Опушко

Арена за дискусии на теми касаещи допълнителната екипировка за един риболовен излет или какво друго ни е необходимо освен риболовните такъми.
Потребителски аватар
Коце
Мнения: 6447
Регистриран: пон юни 22, 2009 20:04
Риболов: и бира чадо!
Местоположение: София
получил Браво: 7 пъти

Re: Опушко

Мнение от Коце » ср сеп 04, 2013 16:02

Става, да! Ама ще трябва после да купуваш нова на жена ти, че всичко ще стане черно после! :lol:


Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero

Потребителски аватар
mario67
Мнения: 410
Регистриран: пон мар 30, 2009 13:55
Местоположение: София
получил Браво: 2 пъти

Re: Опушко

Мнение от mario67 » чет сеп 05, 2013 9:51

Коце,дай рецептата ,моля...



Потребителски аватар
Коце
Мнения: 6447
Регистриран: пон юни 22, 2009 20:04
Риболов: и бира чадо!
Местоположение: София
получил Браво: 7 пъти

Re: Опушко

Мнение от Коце » чет сеп 05, 2013 10:17

mario67 написа:Коце,дай рецептата ,моля...
Давам, ама кажи колко литра ти е съда?


Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero

Потребителски аватар
mario67
Мнения: 410
Регистриран: пон мар 30, 2009 13:55
Местоположение: София
получил Браво: 2 пъти

Re: Опушко

Мнение от mario67 » чет сеп 05, 2013 11:07

Направих си пушилнята по поръчка,като тази Украинската.
Мисля ,че е 51 лт,като я смятам!



Потребителски аватар
Коце
Мнения: 6447
Регистриран: пон юни 22, 2009 20:04
Риболов: и бира чадо!
Местоположение: София
получил Браво: 7 пъти

Re: Опушко

Мнение от Коце » чет сеп 05, 2013 11:20

Ще ти трябват около 35-40 гр стърготини /моята е 32 л. - 20 гр стърготини/. Сложи ги в метална купичка /крем карамел/. Когато запушат, намали огъня отдолу до минимум. Те ще си се разпалват и ще увеличават температурата, посредством дима. Ако ги посипеш на дъното ще изгорят бързичко. Гледай да няма входящ и изходящ въздух.
От момента на появяване на дим засичай времето - 30 мин за риба, 40-50 мин за месо, в зависимост от дебелината. Месата винаги мариновани поне със сол и захар 1:1. Без захар нищо не става. Месата да са абсолютно сухи /подсушени/ преди пушене. Хубаво е, първата половина от времето, да се готвят на по-висока температура, а втората половина на по-ниска. Аз нагрявам с електрически котлон - най-добре, или с газов - не толкова, но по-бързо става.
Ако имаш термометър го ползвай - без него не знаеш какво се случва.
Аз пуша на 85-100 градуса. Винаги трябва да си надвишил 65 градуса, за да се изтребят бактериите. Пушенето е в диапазона 80-120 градуса, като към горната граница отива на грил вече! Термометър си купи от тук http://www.bulgariatherm.com/index.php? ... 2&Itemid=3" onclick="window.open(this.href);return false;, струва 13 лв.
Най-важното! Има технологично време за отлежаване на продукта. 24 до 48 часа след опушването, в хладилник, опаковано с фолио или покрито с нещо. Когато извадиш готовия продукт и го опиташ, вкуса ще е леко киселеещ и дразнещ. След един ден обаче ще настъпи чудото!
Най-често кожата /риба или пиле/ не се яде, тъй като поема силно пушека.


Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero

Потребителски аватар
mario67
Мнения: 410
Регистриран: пон мар 30, 2009 13:55
Местоположение: София
получил Браво: 2 пъти

Re: Опушко

Мнение от mario67 » чет сеп 05, 2013 12:27

Много Благодаря! Задължен съм ти! Ще почерпя!
Преди години,изкарах 5 год на гурбет в Либия и там си пушехме,но незнаех за захарта?



Потребителски аватар
6tukara
Мнения: 195
Регистриран: нед фев 03, 2008 18:00
Местоположение: София
дал Браво: 7 пъти
получил Браво: 2 пъти

Re: Опушко

Мнение от 6tukara » чет сеп 05, 2013 13:31

Здравейте от стари майстори в България съм чувал че вместо стърготини ползват орехови шлюпки (чупиш орехите хапваш ядките и шлюпките за пушене :D ).
Ядох пушена скумрия направена по този начин и беше супер айде че си накапах клавиатурата :D


Ако има риба и на бастун че се хване

Потребителски аватар
Коце
Мнения: 6447
Регистриран: пон юни 22, 2009 20:04
Риболов: и бира чадо!
Местоположение: София
получил Браво: 7 пъти

Re: Опушко

Мнение от Коце » чет сеп 05, 2013 14:25

Всяка дървесина, която се ползва за опушване, трябва да има определен процент влажност. Иначе става, що не! Ако знаеш, че не са изсъхнали на кокъл!


Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero

Потребителски аватар
naso
Мнения: 3186
Регистриран: съб окт 27, 2007 16:53
Местоположение: София
дал Браво: 77 пъти
получил Браво: 116 пъти

Re: Опушко

Мнение от naso » ср сеп 11, 2013 16:33

Ше се изтровите бре еииии :lol: :lol: :lol:



Потребителски аватар
Коце
Мнения: 6447
Регистриран: пон юни 22, 2009 20:04
Риболов: и бира чадо!
Местоположение: София
получил Браво: 7 пъти

Re: Опушко

Мнение от Коце » ср сеп 11, 2013 18:10

naso написа:Ше се изтровите бре еииии :lol: :lol: :lol:
Насе, се така да се тровим! :lol: :lol: :lol:


Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero

Потребителски аватар
Коце
Мнения: 6447
Регистриран: пон юни 22, 2009 20:04
Риболов: и бира чадо!
Местоположение: София
получил Браво: 7 пъти

Re: Опушко

Мнение от Коце » нед сеп 15, 2013 19:36

Изображение


Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero

Потребителски аватар
salmonman
Мнения: 232
Регистриран: пон яну 03, 2005 23:57

Re: Опушко

Мнение от salmonman » ср апр 10, 2019 15:27

Смятам да направя пушилня от тенекия за сирене. За този обем колко грама стърготини са необходими?
Предварително благодаря за отговора.


Единственото нещо което обичам повече от риболова е родината си
www.starividri.org

Отговори

Върни се в “Бивак”