Страница 3 от 4

Публикувано на: Сря Яну 24, 2007 21:26
от TRAP
По миналата на Челопечене ловях на едно място Линове по 500-600гр и един 1кг

Публикувано на: Чет Фев 01, 2007 13:15
от virbela1
Някъде по-рано бях писал, че таз рибица я срещнах миналата година след 20 години отсъствие. На селския гьол имах удоволствието да уловя няколко екземпляра и то при съвсем насочен риболов на шаран. нощно време, когато и сърцето ти спи и само сигнализатора може да те събуди. всички които улових бяха на захранените петна за шаран с царевица, кюспе и още разни бъркочи и царевица на куката.
Преди двайсетина години съвсем насочено ходех да го ловя на Осиковса лъкавица до Ботевград, точно в прозорците между водораслите на червей.
За вкусовите му качества не мога нищо да кажа защото почти никаква риба не ям, но за удоволствието при ловенето му мога - много голямо удоволствие.

има лин

Публикувано на: Вто Мар 20, 2007 2:45
от helikopter
Много хора не харесват едно язовирче на 30-40 мин от София арендовано казва се яз.Стефаново. Проблема си е техен - много интересен риболов става там -като реша да ловя бабушка заставам на стената и с фините такъми обикновено правя гол след гол същото е и с уклея после може малко спининг да пробвам щуката и клена привечер да пробвам шарана а, на сутринта да се забия в трастиката и да дебна линовете.Спрямо размерите на яза много хора могат да се очудат за какви риби става въпрос: Лин-3кг ; щука-11кг ; шаран-15кг ;клен-3кг ; каракуда-2кг; бабушки-200-300гр и по-дребните костур,уклей и вече рядко слънчак . :D :idea: Мене лина обикновено на хляб ми връзва като преди това съм захранил тихо с валшебните бисквити :P

Публикувано на: Нед Апр 15, 2007 19:04
от Tinca tinca
Да много интересна рибе е ей.Голямо дебнене,голямо чакане.Едно време много я имаше по кариерите на река Тунджа.Спомням си като малък,дядо ми ме водеше на езерото Загорка до Стара Загора.Имаше толкова много и риба и водорасли.Такъмите бяха кибритена кутия намотана с корда,плувка с олово в нея и черна кука №11 орлов нокът.Е няма толкова лин.На една педя от брега във водораслите и нямам думи.Как после човек да не стане заклет риболовец.Бая години станаха,от както не съм я хващал пущината.Но за сметка на това от миналата година съм се заинатил с това Огняново и ще го диря пустия му лин та каквото ще да става.А и на това Стефаново се точа от миналата година.Интересното е,че винаги когато съм хващал Тинката все е било на една крачка от брега.Заинтригува ме това Челопечене,въпреки че,не съм особено въодушевен от комините в близост.
Та това е.в повечето случай отива човек за каракудка и червеноперка и си лови кротко и спокойно и изведнъж прас лин.Разтупа ти се сърцето,почнеш да тъпчеш на едно място а той повече не се явява никакъв.
Между другото чел съм някъде в руската литература,че щуката не нападала лина,защото го използвала да се отърква в него,когато получи рани от неравна борба с някой по-голям хищник.Слузта му нали имала антисептични свойства.Абе въобще митове и легенди.

Публикувано на: Пон Апр 16, 2007 19:06
от docenta
Tinca tinca написа:Да много интересна рибе е ей.Голямо дебнене,голямо чакане.Едно време много я имаше по кариерите на река Тунджа.Спомням си като малък,дядо ми ме водеше на езерото Загорка до Стара Загора.Имаше толкова много и риба и водорасли.Такъмите бяха кибритена кутия намотана с корда,плувка с олово в нея и черна кука №11 орлов нокът.Е няма толкова лин.На една педя от брега във водораслите и нямам думи.Как после човек да не стане заклет риболовец.Бая години станаха,от както не съм я хващал пущината.Но за сметка на това от миналата година съм се заинатил с това Огняново и ще го диря пустия му лин та каквото ще да става.А и на това Стефаново се точа от миналата година.Интересното е,че винаги когато съм хващал Тинката все е било на една крачка от брега.Заинтригува ме това Челопечене,въпреки че,не съм особено въодушевен от комините в близост.
Та това е.в повечето случай отива човек за каракудка и червеноперка и си лови кротко и спокойно и изведнъж прас лин.Разтупа ти се сърцето,почнеш да тъпчеш на едно място а той повече не се явява никакъв.
Между другото чел съм някъде в руската литература,че щуката не нападала лина,защото го използвала да се отърква в него,когато получи рани от неравна борба с някой по-голям хищник.Слузта му нали имала антисептични свойства.Абе въобще митове и легенди.
Tinca tinca, остави теориите и лиричните отклонения :!:
Ако искаш да хванеш такъв красавец:
Изображение
Обади ми се на ЛС и отиваме да пробваме в петък 20.04 т.г. на разрешен гьол.
Наслука на всички!
П.П. Снимката е отпреди 2 години през лятото в Южния парк, да не си помисли някой, че е в забранено време и забранено място :!:

