За спалните чували...

Арена за дискусии на теми касаещи допълнителната екипировка за един риболовен излет или какво друго ни е необходимо освен риболовните такъми.
Аватар
баш майстора
Мнения: 5007
Регистриран на: Вто Юли 08, 2008 16:24
Риболов: Online
Местоположение: София
дал Браво: 1124 пъти
получил Браво: 774 пъти

За спалните чували...

Мнение от баш майстора »

Тъй като семейството ми понаедря (откъм бройки) и трябва да се купуват нови спални чували, реших направо да сменя и старите, така че съм пред дилема какви нови 4 спални чувала да купя. Тъй като най-вероятно ще спим във формат възрастен + дете първоначално се бях насочил към двойни спални чували. Впоследствие реших, че ще е по добре да взема отделни чували с опция да могат да се сдвояват. Летуваме доста из Родопите, където дори и по средата на лятото температурите нощем падат до 5-6 градуса, така че си трябват поне 3-сезонни чували. Предпочитам прави чували, по-широки са и могат да се използват и в отворено положение като завивки. Колко тежат няма голямо значение, понеже на гръб няма да ги нося. :D Бюджета е до към 100-тина лева на чувал. За сега съм се загледал в тези два-три модела:
HUSKY GALA
Изображение
или
Outwell Contour 2300 или Outwell Contour 1900
Изображение
или
Trimm Travel
Изображение
Някой има ли впечатление от въпросните модели, или да предложи нещо друго подходящо за случая? :roll:
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."

stevato
Мнения: 7
Регистриран на: Вто Яну 24, 2012 22:00
Риболов: спининг
Местоположение: Пловдив

Re: За спалните чували...

Мнение от stevato »

Здравей, имах същата дилема миналата година, след доста търсене и гледане се спрях на Outwell Contour 2300 - имам четири броя. Чувала е перфектен, съединявам ги ляв и десен и става двоен. Доста са широки и удобни, като стават и като завивки само. Няма да съжаляваш ако си ги купиш. Пък и от Къмпингрок са много точни хората. За другите нямам мнение. Поздрави!

Аватар
баш майстора
Мнения: 5007
Регистриран на: Вто Юли 08, 2008 16:24
Риболов: Online
Местоположение: София
дал Браво: 1124 пъти
получил Браво: 774 пъти

Re: За спалните чували...

Мнение от баш майстора »

Благодарско за мнението, колега? При какви най-ниски температури сте ги ползвали? Чудя се има ли смисъл от 2300 или може да се спи и в 1900? Говорим за спане по бельо. Да не вземем да прегреем децата... :roll: Спомням си преди години приятел-планинар си беше взел минусов чувал и беше решил да спи на терасата да го тества. Чувала бил до -15 градуса, а нашия спал на -10 и то с дрехите и на сутринта ми се жалваше, че умрял от жега!!! :lol: :lol: :lol:
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."

stevato
Мнения: 7
Регистриран на: Вто Яну 24, 2012 22:00
Риболов: спининг
Местоположение: Пловдив

Re: За спалните чували...

Мнение от stevato »

Ползвани са на Широка поляна, началото на Август. Децата спяха в тях по тениски с дълъг ръкав и тънко долнище пижама и им беше добре, като те са на 7 и 12 години. Миналият месец купих още два "2300' и скоро ще ги пробвам лично. Като гледам разликата между двата не е голяма.

jentalmena
Мнения: 97
Регистриран на: Пет Ное 28, 2008 15:20
Риболов: спининг
Местоположение: София
получил Браво: 4 пъти

Re: За спалните чували...

Мнение от jentalmena »

Ето тези редове ще Ви помогнат при избора на спален чувал. Успех!

Спалните чували...

