Опушко

Арена за дискусии на теми касаещи допълнителната екипировка за един риболовен излет или какво друго ни е необходимо освен риболовните такъми.
Аватар
Коце
Мнения: 6447
Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
Риболов: и бира чадо!
Местоположение: София
получил Браво: 7 пъти

Re: Опушко

Мнениеот Коце » Сря Сеп 04, 2013 16:02

Става, да! Ама ще трябва после да купуваш нова на жена ти, че всичко ще стане черно после! :lol:
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero

Аватар
mario67
Мнения: 410
Регистриран на: Пон Мар 30, 2009 13:55
Местоположение: София
получил Браво: 2 пъти

Re: Опушко

Мнениеот mario67 » Чет Сеп 05, 2013 9:51

Коце,дай рецептата ,моля...

Аватар
Коце
Мнения: 6447
Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
Риболов: и бира чадо!
Местоположение: София
получил Браво: 7 пъти

Re: Опушко

Мнениеот Коце » Чет Сеп 05, 2013 10:17

mario67 написа:Коце,дай рецептата ,моля...

Давам, ама кажи колко литра ти е съда?
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero

Аватар
mario67
Мнения: 410
Регистриран на: Пон Мар 30, 2009 13:55
Местоположение: София
получил Браво: 2 пъти

Re: Опушко

Мнениеот mario67 » Чет Сеп 05, 2013 11:07

Направих си пушилнята по поръчка,като тази Украинската.
Мисля ,че е 51 лт,като я смятам!

Аватар
Коце
Мнения: 6447
Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
Риболов: и бира чадо!
Местоположение: София
получил Браво: 7 пъти

Re: Опушко

Мнениеот Коце » Чет Сеп 05, 2013 11:20

Ще ти трябват около 35-40 гр стърготини /моята е 32 л. - 20 гр стърготини/. Сложи ги в метална купичка /крем карамел/. Когато запушат, намали огъня отдолу до минимум. Те ще си се разпалват и ще увеличават температурата, посредством дима. Ако ги посипеш на дъното ще изгорят бързичко. Гледай да няма входящ и изходящ въздух.
От момента на появяване на дим засичай времето - 30 мин за риба, 40-50 мин за месо, в зависимост от дебелината. Месата винаги мариновани поне със сол и захар 1:1. Без захар нищо не става. Месата да са абсолютно сухи /подсушени/ преди пушене. Хубаво е, първата половина от времето, да се готвят на по-висока температура, а втората половина на по-ниска. Аз нагрявам с електрически котлон - най-добре, или с газов - не толкова, но по-бързо става.
Ако имаш термометър го ползвай - без него не знаеш какво се случва.
Аз пуша на 85-100 градуса. Винаги трябва да си надвишил 65 градуса, за да се изтребят бактериите. Пушенето е в диапазона 80-120 градуса, като към горната граница отива на грил вече! Термометър си купи от тук http://www.bulgariatherm.com/index.php? ... 2&Itemid=3, струва 13 лв.
Най-важното! Има технологично време за отлежаване на продукта. 24 до 48 часа след опушването, в хладилник, опаковано с фолио или покрито с нещо. Когато извадиш готовия продукт и го опиташ, вкуса ще е леко киселеещ и дразнещ. След един ден обаче ще настъпи чудото!
Най-често кожата /риба или пиле/ не се яде, тъй като поема силно пушека.
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero

Аватар
mario67
Мнения: 410
Регистриран на: Пон Мар 30, 2009 13:55
Местоположение: София
получил Браво: 2 пъти

Re: Опушко

Мнениеот mario67 » Чет Сеп 05, 2013 12:27

Много Благодаря! Задължен съм ти! Ще почерпя!
Преди години,изкарах 5 год на гурбет в Либия и там си пушехме,но незнаех за захарта?

Аватар
6tukara
Мнения: 195
Регистриран на: Нед Фев 03, 2008 18:00
Местоположение: София
дал Браво: 6 пъти
получил Браво: 2 пъти

Re: Опушко

Мнениеот 6tukara » Чет Сеп 05, 2013 13:31

Здравейте от стари майстори в България съм чувал че вместо стърготини ползват орехови шлюпки (чупиш орехите хапваш ядките и шлюпките за пушене :D ).
Ядох пушена скумрия направена по този начин и беше супер айде че си накапах клавиатурата :D
Ако има риба и на бастун че се хване

Аватар
Коце
Мнения: 6447
Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
Риболов: и бира чадо!
Местоположение: София
получил Браво: 7 пъти

Re: Опушко

Мнениеот Коце » Чет Сеп 05, 2013 14:25

Всяка дървесина, която се ползва за опушване, трябва да има определен процент влажност. Иначе става, що не! Ако знаеш, че не са изсъхнали на кокъл!
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero

Аватар
naso
Мнения: 3181
Регистриран на: Съб Окт 27, 2007 16:53
Местоположение: София
дал Браво: 75 пъти
получил Браво: 106 пъти

Re: Опушко

Мнениеот naso » Сря Сеп 11, 2013 16:33

Ше се изтровите бре еииии :lol: :lol: :lol:

Аватар
Коце
Мнения: 6447
Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
Риболов: и бира чадо!
Местоположение: София
получил Браво: 7 пъти

Re: Опушко

Мнениеот Коце » Сря Сеп 11, 2013 18:10

naso написа:Ше се изтровите бре еииии :lol: :lol: :lol:

Насе, се така да се тровим! :lol: :lol: :lol:
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero

Аватар
Коце
Мнения: 6447
Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
Риболов: и бира чадо!
Местоположение: София
получил Браво: 7 пъти

Re: Опушко

Мнениеот Коце » Нед Сеп 15, 2013 19:36

Изображение
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero

Аватар
salmonman
Мнения: 232
Регистриран на: Пон Яну 03, 2005 23:57

Re: Опушко

Мнениеот salmonman » Сря Апр 10, 2019 15:27

Смятам да направя пушилня от тенекия за сирене. За този обем колко грама стърготини са необходими?
Предварително благодаря за отговора.
Единственото нещо което обичам повече от риболова е родината си
www.starividri.org


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 1 и 0 госта