яз. Огоста [гр. Монтана]

Риболовен атлас на водоемите в България.
Аватар
taurus
Мнения: 848
Регистриран на: Сря Юни 01, 2005 16:56
Местоположение: София/Монтана

яз. Огоста [гр. Монтана]

Мнение от taurus »

Ето и втората тема - за любимия ми язовир. :lol: :lol: :lol:

Местоположение: Северозападна България, непосредствено до град Монтана.

Маршрут: от София до Монтана през Петрохан - 110 км.; през Ботевград и Враца - 150 км.

Статут: Все още не е арендован. Необходим е само риболовен билет и спазване на закона :wink:

Риба: Много и разнообразна: Шаран, платика, таранка/каракуда/, уклей, бабушка, бобой /костур/, сом, щипок, и разбира се слънчак :lol:

Места: 1. Стената /от дясно/; 2. Стената /от ляво/ - Сипейте; 3. Кръглата маса; 4. Благово; 5. Боровското; 6. Драгата; 7. Церовското; 8. Ръсника

Сега ще кажа по няколко думи за всяко от тези места, като ще помоля другите колеги да допълват информацията или да я поправят ако е грешна или неточна. А също така да допълват и с други места.

1. Стената /от дясно/. Стига се много лесно. При влизането в града, на прелеза се завива в ляво и след малко се открива гледка към стената. Поема се по пътя, който се изкачва от дясно. По принцип е затворен, но може да се минава когато няма катаджии да се заяждат. Излиза се на самата стена - там има паркинг за колата. Такъмите на рамо и се слиза по един черен път до водата. От самия път през храсталаците има доста просеки до водата. В зависимост от нивото на водата има повече или по-малко местаза сядане. Удобно за плувка и особено за директен. Дълбочина - около 5 м. при 6м. телескоп. Риба - всякаква която се среща в язовира - доста костур.
2. Стената /от ляво/ - Сипейте. Стига се много лесно. При влизането в града, на прелеза се завива в ляво и след малко се открива гледка към стената. Поема се по пътя, който се изкачва от ляво покрай стената. След като стигнете горе и отминете комплекса с басейна /вечер при залез гледката спира дъха :wink: / продължавате по черните пътища - повечето водят до водата. Удобно е за плувка. Скоро не съм ходил там, та за дълбочината да кажат другите колеги.
3. Кръглата маса. Така се нарича едно заливче след Сипейте. Стига се като след Сипейте карате още малко и по /не си спомням първия или втория :oops: / черен път стигате до горичка и лозя. Такъмите на рамо и след 15-20 м е водата. Заливчето е хубаво - между дървета, има сянка. Също удобно за плувка. Предимно мирни риби и дребен костур. Дълбочина - 2-3 м.
4. Благово. Стига се като при село Благово се хване черния път към водата. Там не съм ходил, така че другите колеги да се изкажат. Знам, че е удобно за палатка и за дънен риболов, както и пускане на лодка.
5. Боровското. При втичалото на река Бързия. Стига се като на разклона за с. Боровци се влиза към селото, но преди него се хваща асфалтовия път на дясно. След 3-4 км е водата. Пътя обаче пресича реката на едно място и ако е пълноводна трябва колата да гази дълбоко - някъде до вратата. Самият път стига до водата - там ще видите местата. Плитко е - 1-2 м. но есен има доста риба и от брега. Удобно е за влизане с лодка. Във водата има много клечки - връзваш лодката и разбиваш платиките :lol:
Другата възможност е през самото село - на центъра поемаш надясно и пак пътя те изкарва до водата. Чух обаче че там заграждали защото били върнали земята и не всеки път може да се стигне до язовира. Условията са като горните.
6. Драгата. Втичалото на река Огоста. Стига се като след Монтана се хваща пътя за Чипровци. Преди село Церовене /на един десен завой/ е отбивката наляво. Стига се с кола до водата. Когато водата е ниска се образува доста ловки между натрупаната баластра. Особено напролет държат доста риба. Тази пролет имаше много платика. Хубавото е, че това място е разрешено през забраната. Чудесно е за плаувка. Също така е удобно за приводняване на лодка, навътре има доста дървета, така че и за такъв риболов става. Когато е разрешен риболова от същата отбивка като се продължи по стария асфалтов път до края му - има доста хубави места на самия язовир. Стават и за дънен риболов. Тази година излизаха сомчета, но предимно маломерни :cry: .
7. Церовското. Ходил съм много отдавна и не мога да дам много информация за това място. То се намира по пътя за Драгата, но преди отбивката за нея.
8. Ръсника. Стига се по два начина - или като се стигне стената /от дясно/ се продължава направо и след възвишението се вижда един вдаден навътре полуостров - това е Ръсника. Наляво има черни и един-два асфалтови пътя, които стигат до водата. Другия вариант е по пътя за Чипровци и след възвишението при т-образното кръстовище - наляво. Така стигате до същото място, само дето водата ще ви е отдясно. Местата са удобни за палатка и за дънен риболов. Тука ще помоля колегите шаранджии да бъдат по-подробни. За плувка не е много удобно. Удобно е за лодка.

