Хвани И Пусни - репортажи

Форум за спининговия риболов, чиито любезни домакини са майсторите от “Старите видри”.
Публикувай отговор
Аватар
Paviljon
Мнения: 257
Регистриран на: Сря Юни 30, 2010 13:02
Местоположение: на реката !!!
дал Браво: 31 пъти
получил Браво: 320 пъти

Re: Хвани И Пусни - репортажи

Мнение от Paviljon »

:tup: Поздравления. Хубав риболов е бил :)
Риболовен клуб "Балканка"
http://www.balkanka.bg
Попивай красотата с очите и душата !!!
http://www.concept.bg

Аватар
Blackassy
Мнения: 98
Регистриран на: Сря Ное 22, 2017 22:53
Риболов: Спининг, тролинг, кльонк
Местоположение: Бургас
дал Браво: 43 пъти
получил Браво: 33 пъти

Re: Хвани И Пусни - репортажи

Мнение от Blackassy »

Paviljon написа::tup: Поздравления. Хубав риболов е бил :)
Хубав беше колега, докато не се появят всички пишман риболовци със селски характер и мислене. Много се натоварвам като съм на брега до тях, пак се изпокарах с няколко човека, които не можеха да разберат защо им правя забележка за прибраната риба. Много време ще мине докато се смени софтуера на хората в нашата мила родина и почнат да мислят за нещо повече от собсвеното си трибуквие

Аватар
Paviljon
Мнения: 257
Регистриран на: Сря Юни 30, 2010 13:02
Местоположение: на реката !!!
дал Браво: 31 пъти
получил Браво: 320 пъти

Re: Хвани И Пусни - репортажи

Мнение от Paviljon »

Здравейте,

Тръгвам да натискам клавишите в момента и усещам гъделичкането по показалеца на лявата ръка. Има очертани рязки от зъбите на няколко борбени риби, с които се срещнахме за малко. При натиск с палеца преминават иглички :)

Времето отдадено на риболов беше доста ограничено. Направо да си го кажем точно 1 ч. и 15 мин преди всичко да се покрие с мрак. Отвори се кратък прозорец от свободно време за риболов и газ към мястото, на което бях сложил още от предишните дни знаменце на картата. Трябваше на няколко пъти да спирам колата, заради ремонт на пътя. Последното спиране продължи близо 5 мин. Разменихме няколко думи с отговорника с палката, който спираше идващите коли. Попитах го "Искаш ли ябълка?" В колата имах 7-8 червени ябълки. Отвърна " Абе искам, ама няма кой да ми даде". Подадох му една от торбата, а той се усмихна и я прибра в джоба. "По-късно ще я хапна, за да не ме гледат" рече той с усмивка, а аз потеглих с колата отново. Не след дълго пристигнах на плануваното място. Имаше преди две коли с плувкаджии, търсещи есенните щуки. Бяха заложили на стръв рибка, но нямах време да спирам и да ги разпитвам. Отдалечих се по-нататък и паркирах. Тревата беше с характурния за ноември сухо жълтеникав отенък. Зеленото беше дало ред на есенните краски. Шаварите също бяха сменили премяната, а папурите на места се бяха цъфнали. Премених се набързо и бях готов вече за стрелба. Клатушка или блесна? Блесна или джърк? И да се чудя и да се мая, нямах много време на разположение. Закичих в края на линията Mepps Lusox 3 и се приближих към водата

Изображение

Тишина и спокойствие. Огледах набързо и заметнах. Блесната цопна в спокойната вода и обитателите отдолу веднага се разтичаха през глава. 2-3 риби (вероятно щуки) направиха леки вълни. Куката взе, че подхвана подводно растение и се наложи да презаметна. Второ повеждане и атака на "огромна" щука от 40+ см щука :) Няколко снимки на красивия рибок и обратно във водата

Изображение

Изображение

Изображение

Преместих се в страни. Рибите определено бяха активни и се виждаше как атакуваха малките рибки и правеха леки плясъци. В страни на следващото място нова атака, но не се закачи. Няколко замятания в различни посоки и с дръпна по-хубава риба. Този път щука 62 см.

Изображение

Изображение
Усмивката грейна на лицето, а рибарската душа се развълнува от споходената слука. Час и малко риболов, но достатъчно да заредя батериите.

