GPS-питане!

Риболовен атлас на водоемите в България.
Аватар
cucko
Мнения: 49
Регистриран на: Пет Авг 06, 2010 12:56
Местоположение: Павликени
получил Браво: 1 път
Обратна връзка:

GPS-питане!

Мнение от cucko »

Телефона има навигация с вграден GPS, но питането ми е има ли карти на водоеми в бг. на които да си определям точките(съответно да ги запаметя) на дистанциите от А(брега) до Б(шамандурата), така следващия път като вляза с лодката да го намирам по-лесно! :D
Или ми дайте линкове, че нещо не намирам инфо.!
Телефона работи с Android! :fish3:

Аватар
mita4eto
Мнения: 655
Регистриран на: Нед Дек 18, 2005 15:30
Местоположение: Ямбол - София
дал Браво: 1 път
получил Браво: 5 пъти

Re: GPS-питане!

Мнение от mita4eto »

Виж в офроуд форума, помня там имаше доста теми за GPS карти и ориентиране. Съжалявам, че не мога да съм по-конкретен
Истинският рибар е най-вече истински природозащитник, нека мислим за природата!

Zaimov
Мнения: 42
Регистриран на: Вто Юли 04, 2006 17:06
Местоположение: Благоевград
дал Браво: 2 пъти
получил Браво: 1 път

Re: GPS-питане!

Мнение от Zaimov »

Ако в съответната навигация има начин да се импортва или отваря KML файл с точки - имам такъв файл с по-известните водоеми(KML е формат който се използва и от Google Земя, а аз го използвам с IGO8 на бау-бау навигация) при интерес мога да го изпратя.
сух газ риба не яде

Аватар
jagger1
Мнения: 2819
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 12:33
Местоположение: София
дал Браво: 517 пъти
получил Браво: 544 пъти

Re: GPS-питане!

Мнение от jagger1 »

Дори и да нямаш карта на съответния водоем, ако GPS-а ти може да запаметява точки, нямаш проблем.
1. Маркираш точката на курсора за съответните координати на брега с маркер и я въвеждаш като "Начало".
2. Маркираш координатите на точката на шамандурата и си я 'чекваш' с маркер като "Крайна точка" - така, както си маркираш примерно разстоянието от София до Пловдив.
Една малка подробност: Маркирането го правиш при максимално увеличение и при активиран GPS в реално време, показващ точната позиция на всяка една от точките.
Това е. Всеки път, когато влизаш, знаеш къде да се позиционираш. Картата на водоема само ти визуализира за по-лесно ориентиране. Но и без карта, по маркерите можеш да се ориентираш. В крайна сметка, нали и на картата търсиш точната позиция по координати +/- около 5 метра?

И още нещо: Колкото и да е точна една карта, условията на конкретния водоем се изменят непрекъснато! Ако на картата е показано, че водоемът в т. А е залят с вода, (когато са снемани координатите, или са изчислени за максималния обем), то нищо не ти гарантира, че в момента, там има вода и е същото, както на картата (бреговата точка).
Така че, работи с координати - това е моя съвет.
Поздрави.

Аватар
cucko
Мнения: 49
Регистриран на: Пет Авг 06, 2010 12:56
Местоположение: Павликени
получил Браво: 1 път
Обратна връзка:

Re: GPS-питане!

Мнение от cucko »

Не ми е много ясно, бихте ли ми дали някакви упътвания където да понауча за това нещо, че нещо май се объквам!
Телефона е http://gsmi.bg/index.php?page=showitem&id=631" onclick="window.open(this.href);return false;

Bokser
Мнения: 314
Регистриран на: Чет Дек 29, 2011 12:30
Местоположение: Благоевград
получил Браво: 1 път

Re: GPS-питане!

Мнение от Bokser »

Колегата ти го е казал точно, но с тоя модел телефон е яка играчка(мисията невъзможна), щото иска да го отбележиш "със звезда", трябва да инмаш нет, после се синхронизира с ГУГЛЕ+ и точността пак ти я дава до 20 метра, което си е та*ак работа.Ще загубиш време, което можеш да оползотвориш в риболов. :?: :wink:

Аватар
cucko
Мнения: 49
Регистриран на: Пет Авг 06, 2010 12:56
Местоположение: Павликени
получил Браво: 1 път
Обратна връзка:

Re: GPS-питане!

