Страница 2 от 3

Re: Опушко

Публикувано на: Чет Юни 13, 2013 8:54
от stancom
По принцип става от всяко плодно широколистно дърво. Аз ползвах обикновено ябълка. Не съм пробвал с дъб, но с бук съм и нямах този проблем :?
Коце от къде си вземал рибите ? Да не би да са обработвани с консерванти, някой консерванти имат свойството да придават кисел привкус при нагряване

Re: Опушко

Публикувано на: Чет Юни 13, 2013 9:09
от zee
пробвай с кедър - cedar- или както там се казва на БГ - има и една страшна рецепта за salmon - на барбекю накисваш за няколко часа парчета от кедрода дъска 1-1.5 см дебели за няколко часа, слагаш филето от сьомгата одгоре и на барбекюто за около 15 - 20 мин става хем опушено,хем опечено с мириса на cedar - става и с други видове риба..

Re: Опушко

Публикувано на: Чет Юни 13, 2013 9:25
от Коце
Рибите са ОК, щото после сложих ребърца! Ще сменя дървото, може и от него да е...

Re: Опушко

Публикувано на: Съб Юни 15, 2013 1:00
от daniel krilov
Опушвам риба от 7-8 години и то в обикновена тенджера с малко фолио отдолу и розичка за зеленчуци на пара .Рибата е готова за 15 минути (даже я сервирах в ресторанта като аламинут ) ползвал съм всякакво дърво ,но най-драго е с ябълкови стърготини :wink: Не дръжте рибите повече време защото почват да горчат :wink: Бих ви обяснил процеса и видовете опушване, но отиваме в друг форум :mrgreen:

Re: Опушко

Публикувано на: Съб Юни 15, 2013 22:07
от Коце
Не се стеснявай, ще поемем знание! ;)
Установих, че ми е малък притока на кислород и дима става много гъст. Ще разширя отвора долу и ще видим...

Re: Опушко

Публикувано на: Нед Юни 16, 2013 21:48
от Gogata
Коце написа:Не се стеснявай, ще поемем знание! ;)
Установих, че ми е малък притока на кислород и дима става много гъст. Ще разширя отвора долу и ще видим...
Има ли приток на кислород,има и мнооого пушек,а и много големи шансове да пламнат триците..

Re: Опушко

Публикувано на: Пон Юни 17, 2013 14:31
от Златев
Gogata написа:....
Има ли приток на кислород,има и мнооого пушек,а и много големи шансове да пламнат триците..
+1

Re: Опушко

Публикувано на: Пон Юни 17, 2013 15:19
от Коце
Чакайте малко, няма пушилня без отвор за входящ въздух.
Като има външно нагряване на триците, от къде да дойде кислорода?
Ако няма проходимост на въздуха, се получава моят лош ефект.
Като минат новите тестове ще говорим.

Изображение

Вариантът с херметично пушене се прилага, но с много малко трици.

Хамериканците даже имат сайт за изчисляване на обемите - камера, комин, входящ въздух!
http://www.feldoncentral.com/bbqcalculator.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: Опушко

Публикувано на: Чет Юли 04, 2013 10:55
от Коце
И така, вече мога да напиша дипломна работа по опушване! :lol:
След кратък застой, тестовете се провеждат ежедневно по различни схеми! Естествено!
Първоначалното количество трици, което ползвах беше 150-200 грама, сухи, мокри, всякакви варианти. Киселинният вкус беше налице. Сега съм намалил количеството до 25 гр, прилежно подредени в алуминиева чашка. Да тлеят бавно и да не изгарят. Пробвах с повече входящ въздух - димът беше добре като качество, но се удължава времето за готвене, тъй като пада температурата. Идеалният диапазон за горещо пушене е 80-120 градуса. Да, ама от къде да знаеш с точност? Купих си термометър със сонда и го монтирах вчера. Така вече знам точно какво и кога се случва.
В резюме - вчера заковахме на 108 градуса, 25 грама от едрите трици и пилешки крилца /само 2 бр, че да няма евентуална фира/! :lol:

Какво се получи:

Загряване на макс, после намаляване на силата на котлона, докато стрелката се закове.
Изображение

Изображение

Веднага след пушенето. Има си леката киселост, но това е неизбежно. Така казват всички.
Изображение

Едното го оставих в хладилника. Днес сутринта нямаше миризма и киселост. Да видим довечера. Абе мисля, че скоро ще съм на 100% готов с технологичния процес.
Изображение

Довечера ще пробвам с температура 85-90 градуса и с финните трици.

Re: Опушко

Публикувано на: Чет Юли 04, 2013 11:18
от баш майстора
Коце Пионеро!!! :lol:

Re: Опушко

Публикувано на: Чет Юли 04, 2013 11:30
от Коце
Ми като няма друг такъв Опушко...

Re: Опушко

Публикувано на: Съб Юли 06, 2013 13:57
от Коце
Край на тестовете. Достигнати са желаните кулинарни качества и всичко е отработено.
Оказва се, са ми трябвали само 15 гр стружки за 38 литра обем.
Благодаря на всички отзовали се! Всеки съвет бе взет под внимание.
Най-вече благодаря на Бай Гого и Дако! Комбинацията от техните жокери даде желаната метода.
А именно:
- загрявам с ел. котлон, до 75 С /температура вътре в съда, следена на термометъра, който е със сонда 10 см/ и го гася
- никакъв входящ или изходящ въздух
- стружките вече си пушат, но увеличават температурата до 108 С
- следващите 20-30 минути вътрешната температура изобщо не пада
- накрая дима е много рехав, но всичко е сготвено и вкуса е наред
- оставям продукцията да отлежи един ден в хладилника
- гасиш телефона и сипваш...

п.п. ако някой му трябват букови стружки /едри и ситни/ - имам много!

п.п.2. Майстора на уреда се казва Васко - 0886 31 61 25. Прави и други схеми. Не е от форума.

Re: Опушко

Публикувано на: Вто Сеп 03, 2013 10:20
от mario67
Коце,разгледай и това:
http://koptim.com.ua/p9753858-koptilnya ... -dlya.html" onclick="window.open(this.href);return false;

http://shop.caravanua.com/Dlja_piknika/ ... _okrashena" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.youtube.com/watch?v=dFK55cYU1D0" onclick="window.open(this.href);return false;

Поздрави!


п.п.Ако някой знае как да си я поръчам от Украйна?

Re: Опушко

Публикувано на: Вто Сеп 03, 2013 14:04
от Коце
Аз вече забравих, деа! :lol: Пушим си наволя, и се кефя на прекрасния вкус!
Тази, правоъгълната, може да ти я направи всеки железар! Ако пък имаш стара тенджера за варене на буркани, ми се обади да ти кажа рецептата...! Много е просто и лесно!

Re: Опушко

Публикувано на: Сря Сеп 04, 2013 15:04
от mario67
Ето в тенджера под налягане

http://start-good.ru/page/samodelnaja-k ... skorovarki" onclick="window.open(this.href);return false;