Размножават ли се зарибените балканки

или форум за Catch&Release идеята.
Публикувай отговор
Аватар
Д-р Флекс
Мнения: 8572
Регистриран на: Чет Дек 03, 2009 17:56
Местоположение: София
дал Браво: 1015 пъти
получил Браво: 353 пъти

Re: Размножават ли се зарибените балканки

Мнение от Д-р Флекс »

Ще стане "крило" на Милан...забравих му шведско-конгоанското име :D :lol:

lachezarnb
Мнения: 135
Регистриран на: Съб Май 29, 2010 20:15
Местоположение: София
Обратна връзка:

Re: Размножават ли се зарибените балканки

Мнение от lachezarnb »

smog написа:Я да те питам аз, ако измесиш шведите с негри от Конго и това стане преди 10 000 години, какво ще стане тогава? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Малко по-приятни за гледане конгоанци, ама има значение и къде живее поколението им през тия 10 000 години.
Големите умове обсъждат идеи. Средните умове обсъждат събития. Малките умове обсъждат хора.
Клуб по спортен риболов "Балканка"
http://balkanka.bg/" target="window.open(this.href);return false;

pitcha

Re: Размножават ли се зарибените балканки

Мнение от pitcha »

Чудех се известно време дали да не се опитаме да резюмираме каквото се е случило в тази тема след избистрянето на всички позиции. Па си викам, що да не се опитам да го направя – поне за нашата теза. Написаното по-надолу е съгласувано с Лъчо – lachezarmb и представлява общото ни мнение по въпроса. Такова е мнението и на целия клуб Балканка.

Признавам, че темата беше много полезна, дори и за мен, дето уж си знам всичко и нема кво да помръдне твърдите ми убеждения. /Не че не си знам де!/
Защото допреди известно време тия ми убеждения подсказваха, че когато се пускат риби в реките /в нуждата от това непоклатимо вярвам и сега/ - е достатъчно това да се прави Точно Както Го Правят от ИАРА, БЛРС, Националните паркове и т.н. – с единствената разлика, че разнасянето при нас е в пъти по-старателно. /Тряаше а скивате как тече вода от сички, които се гърбиха тая есен – за да разберете за ко стаа въпрос./

Затова и взимаме риби само оттам, откъдето и те ги взимат. Защото считахме, че рибите твърдо са Балканки и няма никакъв проблем. И какво разбираме от гени – та да изпитваме съмнения по въпроса. Още повече, че познаваме реките в пет-шест области в пъти по-добре от всички тях, взети заедно, та няма начин да допуснем грешката – да пускаме риби в реки, в които си ги има местните.
И опитът ни с обезрибените реки подсказваше същото, което хората от Биологоческия Факултет формулираха по-научно, отколкото ние бихме могли – ако популацията падне под критичния минимум – няма начин да се самовъзстанови и изчезва.
И дългогодишните ни наблюдения и придобита информация от зарибяванията в Рибарица – потвърждават смисъла от такива дела – безусловно.

Но някои случки в последните години промениха отношението ми към закупуваните от развъдници риби, не и към ползата от зарибяването.

Напоследък донякъде и аз станах жертва на пропагандата – до степен да се съмнявам, че проблемът с гените може да доведе до някакви малформации в рибите. Слава богу - примерите на оня датчанин доста ме успокоиха.
Всъщност той е доказал две неща, които държим да повторим, щото това е резюме все пак:
1. Когато пускаш риби в реки пълни с Дивачки – развъдниковите почти не оцеляват. Причината е, че реката осигурява прехраната и оцеляването само на толкова риби, колкото си е имало в нея, и по-неподготвените губят в Състезанието.
2. Когато пускаш риби в реки с много малко Дивачки, или без никакви – развъдниковите оцеляват и се размножават безпроблемно. Това се потвърждава и от наблюденията на всички с по-малък или по-голям опит със зарибявания у нас, които участваха в темата. Сигурен съм, въпреки че той не го е казал – в опита с малкото Дивачки – те пак са се представили доста по-добре от развъдниковите. И това е най-нормалното нещо. Мисля, че то е и най-важното – че ако зарибиш река населявана от толкова малко диви риби, че да не могат да възстановят популацията – все пак част от гените им ще се запази. В противния случай – популацията би изчезнала напълно, барабар с гените!

А изводът, който се налага от тези опити е, че развъдниковите риби Оцеляват и Се Размножават – В Рамките, Които Им Позволява Естествения Подбор – и Това е Отговорът на Въпроса в заглавието на темата.

