Страница 1 от 17

Магията на повърхностните примамки

Публикувано на: Сря Май 27, 2009 23:31
от Димитър Тодоров
Добра вечер,колеги!

Докато основната част от рибарското братство гледа финала за Шампионската лига,
аз скучая и се чудя с какво да се захвана..
Хрумна ми,че би била интересна и поучителна една тема за повърхностните примамки и давам тон за песен с надеждата и други да се включат подобаващо.
Макар подобни призиви напоследък да биват затрупвани под купища спам,аз съм
умерен оптимист,че ще се получи хубав разговор.. :roll: :)

И така,повърхностните примамки работят на повърхността,на границата между две среди - водната и атмосферната.Присъщи са им редица ограничения и трудно могат да се сравнят по ефективност, примерно с джиговите примамки или воблерите,но въпреки това фактът,че наблюдаваме непосредствено атаките на хищника ,е вълнуващо зрелище,пред което хладният рационализъм отстъпва.. :)
Основните типове са : попери,уокери,пропбайти,кроулери,глисери и различни хибриди между тях..Различните типажи не са взаимозаменяеми -често се случва определен вид да ни носи много атаки,докато другите мълчат.

Ще започна с уокерите,може би защото,в тяхното водене има нещо ирационално,което е в състояние да провокира и най-пасивната щука.. :roll: :)
А те изглеждат така :

Изображение

Тук съм подредил няколко популярни модела,които се отличават в ,,рисунъка,, на
играта си.. Броейки от 1 ,те са : класическият уокер на Рапала; Zara Spook Jr.на Heddon ; Zipp `N Ziggy на Cultiva ; Bassdreamer ; отново Зара Спуук;
Обърнете внимание,че докато при моделите от 1 до 5 носовата халка е под мислената линия по дължината на примамката,то при примамката на Sebile ,тя е точно на линията,което определя този тип примамка като стик байт!
Макар уокер и стикбайт често пъти да се ползват като синоними в американските статии ,между тях има съществена разлика в начина на водене.

Всеки модел уокер има своя специфична игра,но техниката на водене е еднаква за всички. Разликата е в детайлите..
И така,замятаме примамката и след като сме я приводнили с точно и премерено движение,изчакваме няколко секунди вълничките от удара да се разнесат по повърхността и да привлекат вниманието на хищника..
След това започваме ритмично туичингово движение / придърпваме с върха на въдицата,като същевременно с това обираме с постоянно темпо свободното влакно..За да позволим на примамката да прояви най-доброто от себе си е важно след всяко придърпване да ,,отдадем,, въдицата напред..да дадем хлабавина на линията ,така че примамката да рисува ясно зиг-заг движение.. За чистотата на това движение от значение е и ъгъла,който линията сключва с водната повърхност. Колкото по-далеч е примамката,толкова по-голям би следвало да е този ъгъл / по-високо вдигната въдица / и съответно,с приближаването на примамката към нас ,следва да наведем надолу върха на въдицата и да намалим ъгъла между линията ни и водата..Това е лесно за разбиране като опитате.. :wink: Темпото е постоянно с такава скорост,която да е достатъчно бавна,но в същото време да позволява добър ,,рисунък,, на примамката.Различните модели искат различна оптимална скорост на водене.
Атаката на хищника / на първо място щука / ,може да бъде забелязана като вълна или да бъде внезапна,с изригване отдолу..Тук,от съществена важност е да изчакаме секунда - две след самата атака за да позволим на рибата да поеме и да засечем успешно.В противен случай,следват много празни атаки и още по-бурни емоции.. :lol:

Има още детайли в техниката на водене на уокерите,но те ще бъдат разбрани в процеса на упражнения.Важното е да опитате.. :wink:

http://www.youtube.com/watch?v=J-yw8Fi3 ... annel_page
http://www.youtube.com/watch?v=8-hjAcnV ... re=channel
http://www.youtube.com/watch?v=9r0t8UvA ... re=channel


Изображение


Поздрави!