Такъми и стръв: В самия град има 4-5 магазинчета като повечето работят и в събота и неделя, но след 7 часа сутринта.

Места за спане - има хотел в самия град на центъра, но от соца не е ремонтиран, така че не го препоръчвам. По-добрия вариант е палатка или на гости при колеги риболовци на ракийка и раздумка :wink:

В заключение мога да кажа, че досега на този язовир не съм бил капо - така че На слука на всички!!! :lol:
Малка, ама риба... :-)
http://www.ribar.eu" target="window.open(this.href);return false;

Аватар
babydoctor
Мнения: 15953
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
Местоположение: София
дал Браво: 46 пъти
получил Браво: 160 пъти

Мнение от babydoctor »

Допълвам рибите - бяла мряна и скобар, макар и инцидентно, най-вече на Расника и потопения багер - пак там. За Благово - от София като идвате, в края на селото вдясно, през жп-прелеза и след него рязко вляво, по асфалт. Ще видите лозя и ракетна площадка отдясно. Пътят, макар и стръмен, слиза почти до водата, всъщност са няколко пътчета. При водата надясно са гористи места със стръмни брегове с дълбочини, удобни за плувка. На полегатия бряг в близост до стръмния е чудно за дъно, но има доста закачки, губил съм по 20-30 спирали за 3-дневен риболов. Затова пък, когато прекараш рибата между храстите, обикновено е платика над кило или шаранче. По-наляво /нагоре по язовира/ местата са малко по-чисти.
За Боровското - миналата година го бяха заградили някакви частници и не пускаха, затова тази година се отказах от язовира - там бяха едни от най-добрите места. И накрая - едно предложение - да спрем с това отляво, отдясно на стената, при това наопаки. Всяка река или язовир си има ляв и десен бряг. Определят се, като се гледа ПО течението. Така ще се избегнат обърквания.
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???

Аватар
Gaspoud d"Ankh
Мнения: 2195
Регистриран на: Пет Апр 21, 2006 12:50
Местоположение: Монтана
получил Браво: 1 път

Мнение от Gaspoud d"Ankh »

