Опушко

Арена за дискусии на теми касаещи допълнителната екипировка за един риболовен излет или какво друго ни е необходимо освен риболовните такъми.
Потребителски аватар
stancom
Мнения: 3684
Регистриран: ср яну 02, 2008 16:59
Местоположение: Чомаковци
дал Браво: 34 пъти
получил Браво: 142 пъти

Re: Опушко

Мнение от stancom » чет юни 13, 2013 8:54

По принцип става от всяко плодно широколистно дърво. Аз ползвах обикновено ябълка. Не съм пробвал с дъб, но с бук съм и нямах този проблем :?
Коце от къде си вземал рибите ? Да не би да са обработвани с консерванти, някой консерванти имат свойството да придават кисел привкус при нагряване


Аз не мога да ловя риба !!!

Потребителски аватар
zee
Мнения: 719
Регистриран: вт юли 12, 2011 6:55
дал Браво: 1 път
получил Браво: 21 пъти

Re: Опушко

Мнение от zee » чет юни 13, 2013 9:09

пробвай с кедър - cedar- или както там се казва на БГ - има и една страшна рецепта за salmon - на барбекю накисваш за няколко часа парчета от кедрода дъска 1-1.5 см дебели за няколко часа, слагаш филето от сьомгата одгоре и на барбекюто за около 15 - 20 мин става хем опушено,хем опечено с мириса на cedar - става и с други видове риба..


"Дай на човек една риба и той ще я изяде за един ден, Научи човек да лови риба и той ще седи по цял ден в лодката и ще пие бира"

Потребителски аватар
Коце
Мнения: 6447
Регистриран: пон юни 22, 2009 20:04
Риболов: и бира чадо!
Местоположение: София
получил Браво: 7 пъти

Re: Опушко

Мнение от Коце » чет юни 13, 2013 9:25

Рибите са ОК, щото после сложих ребърца! Ще сменя дървото, може и от него да е...


Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero

Потребителски аватар
daniel krilov
Мнения: 2287
Регистриран: пет яну 21, 2005 10:04
Местоположение: София /иначе от Бацова Махала/
получил Браво: 1 път
Контакти:

Re: Опушко

Мнение от daniel krilov » съб юни 15, 2013 1:00

Опушвам риба от 7-8 години и то в обикновена тенджера с малко фолио отдолу и розичка за зеленчуци на пара .Рибата е готова за 15 минути (даже я сервирах в ресторанта като аламинут ) ползвал съм всякакво дърво ,но най-драго е с ябълкови стърготини :wink: Не дръжте рибите повече време защото почват да горчат :wink: Бих ви обяснил процеса и видовете опушване, но отиваме в друг форум :mrgreen:


http://www.mouche-fr.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
troutbum
Видри, видри,видри........
Daniel Krilov, Fishing club Old Otters – Sofia, Bulgaria
Най-мразим пораснали лузари
http://www.starividri.org" onclick="window.open(this.href);return false;
http://kriloffishing.com/" onclick="window.open(this.href);return false;

Потребителски аватар
Коце
Мнения: 6447
Регистриран: пон юни 22, 2009 20:04
Риболов: и бира чадо!
Местоположение: София
получил Браво: 7 пъти

Re: Опушко

Мнение от Коце » съб юни 15, 2013 22:07

Не се стеснявай, ще поемем знание! ;)
Установих, че ми е малък притока на кислород и дима става много гъст. Ще разширя отвора долу и ще видим...


Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero

Gogata
Мнения: 17
Регистриран: ср окт 08, 2008 18:57
Местоположение: София

Re: Опушко

Мнение от Gogata » нед юни 16, 2013 21:48

Коце написа:Не се стеснявай, ще поемем знание! ;)
Установих, че ми е малък притока на кислород и дима става много гъст. Ще разширя отвора долу и ще видим...
Има ли приток на кислород,има и мнооого пушек,а и много големи шансове да пламнат триците..



Потребителски аватар
Златев
Мнения: 2080
Регистриран: вт май 09, 2006 15:17
Местоположение: Варна
дал Браво: 633 пъти
получил Браво: 106 пъти

Re: Опушко

Мнение от Златев » пон юни 17, 2013 14:31

Gogata написа:....
Има ли приток на кислород,има и мнооого пушек,а и много големи шансове да пламнат триците..
+1


Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"

Потребителски аватар
Коце
Мнения: 6447
Регистриран: пон юни 22, 2009 20:04
Риболов: и бира чадо!
Местоположение: София
получил Браво: 7 пъти

Re: Опушко

Мнение от Коце » пон юни 17, 2013 15:19

Чакайте малко, няма пушилня без отвор за входящ въздух.
Като има външно нагряване на триците, от къде да дойде кислорода?
Ако няма проходимост на въздуха, се получава моят лош ефект.
Като минат новите тестове ще говорим.

Изображение

Вариантът с херметично пушене се прилага, но с много малко трици.