Какво ще намерите тук
На тези страници ще откриете доста информация за спалните чували. Ако планирате да си купите чувал, прочетете всичко от менюто в ляво. Тези знания са ви необходими, освен ако нямате намерение да прахосате много излишни пари и да замръзнете някоя нощ в планината. Дори и вече да си имате чувал, почти е сигурно, че с прочитането на тези страници ще научите куп нови неща.
Ако след прочитането на това се зачудите откъде можете да си купите хубав чувал, погледнете раздел "Mагазини".
Избор на спален чувал
Предстои ви първата нощ на дългоочакваното пътешествие в планината. Почти не са ви останали сили. Със сетни усилия отваряте консервата с фасул, запалвате газовия примус и зареждате изнемощялото си тяло с така необходимите калории. С чувство на благодарност изпълзявате в палатката и се вмъквате блажено в спалния чувал. Най-сетне покой. Утрешният дълъг преход вече не изглежда толкова невъзможен... До момента, в който не се събудите в малките часове на деня със зловещо тракащи зъби, сковани крака и напълно премръзнало тяло.
Ако се събудите премръзнали посред нощ или ви е толкова горещо, че не можете да заспите, това не означава, че не сте закупили хубав спален чувал. По-скоро използвате неподходящ чувал. Тъй като на пазара има буквално стотици модели, ако не и хиляди, това което ви се е случило става много по-често, отколкото може да си помислите.
Докато винаги е важно да предвидите предварително как ще използвате своята екипировка, спалните чували са все пак нещо с по-универсално предназначение. Въпреки това, ако предвиждате сериозно зимно къмпиране при много ниски температури или алпинизъм, добре е да инвестирате в чувал, който е предвиден за минус 20 или 30 градусови температури, в допълнение на един по-лек чувал за трисезонна употреба. Някои чували имат подвижна подплата, при което получавате двоен чувал за студено време и може да избирате една от двете части при по-високи температури.
Обикновено трисезонните чували са предвидени за около минус 5 градуса, което е подходящо за топло време и в известна степен за хладни пролетни и есенни нощи. Трябва да се помни, че няма универсални стандарти по отношение температурния толеранс на чувалите, а също така са от значение и индивидуалните различия. (Погледнете температурен толеранс и мистерията с толеранса от менюто в ляво.) Докато спящият до вас партньор може да се чувства напълно комфортно в своя летен минус 5 градусов чувал в една хладна нощ, вие може да измръзнете в същия чувал.
Когато купувате спален чувал, сигурното правило е да си мислите за най-студените условия, при които ще го използвате, след което да смъкнете още 5-10 градуса. Помнете, че е много по трудно да се стоплите в недостатъчно добре изолиран чувал, отколкото да се проветрите в чувал, предназначен за по-ниски температури. Чувал, изчислен за минус 20 градуса обикновено е подходящ, защото ще ви защити в една неочаквано студена нощ, а при нужда можете да отворите ципа му за проветрение.

Анатомия на спалния чувал


Фиг. 1

Когато си купувате спален чувал, независимо какъв, трябва да проверите за няколко основни неща. Започнете от качулката.
Качулка. Повечето спални чували имат качулка, която може да бъде пристегната плътно около лицето в студено време. До 50% от телесната ви температура може да бъде изгубена чрез главата, така че една добра качулка може значително да повиши качествата на спалния ви чувал. Влезте в чувала и дръпнете до горе циповете му. Можете ли все още да дишате с пристегната качулка? Можете ли да се обръщате или търкаляте без задушаване? Качулката трябва да има малко повече пълнеж от останалата част на чувала и, когато е поставена, трябва да оставя достатъчно свободно място за шапка.
Яка. Чувалът ви трябва да има яка в основата на качулката, която да може да се стяга плътно около врата ви. Тази част е предназначена да предпазва от загуба на топлина около врата и раменете. Правоъгълните летни чували може да са без яка, но яките са важна част от зимните чували. Яката трябва да бъде достатъчно пухкава, за да запълва празното място между врата и рамената, но не и толкова обемиста, че да я усещате като нещо плътно около врата.
Отделение за краката. Много спални чували са специално оформени в долната си част за удобство на краката. При някои алпийски модели е предвидено допълнително пространство за обувки или бутилки вода.
Ципове и шевове. Огледайте циповете и шевовете. Зъбците на циповете трябва да са достатъчно едри, за да не защипват плата. Проверете дали платът е достатъчно здрав на опън около шевовете. Шевовете трябва да са ситни и стегнати. Разтворете чувала и огледайте цялостната му конструкция и довършителните операции върху него, за да определите качеството му. Всички пухени чували трябва да са с така наречения "топъл" шев. Това ще рече, че горният плат не трябва да е направо зашит за вътрешния, а трябва да ги свързва междинна вътрешна преграда, която създава камери за пуха. Камерите трябва да се застъпват, така че да не може между тях да се губи температура (вж. фиг 2).


Фиг. 2
Съединяване на два чувала. Понякога е удобно да се съединят чрез циповете си два чувала, за да се получи двоен чувал. Много производители използват еднотипни ципове, при които такава операция е възможна. При такова комбиниране могат да бъдат използвани чували с различен температурен толеранс. При студено време поставете по-дебелия чувал отгоре. Помнете, че два съединени чувала осигуряват по-малко топлина, отколкото поотделно, тъй като се получава повече празно пространство и възможност за движения, при които затопленият от тялото въздух излиза навън. Ако се напъхате вътре двама души, ще ви е доста по-топло. Ако имате чувал, който смятате да комбинирате по такъв начин с новата си покупка, проверете на място преди покупката тяхната съвместимост.
Маншон на ципа. Повечето чували имат изолиращ ръкав или маншон по продължението на ципа от вътрешната страна, за да предпазва от загуба на топлина. Този маншон трябва да бъде пришит само към подплатата, тъй като пришиването му през целия чувал прави дупки, през които се губи топлина. Чувалите за ниски температури имат по два такива маншона, по един за всяка от половините на ципа. Ако има само един маншон, той трябва да е пришит към хастара на горната половина на ципа, така че да пада надолу при спане. Много тесните маншони могат да закачат в ципа, така че проверете поведението им преди покупка.
Джобове. Някои чували са снабдени с джобове, но те могат да създадат повече главоболия, отколкото да помогнат. Трябва добре да си помислите дали искате в съня си да се окажете върху очилата си или ключовете за колата. Ако все пак държите на джобове, предварително поставете в тях някои вещи, за да проверите мястото и удобството им.
Гаранция. Попитайте за гаранционния срок. Какво включва и за какъв период? Някои производители (напр. в САЩ) предлагат доживотна гаранция за материала и изработката, докато други гарантират само срещу "дефекти" на материала и изработката за определен срок.