Още два вида риба - черна мрена и лин.
И двата вида в рамките на статистическата грешка.
С лин се зариби преди няколко години. Повечето дребосъци бяха изловени веднага след това. Но поне някое е избегнало сечта след разселването - приятел улови едно поотраснало около половин година след това. Търсенето му е безпредметно. Причините, понеже са близки до тези за двата вида мрени ще ги пиша накуп.
Черната и бялата мрена си ги има в язовира от завиряването му. Според мнение на колеги не се качват по реката за размножаване - хвърлят хайвер из каманаците на драгата. Като се има предвид бракониерстването по реката това май за добро. За белите съм чувал, че държат добра бройка и има трофейни екземпляри - но нито кълвът нито пък мрежарите успяват да ги улавят.
Та сега защо е безмислено да се търсят тези риби. Лина и черната мряна не са много. Достоверно инфо за уловен лин след касапницата при зарибяването - само едно. Черна мрена - уловена от мен тази пролет след забраната - 1 брой - мерна (надявам се още си плува). Уловени бели мрени наскоро - нъцки инфо. И трите вида се държат в дълбокото, на места дето има достатъчно укрития и закачки и са на анти-стръв диета. Поради придънния си начин на живот и специфичните места които обитават успяват да се скатаят от мрежите. И да се улови някоя бройка - въпрос на много голям късмет.
See the little angels rise up high, all the little angels rise up, rise up, rise up high.
How do they rise up, rise up, rise up, how do they rise up, rise up high?
They rise arse up! arse up! arse up! see the little angels rise arse up high!

kosyo_66
Мнения: 4
Регистриран на: Вто Юли 10, 2007 9:30
Местоположение: Монтана

Мнение от kosyo_66 »

Ще си позволя няколко дребни забележки-все пак съм оттук и това ни е домашния язовир :) .Та,Сипеите наричаме местата,описани като "отдясно на стената",а това,посочено като Сипеите,е пък Кръглата маса.Залива,описан под това название,не е съвсем ясно къде е,но съдейки по ориентирите,най-вероятно става въпрос за Малокутловския ръкав.По второто описание-като се идва от Сф,в самия край на Благово се слиза по един път НАЛЯВО,иначе другото е вярно.

kosyo_66
Мнения: 4
Регистриран на: Вто Юли 10, 2007 9:30
Местоположение: Монтана

Мнение от kosyo_66 »

Сега пък и себе си ще поправя-като Кръглата маса не е описан ръкава,установих след нов прочит,а може би друг,ненаименован залив.Иначе Масата е непосредствено след комплекса,който вече не е с басейн,а с няколко-след последната сграда отдясно се продължава по черния път направо,защото наляво завива асфалтов,след 20-30 м се завива надясно и надолу към водата.А,и още нещо-изглежда отворилия темата (за което го поздравявам),не е идвал наистина отдавна.Освен неремонтирания от соцвреме хотел "Житомир",има още поне три нови,вярно по-малки,но прилични частни хотела.А в краен случай,ако хептен я закъсате за преспиване-за колеги рибари моя дом е винаги отворен :) !Хайде,наслука на яз.Огоста!

Аватар
taurus
Мнения: 848
Регистриран на: Сря Юни 01, 2005 16:56
Местоположение: София/Монтана

Мнение от taurus »

Второто ти описание на Кръглата маса е това, което имам предвид.
За сипейте - така наричахме местата точно под басейна - почти до самия край на стената - там един път влизаше в язовира. Но това беше когато бях малък.
Иначе прибирам се редовно към Монтана, но не спя в хотели - все пак тама ми е родния дом :lol:
Малка, ама риба... :-)
http://www.ribar.eu" target="window.open(this.href);return false;

spider4owe
Мнения: 13
Регистриран на: Пон Апр 19, 2010 1:12
Местоположение: Montana
получил Браво: 2 пъти

Мнение от spider4owe »

Аз мога да добавя тея местности които знам аз Малакутловския Ръкав, Кръглата маса,Върбата,Сипейте,Буешкото,Наско Поди Кошарата там дава много Шаран защото няма как да хварлят мрежите точно там , Благовското, Живовското, Калиманица и там дава много Шаран и Сом но трябва с лодка защото за 1 ден може да скъсате безброй пъти също дава и Толстолоб , Стената ,Церовското, има една местност до Буешкото там също дава Шаран но трябва много стръвене и малко късмет за да не скъсаш аз лично ходя на МК Ръкава защото сам от МалаКутловица а и там дава Таранка , Шаран , Бабушка , Костур Едър , Толтолоб, Попчета , и тук таме някоя Платичка покрай тях :D ами това е от мен надявам се да съм помогнал поне малко :wink:

karakudki
Мнения: 147
Регистриран на: Нед Май 23, 2010 12:17
Местоположение: София
дал Браво: 2 пъти
получил Браво: 4 пъти
Обратна връзка:

Мнение от karakudki »

Kолеги помогнахте и то не малко ... Порздрави !!!

spider4owe
Мнения: 13
Регистриран на: Пон Апр 19, 2010 1:12
Местоположение: Montana
получил Браво: 2 пъти

Мнение от spider4owe »

извинете искам само да попитам каде най вероятно мога да хвана Шаран в нашия язовир щото сам имал касмет но много рядко само на Малокутловския ръкав и на благовско и на церовското но ми казаха че на расника и на стената ги морят и има добри риби над 1 кило та за това питам :(

Аватар
mario67
Мнения: 410
Регистриран на: Пон Мар 30, 2009 13:55
Местоположение: София
получил Браво: 3 пъти

Мнение от mario67 »

Здравейте колеги!
Този язовир ми е любим,а в Якимово-1 ми мина детството.
От няколко дни ми се върти една идея,а именно да зарибим язовира с някаква по ценна хищна риба-бяла риба и щука..?
Какво мислите?
Мисля,че условията му позволяват,а и храна ще има в изобилие,голям е,сравнително чиста вода и много дървета.
Поздрави!

Аватар
misho kostura
Мнения: 32
Регистриран на: Пет Фев 04, 2011 19:56

Мнение от misho kostura »

Колега аз съм поживял в Игнатово. Мисля си, ако се пусна щука нямали с времето да изчезнат каракудингите?. Незнам! Би било хубаво да има и някоя щтука.
На слука рибари и риболовци!

Аватар
mario67
Мнения: 410
Регистриран на: Пон Мар 30, 2009 13:55
Местоположение: София
получил Браво: 3 пъти

Мнение от mario67 »

Неее колега,споко,тя природата си знае работата и ще си потдържа равновесието,а и щуките ще намалят болестите по рибите там,лятото в жегите,почти няма здрава риба и от червенка и от тения.А в язовира ври от плевелни риби и попчета,защо да не използваме тази база и да я превърнем в ценни видове?
Мисля,че и бялата риба би се аклиматизирала и развивала мн.добре?!

niki23
Мнения: 205
Регистриран на: Пет Май 13, 2011 16:53
Местоположение: Враца
дал Браво: 4 пъти
получил Браво: 6 пъти
Обратна връзка:

Re: яз. Огоста [гр. Монтана]

Мнение от niki23 »

неможах да се ориентирам къде точно се намира Ръсника
ако може някой да я маркира на картата ще е супер
http://maps.google.bg/?ll=43.375358,23. ... 13&vpsrc=6" onclick="window.open(this.href);return false;

Аватар
babydoctor
Мнения: 15953
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
Местоположение: София
дал Браво: 46 пъти
получил Браво: 160 пъти

Re: яз. Огоста [гр. Монтана]

Мнение от babydoctor »

niki23 написа:неможах да се ориентирам къде точно се намира Ръсника
ако може някой да я маркира на картата ще е супер
http://maps.google.bg/?ll=43.375358,23. ... 13&vpsrc=6" onclick="window.open(this.href);return false;
Полуостровът в средата на картата отгоре, точно под средната цифра 102.
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???

niki23
Мнения: 205
Регистриран на: Пет Май 13, 2011 16:53
Местоположение: Враца
дал Браво: 4 пъти
получил Браво: 6 пъти
Обратна връзка:

Re: яз. Огоста [гр. Монтана]

Мнение от niki23 »

благодаря, аз вчера ходих на едно място малко преди това, на 500-600 метра от стената до една кула. Почти никакво кълване, само няколко бабушки и дребни костури. Времето беше много променливо и ветровито

Публикувай отговор

Обратно към “Маршрути”