Мнение от cucko »

Нищо не пречи да пробвам!
Ето примерно това http://www.oruxmaps.com/index_en.html" onclick="window.open(this.href);return false;
В краен случай може и просто ГПС за точки без карта не не знам какви да потърся!

Аватар
cucko
Мнения: 49
Регистриран на: Пет Авг 06, 2010 12:56
Местоположение: Павликени
получил Браво: 1 път
Обратна връзка:

Re: GPS-питане!

Мнение от cucko »

Някой ако ползва въпросната програма Oruxmaps дадена в линка или ако иска може да си я имсталира безплатно посредством интернет(включен Wi Fi) от тук!

OruxMaps е безплатна програма за разглеждане на карти. Позволява запис на GPS тракове в .gpx и .kml формат. Има два режима на работа:
онлайн: работи с карти на Google, Microsoft и Yandex.
офлайн: работи с калибрирани карти записани на SD картата. Не се нуждае от интернет връзка.


Работи за Андроид и аз понеже в момента нямам Wi Fi да да инсталирам програмата, но опитах да направя калибрирана карта на тази част от картата на България
Изображение

Това което трябва да направим е пробваме дали съм успял да я калибровам/ковентирам картата от снимката за Oruxmaps!Файловете съм ги качил тук

Сваляте и разархивирате с папката в sd картата на телефона на следния раздел /oruxmaps/mapfiles/mapsforge/


Ако, се получава, мога да опитам да направя още карти и за други водоеми ! :)

Аватар
nina
Мнения: 3788
Регистриран на: Нед Окт 19, 2008 16:34
Местоположение: Перник
дал Браво: 31 пъти
получил Браво: 180 пъти

Re: GPS-питане!

Мнение от nina »

Това, което ползваш като подложка са руски воени карти, изработвани в края на 70-те. Няма по-точна топографска карта на България до момента, но не се предоверявай на това, което виждаш.Граници на водоеми и пътища са често доста променени от преди 40 години. Не знам как си я калибрирал, но принципно си калибрираш GPS-a,а не картата, която е геореферирана. В тези карти има неточности в координатите. Обикновено до важни военни обекти, бивши конц. лагери (много от тях отбелязани като летовище или почивен дом) и др. Имената на местностите са на руски...щото картите са руски :)
Не знам как е с другите телефони, но това нещо аз го свалям като Solvet Military Maps Free. Отваряйки картата, мога да ползвам разни вдове подложки, освен тази и да си играя на GPS - да запазвам тракове и точки. Не мога да разчитам на точност, сравнена с тази на нормален GPS. Ако ти трябва за локализация в радиус от 100-200 м., мисля, че ще ти свърши работа. Ако не - научи се да работиш с координати :)
Успех!
Ако има нужда ще се опитам да помагам, до колкото ми е възможно :D
Написах си CV-то, прочетох го и ми се доплака. Може ли такъв прекрасен човек да трябва да ходи на работа?!

Аватар
cucko
Мнения: 49
Регистриран на: Пет Авг 06, 2010 12:56
Местоположение: Павликени
получил Браво: 1 път
Обратна връзка:

Re: GPS-питане!

Мнение от cucko »

Току що си инсталирах програмата,скарах си картата и о чудо та чудо! :D
Показвам си скрийншотове на това какви примери може да се направи!Програмата има прекалено много опций за които тепърва ще паднат разучаване!Има и за тракове излизат и координати които могат да бъдат дадени готови за всеки от вас примерно иска да иде да кльонка на точката където LVichev е кльонкал оня ден и извадил 2,20 м СОМ :mrgreen: :mrgreen:


ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Та какво ще кажете, а?
Да правя ли други карти и на другите водоеми?!
8)

Аватар
cucko
Мнения: 49
Регистриран на: Пет Авг 06, 2010 12:56
Местоположение: Павликени
получил Браво: 1 път
Обратна връзка:

Re: GPS-питане!

