Пъстърва - снимки, излети, примамки, репортажи

Форум за спининговия риболов, чиито любезни домакини са майсторите от “Старите видри”.
Публикувай отговор
Бат Стан
Мнения: 10819
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 0:21
Местоположение: при пъстървите на Станкови бараки
дал Браво: 5 пъти
получил Браво: 56 пъти
Обратна връзка:

Пъстърва - снимки, излети, примамки, репортажи

Мнение от Бат Стан »

Уважаеми колеги,

тъй като идеята за отделен подфорум за риболов на пъстърва не се осъществи, отварям тази тема във форума за спинингов риболов. Предварително моля в нея да се дискутират само теми, свързани с риболова на пъстърва, а не за луксозни пръчки, гащеризони и т.н. Идеята ми е да се пускат повече репортажи от излети, по възможност със снимки, да има дискутиране на примамки и т.н. Да няма никакъв спам, а само конкретни неща. Айде да опитаме, пък квото стане.

Бат Стан
Мнения: 10819
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 0:21
Местоположение: при пъстървите на Станкови бараки
дал Браво: 5 пъти
получил Браво: 56 пъти
Обратна връзка:

Мнение от Бат Стан »

С разрешението на Калоян пускам тук текстът, който съм дал в сп. Риби и такъми за откриването на пъстървовия сезон. Текстът е за спининг и муха, но нещата са разделени.

Пъстърва на спининг
и муха през февруари

Най-сетне! Забраната за пъстървов риболов вече е в историята, и предстоят осем вълнуващи месеца в надпревара с петнистата красавица. Цяла есен ловихме щуки, бели риби, костури на лед, но нищо в риболова не може да се сравнява с емоцията от надлъгването с хитрите пъстърви по планините. Особено ако сме фенове на риболова Spin&Fly – спининг и изкуствена муха. Ако предпочитаме по-трудния, но и по-качествен риболов с воблери, блесни, сухи мухи, нимфи и стримери. Затова вадете спипинга или мухарката от шкафа и напред към планините! Пъстървите са там и ни чакат. Ще имаме ли успех? Това зависи от самите нас.

Февруари е считан за сравнително труден месец за риболов на пъстърва. През май например нещата са доста по-лесни – рибите са активни, върлуват из цялата река и нападат всичко, което им се изпречи насреща. В ледените февруарски води нещата са доста по-сложни, а често пъти излетът се състои в това да отървем капото, или евентуално да уловим 2-3 риби. Проблемът е в това, че пъстървите са доста по-пасивни и капризни заради ниските температури на водата. Ако ловим в топли карстови води на реки като Панега например, рибата е доста по-активна. За обикновените планински реки обаче нещата стоят по друг начин. Все пак, ако сме подготвени да реагираме както трябва, можем да разчитаме на успех. По-надолу ще споделя личния си опит от последните години, както и най-резултатните ми примамки, техники и тактики.

