Моднат Convoy C8 с 800 метра лъч по ANSI стандарт

Арена за дискусии на теми касаещи допълнителната екипировка за един риболовен излет или какво друго ни е необходимо освен риболовните такъми.
Boakal
Мнения: 250
Регистриран на: Нед Юли 24, 2016 23:03
Риболов: речен, сладководен
получил Браво: 19 пъти

Моднат Convoy C8 с 800 метра лъч по ANSI стандарт

Мнение от Boakal »

Здравейте,
Фенерът който ще ви представя e много различен от всичките представяни до сега. Една от причините е, че такъв фирмен не се предлага на пазара. Става въпрос за модифицирана версия на известния Convoy C8. От своя страна Convoy C8 е една от най-добрите реплики на известния американски фенер Surefire C8. Поради тази причина на практика Convoy C8 се явява без грешки в дизайна и е един от най-удачните за мод. Постигнатата далекобойност е над 800 метра. Най-добрите модели на фирмите Nitecore MH27 и Olight M23 Warrior имат 435 метра. Веднага излиза въпроса каква би била ползата от притежанието на такъв фенер. Разбира се, това не е фенер за ежедневно носене (EDC). Модифицираният Convoy C8 е от типа компактен фенер с изключително голяма дължина на лъча.
Логично е да се запитаме имаме ли реално нужда от такъв джобен прожектор. Оказва се че има много хора които имат изискване точно към такъв тип фенери. Това са хора занимаващи се с лов, охрана, спасители, фермери, планинари и разбира се всички цивилни на които им се налага да ползват подобно нещо. Едно такова фенерче спокойно може да седи дежурно в жабката на колата.
Технически характеристики:
Максимална сила на светене - 1200 лумена;
Дължина на лъча при 100%: над 800 метра (по ANSI стандарт);
Дължина на лъча при 50%: над 460 метра (предполагаеми, вероятно са повече);
Максимален интензитет на светлината: над 160 000 кандела (измерени);
Модел на диода: XP-G2;
Режими: 4 (5, 25, 50 и 100%) или 7 + moonlight и SOS (по избор);
Таймер в режим турбо: 2 миниути (програмируем);
Тип на излъчваната светлина: неутрална (неутралната и топлата светлина има по-добра пробивност на лъча при запрашен въздух, пари и мъгла);
Оптична система: анти-рефлексно ултра прозрачно закалено минерално стъкло и гладък алуминиев рефлектор;
Батерия: 1 x 18650, високотокова, IMR, без защита (Samsung Q30 или аналог);
Дължина: 14,5 см;
Диаметър на главата: 4,45 см;
Диаметър на тялото: 2,54 см;
Тегло без батерия: 145 гр;
Степен на влагозащита: IP –X8;
Устойчивост при падане: до 1,5м;
Допълнителни модификации спрямо стандартен Convoy C8:
- драйвер с по-високо КПД;
- турбо режим реализиран с MOSFET;
- токов байпас на пружините;

На снимката по-долу може да се види светлинното петно на Convoy C8 (в средата) спрямо Nitecore MT40GТ/2x1850/618м (в ляво) и Nitecore MH27/1x18650/ (в дясно). И трите фенера са в режим турбо. От самата снимка може би не се вижда ясно по-яркото петно на Convoy C8 спрямо Nitecore MT40GT, но определено се забелязва значително по-бледото петно на Nitecore MH27. Другото което прави впечатление е по-топлата светлина на Convoy C8.
Изображение
Изображение

На снимката може да се види сравнение между Nitecore MH27 при 100% (1000 лумена) и Convoy C8 при 50% (600 лумена). Вижда се как C8 има по-ярко центално петно. На практика Nitecore MH27 черпи почти 3А ток и има по-слаб лъч докато Convoy C8 дърпа около 1,8А и хвърля по надалеч.
Изображение

Ето снимка на двата фенера включени на максимален режим на която ясно се вижда далеч по-яркото петно на Convoy C8 (отгоре):
Изображение

Като недостатък мога да спомена:
- овърдрайв режима в който работи диода при максимална сила на светене ( пр мойта версия с 4 режима в другите режими няма овърдрайв);
- малко по-ниското КПД на драйвера в сравнение с марковите фенери;
- липсата на така наречения Мomentary On възможност на бутона за включване;
- отражателната способност на покритието на рефлектора е на средно ниво. Една подмяна с по-качествено такова може да повиши както силата на централното петно така и на короната и страничната подсветка;
- външния вид на хоста на Convoy C8 все пак отстъпва като дизайн, изпълнение на насечката, цвят и т.н. спрямо марковите фенери. Качеството на анодизация обаче е добро, както влагозащитеността и удароустойчивостта;

По долу ще дам малко допълнителна информация.

