Хладилна чанта

Арена за дискусии на теми касаещи допълнителната екипировка за един риболовен излет или какво друго ни е необходимо освен риболовните такъми.
Аватар
Рак1
Мнения: 373
Регистриран на: Пет Юни 17, 2005 19:27
Местоположение: София

Хладилна чанта

Мнениеот Рак1 » Чет Май 21, 2009 20:52

Колеги някой да е срещал това чудо на живо??
Изображение
Kолко е голямо?? Става ли изобщо??
Това е от брошурата на Т-маркет

jazzmena
Мнения: 4298
Регистриран на: Пон Апр 03, 2006 14:03
Риболов: Маха и спининг - предимно "Хвани-пусни"
дал Браво: 153 пъти
получил Браво: 137 пъти
ЛС/Мейл:

Мнениеот jazzmena » Пет Май 22, 2009 10:15

Аз мисля, че мойта е нещо подобно....... Всъщност това е охлаждаща чанта - тоест ако сложиш вода, няма да я замрази, но иначе си охлажда. Има изолация, тоест ако сложиш лед вътре, държи студено........

Като цяло мисля че си заслужава.

Аватар
virbela1
Мнения: 1211
Регистриран на: Пон Юни 06, 2005 16:09

Мнениеот virbela1 » Пет Май 22, 2009 10:22

Момчета, няма хладилна чанта която да ти замразява. Единствено има тип хладилниче, което се включва към акумулатора и пак не замразява, а само държи хладно.
Всички останали модели са на един и същи принцип: охлаждащи тела от различен тип. Колкото са по добри толкоз по дълго държи хладно в чантата. Преди това си ги охладил в камерата.
Та в тази връзка от опит казвам, че най-добри са хл. чанти които са с твърди стени, а на всички по средата има стириопор. Оптималният вариант е да се отварят колкото се може по-рядко и температурата е по-ниска по-дълго.
В момента по големите супери с хранителни щандове доставят от Гърция риби в стириопорени кутии. Те са идеален вариант. А и нищо не струват защото ги изхвърлят.

Аватар
D-r Kosio
Мнения: 1240
Регистриран на: Сря Апр 06, 2005 10:25
Риболов: Fly Fishing , Ice Fishing
Местоположение: Sofia
получил Браво: 52 пъти
ЛС/Мейл:

Хладилна чанта..

Мнениеот D-r Kosio » Пет Май 22, 2009 13:03

Понеже отдавна си търся хубава хладилна чанта/досега ползвах две/.. попроучих какво се предлага..
Масово - просто хладилни кутии..с охладители ,които държиш във фризера преди да ги поставиш в чантата.Има различни по големина и форма меки и твърди.. При някои охадителите се вкарват в стената на чантата..
Вторият тип са пак хладилна чанта ,но с елементи на Пелтие- биметални пластини.. Те са с електроника ..и поддържат температурна разлика в рамките до 20-25 градуса между външна и и вътрешна температура. Така е на теория . На практика .. наистина това става, но ако хадилната чанта е била включена поне два часа..и не е отваряна.
Добър вариант е да се ползва такава чанта и да и се добавят замръзители .. като на горната. Има ги във въриант - включване на 12 V или на 12 V и на 220 V. Същите могат да работят и на подгряване до около 50-60 градуса. Тънкия момент е да не се сменят режимите охлаждане / загряване рязко.
Минусови температури при тази система е трудно да се постигнат.. с едно изключение... за което ще напиша по-долу.
Третият тип са истински хладилници.. с компресор. Вършат работа, но цените са им малко солени.. Всъщност като на обикновен хладилник.. въпреки сравнително компактните си размери.Добрите са около 800-1000 лв.!
И четвъртият вид - всъщност най-интересният е комбинацията ..Хладилник с елементи на Пелтие - ток 220V / 12V и газ!
Да ..има и такова.. в една метална тръбичка гори едно малко пламъче от газта .. и прави температурна разлика свиване / разширение.. и ето ти хладилник.. Не само хладилник ми направо фризер.. МОЖЕ ДА ПРАВИ ЛЕД! Пак е сравнително компактен и е добро решение за къмпингуващи за по-дълго.. без ток.
А сега за изключението.. Има една беларуска фирма ,която произвежда хладилник за кола с елементи на Пелтие ,които обаче поддържат температурна разлика 35 градуса! На границата на невероятното е ! Твърдят ,че е от специалните разработки..Понеже е и награждавана от няколко изложения за авто аксесоари, сигурно е вярно...При поне часова работа би трябвало да направи минусови температури!
Така и не можах да намеря някой читав вносител .. Ще си купя веднага..
Някой да пътува за Беларус?