Спининг

Техника. Заради ледената вода и пасивните риби през този период предпочитам да заложа на възможно най-тънкото влакно с меко оцветяване. Не ползвам плетено влакно, тъй като има по-голям риск то да бъде забелязано от внимателните пъстърви. През пролетта и лятото рибата е склонна да нападне примамката, без да гледа какво има зад нея. В студения сезон рибата оглежда повече време потенциалната жертва, и най-често я атакува само при пълна сигурност, че примамката е лесна за улавяне и няма никаква измама. Затова използването на ярко оцветено монофилно влакно не е препоръчително – при положение че очакваме не повече от 4-5 кълванета на излет, да рискуваме едно или две от тях не изглежда съвсем рационално. Най-често през този период на годината ползвам флуорокарбон, който ми изглежда разумен конпромисен вариант, или безцветен монофил. По отношение на диаметъра 0.16 ми се струва добро сечение, с което сме в състояние да преборим и по-едър екземпляр, който евентуално би нападнал примамката ни.
Тактика. Зимният спининг на пъстърва изисква доста повече търпение от летния. Рибата не е склонна да гони примамките, освен ако не са прокарани доста близо до нея. Въпросът опира до това, че през топлия сезон пъстървата е доста по-агресивна спрямо всякакви блесни или воблери-натрапници: в тях тя разпознава или храна, или нашественик в ловните й полета, и стремглаво отива да се разправи бързо с него. Апатичните зимни пъстърви са по-слабо агресивни.
Всичко това налага търпеливо облавяне на зоната, където смятаме, че има пъстърва. Имал съм случаи, когато замятане 20 см вляво или вдясно от предишното ми е носело успех. Напимер – имаме вирче с камък, от чиято дясна страна вероятно има пъстърва. Как го облавям? Първо заставам отдолу, подавам блесната срещу течението и я водя по течението с възможно най-бавния ход, близо до дъното. Нямам очаквания, че пъстървата ще се вдигне към блесната, затова спускам примамката долу при нея. Ако няма резултат, внимателно минавам над нея и се прикривам добре, за да не я изплаша. Замятам надолу по течението и водя примамката срещу него на съвсем бавен ход, с продължителни паузи. След това поставям воблер, който по принцип е по-резултатната примамка в повечето случаи при февруарския риболов. Отделям поне 10-15 минути за внимателно облавяне на мястото. Подбирам воблера така, че да гази съвсем близо до дъното. Задържам го неподвижен на едно място по 2-3 минути, и примамката играе само под напора на течението. Отпускам малко надолу, след това леко придърпвам към мен. Старая се да предизвикам рибата към атака. Миналата година на една от реките в Югозападна България улових няколко пъстърви именно по този начин – чрез продължително надлъгване. Имам приятел, който лови по същата схема в ледените води на една голяма родопска река именно през този период на годината - той тества големите вирове в продължение на част или два. И лови трофейни балканки над килограм.

Примамките

Блесни. Въпреки че блесната е считана за втора по важност примамка за риболов на пъстърва през февруари, не бих се лишил от нея и първо бих опитал да уловя риба с въртележка, преди да мина на воблери. Защо? Имал съм случаи, в които февруарската пъстърва напада блесната при правилно подаване, очевидно подразнена от присъствието й, а не толкова заради глад. Освен това с блесната можем да облавяме вировете с перпендикулярно замятане и водене близо до дъното, което с воблера се получава по-трудно. Ето и моделите, които използвам за февруарски риболов:
- Mepps Comet – най-често в работа ми влизат номерата 1 и 2, декорирани с червени точки. Редувам бяла и жълта примамка, а при бистра вода пробвам и с черна на жълти точки от модела Black Fury. Предимството на последната освен всичко друго е, че има допълнителен атракторен елемент – оранжево топче. Моделите имат дискретно, и същевременно достатъчно дразнещо присъствие във водата.
- Mapso – сходна на Mepps блесна, най-често ползвам белите Orion или Ori, с черна лепенка или точки. Както и предишния модел, този също върви добре близо до дъното и само в случаи на силно течение се вдига нагоре.
- Mosca – евтина и отлично работеща блесна, доказала себе си в практиката. Понякога поставям допълнителни червени точки на бялата лопатка. Работя с номера 1, 2 и 3, като ги ползвам най-често в по-бавни течения.
- Panther Martin – XD-примамка, с доказани свойства при водене срещу течението. Предпочитам тези с бяла лопатка и тяло, оцветено в червено и черно, както и в жълто и черно. №4 ми се струва най-подходяща за този сезон.

Воблери. Както споменах по-горе, воблерите ми влизат в работа най-често при риболов с водене срещу течението. Когато се налага да се облови участък над надвиснали над водата храсталаци и клони, воблерът е незаменимо оръжие. Моделите в кутията ми, които най-често употребявам:
- Salmo Hornet – предпочитам малките модели, оцветени в пъстървова окраска.
- Orbit 65 Slider – моделът е с дължина 6.5 см, но примамва пъстървите в някои изглеждащи на пръв поглед невъзможни за улов дни, когато не иска да кълве на нищо друго. За съжаление примамката не се внася в България, а единственият ми екземпляр остана на дъното на река Ерма.
- Rapala Original Floater – примамка за средни дълбочини. Водя я с неравномерна проводка.
- Owner Mira Shad – 5-сантиметровият модел с тегло 4 грама е отличен за пъстърва. Може да опитаме с примамка в ексцентрилна розова окраска, а може и с някоя в по-умерени и почти прозрачни тонове.