Изображение

Изображение

Колко му трябва на човек. Глъдка въздух, хубава гледка, песните на квакащите патици, които се крачеха във водата сред препядствията от подаващите се от водата тръстики. Това бяха местата и които целех. Рибите обикновено се скътаваха около тях и дебнеха поредната жертва. Така на момента се подразваха от преминаващата блесна и атакуваха. Закачи се и още една щучка 40 см

Изображение

Времето вече клонеше към своя край, колкото и да не ми се искаше. Дадох си още 10-15 мин и трябваше да сгъвам. Приближих до поредния участък и заметнах на няколко места и с учестен пулс следях как блесната с бавни обороти облавяше тъмните води. Блесната спря своя ход от атаката на поредната риба. Обаче дръпна по-сериозно и се опита да се освободи от парчето метал в устата. Виждаше се хубава борбена риба, която определено не й се излизаше на сушата при мен. Въдицата беше хубаво огъната от тежестта на красивата риба. Извадих я на брега. Красива щука 72 см. Душата не само грейна, а и засия от радост. За час и малко улових 4 щуки, като две от тях хубави борбени риби. Затварям очи и отново се пренасям на мястото. Направихме си снимки за спомен и кой откъде е. Тя във водата, а аз към колата. Разбрахме се да й извадя по-нататък общата снимка и да й я покажа.

Изображение
Клипът е на обратно и е малко по-тъмен, но важното е че рибата пое в правилната посока към свободата :)

Риболовът приключи, а аз останах безкрайно доволен от преживяната емоция, въпреки краткото време. Слънцето се беше скрило вече и ме приканваше и аз да потеглям.

Поздрави и наслука на всички колеги желая.
Риболовен клуб "Балканка"
http://www.balkanka.bg
Попивай красотата с очите и душата !!!
http://www.concept.bg

Аватар
Paviljon
Мнения: 257
Регистриран на: Сря Юни 30, 2010 13:02
Местоположение: на реката !!!
дал Браво: 31 пъти
получил Браво: 320 пъти

Re: Хвани И Пусни - репортажи

Мнение от Paviljon »

Здравейте,

През изминалата седмица остана малко време за риболов. Тъкмо се нагласих и започнах да ловя и то взе, че се мръкна. Имах на разположение малко над час. Както винаги се случва дългата стрелка на часовника прави пълен оборот и трябва да прибирам такъмите. Но дори и за това малко време се потопих в магията на речния риболов и останах сам със себе си :)

Времето беше доста мрачно. Аха да завали, но задържа до края. Реката беше смъкнала градусите и вероятно кефалите нямаше да са толкова активни. Все пак е края на ноември. Листата по дърветата бяха опадали и жълтеникавите тонове на тревите вече бяха избледнели и сивееха. Въздухът беше влажен...

Изображение

Заложих както обикновено, когато търся кефали на топчести воблери HZL. Много ги харесвам, но най-важното е че и кефалите им налитат. В началото няколко изстрела на перспективни места, но нямаше атака или преследване. Макар, че беше доста сумрачно и трудно можеше погледът ми да прозре под водната повърхност. Имаше лек ветрец, което не беше хубаво. Трябваше да замятам леко в страни, за да мога да достигам желаните места. За малко да загубя воблерът. Първо заложих на един с тъмни краски и златисти страни. Той обаче е резултатен в летните месеци. Смених го с други два, които ги редувах. Единият беше жълтеникаво кафяв, а другият жълтеникаво червен. И нещата потръгнаха. Първо атакува мощна риба, която искаше да изтръгне въдицата от ръцете ми. Плавна проводка и водата изригна. Поведе ме малко, но се откачи :( Видях рибата как се врътна под водата и блесна люспената й премяна. Голяма риба. Преместих се леко в страни и отново изстрел. HZL-то цопна и поведох. Под водата трепна хубава риба и се засили към примамката. Нея не я виждах, но повърхността на водата се раздели на вълни. Хубав красив кефал напъваше от другия край. Риба 39 см. Няколко снимки в това хубаво меко есенно време и го върнах във водата.

Изображение

Изображение

Изображение
Усмивка кацна на лицето

Заметнах на съседното място. Отдолу се разбягаха хубави риби, но не атакуваха. Престраши се скромен кефал, на който му казах да порасне повече и ще го снимам след няколко години.