Поздрави,
Д-р Косьо

Jordan
Мнения: 55
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 10:23
Местоположение: София

Мнениеот Jordan » Съб Май 23, 2009 14:08

D-r Kosio ще извиняваш колега,да не си помислиш ,че искам да се заяждам,но някои от нещата които си писал не са верни .
Вторият тип са пак хладилна чанта ,но с елементи на Пелтие- биметални пластини.. Те са с електроника ..и поддържат температурна разлика в рамките до 20-25 градуса между външна и и вътрешна температура.
.Значи клетката на Пелтие не е биметална пластина,а два отделни различни метала долепени един до друг,на които от едната страна на единия подаваш плюс а на другия минус и съответно единия се загрява,а другия затопля.Повечето от тези чанти освен за охлаждане,могат да служат и за поддържане на топла храна.В тези чанти няма никаква електроника,просто една клетка на Пелтие, два метални радиатора и два вентилатора.http://www.tpetrov.com/search.php?s=%EF%E5%EB%F2%E8%E5.Ако си купиш това може да си направиш с малко умения от обикновенна хл.чанта електрическа.И тези чанти могат да замразяват,поне по хубавите като моята.Изображение.Това с температурната разлика също...,зависи каква е мощността на клетката(имайте предвид ,че една такава чанта е около 50вата и работи само при вкл.двигател иначе после има бутане) и изолацията.Ако сложиш една такава клетка в малка кутия с дебела изолация ще замразява не ами...Моята е правила 2л. Арияна на бучка.
Така давам нататък.
И четвъртият вид - всъщност най-интересният е комбинацията ..Хладилник с елементи на Пелтие - ток 220V / 12V и газ!
Да ..има и такова.. в една метална тръбичка гори едно малко пламъче от газта .. и прави температурна разлика свиване / разширение.. и ето ти хладилник..
Това изобщо не е така. :lol: Хладилника за който пишеш се нарича абсорбционен хладилник.Работи с водо-водородо-амонячна смес.Имаше наши такива Мраз 120.Всички ги помнят,разваляха ли се,обръщаш наобратно за една нощ и пак тръгват,е има и пишман "майстори" които обръщат и компресорните и така ни намират работа.Няма да ви занимавам с устройството им,но накратко от температурата се загряват флуидите стават разни реакции и се получава студ.А за целта отзад има едно патрон нагревателче от 90вата.Ако на стария Мраз вържеш отзад и нагревател на 12в. и на мястото на 220 волтовия сложиш железце и почнеш да го подгряваш с газово пламъче и хоп ето ти студ на газ.Естествено не е свръх елементарно за изпълнение,за желаещите мога да поясня по подробно допълнително.
А сега за изключението.. Има една беларуска фирма ,която произвежда хладилник за кола с елементи на Пелтие ,които обаче поддържат температурна разлика 35 градуса! На границата на невероятното е !
Нищо невероятно.Казах по горе формулата мощност ,обем и изолация.Тези белоруски истории са на сто години,първите които съм виждал в българия още по татово време,просто са много малки и с голяма мощност.
За заключение ще кажа,че за нашите цели е най-хубаво газов абсорбционен,преди продаваха такива турски в един магазин в студентски град за техника Елит техно ли беше не се сещам,там близо до спортната академия е,голям за техника.Струваха по 250лв.Инак аз мойта чанта като и сложа няколко кила замразено месо и 5-6 кила лед изкарвам без никакъв ток 2-3 дни.Че и лед имам за питието ,а и другите работи си стоят студени.Всичко седи на куп вътре и пиене и ядене,но е голяма 49литра.
За колегата Pak1, виж литрите те показват големината 20л. е малка чанта.Но най-добре иди на място и виж.Не се връзвай от намалението,то е много по малко отколкото пише(апропо забележете помпата от ляво на брошурата,навсякъде са по 60лв,но тази "специално" е намалена от 109),номерца разни ни прилагат,просто тази чанта е по малка,повечето по нашия пазар са около28л. и са на цена около 70-80лв.Е сега гледах едни не лоши в Куфланд.Най-доброто на българския пазар което мога да ти препоръчам за момента е на Campingaz има ги и в Метро,но са по скъпички.

Аватар
D-r Kosio
Мнения: 1240
Регистриран на: Сря Апр 06, 2005 10:25
Риболов: Fly Fishing , Ice Fishing
Местоположение: Sofia
получил Браво: 52 пъти
ЛС/Мейл:

..