Температурен толеранс
Етикетът върху вашия спален чувал показва, че той е предназначен за температура до минус 30 градуса по Целзий. Защо тогава зъзнете през цялата нощ, когато температурата не е паднала повече от минус 10 градуса?

Добре дошли в езотеричния, тайнствен и направо смайващ свят на температурните толеранси при спалните чували. Няма друга тема, която да предизвиква повече циничен смях сред планинарите.
Естествено, вие очаквате, че щом закупите спален чувал, който е с толеранс до минус 30 градуса, той ще може да ви топли при такава температура. В крайна сметка вие имате определени очаквания и за километража в живота на една нова автомобилна гума, която струва много по-малко (и евентуално изпълнява много по-жизненоважна функция) от един пашкул, натъпкан с изкуствени влакна или гъши пух.
Въпреки това, независимо дали в гората или на върха на някой глетчер, един 30 градусов чувал може да ви накара да измръзнете при далеч по-висока от обявената от производителя температура.
Защо температурните данни по спалните чували са толкова ненадеждни и какво трябва да знаете, когато си купувате чувал, за да си осигурите спокоен сън?
На първо място определете долната температурна граница, която ви е нужна. Каква е най-ниската възможна температура, при която смятате да използвате вашия чувал?
• Вземете под внимание по-ниските нощни температури високо над морското равнище и по на север.
• Направете грешка в посока на ниските температури. Ако се колебаете между минус 20 и минус 30 градуса, изберете чувала, обявен за минус 30.
• Надхвърлете предвидения бюджет. Когато човек най-накрая престане да прави икономии и си купи свестен чувал, това обикновено се предхожда от серия несполучливи покупки. Спестете си разкаянията и неприятните нощи и си купете от първия път качествен чувал.
За да разберете точно как да изчислите необходимия температурен толеранс за себе си, отидете на Мистерията с толеранса.

Мистерията на температурния толеранс
Оказва се, че определянето на температурния толеранс на спалните чували е доста мъглява територия. Отделни опити на производители и търговци да стандартизират процеса досега не са се увенчали с успех.
Когато вземат решение, разумните купувачи трябва да разглеждат предлаганите от производителите данни по-скоро като ориентировъчни. Да вземем например границата от 0 ° С, приложима към средния планинар, който използва чувала при "нормални" (т.е. не екстремни) условия. Като комбинирате своя опит с дадената от производителя (вероятно оптимистична) оценка, ще може да направите своя разумен избор. Процедурата е следната:
Коригиращ фактор
Вече сте определили най-ниската температура на въздуха, при която очаквате да използвате своя чувал. Сега сверете преценката си с посочените по-долу десет критерия от които зависи комфортната ви за сън температура и преценете необходимия за чувала температурен толеранс.
Не се престаравайте и не добавяйте някакъв огромен коригиращ фактор, особено ако къмпирате в топло време (напр. над 0° С).

Стил на спане. Коригирайте нагоре или надолу с 2 до 4 градуса в зависимост от това дали предпочитате да спите на по-топло или на по-студено.
Аклиматизация. Ако се приспособявате бавно преминавайки от 20° С уютна стайна температура към студеното време навън, коригирайте надолу с 2-4 ° С (например, вместо 0 градусов чувал, изберете минус 5 градусов).
Прием на храна. Храните ли се добре по време на екскурзия (няма нужда от корекция) или използвате излетите си като повод за разтоварване от храна (коригирайте надолу с 2-4 градуса)?
Прием на течности. Коригирайте надолу с 3 градуса, ако не сте любител на вода и други течности. Голямото количество вода, която тялото губи от изпотяване и от обикновеното дишане може значително да повлияе на температурния му баланс.
Умора. При вероятност от дълги и уморителни преходи и изразходване на голямо количество енергия ви е необходим здрав сън, затова направете щедра корекция надолу с около 3-5 градуса.
Пространство в затворения чувал. Може ли да спите в чувал който обгръща плътно тялото ви без да изпитвате клоустрофобия? Ако не, коригирайте надолу с 2-4 градуса. Може ли да спите със стегната качулка, от чийто малък отвор се подават само носът и устата ви? Ако отговорът е "не", коригирайте надолу с 3-5 градуса при очаквана много ниска външна температура.
Влага. Къмпирате ли при атмосферни условия където въпреки усилията ви има вероятност чувалът да се навлажни? Ако е така, коригирайте надолу с 2-4 градуса за синтетичен чувал и с 4-5 градуса за пухен.
Движения на тялото. Въртенето и обръщането в чувала действат като помпа, която изтласква топлия въздух навън. Ако спите неспокойно, коригирайте надолу с около 2-4 градуса.
Защита от вятър. При спане в четирисезонна палатка, коригирайте нагоре с 3 градуса; при трисезонна палатка - без корекция; под звездите - надолу с около 3-4 градуса. Вятърът се усеща много по-малко, ако външната материя на чувала е от плътно изтъкани микровлакна или ламинат като Dry-Loft или Stormlight.
Вече трябва да сте добили добра представа как да коригирате според собствените си нужди показанията на чувалите, поставени от производителите, така че да съответстват на минималната очаквана от вас външна температура. Ако в крайна сметка изчисленията са ви довели до температура, която е смешно ниска (например минус 35 или 40 градуса), което на всичкото отгоре се оказва и извън финансовите ви възможности, ориентирайте се към чувал за малко по-висока температура, като компенсирате с облекло и защита на краката по време на сън, както и към използване на бивак сак за спечелване на допълнителни около 5 градуса.