Хамериканците даже имат сайт за изчисляване на обемите - камера, комин, входящ въздух!
http://www.feldoncentral.com/bbqcalculator.html" onclick="window.open(this.href);return false;


Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero

Потребителски аватар
Коце
Мнения: 6447
Регистриран: пон юни 22, 2009 20:04
Риболов: и бира чадо!
Местоположение: София
получил Браво: 7 пъти

Re: Опушко

Мнение от Коце » чет юли 04, 2013 10:55

И така, вече мога да напиша дипломна работа по опушване! :lol:
След кратък застой, тестовете се провеждат ежедневно по различни схеми! Естествено!
Първоначалното количество трици, което ползвах беше 150-200 грама, сухи, мокри, всякакви варианти. Киселинният вкус беше налице. Сега съм намалил количеството до 25 гр, прилежно подредени в алуминиева чашка. Да тлеят бавно и да не изгарят. Пробвах с повече входящ въздух - димът беше добре като качество, но се удължава времето за готвене, тъй като пада температурата. Идеалният диапазон за горещо пушене е 80-120 градуса. Да, ама от къде да знаеш с точност? Купих си термометър със сонда и го монтирах вчера. Така вече знам точно какво и кога се случва.
В резюме - вчера заковахме на 108 градуса, 25 грама от едрите трици и пилешки крилца /само 2 бр, че да няма евентуална фира/! :lol:

Какво се получи:

Загряване на макс, после намаляване на силата на котлона, докато стрелката се закове.
Изображение

Изображение

Веднага след пушенето. Има си леката киселост, но това е неизбежно. Така казват всички.
Изображение

Едното го оставих в хладилника. Днес сутринта нямаше миризма и киселост. Да видим довечера. Абе мисля, че скоро ще съм на 100% готов с технологичния процес.
Изображение

Довечера ще пробвам с температура 85-90 градуса и с финните трици.


Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero

Потребителски аватар
баш майстора
Мнения: 4849
Регистриран: вт юли 08, 2008 16:24
Риболов: Online
Местоположение: София
дал Браво: 963 пъти
получил Браво: 581 пъти

Re: Опушко

Мнение от баш майстора » чет юли 04, 2013 11:18

Коце Пионеро!!! :lol:


"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."

Потребителски аватар
Коце
Мнения: 6447
Регистриран: пон юни 22, 2009 20:04
Риболов: и бира чадо!
Местоположение: София
получил Браво: 7 пъти

Re: Опушко

Мнение от Коце » чет юли 04, 2013 11:30

Ми като няма друг такъв Опушко...


Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero

Потребителски аватар
Коце
Мнения: 6447
Регистриран: пон юни 22, 2009 20:04
Риболов: и бира чадо!
Местоположение: София
получил Браво: 7 пъти

Re: Опушко

Мнение от Коце » съб юли 06, 2013 13:57

Край на тестовете. Достигнати са желаните кулинарни качества и всичко е отработено.
Оказва се, са ми трябвали само 15 гр стружки за 38 литра обем.
Благодаря на всички отзовали се! Всеки съвет бе взет под внимание.
Най-вече благодаря на Бай Гого и Дако! Комбинацията от техните жокери даде желаната метода.
А именно:
- загрявам с ел. котлон, до 75 С /температура вътре в съда, следена на термометъра, който е със сонда 10 см/ и го гася
- никакъв входящ или изходящ въздух
- стружките вече си пушат, но увеличават температурата до 108 С
- следващите 20-30 минути вътрешната температура изобщо не пада
- накрая дима е много рехав, но всичко е сготвено и вкуса е наред
- оставям продукцията да отлежи един ден в хладилника
- гасиш телефона и сипваш...

п.п. ако някой му трябват букови стружки /едри и ситни/ - имам много!

п.п.2. Майстора на уреда се казва Васко - 0886 31 61 25. Прави и други схеми. Не е от форума.


Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero

Потребителски аватар
mario67
Мнения: 410
Регистриран: пон мар 30, 2009 13:55
Местоположение: София
получил Браво: 2 пъти

Re: Опушко

Мнение от mario67 » вт сеп 03, 2013 10:20

Коце,разгледай и това:
http://koptim.com.ua/p9753858-koptilnya ... -dlya.html" onclick="window.open(this.href);return false;

http://shop.caravanua.com/Dlja_piknika/ ... _okrashena" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.youtube.com/watch?v=dFK55cYU1D0" onclick="window.open(this.href);return false;

Поздрави!


п.п.Ако някой знае как да си я поръчам от Украйна?



Потребителски аватар
Коце
Мнения: 6447
Регистриран: пон юни 22, 2009 20:04
Риболов: и бира чадо!
Местоположение: София
получил Браво: 7 пъти

Re: Опушко

Мнение от Коце » вт сеп 03, 2013 14:04

Аз вече забравих, деа! :lol: Пушим си наволя, и се кефя на прекрасния вкус!
Тази, правоъгълната, може да ти я направи всеки железар! Ако пък имаш стара тенджера за варене на буркани, ми се обади да ти кажа рецептата...! Много е просто и лесно!


Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero

Потребителски аватар
mario67
Мнения: 410
Регистриран: пон мар 30, 2009 13:55
Местоположение: София
получил Браво: 2 пъти

Re: Опушко

Мнение от mario67 » ср сеп 04, 2013 15:04

Ето в тенджера под налягане

http://start-good.ru/page/samodelnaja-k ... skorovarki" onclick="window.open(this.href);return false;



Отговори

Върни се в “Бивак”