Мнениеот D-r Kosio » Пон Май 25, 2009 9:57

Благодаря за поясненията Jordan.
Форумите са за т`тва- да се изяснявят нещата.
Беше по-добре ти да напишеш вместо аз.Така стана значително по-ясно.\

*Под би-метална пластина разбирам именно двата слепени метала /термодвойка/.Хладилник за кола с компресор лично съм виждал ,но ми беше доста солен..и не си го взех въпреки,че ми хареса много. За този с газ-а ....играх си с пламъчето...в тръбичката..и смятахме колко газ за колко време ще стигне.

/няма никаква електроника../- ами разглобих един руски ,че го дадох на сервиза заради Пелтиетата...Гласеше ги за охлаждане на компютъра си ..имаше си една платчица...плюс вентлатори,радиатори и т.н. Вероятно е някаква защита..или регулировки на вентилатора..

/ тези чанти могат да замразяват,поне по хубавите като моята../ -

/Арияна на бучка... / Предполагам и с другите бири е така! Е, това много ми хареса...! :D

/..са много малки и с голяма мощност ../ Руснаците твърдят ,че правят температурна разлика 35 градуса.. .

Още веднъж благодаря за полезното включване.
Ако се появи нещо газов абсорбционно - около 20-тина литра на пазара..Ще ти бъда благодарен да кликнеш в темата..

Поздрави,
К.

Аватар
kukata
Мнения: 634
Регистриран на: Чет Мар 15, 2007 22:32
Местоположение: София
получил Браво: 1 път

Мнениеот kukata » Пон Май 25, 2009 19:42

Тези литри са много относителни. Погледнах въпросното чанте и се оказа, че повече от 5-6 бири(консерва) не може да побере!
Не винаги по-голямата риба е най-добрата!

Аватар
joro_olyмпус
Мнения: 11695
Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
Местоположение: Част от седмицата в София
дал Браво: 6 пъти
получил Браво: 7 пъти
ЛС/Мейл:

Мнениеот joro_olyмпус » Пон Май 25, 2009 23:38

Момчета, явно сте подходили доста професионално. Аз дип, че съм техническо лице не се бях замислял относно реагенти, пластини и Пелтие. Стигаше ми бирата да е студена, а това става и в обикновенна чанта с антифризни акумулаторчета - в краен случай близките кръчми по селата. Все пак това на което ме наведохте, като преосмисляне на постовете в темата е риболова на палатка. Благодаря и на двама ви - предполагам, че най-вече за колегите шаранджии ще е най-от полза информацията.

Jordan
Мнения: 55
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 10:23
Местоположение: София

Мнениеот Jordan » Пон Май 25, 2009 23:45

Абсолютно си прав за литрите.Имам чувството ,че някои ги мерят по външните габарити на хладилника.Като гледам разни изделия от братски Китай,си викам-ми значи моята трябва да е около 80литра.Пък тя си е 49,ама истински т.е вместимостта и е толкова.От опит мога да кажа ,че кутия под 40 литра е просто безмислена,поне за целите на хора като нас,трябва да може да си сложиш пържолките,пиленцето,РАКИЙКАТА,мастичката и за биричката място да остане също.Мезетата е излишно да упоменавам,че трябва да бъдат добре обгрижени и за разкош 5 кила лед... абе обем си трябва за да е угодата пълна .Ще мина тея дни до онзи маркет в студентския да видя дали ги има още тия хладилничета на газ.Иначе ето една фирма дето предлага хладилници,от доста време им се каня да им звънна ама все няма време.
http://www.gas-service.hit.bg/fridge_gas_12v.html.Пък и не ми е зор имам собствена разработка от еднин руски хладилник за хотели освен тази с термодвойката.И работи добре.Ако има мераклии ще постна методата за направа на такъв,а също и тази за направа на кутия с клетка на Пелтие-което икономически излиза доста изгодно.Минах и през технополиса днес,имат само на Campingaz с Пелтие,но ценитеееее,40литра-260лв.Брррр,малко се оливат.Имаше промоция на едно по малко,в комплект с адаптор за 220в, за 129лв.Ако някой звънне на таз фирма дето съм дал линка да пише какви са цените.

