Страница 3 от 3

Re: Опушко

Публикувано на: Сря Сеп 04, 2013 16:02
от Коце
Става, да! Ама ще трябва после да купуваш нова на жена ти, че всичко ще стане черно после! :lol:

Re: Опушко

Публикувано на: Чет Сеп 05, 2013 9:51
от mario67
Коце,дай рецептата ,моля...

Re: Опушко

Публикувано на: Чет Сеп 05, 2013 10:17
от Коце
mario67 написа:Коце,дай рецептата ,моля...
Давам, ама кажи колко литра ти е съда?

Re: Опушко

Публикувано на: Чет Сеп 05, 2013 11:07
от mario67
Направих си пушилнята по поръчка,като тази Украинската.
Мисля ,че е 51 лт,като я смятам!

Re: Опушко

Публикувано на: Чет Сеп 05, 2013 11:20
от Коце
Ще ти трябват около 35-40 гр стърготини /моята е 32 л. - 20 гр стърготини/. Сложи ги в метална купичка /крем карамел/. Когато запушат, намали огъня отдолу до минимум. Те ще си се разпалват и ще увеличават температурата, посредством дима. Ако ги посипеш на дъното ще изгорят бързичко. Гледай да няма входящ и изходящ въздух.
От момента на появяване на дим засичай времето - 30 мин за риба, 40-50 мин за месо, в зависимост от дебелината. Месата винаги мариновани поне със сол и захар 1:1. Без захар нищо не става. Месата да са абсолютно сухи /подсушени/ преди пушене. Хубаво е, първата половина от времето, да се готвят на по-висока температура, а втората половина на по-ниска. Аз нагрявам с електрически котлон - най-добре, или с газов - не толкова, но по-бързо става.
Ако имаш термометър го ползвай - без него не знаеш какво се случва.
Аз пуша на 85-100 градуса. Винаги трябва да си надвишил 65 градуса, за да се изтребят бактериите. Пушенето е в диапазона 80-120 градуса, като към горната граница отива на грил вече! Термометър си купи от тук http://www.bulgariatherm.com/index.php? ... 2&Itemid=3" onclick="window.open(this.href);return false;, струва 13 лв.
Най-важното! Има технологично време за отлежаване на продукта. 24 до 48 часа след опушването, в хладилник, опаковано с фолио или покрито с нещо. Когато извадиш готовия продукт и го опиташ, вкуса ще е леко киселеещ и дразнещ. След един ден обаче ще настъпи чудото!
Най-често кожата /риба или пиле/ не се яде, тъй като поема силно пушека.

Re: Опушко

Публикувано на: Чет Сеп 05, 2013 12:27
от mario67
Много Благодаря! Задължен съм ти! Ще почерпя!
Преди години,изкарах 5 год на гурбет в Либия и там си пушехме,но незнаех за захарта?

Re: Опушко

Публикувано на: Чет Сеп 05, 2013 13:31
от 6tukara
Здравейте от стари майстори в България съм чувал че вместо стърготини ползват орехови шлюпки (чупиш орехите хапваш ядките и шлюпките за пушене :D ).
Ядох пушена скумрия направена по този начин и беше супер айде че си накапах клавиатурата :D

Re: Опушко

Публикувано на: Чет Сеп 05, 2013 14:25
от Коце
Всяка дървесина, която се ползва за опушване, трябва да има определен процент влажност. Иначе става, що не! Ако знаеш, че не са изсъхнали на кокъл!

Re: Опушко

Публикувано на: Сря Сеп 11, 2013 16:33
от naso
Ше се изтровите бре еииии :lol: :lol: :lol:

Re: Опушко

Публикувано на: Сря Сеп 11, 2013 18:10
от Коце
naso написа:Ше се изтровите бре еииии :lol: :lol: :lol:
Насе, се така да се тровим! :lol: :lol: :lol:

Re: Опушко

Публикувано на: Нед Сеп 15, 2013 19:36
от Коце
Изображение

Re: Опушко

Публикувано на: Сря Апр 10, 2019 15:27
от salmonman
Смятам да направя пушилня от тенекия за сирене. За този обем колко грама стърготини са необходими?
Предварително благодаря за отговора.