Пълнежи и платове
Платове
Няма единно мнение за най-добрия плат. Често чувалите се правят от плътно изтъкана материя с устойчиво водоотблъскващо покритие. Колкото по-плътно е изтъкан платът, толкова той е по- водо- и ветроустойчив. Проверете внимателно целия чувал за пропускане на пълнеж, което е признак за недостатъчно плътно изтъкан плат.
Платовете варират от прости, гладки полиестерни/найлонови материи до такива, ламинирани с водонепроницаем Gore-Tex. Повечето чували на пазара имат горна част от гъсто изтъкани полиестерни или найлонови микровлакна, която е еластична, лека и в някаква степен водо- и ветроустойчива. Ripstop е друга добра материя, тъй като този найлонов плат е изключително траен. Малък процент чували се изработват с горна част, ламинирана с Gore-Tex или Dry Loft. Gore-Tex обикновено не се препоръчва, тъй като не диша достатъчно добре, за да пропуска телесната влага навън. Dry Loft, произвеждан също от Gore, диша по-добре и е по-водоустойчив от повечето микровлакна.
Обикновено вътрешният плат на чувалите също е изкуствен. Съществуват обаче и чували, които отвътре са с памучен плат. В такива чували се спи много по-комфортно, но недостатъкът е, че те са по-тежки и памукът не е толкова издържлив и траен, колкото найлона и синтетичните материи. Въпреки това, ако теглото и обемът не ви притесняват чак толкова, ние ви прпоръчваме тези чували. Ако се грижите добре за тях, те ще издържат много години.
В случай обаче, че чувалът ви е с изкуствен плат отвътре не всичко е загубено. Може да си ушиете памучна торба от голям чаршаф и да се напъхате в нея преди да влезете в . Това ще ви стопли и ще спите по-приятно. Освен това тази торба може да се пере лесно, като по този начин ще предпазите чувала си от прекалено честото пране.
Пълнеж
Въпросът е - пух или синтетика. За повечето купувачи аматьори това дали да инвестират в пухкав чувал от гъши пух или в по-евтин, напълнен с изкуствени влакна, представлява истинска дилема. Изолиращите материали се поставят между горния плат и хастара по различни методи (канали, пластове, камери). Проверете колко добре пълнежът е разпределен в чувала. Разтърсете чувала и проверете доколко пълнежът стои на мястото си. Недостатъчен брой канали, камери или пластове може да причинят натрупване на пълнежа в отделни участъци (често далеч от мястото, в което тялото ви се нуждае най-много от топлина), което уврежда силно термоизолационните качества на чувала.
Ако къмпирате с кола или се осланяте на здравия гръб на някой шерпа, синтетичните чували са добър избор. При едни и същи топлоизолационни качества те са по-тежки и по-обемни от пухените, но не губят пухкавината си с времето. Изискванията за поддържане и проветряване след всяко ползване с оглед избягване на навлажняване са същите. Синтетичните чували също така запазват доста от топлоизолационните си качества при намокряне.
Ако обаче искате да се движите с лек и по-малко обемен багаж, трябва да изберете пуха. Той е "мерцедесът" при пълнежите с по-високо съотношение "тегло/топлина" от който и да е синтетичен пълнеж на пазара. В същото време, ако се намокри, ви очаква една студена нощ. Пухът също така съхне по-дълго от синтетичните влакна.
Синтетичният пълнеж се появява в различни разновидности и учудващо разнообразие от търговски марки. Технологиите за производство тук се усъвършенстват непрекъснато, като характеристиките на материалите (тегло, термоизолиция, податливост на компресия) се доближават все повече до тези на пуха. За най-добри характеристики търсете чували с пълнеж от Lite Loft, Polarguard 3D, Thermolite Extreme, и PrimaLoft Sport (предишно PrimaLoft 2).
Производителите на синтетичен пълнеж променят някои от характеристиките на влакната, за да постигнат по-добра изолация на единица тегло. Те променят диаметъра на влакната, тяхната дължина (от около сантиметър до дълги непрекъснати нишки), формата на напречното сечение, размер и форма на отворите или кухините в самите влакна. Има също така разнообразие в дебелината, плътността и теглото на пълнежа. Пухените чували имат идентификационен номер на пълнежа. Този номер показва колко пространство може да запълни една унция от използвания пух (малко по-малко от 30 грама). Колкото по-голям е този номер, толкова чувалът е по-пухкав и топъл. Над 600 е добре.Трябва все пак да знаете, че във всеки чувал има и малко перушина. Това се прави, тъй като тя помага на пуха да не се степва съвсем. Съотношението перушина/пух в проценти също е указано на етикета на производителите. 70/30 % (в полза на пуха, разбира се) е добро съотношение, като при някои много хубави и скъпи чували това съотношение може да достигне 80/20 или дори 90/10 без загуба на "пухкавост".Размер и форма
Както и хората, чувалите биват с различни размери и форма.
Размер
Вероятно искате да имате спален чувал, който е достатъчно голям, за да е удобен, но не толкова голям, че да добавя излишно тегло в багажа ви. Празните обеми в чувала трудно се поддържат топли. От друга страна, изолиращият пълнеж се сплесква, ако чувалът е прекалено плътен около тялото ви. А веднъж сбит и сплескан, той няма да ви топли добре. До неотдавна изборът по отношение на дължините не бе особено голям, но вече не е така. Изберете си чувал, който е с около 5 сантиметра по-дълъг към краката и към главата, за да можете да се протягате, но не повече.
Форма
Чувалите тип "мумия", които са по-широки в раменете и се стесняват към краката, са най-добри (и за двата пола) по отношение на тегло и термоизолация. Тъй като такъв чувал следва формата на тялото - нещо като саркофаг - пространството в него се затопля при изразходване на минимум телесна температура. Ако обаче сте склонни към клаустрофобия или имате навика да се движите насън, тази форма може да ви се стори твърде ограничаваща.
Правоъгълните чували предоставят по-голяма свобода на движенията, но са много по-малко температурно ефективни. Поради големия отвор в горната част, вътрешната топлина се губи изключително лесно. Такива например са добре познатите на българина шарени квадратни ватени одеяла с цип по края. Те стават за горещите летни морски вечери и за пикници, но да се спи на студено с такъв чувал е много сериозно изпитание. За онези, които желаят да опитат, препоръчваме раздела от EXTREMNO.COM, който се занимава с техниките за оцеляване при бедствия в планината :-).
Полу-правоъгълните чували са някакъв компромис. Те са стеснени при краката, но не колкото при «мумията», със закръглена качулка и с допълнително пространство за тялото, с оглед на по-голямо удобство. При определени обстоятелства биха могли да бъдат използвани успешно.