Аватар
babydoctor
Мнения: 15870
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
Местоположение: София
дал Браво: 34 пъти
получил Браво: 152 пъти

Мнениеот babydoctor » Вто Май 26, 2009 8:35

Темата е много болна за мен, тъй като съм си палаткаджия, а с Ели не можеме да пием нищо, ако в чашите не дрънка лед. Първо носехме по 2 хладилни чанти, пълни с лед - изкарвахме до 3 нощувки, преди да се стопи. После - УРА!!! Имаше пост в "На риба" за продажба на хладилници 12-220 В и газ. Отидох, купих си за 250 лв., плюс допълнителна бутилка за 30. Голям кеф. Напълнихме го с лед и отидохме в Поморие - дотам на 12 В. Там го включихме на 220, 3-4 дни и давай на Жребеца, дотам пак на 12 В. След втората нощ сдаде багажа. Носих го на ремонт, оказа се, че изпарителят е дал фира и по никакъв начин, за никакви пари не може да се поправи или достави. Харизах им го в сервиза... :evil: За следващия излет купих от Метро 12-волтов хладилник. При него доброто е, че поддържа леда до мястото, за което си тръгнал. После - или гориш литри бензин, или търсиш някой да ти подаде ток, като решиш да караш кола. При честото отваряне за вадене на лед за чашите размразяването е бързо. Има вариант за закопаването му в мокра дупка, но досега, въпреки че имам сапьорка в колата, не съм го правил - слагаме мокри кърпи отгоре, които да се изпаряват, това маааалко помага. Но пак се връщаме на изходния вариант - лед за 3, преко сили 4 нощувки. Търсили сме лед на килограм по големите магазини и бензиностанции, но в провинцията не са чували за такова нещо. Та сега сме на вариант ятаци - миналата година на Йовковци Бай Вес, да е жив и здрав, ни зареждаше периодично, та издържахме 5 - 6 нощувки. :D
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???

Аватар
D-r Kosio
Мнения: 1240
Регистриран на: Сря Апр 06, 2005 10:25
Риболов: Fly Fishing , Ice Fishing
Местоположение: Sofia
получил Браво: 52 пъти
ЛС/Мейл:

Мнениеот D-r Kosio » Вто Май 26, 2009 13:58

Линка съм го проверил още преди няколко години. /Газ-сервиза./Основно ремонтират газови бутилки ,дюзи ,редуктори и т.н. системи. Хладилничетата ,които предлагаха са втора ръка - внесени от германия. Когато проверявах имаха само два .. Единият изглеждаше доста амортизиран ,а на другият му приспособяваха някакъв чарк от друг хладилник.. Твърдяха ,че щял да работи, но нещо не можа да ме грабне техническото им решение .. и се отказах..

Аватар
virbela1
Мнения: 1211
Регистриран на: Пон Юни 06, 2005 16:09

Мнениеот virbela1 » Вто Май 26, 2009 15:22

И бре курорте,
ногу ми ареса адашка (с Елито не моем пи нищо, ако не дрънка лед в чашата - се ми се чини дека и газ че пропиете ако ви гепи сушата). Тая ми бие като оная народна мъдрост " Немоем пи без мезе - болат ма забите" :lol: :lol: :lol:

Аватар
babydoctor
Мнения: 15870
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
Местоположение: София
дал Браво: 34 пъти
получил Браво: 152 пъти

Мнениеот babydoctor » Вто Май 26, 2009 17:43

virbela1 написа:И бре курорте,
ногу ми ареса адашка (с Елито не моем пи нищо, ако не дрънка лед в чашата
Така си е, бе, адаш, изкарваме 3-4 дни, докато свърши леда, пооследния ден, ако много ни е харесало мястото изкарваме на ракия разредена със студена вода /гадост :twisted: / и се връщаме от 350 км., за да заредим леда, който мама е произвела през това време. После - на нови 350 км. Нали отиваме да си правим кефа, а не просто да си въвеждаме алкохол в организма, което спокойно и в София можем да свършим :D
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???

Аватар
Pe6o
Мнения: 76
Регистриран на: Пет Апр 08, 2005 9:35

Мнениеот Pe6o » Чет Май 28, 2009 16:36

Преди няколко дни звънях на въпросния ГАЗ-СЕРВИЗ и от там ме зарадваха,че имали 2-3 бройки хладилници и че цената им била 500лв. И те били втора употреба.
Че аз за още 1500-2000 ще си взема каравана с хладилник и всичкото му там оборудване. Да са живи и здрави да ги продават :P

Аватар
minkata
Мнения: 3287
Регистриран на: Пон Дек 20, 2004 10:14
Местоположение: София
дал Браво: 3 пъти

Мнениеот minkata » Чет Май 28, 2009 17:17

Колеги, сравнително спешно искам да си намеря от някъде една тези големите стиропорени кутии за риба и т.н. Някой виждал ли е да продават в някой магазин за риба(примерно)? Знам че май в Метро ги има, но дали ще ми продадат само една кутия?


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 1 и 0 госта