Но проблем наистина има и той въобще не е в това, че Са От Развъдник.
Както повечето от участниците в тая тема казаха, проблемът е – доколко развъдниковите риби, които могат да се купят у нас са чисти Балканки. И изобщо какви са представите ни за чистотата на тия риби. И има ли някъде у нас реки, в които са останали наистина диви риби, които да използваме за сравнение..
Ще го повторя - Мисля, че ИМА ТАКИВА РЕКИ И ТАКИВА РИБИ! Както казах вече – във високите части ги има, защото само те са способни да оцелеят там, според мен. Помня ги от детството си – и сега са си същите на външен вид поне. Дребнички и сухи – заради липсата на храна и суровите условия. Вечно гладни. Но Мнооо Красиви. И без нито едно голямо кафяво или черно петно. Само ситни или не много големи, черни и червени, почти кръгли точки. Повече или по-малко. Някой път – само няколко.
/Оцветяването на кожата – е според цвета на скалите и дъното, и може да е всякакво. Даже тия рибки които пускахме тая есен – едните бяха тъмни – едните светли – заради цвета на дъното на легените/

Не Съм Сигурен, разбира се – но ако тези риби Не Са „Диви”, то всички останали Още По-Малко Са. В това поне съм абсолютно сигурен. /Тая година – рибите, които взимахме от Тошков Чарк – много приличат на тях./

Все пак - това е посоката в която може да се насочат усилията на всички, които се вълнуват от тия въпроси. Натиск върху производители и търговци на зарибителен материал. Натиск върху ИАРА – да регламентира и контролира тая работа. Търсене на помощ и съдействие от научните среди у нас. Помощ и Съдействие от наша страна – с всичко, с което можем да бъдем полезни.

А иначе, ако не открием такива риби, няма какво да кършим пръсти – доколко са чисти или не – защото и без това няма никаква база за сравнение.

В крайна сметка шаранджиите въобще не се тревожат за това, че некои от техните дебели риби са внасяни от къде ли не. Некои даже се мотат чисто голи из водоемите за срамотите. Или само са прикрити тук-там – на срамните места. И кво – диваците не са изчезнали от тая работа. Изчезнали са – и голите и облечените – по същите причини, заради които изчезват и нашите риби.
Вярно – при шараните и при наште – ситуацията е много различна! При шараните вече няма водоем, за който да има риск храната да не достига. Па и ако не достига – те само изтъняват и не растат.
Докато при наште – ако презарибиш – доста риби ще умрат заради липсата на храна. Слава богу – вече знаем кои ще са тия риби, и това не е толкова страшно, само е тъпо да го правиш.
А тезата, че не трябва да се зарибява, ако всички практикуват „Хвани и Пусни” – е тотално несъстоятелна. Както писах другаде – ако всяка събота хващаш една и съща риба, а всяка неделя го прави друг – тая риба няма как да изкара сезона, дори и да са спазени всички правила за хващането и пускането. И си „тряа матриял” – както каза Пацо.
Също и забраняването на реките – по причините, които Бат Стан спомена – тогава ходят само браковците и то - необезпокоявано.

Малко – за пускането на други риби само с риболовна цел. При Соц-а е пробвано абсолютно всичко. Съомги, таймени, липани – за у нас мое а спрете а ги сънувате. Само хамериканки /неколко вида/ и кафеви - и то не толко големи, колкото са мечтите. Просто у нас има три-четири реки, където в малки участъци могат да наедреят повечко от тях, та да има несигурен смисъл дали да стават платени. В останалите – само много редки случаи с нещо по-едро. И белята, която те правят с наште – е мнооо по-голяма от некви мижави гени. Не че мое ги фанат и излапат сичките, щот не моат, но излапват секва храна и хайвера на наште.

Ето защо, нашият отбор ша продължаа си пуска риби – стриктно по правилата, които описах в ония точки по-напред. И досега сме го праили само по тях. Ша го праим заради удоволствието да виждаме как се съживяват реките, в които рибите са останали под „критичния” минимум./В повечето случаи си е напрао кръгла нула де./ Този минимум гарантирано мога да го установя, както вече казах. То всъщност е много лесно – в реки с достатъчно риби – те „удрят” зад всеки камък или във всеки вир, за които опитът ми подсказва, че ще ги има. В реки, където ги няма – се капотирам тотално и безусловно. И напоследък - все по-често. /А мое ми вервате, че знам всяко място където седят и кво да праа за да ги фана Ако не е на стръв – ша е на блесна или на муа. Че некой път блесни и муи верно са доста по-успешни. Ако се съмняам, че не моем Я фана – ша Я скивам поне./