Публикувано на: Сря Май 27, 2009 23:56
от joro_olyмпус
Точно такива примамки са ми нужни за Огоста. Тенкю Митак, и аз научих нещо ново. :D

Публикувано на: Чет Май 28, 2009 0:08
от valeri hinkov
Браво готина тема си пуснал. Аз за сега от повърхностните приманки съм ловил само на попер. Наскоро дадоха над 250лв за улокери. Решил съм тази година да се специализирам върху тях.
Кажи сега имали смисъл според теб да се използват големи улокери за щука??? Защото се усетих, че всиките ми са от 8,5см до 11 см. Тия твойте като гледам не са повече от 10см. Да те питам по твойте наблюдения, коя приманка е по успешна уокера или попера???

Публикувано на: Чет Май 28, 2009 0:10
от stancom
Жоре, не че не става, но на уокъра силата е в затворен водоем или слабо течение.
Митак извиняваи , но от това което видях на третия клип ми се струва, че забързваш повече от колкото трябва. Забелязал съм, че при по мудна игра и по отчетливо криволичене има повече атаки.

PP Евала Митак !!! Темата е страхотна . Дано се развие !

Публикувано на: Чет Май 28, 2009 0:15
от joro_olyмпус
stancom написа:Жоре, не че не става, но на уокъра силата е в затворен водоем или слабо течение.

Голям праз за къде е, стига да е уловиста. Нали знаеш като тръгнат водораслите по реката, какво става. Я си стегай гъзягата, че скоро ще сме на палатки. :wink:

Публикувано на: Чет Май 28, 2009 0:28
от stoev
Мдаа перфектно си го описал Мите. Клипчетата са много ефектни.

Може би е добре да се кажат няколко думи и за параметрите на подходящата спинингова въдица с която най лесно може да се "разходи кучето". Май типичната щукарка според масовото схващане не е най подходящия такъм. Бърза или умерено бърза с дължина около 2.10 максимум 2.40 с горен тест до към 20-25гр е по добро решение според мен :roll:

п.с.Евала за интусиазма да помагаш :)

Публикувано на: Чет Май 28, 2009 0:32
от joro_olyмпус
stoev написа:Май типичната щукарка според масовото схващане не е най подходящия такъм. Бърза или умерено бърза с дължина около 2.10 максимум 2.40 с горен тест до към 20-25гр е по добро решение според мен
Защо, и какви са ти съображенията? Що да не става и с 2,7 върхова акция 40-50-60

Публикувано на: Чет Май 28, 2009 0:39
от Васил Ламбов
Митак,ще кажа само едно нещо-ти си истинско богатство за този форум!!!
Рядко се срещат толкова отворени и можещи риболовци,хвала!!!

Публикувано на: Чет Май 28, 2009 0:46
от stancom
joro_olyмпус написа:
stoev написа:Май типичната щукарка според масовото схващане не е най подходящия такъм. Бърза или умерено бърза с дължина около 2.10 максимум 2.40 с горен тест до към 20-25гр е по добро решение според мен
Защо, и какви са ти съображенията? Що да не става и с 2,7 върхова акция 40-50-60

Жоре, щот трябват къси резки подръпвания и на мен лично с 2,70 ми е трудно да ги докарам, а с посочения от теб тест няма да можеш и да ги хвърлиш достатъчно.

Публикувано на: Чет Май 28, 2009 1:08
от joro_olyмпус
Аре, бас по на една наденичка с бира. Ще ги подкарам, та стой та гледай - тамън, както в една друга тема Русенците се изтъпаниха, че вадели сомове от Дунав - едва ли не "САМО" с акция 8-25...... :wink: :D Ае, пригответе фотките да видите, КЪ са лови из СевероЗападналият край......ох деееба, нема да ви пускам емотикони. Станко откриването ще е на Огоста с нашта си компания, д-ра Дулитъл и такива като теб са добре дошли да пробваме новите примамки. Наиш кво ми костваше - писмени обяснения в клуба, защо ще отсъвствам официялно. :D :D :D Благодарско на Митята, че ми отвори очите за още един начин на щуколов. :D :D :D

