Да пускам или не костурите?
-
- Мнения: 10820
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 0:21
- Местоположение: при пъстървите на Станкови бараки
- дал Браво: 5 пъти
- получил Браво: 58 пъти
- Обратна връзка:
Добре де, ще ви дам решение на първо време: преди две години един петък бяхме с бате Любо, Пигов и Дани Крилов на Огняново, за да тренираме за републиканското по подледен риболов. Кълвяха костурчета по 5-6 санта, на дълбочина 1-2 метра. Наловихме страшно много рибки, които мятахме в снега на леда и те си седяха там. Накрая ги събрахме в сандъка на бат любо и ги пренесохме на езерото в Дружба 1, което е почти обезрибено и няма никви риби. Значи бяха поне 500 костурчета. Пробихме една дупка в леда и ги пуснахме - почти всички оживяха, да имаше умрели не по-малко от 20. Така че според мен ако има некви обезрибени водоеми - може да се пуска там, особено през зимата, когато траят и се запазват живички.
Иначе ако ги ловите на по-голяма дълбочина - да кажем от 5-6 метра нагоре, направо може да си ги приберете и да ги изядете, или пък да ви влязат в друга употреба.
Ако сте на лед като този на Огняново на малка дълбочина, и искате да ги върнете, не ги пускайте веднага след улавянето обратно в дупката, щото спира да кълве. По-добре ги събирайте на леда и след време ги пуснете в някоя дупка на 10-15 метра, за да не ви пострада риболовният излет или да не си разваляте уловистите дупки.
Иначе ако ги ловите на по-голяма дълбочина - да кажем от 5-6 метра нагоре, направо може да си ги приберете и да ги изядете, или пък да ви влязат в друга употреба.
Ако сте на лед като този на Огняново на малка дълбочина, и искате да ги върнете, не ги пускайте веднага след улавянето обратно в дупката, щото спира да кълве. По-добре ги събирайте на леда и след време ги пуснете в някоя дупка на 10-15 метра, за да не ви пострада риболовният излет или да не си разваляте уловистите дупки.
Клуб по спортен риболов "Балканка"
- Gaspoud d"Ankh
- Мнения: 2195
- Регистриран на: Пет Апр 21, 2006 12:50
- Местоположение: Монтана
- получил Браво: 1 път
Относно огостенските костури.
Преди месец и нещо бях доста изненадан от изказването на един колега на брега на реката. Та според човек преди 15-20 години костура е бил едва ли не основната риба в реката, по-многоброен и от таранетата. Като ги сметнах излиза че е горе-долу след завиряването на язовир Огоста и около тровенията на реката. Източените от язовира дребосъци намират цяла една река без никаква конкуренция от други рибоци - резултата много и големи бобойчовци. Сега когато реката не се трови и по редица причини е възпрепятствано навлизането на костур от язовира, в реката се връщат характерните видове - скобар, морунаш, мрени и т.д. За района за които говоря щука и сом почти няма - крайния хишник е Дедо Клен. Та с въстановяването на популацията на кефалюгите костура почва да намалява докато не влезе в едни нормални граници - тоест докато не настъпи някакво равновесия на хранителната база и хищниците.
Най-големия костур уловен от мен в Огоста е около педя. Сигурен съм, че има и по-големи. Ако махнеме мрежите, парашутите, токаджиите (вие си ги знаете) - тогава със сигурност ще знаеме как се развива естествено популацията му във даден водоем. И дали е необходимо по-толерантно отношение към него.
А дали аз си ги пускам - пускам си ги
Или в добре загрята мазнина или на ново място
Преди месец и нещо бях доста изненадан от изказването на един колега на брега на реката. Та според човек преди 15-20 години костура е бил едва ли не основната риба в реката, по-многоброен и от таранетата. Като ги сметнах излиза че е горе-долу след завиряването на язовир Огоста и около тровенията на реката. Източените от язовира дребосъци намират цяла една река без никаква конкуренция от други рибоци - резултата много и големи бобойчовци. Сега когато реката не се трови и по редица причини е възпрепятствано навлизането на костур от язовира, в реката се връщат характерните видове - скобар, морунаш, мрени и т.д. За района за които говоря щука и сом почти няма - крайния хишник е Дедо Клен. Та с въстановяването на популацията на кефалюгите костура почва да намалява докато не влезе в едни нормални граници - тоест докато не настъпи някакво равновесия на хранителната база и хищниците.