Разбира се, в работа могат да влезят успешно и ред други блесни и воблери от различни марки и модели. Не бих се наел въобще да давам оценки коя примамка работи по-добре от друга. Познавам колеги, за които базовите воблери за този период от време са малките Strikepro, други залагат на доста по-скъпи и редки примамки. Според мен моделът има значение, но също толкова значение има и начинът, по който ловим пъстърва през февруари, проводката която извършваме и въобще целият начин на презентиране на примамката. Ако вършим всичко както трябва, ще уловим риба и с по-евтин воблер. Ако залагаме само на свойствата на примамката, а не на нейното специфично презентиране, рискуваме да останем капо, ако ще да сме хвърлили стотици левове за воблери.

Силикон. В последната година силиконовите примамки най-сетне си пробиха път и в България, след като дълго време бяха незаслужено подценявани от пъстървовите риболовци. А именно силиконът може да ни спаси излета. Пазарът вече е пълен с най-различни имитации на червеи, ларви и т.н. Предлагат се дори имитации на торен червей, в които има и органични компоненти, извлечени от истински червеи. Монтират се на съвсем дребни джигови глави. В доста случаи тази примамка може да се окаже най-подходящата за деня и е добре да разполагаме с един комплект в чантата си, да са опитаме, ако не иска да кълве на друго.

Изкуствена муха

Февруарският риболов е истинско изпитание за мухарите, особено ако са си купили наскоро прибори и искат да ги изпробват веднага, а не да чакат пролетното затопляне, когато е началото за риболов на кефал със суха муха. Имам доста познати, които се оборудваха през този сезон с нова мухарка, гашеризон и обувки, и искат да ги изпробват на всяка цена. Ние, мухарите, всъщност сме като децата – имаме си нова играчка и настояваме да си поиграем с нея веднага, а не след два-три месеца. Ха сега, де? Всичко изглежда невъзможно, още повече, ако няма и кой да ни заведе за риба. Сега ще препоръчам една схема, с която всеки новобранец може да има успех – риболов с нимфа по чешката система за близко ловене.
Монтаж. Монтираме си пръчката, шнура и макарата, без значение дали са от 4-ти, 5-ти или 6-ти клас, въпросът е да са баласнирани едни с други и да си отговарят на класа. Шнурът завършва с около 2 метра повод, след това връзваме типета и накрая слагаме една или две мухи. В моя случай комбинирам две нимфи, или поставям нимфа и стример. По-надолу ще стане въпрос за начина на връзване и комбиниране на видовете.
Тактика. На практика от върха на въдицата излиза не повече от 50-60 см шнур. Ако искаме да ловим на изтичане по течението, просто отпускаме постепенно шнур от макарата, докато мухите ни достигнат желаното от нас място. Ако ловим с придвижване срещу течението, можем да доближим предполагаемото място, където мислим че има риба, на 4 метра, и приклекнали да заметнем. Ако мястото е близо до нашия бряг, няма нужда да газим, в противен случай влизаме в реката и атакуваме пъстървата в гръб. Ако сме дискретни, няма да ни види. По този начин се лови в планинските потоци и малките и средни реки, които са най-подходящи за начало на сезона.
Мухи. Както вече казах, използвам една или две мухи, в зависимост от мястото. В планинските потоци втората примамка не е съвсем целесъобразна и ловя само с една нимфа, като сменям моделите докато попадна на най-подходящата. В реките слагам две нимфи, една заешка нимфа и още една, имитираща нещо по-дребно – ручейник или зеленка. Монтажът с две нимфи го правя по възможно най-абдалския начин – връзвам първата, като оставям по-дълъг край, и на него след това поставям втората на около 20 см дистанция. Доста колеги използват съвсем други начини на свързване като новозеландска връзка и т.н. Всички те са доказани в практиката, но аз предпочитам моя си начин, макар че сигурно има доста кусури. Ето някои от мухите, които използвам:
- заешка нимфа – имитира лежляк, както и всякакви други ларви, които се въдят във водата през зимата.
- ручейник – апетитна примамка, на която пъстървата трудно устоява.
- зеленка – имитира зеленикавите мамарци, които живеят в килийки под камъните.
Това са три базови мухи, които със сигурност ще хванат риба във всяка река. Разбира се, можем да опитаме с доста по-голям набор примамки, да пробваме с фазанова нимфа или нещо друго, и ще имаме успех. В случая давам само примери от практиката ми и предпочитаните от мен модели.
Подаване на примамките и водене на линията. Риболовът с нимфа по чешката система в много голяма степен наподобява този на стръв. Ако дебнем пъстървата в гръб, просто замятаме напред и оставяме нимфите да изтекат към нас. Ако ловим на по-дълбоко място или в бърза вода, утежняваме линията зад горната муха по такъв начин, че двете примамки да вървят близо до дъното.
Риболовът със спускане на мухите по течението и бавното им водене също е много успешен. Ако имаме възможност, подхождаме към мястото с перпендикулярно на реката придвижване, като внимаваме да не влизаме в зрителното поле на рибата. Ако водата не е съвсем бистра, рискът да бъдем забелязани е по-малък. Подаваме над мястото и вкарваме мухите в него, като се стремим линията да върви малко преди върха на пръчката и да е изпъната през цялото време. Аз не ползвам индикатор и се осланям изцяло на усета си за кълването.
Третият вариант има доста общо със спининговия риболов. Заставаме добре прикрити над мястото, където мислим, че има пъстърва, и подаваме мухите по течението. Отпускаме шнур, за да може линията да се придвижва надолу. Отвреме-навреме задържаме, след това пак отпускаме примамките до дъното. Ако пъстървата не ни види, шансът да имаме удар е голям.
Разбира се, аз нямам претенции да бъда изчерпателен с този текст. Описвам неща, които работят в моята практика, и затова ги препоръчвам и на колегите. И най-вече на онези, които отскоро са започнали със спининга и мухата. Опитайте – след като тези схеми работят при мен, ще влязат в употреба и при вас.

