарана,заровен в тинята.

robko
Мнения: 245
Регистриран на: Пон Авг 15, 2005 22:41
Местоположение: ГАБРОВО
Обратна връзка:

Мнение от robko »

Eдно време и в пернишко беше пълно с лин-Слаковци,яз Конска,Бегуновци и десетки знайни и незнайни гьолови,та оттогава съм установил едно:най-важно е да се знаят дупките в които се върти,а едрите линове 0.500-1кг се ловяха изключително на хляб,захранвахме с топчета хляб и по- малко за да не се завърти друга риба.Не съм хващал лин отдавна 3-4 г ,защото промених и начините си на риболов и местожителството,но съм сигурен ,че навиците му са си същите,просто трябва да се научат пътищата му.На кука.

Аватар
Христо Златев
Мнения: 1062
Регистриран на: Вто Дек 13, 2005 21:17
Местоположение: Ботевград
дал Браво: 135 пъти
получил Браво: 144 пъти

Мнение от Христо Златев »

Нека и аз да споделя за моята неочаквана среща с тази риба.Преди около 10 дена отивам на канала в с. Орсоя(Ломско) за да проверя имат ли ищах щуките за "желязо".Резултата бе капо, затова отидох на мястото където канала се влива в Дунава, понеже там се върти доста и разнообразна(распер,щука и бяла риба) хищна риба.И там срещам един местен пич напълнил една кофа от латекс с линове почти догоре, като нямаше по малък от 0,5кг.На въпроса ми "как ги правиш тия работи и от кога има лин в Дунава " отговорът бе "Ловим ги на капан с качамак и те таа годин ги има много" :wink: На другият следобяд бях на мястото със седем годишният си син и две въдици с капани, понеже не умея да варя качамак слагах в спиралите омесен хляб с някаква захранка за шаран и платика.Досега не бях имал такъв риболов на дъно по Дунава, почти всички риби ги извади сина ми буквално "гол след гол" аз само зареждах и мятах въдиците.Никава следа от плахо(характерно за лина)кълване, напротив мощен удар с накланяне върха на пръта .Само най-едрият лин около 1.2кг се хвана след продължително почукване на въдицата аз си помислих, че е малка платика, но когато засякох наистина се убедих, че лина е борбена риба. Дочух за хванти линове и около Оряхво.

TRANSKI RIBAR
Мнения: 5637
Регистриран на: Вто Юни 06, 2006 19:43
Риболов: и пиене !
Местоположение: Дружба 2
дал Браво: 10 пъти
получил Браво: 17 пъти

Мнение от TRANSKI RIBAR »

ето кои ще каже къде да се хози за Лин
Спокойствие все по за кратко....кво да ти кажа...о батко баткоо...

Публикувай отговор

Обратно към “За рибите”