Река Вардар (Аксиос), близо до Солун

Риболовен атлас на водоемите в България.
Аватар
Алеко
Мнения: 10832
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 5:45
Риболов: Спининг, през забраната малко плувка на платено.
Местоположение: София
дал Браво: 98 пъти
получил Браво: 378 пъти

Река Вардар (Аксиос), близо до Солун

Мнение от Алеко »

Тия дни бях в Солун и понеже имах малко време, отидох да помяткам в река Вардар, която в Гърция се казва Аксиос.

От Солун се стига много лесно. Хващате магистралата за Атина и след 30-тина км минавате мост над реката. (Преди това сте минали над река Галикос, която е почти пресъхнала през лятото и вони на гнусно блато.)

От моста на магистралата обаче няма слизане към реката. Затова ви предлагам следните маршрути:

І.
1. От Солун хващате посока Едеса. След 20 км има голяма детелина на магистралата. Продължавате направо към Едеса и след 1 км магистралата свършва на светофар.
2. Завивате в дясно посока Гефира/Поликастро (по Old National Road). Карате около 10 км и стигате до Прохома.
2. Там хващате у лЕво за Куфалиа. Пътят се спуска към реката и след малко сте на мост над нея. От двете му страни и на двата бряга има черни пътища, които стигат до водата. Ето ви малко снимки:

Изображение

На преден план е парапетът на стария мост.

Изображение

Поглед от стария мост на север.

Изображение

На западния бряг под новия мост.

Изображение

Изображение

Изображение

Стотина метра по на юг, пак на западния бряг. Реката тук се разклонява на няколко ръкава, образувайки и заливи. Тук почти няма течение.

Изображение

Заливче

Изображение

Заливче

Тъй като първия ден на горепосоченото място не хванах нищо (както се вижда, реката бе с цвят на боза), вторият ден отидох на север до Поликастро. За да стигнете до там, следвайте маршрут ІІ:

ІІ
1. От Солун хващате посока Едеса. След 20 км има голяма детелина на магистралата. Продължавате направо към Едеса и след 1 км магистралата свършва на светофар.
2. Завивате в дясно посока Гефира/Поликастро (по Old National Road). След 35 км сте там. Има пак мост над реката с удобни места за слизане. СНяколко стотин метра над моста има голям бент, но от него нямам снимки, тъй като ми свърши батерията.

Пак нищо не хванах. Реката си беше все така мътна.

Хайде, ако някой отиде, да пише за евентуална слука.

Видях няколко местни колеги. Гонеха шаран на дъно на първото място, описано по-горе. Единият говореше прекрасен български и каза, че в реката имало двулитрови кефали... :shock:

arystotel
Мнения: 35
Регистриран на: Пет Сеп 17, 2010 3:13
Местоположение: София
получил Браво: 12 пъти

Мнение от arystotel »

Още един маршрут за река Вардар. От Солун магистралата за Атина. След 20 км. - отбивката за ХАЛАСТРА на дясно и след километър сте в селото. Там държите посока само в ляво и тъй минавате по периферията на селището, после самия път, който ще ви изведе от селото, завива на дясно по един надлез и след 500 метра сте на реката.
Ловил съм на Вардара от време на време години наред. Рибата й намалява всяка година и сега нашата Марица дава доста повече риба от нея. Това е защото контрол почти няма и всички браконерски методи са едва ли не официални. Интересното на Вардара е това, че се срещат доста едри парчета – шаран, сом, клен, каракуда, бяла мряна и морунаж. Но трудно се лови и риболова е прекалено специфичен за някои видове. Едва ли ще останете доволни. По-добри са местата към Поликастро, но поне 30 – 40 километра нагоре. Там има повече клен и мрена.

Публикувай отговор

Обратно към “Маршрути”