Мнение от cucko »

Оказа се, че руската военна топографската карта(К35-027-3) която е свалена от БГ сайт е с неверни координати,намерих обаче същата от руски сайт която е с правилните координати и съвпада с това от на гуугъл мапс, така също е и тествано на място!
http://dox.bg/files/dw?a=f5bb9793dd" onclick="window.open(this.href);return false;
Направих и сетелитна карта която обаче приближава до 18 левел т.е. 30 м. височина.За сега това мисля е достатъчно,а който иска може да зуумва повече,но едва ли му трябва да сателитна снимка за да си види камък.Казано по друг начин във водата е безмислено от още снимки след тоя левел защото се намалява мястото ви за памет в картата!
Ето и сателитна карта на яз.Ал.Стамболийски за OruxMaps
http://www.4shared.com/rar/JAqvKfEX/AlS ... Earth.html" onclick="window.open(this.href);return false;

На мен лично ми върши добра работа,снимките са при пълен водоем,затова когато стъпя на брега задавам пои,след това се отдръпвам до където е бил пълен,примерно броя 20 или 30 крачки което са и метри,поглеждам какво голямо разстояние дава от предишния пои,така че след това задавам трака за да се върна обратно на вече запаметения пои носи малки отклонения което мисля, че не е голям проблем в рамките на около 5-10 м.!Пак повтарям все още не съм го тествал много защото не ми се е налагало,а и понеже тепърва запаметявам точки и когато отида следващия път ще видя как се държи!Тук обаче си зависи и от вашия гпс който приема от сателитните чинии в космоса и опресняването може да забавя на някои места дори да спре докато не се свържете отново!

С BackCountry нещата изглеждат подобни,но няма опция за тракове и всички точки които се запаметяват излизат на картата,така понякога от много точки струпани на място става размазващо докато не приближим на подходящия левел!Екстрите са малко но пък се държи по-стабилно и в същото време дава най-точни координати с отклонение до 1 м. :wink: Тествано на място и сверявано с гуугъл мапс всичко е точно!
За него обаче неможах да му измисля каква карта да му вкарам,използвах картата през интернет за да ми очертае водоема в син фон!При зададените вече точки с нея има по-малко отклонения от другата и работи с по-бързо опресняване!Това е и ползата в моя риболов,когато се насоча към шамандурата в тъмното,при мъгла и т.н. в зависимост от ситуацията и вида на риболова,надявам се също се отнася и за кльонкащите което не е проблем отклонението им да е с 3-7м. това прави колкото една лодка...

Ако имате тествани програми,карти споделете!
Надявам се това малко или много да ви помогне!Ако желаете мога да направя и за други водоеми сателитни снимки,но имайте предвид,че файла е голям,само този от яз.Ал.Стамболийски е от 13 до 18 левел -371 МБ

Ето и примерна снимка със сателитна снимка зададена на 17 левел (0,06км), т.е. има още едно приближаване.Тук тази точка е запаметена така,че нивото в момента е до там(понеже все пак сателитната снимка е при пълен водоем).На различните му места в зависимост от наклона,можете да придобиете представа с каква дълбочина-измерва и надморската височина!
Изображение
Ето и линийка за да се види на какво разстояние е спаднал на Мъгара! :D
Изображение

Ето и координатите му!Въведете го в картата на гуугъл мапс и ще ви покаже мястото!
Изображение
А как изглежда при 13 и 14 левел
ИзображениеИзображениеЕто как стоят нещата при Backcountry
Задавам 13 левел и се вижда така, докато при 11 се вижда целия водоем!
Изображение
След това давам до 18 левел
Изображение
изваждам координатите на вече запаметена точка в червен триъгълник
Изображение
тук виждаме с една цифра повече от това на Oryxmaps :)
Въведете ги в гуугъл мапс и пак ще ви покаже на картата,но с по-голяма точност!
Следващата стъпка увеличавам на 20 левел
Изображение
вижда се мащаба от 10 м.а именно оклонението е най-много до +(когато включа ГПС-а ми очертава кръг и посока за ориентир към червения триъгълник)!именно това ми трябва в моя риболов,когато тръгна да нанасям въдиците в трудни условия!
Същото важи,когато се наложи да се вади риба от лодка в трудни условия, човек се обърква и не може да се ориентира на къде да се насочи за да излезе на брега-Oryxmaps иде на помощ!
:fish5:

п.с.А когато искаме да запаметим още по-точни координати-Locator and Navigator
Изображение

Публикувай отговор

Обратно към “Маршрути”