Публикувано на: Чет Май 28, 2009 9:30
от stoev
stancom написа:
joro_olyмпус написа:
stoev написа:Май типичната щукарка според масовото схващане не е най подходящия такъм. Бърза или умерено бърза с дължина около 2.10 максимум 2.40 с горен тест до към 20-25гр е по добро решение според мен

Защо, и какви са ти съображенията? Що да не става и с 2,7 върхова акция 40-50-60


Жоре, щот трябват къси резки подръпвания и на мен лично с 2,70 ми е трудно да ги докарам, а с посочения от теб тест няма да можеш и да ги хвърлиш достатъчно.
Станко ти е отговорил. На мен също ми е трудно да докарам късите равномерни подръпвания с 2.70. С дълга въдица се иска голям майсторлък да направиш цялата проводка без сбой в правилното водене поне веднъж а това казват, че може да откаже щуката от атака ако е тръгнала да следва. За строя по същата причина както и при туичинга. Ако е прекалено параболичен пак е по трудно да правиш къси резки и еднакви подръпвания от началото до края.

Поздрави

Публикувано на: Чет Май 28, 2009 10:20
от Big^Fish
Чудесна тема, бате Митко! От скоро реших да отделя повече време на повърхностните примамки, които до сега някак си съм пренебрегвал. Тази статия и материалите по нея със сигурност ще са в помощ на много колеги и ще наклонят везната все пак към решението тези примамки да не се принебрегват.
Аз мога да препоръчам филма на братя Щербакови ,който сигурно много от вас са гледали, но за мен също бе много поучителен,както надявам се и за тези които тепърва ще го гледат. :wink:


http://bgzona.info/details.php?id=1026

Още веднъж, благодаря за темата, ще я следя с интерес.

Публикувано на: Чет Май 28, 2009 11:00
от Димитър Тодоров
Привет!

Валери, според мен не е удачно да се прави сравнение между два различни типажа повърхностни примамки като поперите и уокерите.. :roll: И едните ,и другите работят
успешно и далеч не винаги това се случва в един и същ момент.
Мисля,че правилната тактика е да започнем с уокер / като по-активна примамка/ и ,ако до 10-15 минути нямаме позитивен резултат или поне намек за такъв,минаваме към поперите и варираме със скоростта на водене и моделите..
По отношение на размера..За момента нямам достатъчна статистика и не мога да говоря от личен опит,но срещнах веднъж-дваж коментари в духа на..,,този модел се отличи,защото беше по-голям от останалите,,.
Мисля си,че не толкова размерът на уокера е важен,колкото играта на конкретният модел,а тя може да се различава съществено.
Трябва да търсим в примамката съчетание между добри полетни характеристики /добра дистанция/ и изразителна игра.

За ,,правилният,, такъм.. Аз предпочитам въдица в клас ,,лайт,, , със средно-бърз към бърз строй и дължина до 7 фута / 2.10/ .
Понастоящем ловя с CD ,,ExtraSense,, 7` 6 - 24 ,бърз строй, и съм много доволен от нея! Дължината на въдицата е важна,защото тя е параметър в уравнението за ъгъла между линията и водната повърхност! Тук участват също като променливи - дистанцията ,на която в конкретният момент се намира примамката , и нашето положние на брега .Едно е да сме току наравно с водата, а друго е да сме на по-висок бряг,метър или повече над водната повърхност..

Поздрави!

Re: Магията на повърхностните примамки

Публикувано на: Чет Май 28, 2009 11:13
от cerber
Димитър Тодоров написа:http://www.youtube.com/watch?v=9r0t8UvA ... re=channel

:D :D :D
В ситуации, като при третото видео, пробвал ли си да смениш проводката, да спреш, да забързаш или забавиш?

Публикувано на: Чет Май 28, 2009 12:26
от cerber
Също така ми е интересно, някой пробвал ли е този вид попери, тип PENCIL и какви впечатления има специално при наплашена или трудно уловима с повърхностни примамки риба
Изображение