fori
Мнения: 3210
Регистриран на: Сря Авг 09, 2006 13:24
дал Браво: 6 пъти
получил Браво: 33 пъти

Мнение от fori »

Силикона не трябва да бъде пренебрегван!
По наблюдения от последната година:
Имах успех на 4-5 сантиметрови туистъри в по-натурални цветове, както за пъстърва, така и за кефал. Единственото изключение е електриково зеленото (без брокат) но като се замисля то май е по-апетитно за кефалите.
Последният излет експериментирах с провокативни цветове (розово, оранжево, червено, лилаво), резултата беше предполагаемото капо. Силиконите с натурален цвят ги забравих в колата :oops:
Единствените примамки на които имаше някакви подгонвания бяха пантер мартините.

Аватар
mitioto
Вносител
Мнения: 3109
Регистриран на: Чет Юли 05, 2007 13:40
дал Браво: 111 пъти
получил Браво: 21 пъти
Обратна връзка:

Мнение от mitioto »

В неделя се разходих за няколко часа до реката с надеждата, че мога да излъжа някоя рибка. Реката се беше поотекла, видимо по-малка и бистра, отколкото на откриването. Рибата все още е доста пасивна. Предполагам се дължи на ледената вода. Нямам навика да нося термометри да меря температурата на водата, а досега ако го правех през годините щях вероятно да съм наясно с това как влияе тя на активността на рибата. Поне щях да съм наясно горе-долу коя е оптималната температурна граница на водата... Риболова беше доста тегав. Поради факта, че си бях забравил приготвената кутийка с ворбели се наложи да пробвам само на блесни. Започнах с Моска # 2 бяла на червени точки. Доста похвърлях с нея, че на откриването единствения удар беше на такава. Резултат никакъв. Последователно смених Мепсове /бели и жълти/, Блуфоксчета Блек фюри и един жълт с червени и черни точки, пантерки - нищо... Стигнах до един много хубав вир под едни скали. Сложих Пантер Мартин # 4 с чисто бяло листо и жълто тяло на червени точки. Опасах целия вир с около 10-ина хвърляния - нищо. Започнах пак отначало като този път се опитвах да водя блесната много, много бавно та дори листото на моменти спираше да се върти. Точно в средата на вира последва мощен и сигурен удар... Изкефих се, та дори очаквах да е и по-големичка рибката. Излезе тая красавица около 30 санта на очо премерена.