Пухкаво мислене
или как да съхраним спалния чувал най-добре и най-дълго
Спалните чували не трябва да да се съхраняват в техните малки калъфи повече от необходимото време, защото в противен случай рискувате да загубите тази ценна пухкавост, на която чувалът дължи своите топлоизолационни свойства. Това важи както за синтетичните чували, така и за пухените. Когато чувалът се сплеска, започва да ви става студено и сте отново на път за спортния магазин.
Някои производители предлагат за съхранение голяма памучна торба заедно с чувала, която му позволява да диша и да се изпари всякаква остатъчна влага. Това обаче става за сметка на голямо място за съхранение и не осигурява задължително нужното за спалния чувал отпускане. Има един единствен метод на съхранение, който гарантира в максимална степен запазване качествата на чувала - да се съхранява напълно разгънат.
Всеки дом има място за съхранение под леглата и част от него вероятно не се използва. Най-добре е обаче, ако имате възможност, да закачите чувала си да виси на стената или да го сложите върху някой гардероб. Недейте да го съхранявате на балкона и винаги го пазете от слънце и влага.
Няколко предупреждения:
• Не прилагайте този метод в приземни влажни помещения - чувалът ви ще се навлажни.
• Напълно изсушете спалния чувал преди да го пъхнете под леглото.

Почистване на пухен спален чувал
Ако спалният ви чувал мирише лошо, вероятно сте прекарали достатъчно нощи на открито, за да знаете, че деликатният пух е бавно съхнещ изолатор. Важно е да бъдат запазени естествените мазнини и устойчивост на пухчетата, които могат да бъдат увредени от често пране със силни препарати или химикали, използвани при химическото чистене.
Най-добрият начин за почистване е проветряване на чувала след всяко спане. Когато сте на открито, го прострете някъде, по възможност на сянка (слънцето разваля плата). Така той ще изкара много по-дълго.
Често качулката и яката потъмняват от мазнината на косата и лицето преди останалите части да се нуждаят от пране. Почистването на петна по външната част или хастара може да стане лесно с паста направена от сапун за миене и с четка за зъби. Придържайте зацапаната материя далеч от пълнежа, разтъркайте с пастата, изплакнете и прострете за изсушаване.
Когато настане време за пълно пране, се препоръчва ръчно изпиране. Движението на чувала в пералната машина може да разкъса камерите му. Напълнете ваната с топла вода и прибавете мек перилен разтвор, предназначен за пране на пух - такива препарати се продават в специализираните магазини за екипировка. Накиснете чувала в продължение на 15 минути, източете водата, изцедете останалата в чувала вода с внимателно притискане към дъното на ваната. Повторете процедурата.
Накрая сложете мокрия чувал в сушилня на режим "деликатни тъкани" (без обувки и тенис топки!!!) и го проверявайте от време на време, за да размачквате леко с пръсти бучките пух. Очевидно всичко това отнема известно време и е добре да имате под ръка интересна книга.
Ако не разполагате със сушилня, ще се наложи да прострете чувала си на сянка. Знайте, че това ще отнеме поне 4-5 дни, така че се въоръжете с търпение или просто забравете за него за известно време. Ако смятате да ходите на планина в събота, определено не е добра идея да изперете чувала си в сряда.
Като цяло знайте, че не е добре пухените чували да се перат често. Един път в годината при редовно използване сякаш е максимумът (ако си проветрявате редовно чувала, той няма да се замърси много).