Ето как изглежда новия диод:
Изображение

Постигнатите резултати са благодарение на малкия размер на кристала на диода и неговата добра производителност. Реално Cree пускат диоди които са с висок бин и могат да работят поемат токове много над обявените за максимални. Оказа се BLF има добрволци които се занимават с намирането на такива диоди както, заснемането на техните волт-амперни характеристики (ВАХ) и споделяне на информация и опит. В зависимост от качеството на диода постигнатите резултати винаги са леко различни. Според информацията в BLF най-добрия резултат постигнат с моднат Convoy C8 e 175 000 кандела или 836 метра лъч. За сравнение Olight M2U-XT има 164 000 кадела или 816 метра лъч.
Тук може да видите примерна ВАХ на диод XP-G2. За съжаление графиката е от интернет и е непълна. Този емитер може да работи безпроблемно с ток до 5,5А.
Изображение

Използвания във фенера драйвер е от типа A17DD-S08 / FET + 1x7135. Драйвера е разработен от доброволци на форума http://budgetlightforum.com съгласно изискванията на участниците.
Специално в моя фенер само палтката е поръчана отвън, компонентите върху нея са монтирани тук и са с по-високо качество от готовия драйвер предлаган в banggod.com
Благодарение на колега от нашия форум който също има известен опит в модифицирането на фенери предоставям следната подробна информация за драйвера:
Драйвера използва един линеен регулатор (ЛР) 7135 и един полеви транзистор (FET)
Фенерите с ШИМ работят по следния начин.
Един процесор (тук е Attiny13A) просто включва/изключва ЛР и FET-a много бързо.
Съотношението между включено и изключено положение на тези елементи дава силата на светене на диода - в таблицата в горния пост е специално за този драйвер.
Всъщност диода премигва много бързо на пълна мощност на веригата, това е всичко.
Необходимо е процесорчето да работи на по-висока честота, за да не се вижда това премигване.
В случая ШИМ изходите са два и управляват поотделно ЛР и FET-a.
Има драйвери и с три такива контролни вериги.
(Информацията по-долу се отнася за стандартния драйвер на Convoy.)
Обикновено е една (напр. при NANJG 105x, AK47) и тя управлява една група от паралелно вързани линейни регулатори.
Всеки от тях е 350/380 мА, умножаваш по бройката и разбираш максималната мощност на драйвера.
ЛР има време за стабилизиране на режима, т.е. необходимо е минимална дължина на такта през който е включен.
Като се умножи например 6 или 8 тези ЛР, щото с толкова са по-мощните драйвери и си става доста силно светенето на фенерчето.
Затова и всички тези драйвери нямат лунен режим, което си е сериозна липса за мен.
В този BLF A6 има само един линеен регулатор и затова свети в такъв широк диапазон (за слабите режими се грижи основно ЛР, за силните FET):
(Дадените по-долу токове са за стандартен фенер BFL A с диод XPL HI и не се отнасят за фенера обект на това представяне.)
1: 0.45 lm / 2.66 mA / 39 days
2: 10.1 lm / 11.87 mA / 8.7 days
3: 64.5 lm / 139 mA / 18 hours
4: 187 lm / 385 mA ? / 6.5 hours
5: 417 lm / 1.48 A ? / 100 minutes
6: 798 lm / 2.96 A ? / 50 minutes
7: 1386 lm / 5.65 A ? / 26 minutes

Като заключение мога да кажа че, за мен най-голямото предимство е постигнатана дължина на лъча от над 460 метра (горе долу толкова вижда човек с невъоръжено око при осветяване в тъмното) при 50% от мощността на фенера, 1.8А консумация и без овърдрайв на диода. За сравнение най-добрите фабрични образции постигат същото разтояние при 100% и то само за 5 минути (имат таймер или термоконтол който редуцура силата на светене) и консумирайки 2,8А ток от батерията. На практика Cоnvoy C8 има два почти два пъти повече време за светене защото графиката ток/време е нелинейна.

