Софийски баластриери

Риболовен атлас на водоемите в България.
Потребителски аватар
naso
Мнения: 3189
Регистриран: съб окт 27, 2007 16:53
Местоположение: София
дал Браво: 77 пъти
получил Браво: 122 пъти

Софийски баластриери

Мнение от naso » чет апр 24, 2008 12:18

Започвам тази тема с ясното съзнание, че няма да мога да бъда напълно изчерпателен и се надявам тя да се увеличи и обогати с мнения и снимки от колеги които не са безразлични къm софийските баластриери.Още повече, че през периода на забрана те са утеха за много въдичари от столицата.
Как са възникнали мисля, че е ясно на всички. Аз лично ги посещавам може би от 40 години и съм бил свидетел как те са се променяли през годините.
И така първо да уточним кои са софийските баластриери. Мисля, че на тази снимка са обхванати и се виждат всичките.

Изображение


По поречието на река Искър са: ТЕЦ София-1, Аерогарата-2, Враждебна-3,4,5 (няколко са от двете страни на пътя и на реката), 5могили-6.
По поречието на река Лесновска са: Челопечене-7, Чепинци-8, Негован-9, Санчо Панса-10, Световрачане-11(2бр) След Световрачане река Лесновска се влива в река Искър.
Казичене-12(2бр), Кривина-13(2бр) и Богровските-14,15,16 се падат някакси между двете реки, но по-далеч от тях.
Разбира се, че трябва да уточним и какви риби обитават баластриерите. Най-често срещани са: бабушката, уклея, каракудата, костура и щуката. Да не забравим и слънчака. По-редки са шарана, лина, кефала и бялата риба. В по-големите езера се среща и сома. До скоро платика се ловеше само на Челопечене, но след голямото наводнение през 2005г. вече я има и в Чепинци. Дано популацията и се увеличи и стабилизира. Надявам се отделни бройки да са стигнали и до Негован, но засега не съм чул за уловени платики там.
Транспорт. С кола може да се стигне до всички баластриери. Друг е въпроса, че до някои места пътищата са доста засукани и трудно проходими. Освен с кола може да се отиде и с обществен транспорт.
За 5 могили, Негован, Санчо Панса, Световрачане и Чепинци са автобуси 18 и 20, и маршрутка 20.
За Враждебна, Челопечене и Богров са автобусите тръгващи от автостанция изток: 12, 14, 16, 117, 118, 119.
Освен това автобус 90 и маршрутка 34. Това с транспорта може и да се допълни от някой по-запознат.
Ако някой се заинтересува по-подробно за конкретна баластриера може да попита. Предполагам, че ще му бъде отговорено от мен или някой друг.
Мисля да оставя засега така темата и като се присетя за нещо пак ще пиша.
Като начало ще сложа и няколко снимки

Богров. 30 май 2006
Изображение

Челопечене. 25 септември 2006
Изображение

Чепинци. 20 юли 2007
Изображение
Последна промяна 1 на naso, променена общо 0 пъти

karaul
Мнения: 73
Регистриран: ср юли 25, 2007 15:28
Местоположение: До Там и Обратно

Мнение от karaul » чет апр 24, 2008 17:04

Не знам дали, тук е мястото, но още веднъж искам да искажа благодарност към колегата naso, за това, че помага на такива заблудени люде кат' мене да решат къде да отидат и да се поразтоварят малко далече и не толкова от големия град (село :D ):!:
...какво повече му трябва на човек...

Потребителски аватар
maver13
Мнения: 2310
Регистриран: ср апр 18, 2007 17:01
Риболов: Щека, мач, директен. Болонезето не го разбирам.
получил Браво: 2 пъти

Мнение от maver13 » пет апр 25, 2008 10:46

Браво Насе, чудна тема си избрал, че и актуална.

Нека и аз да помогна с малко снимки:

Изображение
Чепинци, ноември 2007

Изображение
Изображение

Челопечене, юни 2007
Изображение
Чепинци, август 2007

Риболова по баластриерите е много особен и подценявянето на някой от факторите води до провал. Расковничето е финни такъми, адекватно захранване и пазене на тишина :idea:

Дано да съм бил полезен и аз[/img]
Coarseman написа:Тва е батко сметка направена по системата "сто коча,двеста мъди"... :lol: :lol:

Потребителски аватар
naso
Мнения: 3189
Регистриран: съб окт 27, 2007 16:53
Местоположение: София
дал Браво: 77 пъти
получил Браво: 122 пъти