Най-големия костур уловен от мен в Огоста е около педя. Сигурен съм, че има и по-големи. Ако махнеме мрежите, парашутите, токаджиите (вие си ги знаете) - тогава със сигурност ще знаеме как се развива естествено популацията му във даден водоем. И дали е необходимо по-толерантно отношение към него.
А дали аз си ги пускам - пускам си ги
Или в добре загрята мазнина или на ново място
See the little angels rise up high, all the little angels rise up, rise up, rise up high.
How do they rise up, rise up, rise up, how do they rise up, rise up high?
They rise arse up! arse up! arse up! see the little angels rise arse up high!
How do they rise up, rise up, rise up, how do they rise up, rise up high?
They rise arse up! arse up! arse up! see the little angels rise arse up high!
- Marco Polo
- Мнения: 10196
- Регистриран на: Пон Яну 29, 2007 14:40
- Риболов: Желязо, пластмаса и най-вече дървоТО! :D
- Местоположение: София
- получил Браво: 12 пъти
- Обратна връзка:
Мило, ако днес хвана два килограма мерен костур, ако не го хапна аз - ще го хапнат котките. Ако хвана три килограма мерен клен/кефал - всичкият ще си плува пак там на воля до следващото ми ходене.
А дали изобщо ще хвана или не - това е вече друга бира...
А дали изобщо ще хвана или не - това е вече друга бира...
Дай ми красноречие, за да говоря и мъдрост, за да замълча...
Лука 11:9-13
Лука 11:9-13
- rib4o
- Мнения: 894
- Регистриран на: Съб Юни 17, 2006 14:38
- Местоположение: Хасково;Пловдив
- получил Браво: 1 път
Ами аз си мисля че баланса в природата си е много добре замислен само дето ние не се вписваме в него.А що се отняся до анкетат незнам как точно да от говоря с "да" или "не" понеже и взимам и пускам костур.С други думи отделям си и за вкъще но в позволените норми.Отговарям на анкетат с нямам мнение понеже моя конкретен отговор няма аналог в горепосочениет възможни отговори
Удоволствието от евтино закупената стока трае твърде кратко, спрямо разочарованието след това!
- maver13
- Мнения: 2310
- Регистриран на: Сря Апр 18, 2007 17:01
- Риболов: Щека, мач, директен. Болонезето не го разбирам.
- получил Браво: 2 пъти
Според мене костура е една от най-вкусните риби у нас и макар, че не обичам риба, винаги си похапвам ако има пържено котурско филенеце. Според мене дребните, от които не стават читави филета да се пускат задължително. А по добрите - както прецени риболовеца, но да не се прекалява - има си и закон за тая работа
Coarseman написа:Тва е батко сметка направена по системата "сто коча,двеста мъди"...
-
- Мнения: 265
- Регистриран на: Вто Юни 27, 2006 13:48
- Местоположение: Кюстендил
- Обратна връзка:
В анкетата гласувам "ЗА" защото:Kentavar написа:Има място под слънцето за всички твари и не сме ние тези които можем и трябва да се мешаме в равновесието на природата...
1. Риба не ям или поне много рядко.
2. В р. Струма почти няма костур. Хващал съм само един път в бързей дълбок около 50-60 см., костура беше около педя, а тръпката беше супер.
3. Колкото повече риба има, толкова по-добре.
Пръскачите идват от руски лаборатории в които е създаден и пърхута.Терористи от самолети сипят пърхут който атакува веждите на човека, а пръскачите пречат на риболова.Причината: “За да ти е гадно, за да си циганин, за да имаш пърхут и да не хванеш риба!"
-
- Мнения: 2054
- Регистриран на: Съб Дек 18, 2004 10:34
- Риболов: мързелив
- Местоположение: Мизия
- дал Браво: 303 пъти
- получил Браво: 174 пъти