Карта за сонар Lowrance

Минава, големият кораб минава ...
vladko33
Мнения: 2
Регистриран на: Сря Юни 05, 2019 15:24

Карта за сонар Lowrance

Мнение от vladko33 »

Здравейте, от скоро съм собственик на сонар Lowrance Elite 7 TI. Искам да му кача безплатна карта на водоемите в страната, но не намирам такава. До колкото прочетох, става с конвертиране чрез Global Mapper , но за момента не се справям, тъй като всички изходни файлове на карти , с които разполагам, са img . Ще се радвам ако някой ми съдейства със съвет.

КАЯ
Мнения: 287
Регистриран на: Вто Апр 14, 2009 14:49
Местоположение: София
дал Браво: 23 пъти
получил Браво: 4 пъти

Re: Карта за сонар Lowrance

Мнение от КАЯ »

Ако е купен от Булстар те си даваха безплатна карта с изобати на доста язовири иначе си е скъпичка. Относно направата на карта и качването и в сонара темата е доста сложна и дълга за просто обяснение. Потърси в руските форуми има изписани стотици страници по този въпрос.

Аватар
Булстарите
Вносител
Мнения: 2098
Регистриран на: Чет Юни 25, 2009 10:24
Местоположение: Бургас
дал Браво: 1 път
получил Браво: 15 пъти
Обратна връзка:

Re: Карта за сонар Lowrance

Мнение от Булстарите »

Ако сонара е купуван от нас трябва да има безплатна карта.
Ако не цената на картата ни за черноморието, повечето язориви и дунав.
Ако това не ви устройва https://www.genesismaps.com. Там има доста карти от потребители, както и можете да си сканирате язовира и те ще ви генерират карта - безплатно е но се съгласявате да споделяте вашите логове от сонара.

Sarsema
Мнения: 3
Регистриран на: Пет Ное 01, 2019 19:27

Re: Карта за сонар Lowrance

Мнение от Sarsema »

От къде мога да си закупя карта за България?Сайт нещо да ми пратите?

КАЯ
Мнения: 287
Регистриран на: Вто Апр 14, 2009 14:49
Местоположение: София
дал Браво: 23 пъти
получил Браво: 4 пъти

Re: Карта за сонар Lowrance

Мнение от КАЯ »

:tup: https://www.rusfishing.ru/forum/forums/ ... vanie.188/
За направа на карти прегледай този форум. Почни темата за твоя сонар. Има и няколко отделни теми за направа на карти, за батиметрия също, но данните са разхвърляни в различните теми по марки и видове сонар има и доста препратки. Все пак ти трябва някаква основа по геодезия и картография поне да знаеш какво е датум, как се привързва растерна карта към координатите, какви координатни системи има, какви файлови системи ползва твоят сонар и т. н. Не вярвам да ползваш сонара за навигатор. Трябват ти карти на определени язовири и задачата става много малко по-лека. Но няма да имаш дълбочините на язовирите. Ако не ти се дават 200 лв за картата на Булстар и може да ползваш Навионикс с твоя сонар още повече ако сонара ти позволява връзка с таблет/телефон е доста по-евтино нещо около петдесетина лв годишен абонамент. Програмата позволява да си свалиш карта на избран район. Аз съм си свалил само на България на някои водоеми има и изобати. В последствие с тази програма ще си допълниш дълбочини те на местата които посещаваш. Картата с изобатите се чертае на"живо" с други думи докато се возиш с лодката. Не са много колегите които сами си правят изобати карти. Сещам се за Гео,Вестел,Тодоров сигурно има и други които обаче ползват рисовалките към сонарите. Горе изброените преди ползваха странични програми, сега не знам. С рисовалките е лесно и резултата видим, поне при повечето веднага.

Публикувай отговор

Обратно към “Риболов от лодка”