Мнение от naso » вт апр 29, 2008 13:49

Първата баластриера на която искам да се спра е Чепинци. Може би защото там бяха едни от първите ми срещи с рибите в ранните ми детски години. Тогава в района имаше няколко езера. Някои по-големи, други по-малки и известни като чепинските езера. Характерно за тях беше това, че бяха сравнително плитки, до 5-6м. и изцяло обрасли с водна растителност, тръстика и папур. По бреговете им имаше голями и кичести върби. Абе с една дума голяма красота ви казвам. И беше чисто. Ама много чисто. Като се замисля незнам от къде дойде тая любов към боклуците по-късно у някои хора.
Като се има в предвид по-горното описание на езерата, разбира се, че основната риба която се ловеше беше лина. Имаше го във всякакви размери. Освен него ловяхме червеноперки, бабушки, каракуди, щуки и шарани. През лятната ваканция с приятели от махалата опъвахме палатките под някоя върба и седяхме дни наред.
Спомням си, че веднага след чепинския мост в ляво имаше един топлик. Той се пълнеше от каптажа, който и до днес може да се види там. В него цяла зима си ловяхме риби защото водата не замръзваше.
После на някой умник му хрумна идеята, че подобни езера може би са излишни, вредни или незнам какво си и реши да го зарие.
По същото време започна и мащабното разкопаване на другите езера и обединяването им в една баластриера за добиване на чакъл и пясък. И така ден след ден, година след година се стигна до днешния облик на Чепинската баластриера.

Изображение

Какво можем да кажем за баластриерата днес. Първо, че тя си е един разграден двор и, че на нея всеки може да си прави каквото си поиска. Цапалата и парашутите може би са най-безобидното нещо. Виждал съм мрежи и съм бил свидетел на доста комични случки. Например следната. Прибирайки се след риболов привечер попаднах на група цигани, които бяха докопали от някъде едно голямо мрежесто перде или завеса незнам точно, и с него провеждаха един много интересен и колоритен риболов. Аз приседнах да ги погледам известно време. Та с това перде те обграждаха някоя тръстика и следваше пляскане викане и изваждане на пердето, където обикновенно нямаше нищо. Предполагам, че с подобно съоражение може да се хване някой заблуден слънчак, но беше доста интересно и съжалявам, че не носех фотоапарат.
На баластриерата се ловят предимно бабушки, уклеи, костури и редки бели риби и щуки. От 2 години се ловят и предимно дребни платички, дошли от Челопечене с голямото наводнение през 2005 година. Най интересното обаче е, че след това наводнение изчезнаха раците и на Чепинци, и на Челопечене, и на Негован. Немога да си обясня това явление. Дали мътната вода и липса на кислород или пък някакви химикали и мръсотий разтворили се във водата към които те са по-чувствителни. Незнам, но раци вече няма. От една страна това за нас рибарите е добре, че не ни провалят риболова, но от друга мисля, че сериозно е нарушена хранителната верига в тези водоеми. Живите пък и умрелите раци бяха може би важна част от храната на рибите.
За сега стига. Нека и някой друг да напише нещо. Пък аз като реша пак ще пиша.

Чепинци. 26 април 2006
Изображение

Тимев
Мнения: 658
Регистриран: ср юни 01, 2005 8:57
Местоположение: София

Мнение от Тимев » чет май 08, 2008 7:55

на Чепинци съм ходил само откъм дигата. Как се стига до другата страна? И къде е малкия гьол на Чепинци, където имало някакви скари?

Потребителски аватар
naso
Мнения: 3189
Регистриран: съб окт 27, 2007 16:53
Местоположение: София
дал Браво: 77 пъти
получил Браво: 122 пъти

Мнение от naso » чет май 08, 2008 10:35

До местата на югозападния бряг се стига по асфалтов път, който свързва "Чепинско шосе" с околовръстния. Той е покрай самата баластриера и на сателита се вижда много добре. Този път, освен че е доста разбит от самосвалите се е превърнал и в разтоварище на боклуци. Въобще тази баластриера, славеща се доскоро с това, че беше може би най-чистата, сега се замърсява с много бързи темпове. Откъм околовръстното непрекъснато идват самосвали и исипват изкопни и строителни материали. Бреговата ивица вече е осеяна с плуващи боклуци. Наистина жалко за красивото езеро.
Що се отнася до малкото езерце, то се намира до самите съоражения в тръстиките.

Потребителски аватар
ASSENAS
Мнения: 2558
Регистриран: пет дек 17, 2004 9:27
Местоположение: София
дал Браво: 4 пъти
получил Браво: 1 път
Контакти:

Hi

Мнение от ASSENAS » чет май 08, 2008 11:08

Много добре колега. Само малко да се пипне и ще стане чудесен пътеводител :D Например на номер 2 май не може да се лови. Също така е добре да се каже, че на доста от местата искат кинти.

