Шадраван

или форум за Catch&Release идеята.
TheGuardian
Мнения: 18
Регистриран на: Нед Окт 29, 2006 2:44

Шадраван

Мнение от TheGuardian »

Здравейте. На село имаме нещо като фонтан с доста камъни вътре. В тоя "шадраван" има доста добра популация на каракуда, като има и едри екземпляри. Има и разни дребни рибки, които не ги знам какви са.
Всичката тая риба се събира от много излети и когато не си залужава да бъде изядена - пуска се в "шадравана". Хранят се всеки ден с жито и хляб.
Наскоро пуснахме и едно сомче 30-40 сантиметра, което се завря в камъните. Мислехме, че няма да оцелее, но след 3-4 дена решихме да го потърсим - ровичкахме из камъните и успях да го набарам. Сомчето си беше живо и здраво :)
Та въпроса ми е дали има бъдеще за живот там или ще е по-добре да се пуснат в естествената им среда? Да отбележа, че рибите са там от 4-5 месеца.

Аватар
hrimar
Мнения: 558
Регистриран на: Сря Яну 19, 2005 13:42
Местоположение: София
получил Браво: 3 пъти

Мнение от hrimar »

За каракудите - стига фонтана да има 60-70 см дълбочина и да не се източва през зимата, ще си живеят царската :lol:
В Борисовата градина стотици каракуди живеят години на ред в едно езерце, дълбоко 40-50см и дори като целото замръзне се заравят в тинята и пак оцеляват. А, в казармата някой беше пуснал в канал 1х1х1, където се отцеждаха маслата от колите 4 каракудки. Хранеха се със семенца от бурени и тополи. Всека седмица ходих да им изгребвам старата вода и слагам нова, ама не станаха по-щастливи :roll:
За сомчето, не мога да кажа. Вероятно до зимата ще му е добре.

Kentavar
Мнения: 4876
Регистриран на: Сря Яну 11, 2006 12:58
Риболов: Спининг предимно, муха, морски...плувка и фидер ама Pro...
Местоположение: Тялом – Destination unknown....Духом - Somewhere I Belong.
дал Браво: 5 пъти
получил Браво: 7 пъти

Мнение от Kentavar »

Сомлето иди го пусни някъде дето има подмоли и сериозни дълбочини...Не го транспортирай през деня, особенно ако е жега...За негово добро е...Каракудата няма проблем, ще живее...смята се, че си е запазила формата от дълбока древност, значи е много приспособима... :)
Цял живот в длан една, длан загребала вода от любимата река...Пролетта с цъфнали дървета, лятото с горещи ноти, есента е с мириса на вечността и зимата с носталгия пропита!

www.starividri.org

Prowler Elite 4.5 Angler

Спининг клуб "Абичи" - кандидат член, Forever majdramuniaci!

TheGuardian
Мнения: 18
Регистриран на: Нед Окт 29, 2006 2:44

Мнение от TheGuardian »

Сомчето расте с всеки ден. Вече яде и по-малките каракуди, при положение, че хващахме на торен червей. Само дано да не изяде всичко :)

Публикувай отговор

Обратно към “Хвани и пусни”