Времето за риболов отново клонеше към своя край. Имах на разположение 15-20 мин преди да се стъмни съвсем. Преместих се на ново място. Притаих дъх и огледах терена. Обикновено набелязвам мястото, къде да презентирам примамката. Обикновено първото мятане често е решаващо. Заметнах. Воблерът литна някъде 15-на метра и се приземи в спокойната вода. Докосвайки повърхността все едно ток премина под водата. Риба също трепна от тъмните талази. Поведох с учестен пулс от очакваната атака и наистина водата избухна от удара на хубавия борбен кефал. Сборихме се подобаващо и тъкмо полегна в кепа и воблерът се откачи. За миг и рибата щеше да излезне победител. Страхотен охранен и красив кефал, който беше запазил есените си краски. 45 см точно :) Няколко снимки и хоп обратно в леговището.

Изображение

Изображение

Изображение
Рибата я пуснах обратно и стана време да се прибирам. Страхотен завършех за календарната 2018 година (може и друг прозорец да има, ама да видим). Заредих се много от този излет, пък дори и продължил толкова кратко. Уловени три риби и изтървана по-голяма и от последната.

Поздрави и наслука
Риболовен клуб "Балканка"
http://www.balkanka.bg
Попивай красотата с очите и душата !!!
http://www.concept.bg

Аватар
Paviljon
Мнения: 257
Регистриран на: Сря Юни 30, 2010 13:02
Местоположение: на реката !!!
дал Браво: 31 пъти
получил Браво: 320 пъти

Re: Хвани И Пусни - репортажи

Мнение от Paviljon »

Здравейте колеги,

Риболовната година за мен започна с откриването на пъстървовия риболов. Хубаво откриване стана, а след това последваха редки и доста неуспешни излети за по няколко часа, но дано прозорецът да се поотвори и откъм време и риби също.

Преди десетина дни спретнах риболов надвечер на един поток, който не бях посещавал от доста отдавна. Като казвам риболов да се разбира около 2 часа. С повече време не разполагах, а стрелките направиха два пълни оборота за нула време. Та достигнах до мястото с изключително преповдигнато настроение от очакване да се потопя в шубраците, провирайки въдица сред вече раззеленените дървета. Свежест се усещаше с всяко поемане на въздух. Птичките чуроликаха вълшебно, тук там някой охлюв се полюшваше с къщичката си сред тревите и шумата. Раждаше се нов живот. Тези пролетни месеци са ми любими и винаги ме зареждат... Бързо се приведох в бойна готовност и се шмугнах в храсталака. Закичих воблер първоначално и смених няколко дори в последствие, но в крайна сметка преминах на блесна. Контрите премачкани още отдавна. Реката беше с пролетно ниво и подскачаше въодушевено сред камъните запътила се към дългия си път.

Изображение

Слънцето хвърляше приятни златисти отражения сред водната шир и ми пречеше да наблюдавам дъното. Появи се магията на реката, която винаги съм се радвал, когато открия. Беше приказно.

В началните около сто замятания не дадоха резултат. Или рибите се спотайваха или някой преди мен беше наплашил или дори прибрал. Упорствах както казах на воблери. Преминах в последствие на микро клатушки и имах известен успех, че закачих красива жълтеникава балканка, която обаче се откачи на брега. Но поне открих деня :) Смених на блесна Пантер Мартин 6. На едно място малко пред накацали потопени клони, където водата се завихряше ме атакува хубава борбена риба. Хвана ме подготвен и след секунди в кепа затанцува по-голяма пъстърва, но от далечни земи дошла. 30 /30+ см. Направих й няколко снимки и я върнах в хладната вода.

Изображение

До края на излета друга друга чуждоземна пъстърва не се появи. Още няколко балканки, но не съм ги снимал. Гонеха летвата на допустимия размер, но не го минаваха. Така или иначе за мен тази мярка отдавна не е важна. Всяка риба бива връщана обратно от където е дошла.

Изображение

Изображение

Времето бързо се изниза и трябваше да обръщам към колата. Не бях минал огромно разстояние, но доста вирове и бързеи обходих, но само на някои от тях имах успех. Дано останалите риби, които знам, че ги има там да са си добре и да се срещнем следващия път.

Два часа, 5 риби и много гледки и емоции, които преминаха като миг.