Изображение

Позамотах се с откачането, че и трите куки беха вътре, но бързо се освести и си замина. Похвърлях още малко там, но нищо. Продължих нагоре. Редуваха се се хубави и дълбоки бързеи, но така и нещеше. Така се добрах до още един хубав вир. Там пробвах с Блекфюрито няколко пъти - нищо. Пак сложих Пантерката с която хванах първата риба. Ситуацията така се повтори, че помислих за момент, че имам Дежавю. Много бавна проводка на блесната. И пак в средата та на вира удар... Този път беше маломерка, пък може и на границата да беше, де да знам. Беше се закачила на косъм встрани на устата. Бързо откачане и обратно там откъде дойде...

Започна да ми става доста студено и времето напредна, та реших бавно, бавно да се отътря до колата и да пускам парното...

Генерални изводи за такъв кратък риболов не можах да извадя, но факт беше, че взема само във вировете на много бавна проводка на блесна с бяло листо...

Поздрави от мен...

Аватар
Taro
Мнения: 566
Регистриран на: Сря Яну 16, 2008 22:42
Местоположение: Велико Търново
дал Браво: 8 пъти
получил Браво: 4 пъти

Мнение от Taro »

Да се умешам и аз сред майсторите. Може пък да прихвана нещо. :D

Миналата година ми беше сефтето в спининговия риболов на пъстърва. Навъртях няколко капота и хванах 3 рибки за цялата година. :oops: Е това за 5-6 излета само де,заради тъпото ми работно време. От 7 години работя и в събота и в неделя.

Тая година само за два излета успях да хвана повече рибки. Малки,но и на това съм доволен.
Фаворите ми за сега са Дам Ефзет 2 на жълти точки и едно мое воблерче. :D
Определено рибите са в по-бавната вода и не атакуват така агресивно.
Те и някоя снимка за цвят:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Първи рибки на самоделка. Голям кеф. :D
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение


Поздрави!
No Kill
trout bum,perchoholic,chub catcher...
C&R

Аватар
Simbat
Мнения: 1297
Регистриран на: Пон Ное 20, 2006 4:01
Местоположение: Planeth Earth
дал Браво: 1 път
получил Браво: 2 пъти
Обратна връзка:

Мнение от Simbat »

Браво момчета.Хубави моменти сте запечатали :-)
____________________________

"Confidence is going after Moby Dick in a
rowboat and taking the tartar sauce with you."
Zig Ziglar

stiga
Мнения: 650
Регистриран на: Съб Яну 10, 2009 22:39
Местоположение: Ботевград
дал Браво: 9 пъти
получил Браво: 38 пъти

Мнение от stiga »

И от мен малко, ако не възразявата :D
Първо да поздравя Бат Стан за хубавата статия-изчерпателен както винаги. А сега за силиконите-започнах да ги ползвам по усилено миналата година с малко недоверие,но да си кажа честно ме е яд че не запшочнах по отдавна :( Имам уловени няколко дъгови от които една 1,100, много и се израдвах колкото за размера,толкова и заради примамката.А силикона е зелено раче(5см), комбинирано с червена глава(3г). Интересното за мен е това, че рибите хванах в реки в които
дъговата е в малки количества и сам хваштал рядко с блесни и воблери-сигурно е случаиност, но този сезон ще съм по-упорит.

Поздрави!
спининг и само спининг!!!!!!!!!!

C&R

http://www.starividri.com" onclick="window.open(this.href);return false;

cps
Мнения: 36
Регистриран на: Съб Дек 08, 2007 19:05
получил Браво: 1 път

Къде свършва географията ?

Мнение от cps »

За да стигнеш там трябва да се примириш, че може да имаш звучна среща с rolling stones

Изображение

За да стигнеш там трябва да се промъкваш през скалите

Изображение

Там поне до обяд те чака студ и на моменти леден вятър

Изображение

Mepps Aglia 00 silver, Mepps Aglia 2 Silver, Blue fox 2 silver, Rapala Minnow, Salmo trout, Ruzno pace, Jigging grub ...