Модът на фенера е направен от Д. Петров. Негови изпънения и отзиви на клиенти може да видите във форума ловесбг и на обявите му в OLX.
Повече информация на подобна модификация може да видите тук
http://budgetlightforum.com/node/42183

Цената за мода на моя Convoy C8 при тези параметри излезе 50 лева. Цената на готов такъв е 100 лева. Толкова струва и поръчката на по-компактен фенер ползващ хоста на BLF X6 (3см глава), като дължината на лъча е 600 метра. Разбира се мода не е задължително да бъде само в посока далекобойност. Могат да се сложат други диоди при които да се постигне по-голяма сила на светлината – около 1600 лумена при единичен емитер.
Предоставената информация е чисто информативна и не агитира никой към покупка.
Надявам се да ви е от полза.

Boakal
Мнения: 250
Регистриран на: Нед Юли 24, 2016 23:03
Риболов: речен, сладководен
получил Браво: 19 пъти

Re: Моднат Convoy C8 с 800 метра лъч по ANSI стандарт

Мнение от Boakal »

Малко да допълня информацията за драйвера.
Тъй като фенера е предвиден за ловен, то наличието на нискочестотен ШИМ би довело до прогнване на дивите животни. Те усещат значително по-високи четоти на трептене за разлика от нас.
В оригиналния драйвер на Convoy C8 се използва едноканален процесор с честота 8kHz.
В този фенер се използва 3 канален такъв като честотата след наслагване (каналите са фазово отместени) е 24kHz, което на практика не се усеща като трептене.

Boakal
Мнения: 250
Регистриран на: Нед Юли 24, 2016 23:03
Риболов: речен, сладководен
получил Браво: 19 пъти

Re: Моднат Convoy C8 с 800 метра лъч по ANSI стандарт

Мнение от Boakal »

Малко снимков материал:
Сравненение между Nitecore MH27, Моднат Eagle Eye X6, Моднат Convoy C8,
Изображение

Nitecore MH27, 450 метра лъч, 50 000 кандела:
Изображение

Моднат Eagle Eye X6, 600 метра лъч, 110 000 кандела:
Изображение

Моднат Convoy C8, 800 метра лъч,160 000 кандела:
Изображение

Както се вижда, при едно и също разстояние фенера който има по-голям интензитет (кандели) осветява по-ярко целта .

Ето същата пътека осветена с фудов фенер BLF A6. Виждат се по-близките странични дървета, докато по-далечното в средата въобще не е осветено.
Изображение

Boakal
Мнения: 250
Регистриран на: Нед Юли 24, 2016 23:03
Риболов: речен, сладководен
получил Браво: 19 пъти

Re: Моднат Convoy C8 с 800 метра лъч по ANSI стандарт

Мнение от Boakal »

Видео на подобен модифициран C8.
https://youtu.be/Mkgu_3o6J34

Boakal
Мнения: 250
Регистриран на: Нед Юли 24, 2016 23:03
Риболов: речен, сладководен
получил Браво: 19 пъти

Re: Моднат Convoy C8 с 800 метра лъч по ANSI стандарт

Мнение от Boakal »

Ето как се представя диода XP-G2 (S2, 1A) в Olight M3XS-UT.

Olight M3XS-UT с оригиналния си диод XP-L, 250kcd
Изображение
Изображение

моднат Olight M3XS-UT с диод XP-G2, 350kcd
Изображение
Изображение

Модификацията е направена от американец който продава моднати фенери в 48 щата.
Повече инфо тук:
http://budgetlightforum.com/node/46776

Аватар
sekofena
Мнения: 123
Регистриран на: Нед Окт 02, 2011 0:07
Риболов: Spinning, Match, Surf, Feeder

Re: Моднат Convoy C8 с 800 метра лъч по ANSI стандарт

Мнение от sekofena »

Kолега браво за хубавите и полезни теми ! Продължавай ;)

Публикувай отговор

Обратно към “Бивак”