Как да спим на топло
или правила за прекарване на нощта без треперене от студ
Щастливец е този, който спи на топло в своя чувал. Знаете какво значи това, ако се е случвало да отваряте ципа на чувала си за проветрявяне докато някой от приятелите ви зъзне в същия чувал до вас. Различията тук са индивидуални и зависят от неща като метаболизъм и размер на тялото. Има и други фактори, които влияят на вашия топлинен комфорт, като например колко вода и храна сте консумирали през деня и каква е изолацията между тялото ви и изсмукващата топлината земна повърхност.
Така че, зиморничави и слаботелесни, не се отчайвайте. Ето някои трикове за генериране и запазване на телесна топлина, които могат да успокоят сънищата ви в студените нощи.
1. Купете най-топлия чувал със средствата, които може да отделите. Изберете топлинен толеранс на своя чувал, съобразен с условията, при които ще го използвате. За по-големи подробности относно термоустойчивите качества на спалните чували, вж. Температурен толеранс и Мистерията с толеранса.
2. Пазете топлината си. Дизайнът на спалния чувал е от голямо значение при запазване на телесната температура. Ако сте сериозен планинар, ще изберете чувал тип "мумия" по простата причина, че при него остава по-малко вътрешно пространство, което се нужде от затопляне, а плътно прилягащата качулка задържа топлината вътре. (На вниманието на девойките: има чували, специално приспособени към формата и метаболизма на женското тяло - по-тесни в раменете, по-широки в таза, общо по-къси и с допълнителна изолация при краката. Всичко това е предназначено да задържа повече топлината на тялото.)
Други характеристики, които увеличават топлинните качества на чувала, са термоизолирана яка, която обхваща врата и задържа вътре топлината, качулка с много пълнеж и ластици за притягане на лицевия отвор и изолиращ маншон по продължение на целия цип. За подробности виж "Анатомия на чувала".
3. Отделете се от земята. Земната повърхност винаги е по-студена от тялото ви, така че без изолиращ пласт помежду ви ще загубите ценна топлина. Най-добрите постелки са или направените от гъбеста материя с конструкция от изолирани мехурчета, или самонадуващи се. За подробности вижте раздела "Постелки" от менюто в ляво. Съвет: При къмпиране върху сняг или замръзнала земя, най-доброто решение е да използвате две постелки - една от пореста материя отдолу и върху нея една надуваема.
4. Яжте преди сън. Мислете за тялото си като за пещ, която трябва да заредите с храна, за да се получи топлина. Хапнете висококалорична храна преди сън. За бързо генериране на топлина един шоколад ще ви затопли почти веднага, но ефектът ще изчезне след няколко часа. Тогава идва редът на протеините и мазнините. Така например фъстъци или парче сланина са нещо като голямата цепеница в огнището, която може да гори бавно и продължително до ранните часове на деня.
5. Пийнете си добре. Кръвта е за тялото това, което е водата за бойлера в дома ви. Ако течностите в тялото ви намалеят, кръвното ви налягане започва да спада с намаляване обема на кръвта. Друг страничен ефект е увеличаване вискозитета на кръвта, което забавя нейното движение през малките капиляри в крайниците. Като краен резултат ще ви стане студено. Привикнете да пиете течности още преди да сте почувствали жажда през деня, като увеличите количеството на вечеря. Предупреждение: студената вода води до пряка загуба на енергия, затова пийте топли течности преди сън.
6. Затворете ципа на палатката. Палатката създава буферна въздушна зона около вас, както при студено време, така и при вятър. Увеличете топлинния потенциал на палатката си като я опънете на защитено от ветрове място и далеч от вдлъбнати места, където се събира студен въздух. За да се предпазите от сутрешния хлад, изберете място, изложено на първите слънчеви лъчи. Ако къмпирате и през четирите сезона, трябва да изберете модел, при който мрежестите отвърстия могат да се затворят допълнително с плътна материя с ципове, така че да запазят в по-голяма степен вътрешната топлина. Вътрешната температура на една добре проектирана палатка може да бъде с 5 до 10 градуса по-топла от външната. За информация относно палатките вижте съответния раздел от основното меню на EXTREMNO.COM.
7. Облечете подходящо количество дрехи. Прекалено много дебели дрехи може да затруднят движението на кръвта и да намалят изолационните качества на чувала. Облечете свободно синтетично или копринено бельо с дълги крачоли и ръкави, което не е овлажнено от случилото се през деня. Важно за топлината на тялото е главата да е покрита с шапка от синтетична или вълнена материя. Съвет: Намалете свободното пространство в чувала, като поставите дрехи, които ще облечете на сутринта свободно около краката си и отстрани. Така при събуждане ще имате готови затоплени дрехи.
8. Подсилете спалния си чувал. Напъхайте спалния си чувал в бивак сак и ще увеличите температурата в него между 5 и 10 градуса. Друго топлоизолационно средство е допълнителна вътрешна торба, която може да допринесе още около 5 градуса. Тя може да се ушие от голям чаршаф и, освен допълнителна топлина, ще предпази чувала ви от замърсяване. Ако импровизирате, покрийте чувала с каквато имате пухена или връхна дреха, за да съхраните няколко ценни градуса топлина.
9. Раздвижете кръвта си. Спомнете си как се загрявате, когато си въртите ръцете като перки на вятърна мелница. Така се създава центробежна сила, която изпомпва кръвта към крайниците. Същият ефект има и бързото разтъпкване на място или всяко движение, което учестява пулса. Колкото и просто да звучи, едно кратко упражнение преди лягане ще стопли много тялото ви, което на свой ред ще превърне смачкания и студен найлонов чувал в уютен пашкул.
Обратно, веднъж влезли в чувала, сведете движенията си до минимум. Движенията и преобръщането в чувала изтикват навън скъпо струващия топъл въздух през отвора при врата.
10. Поддържайте пълнежа на чувала пухкав. Съдържанието на въздух е в основата на способността на спалния чувал да задържа телесната топлина, така че колкото по пухкав е пълнежът на чувала, толкова по-добре. Когато пристигнете в лагера, разгънете възможно най-бързо спалния чувал, хванете го от едната страна и го разтръскайте силно няколко пъти. В къщи избягвайте да го държите натъпкан в калъф за дълго време. Синтетичните влакна се повреждат по този начин по-лесно от пуха. Още по-лошо е да оставите един синтетичен чувал натъпкан в калъф да се загрее много в багажника на колата. Вижте раздела "съхранение" в ляво за допълнителни съвети относно съхранението.

