Искърско дефиле

Риболовен атлас на водоемите в България.
petergancheff
Мнения: 8
Регистриран на: Сря Авг 05, 2009 0:05

Искърско дефиле

Мнение от petergancheff »

В средното и долното си течение река Искър е богата на риба. При това има завидно разнообразие, като преобладават кефал, скобар, бяла мряна, каракуда, бабушка. Присъстват и по-елитни риби като шаран, сом и щука, но те не са сред обичайния дневен улов.
В искърското дефиле обаче рибното разнообразие се свежда предимно до кефал, черна мряна и в отделни участъци каракуда и кротушка. Това е така по обясними причини – прагове и разни хидросъоръжения пречат на рибата да се изкачи нагоре срещу течението. И все пак дефилето е привлекателно за въдичарите. Не само заради рибата. Все още се е запазила онази романтика, лъхаща от Вазовите творби, онази девственост и достолепие на природата, пред която човек прекланя глава.
Сега ще се спрем на един интересен участък от реката в дефилето, отсечката от Оплетня до Левище. Точно там планината се е поотдръпнала и е позволила на реката да успокои ход, да укроти води и да се разлее в ширина. До Лакатник Искър тече на север, притиснат от стръмни склонове. При Оплетня плавно завива на североизток и изток, следвайки гънките на все по снижаващите се старопланински хребети. В участъка Оплетня-Левище (от около 5-6 км) се редуват бързеи и приятни, умерени като дълбочина и скорост на течението вирове. Растителност не липсва и по двата бряга – и сенки от масивни дървета, и ниски храсталаци. По-полегат и проходим е десният бряг – в обширен участък има хубави поляни в непосредствена близост до реката. И двете споменати села са пръснати по левия бряг и височините над него, а ж.п. линията от София за Мездра минава високо над десния бряг. Има спирки и на двете села, обслужвани от пътническите влакове в това направление. От шосето, пресичащо селата, на няколко места пътчета се спускат до реката.
С право може да се каже, че този участък е царството на кефала. Лови се по всички популярни методи – на спининг, на муха, на естествени примамки. През активния летен сезон, ако водата е нормална (понякога приижда вследствие на поройни валежи) може да се направи много силен риболов. Малка въртяща блесна прави чудеса в дни, когато рибата е в настроение. Ако обаче не поглежда към изкуствените примамки (има такива периоди) класическата въдица на плувка ще свърши работа. От конкретните примамки зависи какви кефали като големина ще чакаме. Рибите около мерната граница не са особено претенциозни – кълват добре на бели червеи, тесто, варено жито. Малки порции захранка ще ги настървят още повече. Ако се храни редовно в един и същ участък, може да се лови целодневно. Едрите кефали са по-трудни. Класика в улова им са местните плодове – най-често меки череши, вишни, джанки, шипки – според сезона. Но за трофеите има и друг, доказал ефективността си метод – жива рибка или дребно жабче, подадени на дъно. Такава стръв се предлага в началото на вира или в разлива, където водата забързва ход. Няма място за притеснения ако дълбочината намалява под метър. Ако са взети мерки по маскировката, ако на бреговете е безлюдно и спокойно, кефалът може да се лови и на половин метър дълбочина.
Мряната също има почитатели в тази част на дефилето. Само че тук плувката не е добър избор, за разлика от други наши реки. Далеч по-ефикасно е „лекото дъно” – средно голяма дънна тежест и краен повод. Стръвта трябва да се измества от течението. Поради преобладаващото каменисто дъно, така се регистрират и загуби на куки, но пък методът гарантира улов на мряна. Излизат прилични, даже едри мрени, като универсалната стръв е белият червей, но ще се обади и на земен, и на торен, и на ручейник. И още по мренския улов – той е свързан с повече движение. В строго определен участък едва ли е уместно да се чака продължително време.
В отделни участъци с по-спокойна вода, около крайбрежната растителност може да се излъже и по някоя каракуда. Ако се заложи твърдо на торен червей, вероятно и кротушки ще го харесат.
Кой какъв метод на риболов ще избере и към каква риба ще се насочи, е въпрос на личен избор. Но участъкът Оплетня – Левище е привлекателен и напълно възможен като еднодневен преход. Затова и железопътният транспорт е добра възможност – слизате на спирка Оплетня сутринта и се качвате на Левище привечер – преливащи от риболовни емоции и красиви гледки.

liusi purata
Мнения: 11
Регистриран на: Пон Окт 12, 2009 12:53
Местоположение: София
Обратна връзка:

Мнение от liusi purata »

Здравейте,
имам вила в село Реброво на 50м от р.Искър.
Искам да попитам колегите, някой ходил ли е от Нови Искър до Своге?
За вливането на р.Батулийска знам. Интересуваме по нагоре или по надолу по течението, как е? Има ли риба, какво е положението?
Преди години реката беше много замърсена и не знам дали се е върнала рибата. Чета и гледам хубавите снимки на колегите за долното и средното течения на Искъра и се възхищавам на хубавата Българска природа.
Успех на всички.
Mercedes Benz club Bulgaria

petergancheff
Мнения: 8
Регистриран на: Сря Авг 05, 2009 0:05

Re

Мнение от petergancheff »

Тази неделя бях на реката след Кубратово, на пресечката с околовръсното. Както се предполагаше, нямаше жива рибка. Ситуацията след пречиствателната станция е трагична.

Аватар
jasonsmith
Мнения: 527
Регистриран на: Пон Ное 30, 2009 12:34
Местоположение: София, западните покрайнини :)
получил Браво: 1 път

Мнение от jasonsmith »

Едва сега прочетох този разказ, много ми хареса.
Колега, ако приложиш и някоя снимка, ще стане много хубав пътеводител!

Аватар
babydoctor
Мнения: 15953
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
Местоположение: София
дал Браво: 46 пъти
получил Браво: 160 пъти

Мнение от babydoctor »

Пура, нашата пък е точно по средата на пътя Реброво-Батулия. Нагоре съм ходил до Луково, има места и при моста на Ромча, но истинският риболов е надолу към Бов, Лакатник, Пролет, Оплетня и т.н. Риба дал Господ, стига да не тече мътна реката - аз ловя само на изкуственяк, но и на плувка гледам правят добър риболов. под Лакатник често с блесната вадя дънни линии с 0.40 - 0.50, та явно и некви дзверове се гонят. То там сом си има, де...
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???

Тимев
Мнения: 659
Регистриран на: Сря Юни 01, 2005 8:57
Местоположение: София

Мнение от Тимев »

а на мен ми е много интересен участъкът от Мездра до Роман
никакъв риболов ли няма там
досега не съм попадал по форумите на нито едно инфо
дали щото няма удобни подходи и никой не ходи там

a_georgiev2
Мнения: 1
Регистриран на: Сря Юли 28, 2010 17:43
Местоположение: Sofia-grad

Мнение от a_georgiev2 »

В момента колега там няма никаква рибка и аз имам вила там и всяка субота и неделя съм там ама е зле.

Riboko
Мнения: 792
Регистриран на: Нед Фев 14, 2010 19:45
Местоположение: София

Мнение от Riboko »

Наистина добре представен разказ, доста помага ! :D
Няма малки и големи, има хванати и изтървани!

Публикувай отговор

Обратно към “Маршрути”