В примамливата на пръв поглед локва май няма никой - нито на повърхността, нито под повърхността, нито по средата, нито над дъното, нито на дъното

Само отвреме навреме тук-там по повърността до брега внезапно се разнасят леки вълни – дали не е някоя жаба (февруари !) или локален повей на вятъра ... кой знае

Един колега казваше – на полутежко ... Там имаше и други посетители, които опитваха както на леко - на различни дълбочини – така и на тежко

Niente

За да се стопля реших да се поразходя – натам където свършва географията

Изображение

Дано поне граничната бразда е означена по ясен начин

Изображение

Пролетта неудържимо настъпва

Изображение

Разхождайки се покрай тази ужасна река реших да похвърлям още малко – този път само блесни

Изображение

По надвесените клони се полюшват шарени плувки, блещукат различни метални хард-примамки ... там някъде закачих Mepps Aglia 2 Silver

Изображение

Тук реших малко да поспра ... има простор за замятане, течението се пресича по диагонал ... само че на всеки 5-6 мятания – закачка, то добре че блесната се откачаше почти мигновено

По едно време обаче се закачи неоткачаемо
Закачката започна да лъкатуши насам – натам
Граматиката, дето си я носех, бе глътната тутакси
Не, няма грешка – даже се вижда как някакъв продълговат парцал проблясва във вира, ту се забива към брега, ту се вмъква в средата на течението
Някак успях да парирам опитите за бягство и да докарам нещото до подходящо място, където без кой знае какви усилия го измъкнах на брега

Изображение

Не, това не е вярно ...

Изображение

Преместих се на друг вир, после още по-нататък

Една от закачките също отначало се оказа неоткачаема, поразходи се бляскайки насам-натам, но след няколко секунди опъването отслабна ... уви

Междувременно по реката плъзнаха десетки риболовци и аз предпочетох да се оттегля – обратно през скалите и между търкалящите се камъни

Изображение

Наоколо гората се събужда – наближава Великден

Изображение[/img]

Аватар
vlagru
Мнения: 24
Регистриран на: Вто Фев 10, 2009 16:26

Мнение от vlagru »

Благодаря, Бат Стан.
Пъстървата е рибата към която изпитвам най-голям респект. Точно затова сърцето ми подскача щом си обуя местовете.
Изображение

Някой твърдят, че е по-добре да се взимат по-малките риби, а трофейките да се пускат, защото са майки ?!?!?!

Аватар
stamen
Мнения: 2212
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 20:11
Местоположение: София, Мусагеница
дал Браво: 17 пъти
получил Браво: 8 пъти

Мнение от stamen »

.......
Последна промяна 1 на stamen, променена общо 0 пъти

Аватар
vlagru
Мнения: 24
Регистриран на: Вто Фев 10, 2009 16:26

Мнение от vlagru »

Най-после съм готов със снимките !!!
Дано да направят темата още по-интересна и приятна за разглеждане !!!
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение


ОБОЖАВАМ Я ТАЗИ РИБА !!!!!!!
Изображение

Аватар
daniel krilov
Мнения: 2287
Регистриран на: Пет Яну 21, 2005 10:04
Местоположение: София /иначе от Бацова Махала/
получил Браво: 1 път
Обратна връзка:

Мнение от daniel krilov »

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
http://www.mouche-fr.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
troutbum
Видри, видри,видри........
Daniel Krilov, Fishing club Old Otters – Sofia, Bulgaria
Най-мразим пораснали лузари
http://www.starividri.org" onclick="window.open(this.href);return false;
http://kriloffishing.com/" onclick="window.open(this.href);return false;

Бат Стан
Мнения: 10819
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 0:21
Местоположение: при пъстървите на Станкови бараки
дал Браво: 5 пъти
получил Браво: 56 пъти
Обратна връзка:

Мнение от Бат Стан »

СЪОБЩЕНИЕ: ИЗТРИХ ЦЕЛИЯ СПАМ, С КОЙТО СЕ ПРОВОКИРА СЪСИПВАНЕ НА ХУБАВАТА ТЕМА. МОЛЯ ТУК ПО НИКАКЪВ НАЧИН ДА НЕ СЕ ОбСЪЖДАТ ЯЛОВОСТ НА РИБИ, КЕЧ ЕНД РИЛИЙЗ, ПИПАНЕ ПО ПРЪЧКИТЕ И ВЛАКНАТА ИЛИ ВСИЧКО ДРУГО, НЕСВЪРЗАНО С ФОРМУЛИРОВКАТА НА ТЕМАТА. Особено дразнещо е, когато оспамването на темата се прави от хора, които бяха върли противници на идеята за създаване на отделен подфорум за пъстърва.
Благодаря на всичик колеги, които пуснаха снимки и репортажи, надявам се да продължаваме в същия дух.