Публикувано на: Вто Апр 17, 2007 9:58
от milo69
аааа г-н доцент недей пуска такива снимки че ми се разлупка сърцето

Публикувано на: Нед Фев 17, 2008 12:52
от _TheBlackWolf_
Научно название - Tinca tinca
Местно название - лин, каленик, блатна пъстърва, блатарка
Той е като пришелец от наистина друг свят – света на мълчанието. Линът е може би най-привързаната към тишината и спокойствието наша риба. Иначе и той принадлежи към голямото рибешко семейство на шарановите. От всичките ни сладководни риби линът може би е най-слабо познатият вид за повечето хора. Причината е в това, че той никога не се е продавал в магазин или сервирал в ресторант. Това пък от своя страна е свързано с местообитанието му и почти пълната невъзможност да се лови в големи количества по промишлен начин. Така че линът е известен предимно на въдичарите. Колцина от тях обаче са имали среща с едър лин – това си остава загадка. Тялото на тази наистина златна риба е някак скъсено. То е леко изгърбено и странично сплескано, покрито със ситни, здраво хванати към кожата люспи. Другата забележителност на лина е, че той е покрит с дебел прозрачен слой слуз. Някои учени смятат, че това му помага при провирането през стъблата на водните растения. Той прави рибата като гланцирана и необикновено хлъзгава, ако се хване в ръце. Когато линът бъде изваден от водата на въздух, този предварително “желиращ” го слой започва да потъмнява на големи петна, които сетне се олющват, откривайки златните люспи. В традиционните представи на западноевропейците на лина се приписват почти човешки качества. Дори и днес, в иначе сериозни справочници по риболов, продължава да се твърди, че линът е рибешкият лекар. Всички наранени и нахапани от хищници риби отивали при д-р Лин, за да се отъркат в неговата целебна слуз. Така раните им веднага зараствали. Това било и причината щуката да дели една е съща ниша във водоемите с него, без да му налита. От цялата тази романтика обаче, изглежда, е истина само последното изречение, и то с допълнението, че слузестият хлъзгав рибок не е по вкуса нито на костура, нито на бялата риба, дори и да им се поднесе, както се казва, на тепсия. Сред другите забележителни черти на тази наша риба е и фактът, че при нея имаме най-ясно различаване на мъжките и женските индивиди. Мъжките линове имат по-дълги и някак по-стройни чифтни коремни перки. Цветът на лина е зеленикаво-златен. Гърбът е по-тъмен, а страните преливат като скъпо, ситно изковано бижу. Коремът е по-светъл, но пак е с метален вид. Перките са хармонично окръглени, жълтеникаво-кафеникави на цвят. Очите са изненадващо малки и червени. Устата е месеста, с по едно малко мустаче в ъглите. Линът е много бавно растяща риба. На дължина той може да достигне 50–60 см, а на тегло дори над 5–6 кг. Характерно за него е и дебелото опашно стъбло, което придава известна тромавост на неговия силует. Линът е и истински рибешки мързеливец. Напълно възможно е той да живее с години на едно и също място във водоема. Движенията са му вяли и бавни, което обаче не му пречи да се преобразява в истински борец след засичането. Линът обитава тихи и обрасли с висша водна растителност води – блата, язовири, гьолове от речни разливи и дори заливи без течение в самите реки. Храни се предимно по дъното, ровейки в тинята за личинки и червеи. Топлолюбива риба, която предпочита плитките части на водоема, които сутрин първи се нагряват, а вечер последни изстиват, но задължително в близост до покрити с растителност пространства – камъш, ръждавец, тръстики, които є дават храна, сигурност и спокойствие.
Национален рекорд – от 1986 година лин с тегло 2,25 килограма
ето ти един линк с всичко за лина http://www.nariba.com/fishdetail/13.html

а и няколко лина Изображение
Изображение

Публикувано на: Нед Фев 17, 2008 14:15
от blow*
Ако някой иска на лс мога да му кажа платен язовир в който има много лин кълве на царевица , торен , бял , хляб поне на това съм го хващал миналата година беше зарибено с него и не даваха да се взима линовете варират 10 - 20 см самоче на този язовир за добре хранени и са пораснали значително :)
П.П. На река Блато при гр. Костинброд от кадето съм миналата година се ловяха линове до 1 кг и от горе :) на торен и бял до водна леща в по големите вирове :)

Публикувано на: Нед Фев 17, 2008 14:41
от TRANSKI RIBAR
Идва му времето на Лина...Лобош дръж се :lol: :lol: :lol:

Публикувано на: Нед Фев 17, 2008 15:27
от _TheBlackWolf_
TRANSKI RIBAR написа:Идва му времето на Лина...Лобош дръж се :lol: :lol: :lol:


Само така :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Re: Лин!?Най-непознатата ми риба.