Общи съвети
обобщение на някои от нещата, които са разгледани в този сайт
Мокри чували. Мокрите чували не топлят, колкото сухите. Най-простият начин да запазите чувала си сух, докато го пренасяте, е да го поставите в найлонов плик за отпадъци (който плик може да използвате за пренасяне на отпадъци по обратния си път). Ако чувалът ви е пухен, винаги го изсушавайте добре, преди да го натъпчете в калъфа. При възможност, прострете чувала върху палатката си сутрин, за да дадете възможност на вътрешната влага да се изпари. Трикът тук е да избягвате директни слънчеви лъчи, така че или изберете сенчесто място, или приберете чувала преди слънцето да е станало горещо. Повечето външни материи на чувалите са обработени с трайно водоотблъскващо покритие. Вижте указанията на производителя за това кога да прилагате допълнителни импрегнатори.
Храната и течностите влияят върху съня. Нахранете се и приемете течности преди сън. Колкото по-топла е храната, толкова по-висока ще бъде началната ви температура. Ако си легнете със студено тяло, по-трудно ще стоплите дюшека. Бърза разходка преди лягане или няколко протягания в палтката могат да повишат телесната ви температура. Ако обикновено ви трябват топли завивки в къщи, вероятно същото ще е усещането ви и на открито, така че снабдете се с топъл чувал.
Палатка и бивак сак. Една палатка или бивак сак ще добавят поне 5 градуса към температурата във вашия чувал. За особено ниски температури е добре да инвестирате в допълнителен външен чувал или в подплата.
Постелка. Винаги използвайте постелка. Тя ще предотврати загубата на температура към земята, а също така ще ви предостави повече удобство. Вижте раздела "постелки".
Допълнителни дрехи. Носете си лека шапка, ръкавици и чифт топли чорапи даже при летни условия. Тези неща ще се окажат от решаващо значение през първата студена нощ. Не спете с дрехите, с които сте били през деня, тъй като могат да бъдат влажни от пот. Носете си комплект топли, удобни дрехи за в чувала, но те не трябва да са много дебели, за да не затрудняват кръвообръщението.
Разполагане на палатката. Разположете внимателно палатката или спалния чувал. Падините могат да събират студен въздух. Хълмистите места, особено ако са изложени на вятър, са също така неудобни. По възможност, изберете защитено място.
Отношение към чувала. Разтърсете и потупайте чувала няколко пъти преди да се пъхнете в него. Това важи особено за пухените чували, които изискват време за да се отпуснат. Някои производители препоръчват преди пътешествие да поставите чувала си (синтетичен или пухен) в сушилня, нагласена на леко топло за известно време. Това ще премахне всякаква остатъчна влага.
Съхранение на чувала. Съхраняването на чувала в обикновения му калъф драстично намалява живота и изолационните му качества. Когато го държите в къщи, увесете го на хладно и сухо място. Когато го натиквате в калъфката преди излет, направете го внимателно и избягвайте да оставяте чувала в гореща кола.
Инструкции за експлоатация. Не изхвърляйте небрежно инструкциите за експлоатация, предоставени от производителя. Винаги ги четете и следвайте. Знайте, че производителите знаят много повече за използваните материали и за своя продукт от вас. Тъй като платовете и изолацията са различни материали, те може да изискват различни грижи. Повечето чували трябва да се перат с препарати за деликатно пране, а пухените чували - с препарати, специално предназначени за пух. Не носете чувала си на химическо чистене.
На мен Господ не ми спести бейткастинга :))

Аватар
баш майстора
Мнения: 5007
Регистриран на: Вто Юли 08, 2008 16:24
Риболов: Online
Местоположение: София
дал Браво: 1124 пъти
получил Браво: 774 пъти

Re: За спалните чували...