Всъщност най-големият проблем се състои именно в това – Все Повече Пъстървови Реки Остават Под Критичния Минимум и Ситуацията с тях става Все По-Критична. Мое ни вервате за това също.
Ето защо препоръчваме на всички, които могат да си го позволят – да участват в такива неща, без да се тревожат особено много за гените. Защото в крайна сметка Реферът в Състезанието Ша Я Оправи Тая Работа. И защото без да има риби в реките – няма как да има гени. Каквито и да било.
А тия, които не могат да си го позволят – да помагат.
А тия, които не го считат за правилно - да не пречат поне – защото техните съмнения са поне толкова несигурни, колкото е нашата увереност. И понеже ние и без това ще продължим да го правим, и Нема Никъв Начин Да Спрем – те са заинтересовани да помагат - поне по въпроса за чистотата на рибите.
Ето върху какво мисля, че трябва да се обединим.

Накрая – имам молба към тези, които ще се изкажат в подкрепа на обратната теза.
Ще дам за пример т.6 от ония, които писах – ние сами си знаем, че е трудно изпълнима, но това не я прави погрешна.
Та молбата е - изложете вашето мнение по въпроса – как ще се възстановят рибите в реките, в които не е останало нищо. Без да се зарибява – в обозримото бъдеще и със сегашните ресурси на всички в държавата. Не се хващайте за отделни изречения от нашата теза – за да ги оспорвате. Че ша тряа а повторим сичко от начало.

Направете го стройно, подредено и обосновано и ние няма да го оспорваме повече, защото казахме всичко, което мислим по въпроса.

P.S.
В четвъртък се проведе среща на титаните на мисълта – основни писачи в настоящата тема. Постигнато бе съгласие за някои неща. За резултатите – Адашът ще напише, когато ги има.

pitcha

Re: Размножават ли се зарибените балканки

Мнение от pitcha »

Днес - 22.11.2011 – се проведе среща между представители на Риболовен Клуб Балканка – София и служители от МОСВ. Човекът с нй-висока длъжност бе Михаил Михайлов - директор на дирекция "Национална служба за защита на природата"

Тема на срещата бе въпросът за откриване и съхраняване на вида Балканска Пъстърва, което бе първа точка от петиция, която внесохме. Понеже пряко засяга темата – ето какво гласят исканията в нея:

Настояваме пред всички държавни органи - за следното:
1. Да се изготви регламент за безвъзмездно любителско зарибяване на реките, който да се облече в нормативна рамка.
2. Да се забрани зарибяването на пъстървовите или смесените мряно-пъстървови зони на реките с каквито и да било други пъстървови риби и при каквито и да било обстоятелства, или частни и обществени нужди. Освен с Балкански Пъстърви. Изключение може да се прави само при случаите на организирани риболовни състезания, за които има дългогодишни традиции у нас - с изричното позволение на ИАРА, но само с дъгови пъстърви и само в едни и същи участъци на едни и същи реки.
3. Да се регламентира и контролира производството на зарибителен материал от Балканска Пъстърва. В развъдниците, които могат да отглеждат Балкански Пъстърви, да се отглеждат само риби, чиито произход и чистота се контролират от държавата.
Считаме, че за целта е необходимо да се създаде лаборатория за извършване на сравнителни ДНК анализи, която да проверява през определен период произведените рибки – преди те да бъдат пускани в реките. Или да се упълномощи такава лаборатория – ако тя и сега съществува.

За необходимостта от тези мерки постигнахме пълно съгласие. Обещаха да организират съвет по тези въпроси, в който да участват представители от МОСВ, ИАРА, научните среди и всички други, които имат отношение по въпроса – включително риболовните клубове. Каквото се реши на този съвет – не е невъзможно нещо да се направи. Оказа се, че те си имат ДНК лаборатория, само че консумативите са скъпи. Поне ще опитат да направят каквото могат.

От нас се очаква – всички риболовни клубове, които имат отношение по въпроса за чистотата на пъстървите – да се съберем и да излъчим двама – трима представители, които да участват в този съвет.
Адашът пое ангажимент да организира среща с тези клубове, които се познават с Видрите. За всички останали клубове, които имат отношение и следят темата – моля да се обозначите на ЛС – за да ви свирнем за срещата, да дойдат и ваши представители.

Поздрави

Публикувай отговор

Обратно към “Хвани и пусни”