чичо Док
Мнения: 3924
Регистриран на: Нед Яну 02, 2005 11:49
Риболов: с муха и шнур
Местоположение: София
дал Браво: 426 пъти
получил Браво: 491 пъти
Обратна връзка:

Мнение от чичо Док »

На една река в дъжда

Въпреки лошото време в неделя рано тръгнахме с единствената идея да се разкараме от ежедневния ужас в столицата. За риби се надявахме, но скептицизма какво ще намерим на местото глождеше отвътре. Както и да е, след дежурните топли банички и кафета от OMV'то газ по пътя на надеждата ... Дъжда си валеше, тойотката мъркаше и приказките вървяха в обичайната тематична посока с минорни нотки за тотално изтърбушените реки напоследък. С две думи съчувствахме на рибите в милата ни татковина защото да оцелееш сред толкова елекетричари, химици и ненаяли се рибари никак нее лесно. Но , както при всички ни , надеждата за спасили се риби се усмихмаше ехидно в съзнанието...
Ето ни на реката. Смяна на гардероба и хайде по камъните.
Него ден Ради искаше изцяло да лови с ZAxisa 8.6 4 клас щото нещо взе да се вторачва в тази сопица, а преди да се ожениш се препоръчва да пробваш булката. :lol: Та затова, да няма излишни изкушения, той дори не беше си взел тцр'а. Драго искаше да пробва някой и друг шнур на новия си рейншадоу а аз си взех триметровата гегичка да видя също новия GPX как ще става с нея.
Тия двамцата много напористи ей, докато се огледам и взеха да подхвърлят нимфи в едно хубаво дълбочко място. Викам си то нимфите няма да избягат а ми дай да се пробвам със суха муха. И така вързах един дълъг лидер и повод към един метър рио 0.15 и хайде напред с тъмен парашут с гризли хакъл на тиемко номер 12 със смачкана контра. Започнах да подавам отпред в ляво от Драго и Ради на едно привидно по-спокойно место образувало се от едни големи камъни. Дъжда за момента беше спрял, небето начумерено, никакви риби не издават присъствие, а аз подавам лежерно парашут. На пето шесто подаване видях ясна жълта сянка как се извъртя под мухата в момента на изтичането от местото. Брях, дали да вярвъм на сетивата си ... Подадох много точно , повтаряйки пътя на мухата от предния път. И в един миг атака пред камъните, жълтата красавица направи пирует и се задърпа към по-дълбокото място. Вдигнах рибата и я поведох към мен като в същото време изкрякях на Ради защото познайте дали си бях взел кепа. В момента в който двамата с Драго се обърнаха към мен рибата подскочи в краката ми и се откачи. Рибата беше надхвърлила юношеска възраст с кръв червени плавници и златисто тяло на едри петна. Значи тука има игра си викам и запалих спокойо цигара. В този момент после разбрах че Драго с нимфата също закача риба, но тя се откача и нимфата излетяла нагоре... Започна да става интересно. Превързвам типет 0.17 и слагам нов парашут с тъмно олив тяло и тъмен сив дън хакъл. Пак на тиемко 12 номер , но с контра щото фотото във вътрешния ми джоб почна да ме убива нещо...
Подавам отново по старата схема на същото место и веднага имам атака като с леко мръдване на дългата сопа рибата я засякох и прекарах към мен. Тогава Ради навреме дойде с кепа и сонито защрака удовлетворено че и то милото ще свърши нещо най-накрая. Изкефих се на рибата и внимателно я пуснах във водата. Сменям парашута с нов от същия тип и след няколко подавания пак кълване и риба, по-малка - баси, такова чудо точно на мен да ми се случи ... Стига си казах, мойте риби си ги хванах и закачих мухата за най-долния водачм на пръчката. Пуша си аз, но нещо ме гложди ... дали пък няма още някой гладник при камъните , в по-дълбокото. Викнах Ради да извози двете нимфи за последно там и да местим нагоре срещу течението. Пушейки се кефя как Ради подава с кръгово и индикатора си плува... В един миг Ради засича и клечката се сгъна напред - докиии, тази тежи, да не тръгне в бъзото течение ... усетих адреналина на Ради как се смеси със ситната влага наоколо. Рибата естествено дръпна в бързото течение като преди това се обърна и видях голямата и опашка - ZA се сгъна на колело и в този момент си викам дано типета да не мине около някой камък. Но Ради пребори рибата и я докара до него с готов кеп в другата ръка. Посяга нопред , а рибока с нова газ направи още един голям кръг около него. Ние с Драго гледаме и чакаме затаили дъх. Ново посягане с кепа и се чува спонтанна въздишка от Ради който зяпна без глас изпълнения от край до край кеп. Рибата се оказа достойно пораснала, охранена добре, невероятно красива златна царица на реката. След лесното освобождаване на рибока от малката нимфа без контра, две три бързи снимки и хайде да бяга, че трябва поколение да дава хайвана...
Вървим нагоре по реката. Дъжда се сипе от сивото небе като спираме на едно широко място да пометкаме с тоз или онзи шнур. Не е най-комфортно в това време, но става. Решихме, че Драго може да спести стотина кинта за нов шнур защото с кортланда класик рейншадуа мятка перфектно, стига малко повечко да го натиснеш.
Чакаме да спре , но не. Вървим. След около петшестстотин метра вижадм голям и плосък камък по към брега в дясно от течението. В страни от него съзирам место подходящо да подам. В този момент дъжда спира като по поръчка. Разлитат е се дребни сивкави майски мушици. Още на първото подаване с вдигна риба, но не взе. Настоявах отново , но нищо. Сменям парашута с тъмно кафяв и браундън хакъл. Отново се вдигна хитреца, но пак не взема. Сменям отново мухата - този път вързвъм по-малък парашут със светло жълто тяло и гризли хакъл. Още на първото подаване последва вземане и имам нова снимка. Е, стига толкова за днес...
Тръгнах обратно към колата. Дъжда си валеше, навехнатия крак на Ради го болеше и тримата решихме да си ходим. Като развиващи се традиционалисти тримцата не пропуснахме и вкусните шкембе чорба с питка и кюфтенца.
Приказката свърши и хайде обратно по пътя към дома. Тримата преживяхме един разкошен ден преди забраната.
Ето и няколко снимки, че репортаж без снимки е като жена без цици дет се казва.


Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение


Пожелавам на всеки такава слука :D
memento mori ...
-----------------------
Lurebg.com

Бат Стан
Мнения: 10819
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 0:21
Местоположение: при пъстървите на Станкови бараки
дал Браво: 5 пъти
получил Браво: 56 пъти
Обратна връзка:

Мнение от Бат Стан »

Това е един репорт от миналата година, пускам го заради примамката, която е една от най-добрите за пъстърва, попадали някога в ръчичките ми.

Хм, сутринта жената се събужда в 5 часа и я чувам, че шумулка нещо. За риба ли отиваш,ма? Не, в агенцията по вписванията, ама я изведи кучето ако обичаш....Така ми започна деня, ама само след час с Дани Крилов, Емо Капото и Веско Дългия хвърчахме към река Чербиска Кривчица. Щяхме да лови пъстърва през седмицата, напук на всички закони и секви тъпънарщини, забраняващи пъстървовия риболов от понеделник до петък.
И така, оативаме, обаче Кривчица едно че бистра и второ че ниска. Ми ся? Лупнах една риба на блесна, ама се вижда, че не е това начинът. Бъркам си в кутията и намирам един сръбски ворбел Антркс, армаган от Ниш от един авер. Потъващ, само като за Чербиска Кривчица. Сложих го и бързо беше заловена ей тая убавица:

Изображение


След тва на Антакса се фанаха още две от тоя тип, ама ги върнах обратно, щото на Кривчица нормата е 30 санта. След тва клъвна и тази муцка, 32 санта се оказа след премерванвето:
Изображение
Завърших излета с общо пет риби, четири от които на сръбския ворбел. Много добра примамка, рядко може да се види такъв воблер, който играе по най-привлекателния за пъстървите начин.

Публикувай отговор

Обратно към “Спининг риболов”