Мнение от баш майстора »

jentalmena написа:Ето тези редове ще Ви помогнат при избора на спален чувал. Успех
Отлично четиво, но ний АБВ-то го знаем... или поне така си мислим. :wink:
В случая става дума за конкретни модели и техните плюсове и минуси. :roll:
Айде бе, никой друг ли не ползва такива чували? Всички на родопски одеала ли карат? :lol:
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."

quietriot
Мнения: 9341
Регистриран на: Пет Фев 23, 2007 13:39
Местоположение: СОФИЯ/ЯМБОЛ
дал Браво: 106 пъти
получил Браво: 153 пъти

Re: За спалните чували...

Мнение от quietriot »

баш майстора написа:
jentalmena написа:Ето тези редове ще Ви помогнат при избора на спален чувал. Успех
Отлично четиво, но ний АБВ-то го знаем... или поне така си мислим. :wink:
В случая става дума за конкретни модели и техните плюсове и минуси. :roll:
Айде бе, никой друг ли не ползва такива чували? Всички на родопски одеала ли карат? :lol:
Не бате караме на JRC four seasons и одеялце JRC, чувалчето за дюшек и одеялцето отгоре че иначе става парна баня в чувала. Голям и тежък е, но колата го носи и не ми пука. Аляска да стане аз съм на топло и те така те....

Аватар
jorjinio
Мнения: 28
Регистриран на: Съб Авг 10, 2013 19:22

Re: За спалните чували...

Мнение от jorjinio »

Разгледай тук.
http://www.planinite.info/Vrazki/Tur_ekipirovka.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Има голям избор и със сигурност ще намериш чувал с желаните показатели.
Успех !

Аз лично ползвам подобен(стар модел) и нямам оплаквания.
http://www.karrimor.com/karrimor-x-lite ... e=78100703" onclick="window.open(this.href);return false;
Понякога се случва да върви по масло а впоследствие се оказва че,това е вазелин !!!

ipetkov
Мнения: 2
Регистриран на: Сря Мар 12, 2014 14:52
Обратна връзка:

Re: За спалните чували...

Мнение от ipetkov »

Моделите на Karrimor не са никак лоши, като се погледне съотношението цена:качество :) Аз ползвам от техните, е разбира се не съм го подлагал на тестове като Беър Грилс ;д ,но все пак :)))
Най-много се лъже преди полов акт и след риболов bet365

Аватар
баш майстора
Мнения: 5007
Регистриран на: Вто Юли 08, 2008 16:24
Риболов: Online
Местоположение: София
дал Браво: 1124 пъти
получил Браво: 774 пъти

Re: За спалните чували...

Мнение от баш майстора »

Поръчах ги! :D Ся чакаме...
баш майстора написа:Outwell Contour 2300
Изображение
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."

stevato
Мнения: 7
Регистриран на: Вто Яну 24, 2012 22:00
Риболов: спининг
Местоположение: Пловдив

Re: За спалните чували...

Мнение от stevato »

:tup: Направил си правилен избор

Аватар
баш майстора
Мнения: 5007
Регистриран на: Вто Юли 08, 2008 16:24
Риболов: Online
Местоположение: София
дал Браво: 1124 пъти
получил Браво: 774 пъти

Re: За спалните чували...

Мнение от баш майстора »

Чуваля доде... най-после! :D
Изображение
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."

dimidi85
Мнения: 1
Регистриран на: Пон Юли 28, 2014 23:01

Re: За спалните чували...

Мнение от dimidi85 »

Някой знае ли как точно се съединяват два спални чувала?

Аватар
баш майстора
Мнения: 5007
Регистриран на: Вто Юли 08, 2008 16:24
Риболов: Online
Местоположение: София
дал Браво: 1124 пъти
получил Браво: 774 пъти

Re: За спалните чували...

Мнение от баш майстора »

Земаш левия и десния и удряш ципа... после следва това. :wink:
Изображение
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."

kotlet
Мнения: 1
Регистриран на: Пон Сеп 29, 2014 12:46
Риболов: Just риболов

Re: За спалните чували...

Мнение от kotlet »

Здравейте, аматьор съм и не претендирам за професионализъм и за това отправям въпрос. Неотдавна си купих спален чувал от магазин за втора употреба. Цената му беше 5 (пет) лева. Предвид цените, които виждам тук, очевидно има разлика в качеството. Може ли някой да ми обясни в какво се изразяват разликите (може би има и различни видове спални чували).

Публикувай отговор

Обратно към “Бивак”