Поздрави,
Асен
Мъдроста ме преследва по петите, но аз съм по-бърз.

Потребителски аватар
kriki
Мнения: 1539
Регистриран: пон яну 17, 2005 15:29
Местоположение: София
получил Браво: 3 пъти

Re: Hi

Мнение от kriki » чет май 08, 2008 11:37

ASSENAS написа: Например на номер 2 май не може да се лови.
Може може, това е малкия гьол до новия терминал, вчера от терминала видях, че имаше към 10-15 човека и си ловяха спокойно, но незнам какво точно.
А кои са платени е добре също да се уточни ако някой знае. Аз знам само за 5 могили - големия, че събират пари.
Fish friendly

Потребителски аватар
naso
Мнения: 3189
Регистриран: съб окт 27, 2007 16:53
Местоположение: София
дал Браво: 77 пъти
получил Браво: 122 пъти

Мнение от naso » чет май 08, 2008 12:06

Много добре колега. Само малко да се пипне и ще стане чудесен пътеводител Например на номер 2 май не може да се лови. Също така е добре да се каже, че на доста от местата искат кинти.
Баластриерата на Аерогарата(2) не фигурира в официалния списък на разрешените през забраната. Може би причината е, че този водоем е малко известен и не му е обърнато внимание.
Платени баластриери доколкото знам са: Казичене(12) и двете, Кривина(13) едната и Богров(15). За 5Могили(6) има сведения, че някякви минават да искат пари, но незнам колко е законно и дали е регламентирано това. Ако някой знае нешо повече да каже.

Потребителски аватар
Taro
Мнения: 565
Регистриран: ср яну 16, 2008 22:42
Местоположение: Велико Търново
дал Браво: 2 пъти
получил Браво: 4 пъти

Мнение от Taro » чет май 08, 2008 19:36

naso написа:За 5Могили(6) има сведения, че някякви минават да искат пари, но незнам колко е законно и дали е регламентирано това. Ако някой знае нешо повече да каже.
И на мен ми е интересно какво точно се случва там. :roll:

Това с искането на парите започна преди около 2 години,не си спомням точно. Искат май по 5 лв. на пръчка.
Вчера на Негован,един от постоянните присъствия каза,че тия своеволия на "собствениците" са незаконни и,че вече са ги подгонили.
Според него вече било свободно,ама не съм склонен да му вярвам без да сме проверили лично. Колегата ще ходи след няколко дни на там да провери,и ще ви дам по-точна информация.
Яд ме е за този гьол,защото държеше хубави риби. Дано не са го омрежалили през това време.

KOP
Мнения: 730
Регистриран: пет дек 17, 2004 16:27
Местоположение: София
получил Браво: 1 път

Re: Софийски баластриери

Мнение от KOP » чет май 08, 2008 21:54

naso написа: Мисля, че на тази снимка са обхванати и се виждат всичките.
Липсва само лагуната в ж.к. "Дружба", но за нея във форума май е писано повече, отколкото за река Дунав и Черно море взети заедно. :lol:
Иначе, браво за темата! Отдавна съм отписал този район, но с интерес следя мненията на колегите

Потребителски аватар
naso
Мнения: 3189
Регистриран: съб окт 27, 2007 16:53
Местоположение: София
дал Браво: 77 пъти
получил Браво: 122 пъти

Мнение от naso » съб май 17, 2008 14:24

Изображение

В някои участъци Софийските баластриери са доста привлекателни. Това обикновенно са местата до които не стигат автомобилите.

Потребителски аватар
toko
Мнения: 3276
Регистриран: съб май 28, 2005 9:41
Местоположение: София (иначе от Казанлък)
получил Браво: 2 пъти

Мнение от toko » съб май 17, 2008 14:53

Въъъъ как се е сгънала тиката. Каква е рибата ако не е тайна?
20 and counting.
...Ferguson is a fucking warrior. Fucking warriors don’t especially care if you like them or not. They care about winning...

Потребителски аватар
naso
Мнения: 3189
Регистриран: съб окт 27, 2007 16:53
Местоположение: София
дал Браво: 77 пъти
получил Браво: 122 пъти

Мнение от naso » съб май 17, 2008 15:08

каракудка

Потребителски аватар
toko
Мнения: 3276
Регистриран: съб май 28, 2005 9:41
Местоположение: София (иначе от Казанлък)
получил Браво: 2 пъти

Мнение от toko » съб май 17, 2008 15:57

Маломерна ще да е била...
20 and counting.
...Ferguson is a fucking warrior. Fucking warriors don’t especially care if you like them or not. They care about winning...

Отговори

Върни се в “Маршрути”