Публикувано на: Чет Дек 27, 2012 20:02
от Д.Граховски
Влязох във форума и първата ми работа бе да отида в търсачката и да видя какво пише за лина.Зачетох се и ме налегна такава носталгия за лятото,че се размечтах,така се размечтах,че викам дай да споделя мойта изключителна тактика за лина.
Тая риба я почваме след откриването,на него по слабо че властва алкохола в кръвта.
Още на следващата седмица обаче почва надлъгването.
Като малък четох една статия на някакъв англичанин озаглавена "Линска болест" и се заразих.
До ден днешен следвам стъпките и 9 от 10 излета са ми успешни.Като тръгна за лин не правя това което го пише по книгите,а именно "лина се държи до водорасли,тръстики и т.н." ама в гьол който е целия храсти и тръстика,той няма да е навсякъде.Затова обхождам внимателно периметъра и гледам за следи от тази потайна риба.Едно от най-важните неща за които следя са малки много наброй дребни мехурчета или съответно лин.Има ли тези мехури значи линовете са там и се хранят,а акн има дори само една рибка то това е рибата която "патрулира" в търсене на манджа.Понякога отнема време да открия мястото,но намеря ли го знам,че това е мойто място това лято и смело захранвам.За захранка използвам жито,кус-кус и топчета хляб,както и преовлажнен такъв(да направи облак)в промишлени количества.3-4 кила жито и толкова кус и по 2-3 хляба.
Относно такъма,гледам да не се изнежвам много 2 директни и една дънна на пружина,ако позволява мястото.Основно 0,22 повод не по-тънък от 0.16 заради драките,кука 6 или 8ми номер плувка 1.5 до 3 гр недоутежнена.Куката е голяма защото съм стигнал до извода че лина е прасе и е леко мързелив и обича наведнъж да погълне възможно най-голямо количество храна,за това слагм бял или торен,колкото събере куката или голяма троха.Някой ще се запитат защо недоутежнена плувка,ами много просто,тъй като лина доста често пипа стръвта като дамска превръзка,ако е балансирана добре може да избързаме,а така отчетливо виждаме малките кръгчета по повърхността на водата,а когато е готов понася и потапя.Относно дълбочината,на едната ми въдица стръвта е на дъното а другата на 5 см над него.Обикновено над дъното взима най-често на троха.Въдицата на пружина я правя така,слагам тестен хкяб на пружината и го покривам със по-старичък че да направи облак при падане.За стръв торен грозд,а удря и на протеиново топче(именно на това ми е рекорда 3,300 лин).
Мисля че бях достатъчно изчерпателен,остава да се заразите и вие с "Линската болест"

Re: Лин!?Най-непознатата ми риба.

Публикувано на: Вто Яну 15, 2013 14:33
от МарианКънчев
Един мой приятел лови линове на панега, но той ходи на едно и сущо место от 30години и лятото всяка вечер. Преди риболова захранва със царевица или жито и лови на царевица жито или дъждовни червеи.т.е. Хвани си едно место или си направи и ги храни там за да ги под учиш. И се въоражи с търпение.

Re: Лин!?Най-непознатата ми риба.

Публикувано на: Вто Яну 15, 2013 15:54
от Д.Граховски
И тишина все едно си за пъстърва.

Re: Лин!?Най-непознатата ми риба.

Публикувано на: Вто Яну 15, 2013 16:04
от esox22
Ето и моята рецепта за лин:
Хляб, разстопен шоколад, канела, какао, карамелен сироп и захар.
Смесваме и добавяме брашно за да стане жилаво.
Ловим на плувка като захранваме пак с тъмна захранка.
Ако ползваме пружина от това тесто слагаме на куките.
Големите линове са възможни след забраната и в ранна есен.
Най-доброто време е пред стъмване.

Re: Лин!?Най-непознатата ми риба.

Публикувано на: Вто Яну 15, 2013 16:56
от Д.Граховски
големия лин удря и на протеиново топче,даже сега като се замисля в рецепта за топчета ако се добавят червей,накълцани та да смърди дали па няма да даде ефект.