Поздрави и до скоро

Изображение
Риболовен клуб "Балканка"
http://www.balkanka.bg
Попивай красотата с очите и душата !!!
http://www.concept.bg

Аватар
Paviljon
Мнения: 257
Регистриран на: Сря Юни 30, 2010 13:02
Местоположение: на реката !!!
дал Браво: 31 пъти
получил Браво: 320 пъти

Re: Хвани И Пусни - репортажи

Мнение от Paviljon »

Здравейте на всички,

В края на седмицата съм с доста смесени чувства. Имах възможността да се докосна до две реки. И двете от магичните, където можеш да останеш без дъх от красотата, в която се потапяш. Едната по-голяма и кипяща от живот. Изпитах истинско удоволствие за няколкото часа, които имах на разположение да половя на нея. Втората е една от любимите ми реки. Невероятно красива и която посещавам веднъж годишно. Както се казва "Начесах крастата" :)

Водата на първото място се придвижваше надолу необезпокоявана. Не беше голямо течението, но температурата беше в пълния комфорт за петнистите красавици, които щях да търся там. Ароматът на пролетна свежест беше навсякъде около мен. Слънцето на моменти се показваше или скриваше зад разпръснатите по небето облаци. Имаше тенденция за пролетен обилен дъжд надвечер, който стана ежедневие вече. Бях подготвен за целта, така че всичко беше наред. Пръчката, с която ловя е 7-10 гр акция. Имах навито монофилно влакно 0,20 мм Stroft (изключително здраво на възел и опън също). Реших да дразня рибите с воблери основно или микроклатушки. Блесните ги бях оставил на заден план.

Ето я и реката. Бистра, като сълза и със студена вода.

Изображение

Изображение

Загледаш ли се за миг в спокойните участъци и може да уловиш скачаща риба, гонейки някоя буболечка. Правеше хубав кръг във водата и се шмугваше отново на сянка. Тук са значи рибите :)

Предварително бях сменил тройките на част от воблерите, с които мислех да нападам в бой. Имах закупен воблер преди броени дни на Jackson Trout Tune 55 мм, който реших да тествам. Другите, с които облавях бяха на български воблеро строители. Част от тях туичингови или с нормална игра. Различни окраски и придаващи вибрации. Контрите на всяка една кука са предварително премачкани или с единични без контри. Всяка една уловена риба пускам обратно на свобода и целта ми е минимално поражение при улавяне. Има и втора причина. Забие ли ми се някоя кука в ръката, а вече имам опит с това начинание е почти безпроблемно изваждането. Няма разкъсвания както за рибите, така и за мен :)

Рибите определено се бяха спотаили в по-бързата вода. Появи се и първата балканка

Изображение

Изображение

Красива риба, която атакува Jackson-a 27-28 см. Болшинството риби, които атакуваха бяха със сходни размери. С красиви жълтеникави кореми и напръскани с ярко червени петна. Това ми е любимата риба - балканската пъстърва. Природата на места си играла като художник импресионист, докато ги е създавала. Покрай пъстървите реших преди 9 години да престана да взимам уловени риби. Предпочитам единствено спомени и фотоси да взимам със себе си, а рибите да си плуват там, където им е мястото... Щракнах и тази пъстърва и я върнах обратно в реката. Доста често атакуваха гладните пъстърви, но основно взимаха в по-бързата вода, богата на кислород. В спокойните участъци изключително рядко да ме атакува на спининг. Една се престраши и дръпна от спокойното. Направи пирует и разбира се изгони останалите риби от участъка.

Изображение

Изображение

Изображение

Тази беше към 30 см и също толкова красива. Бързо се изстреля като торпила обратно във водата.

Изображение

Изображение

Светлината около мен беше блажена. Свежо навсякъде. В бързите участъци реката ромолеше приятно, а в тихите води се чуваха единствено птичките, които пееха любовни песни. Появи се и един глиган от нищото, който и той като мен се стресна от неочакваната среща. Вървеше в моята посока и нищо, че бях гостенин на негова територия не желаех да се срещаме очи в очи от метър разстояние. Издадох стряскащи звуци, които подействаха явно и той се скри в шубраците, очевидно раздразнен, че му тъпча в земите.

Продължих нагоре по реката. Слънцето в едни участъци се процеждаше косо и галеше повърхността на водната шир. Имаше няколко изсъхнали дървета, които се извиваха над реката и в момента съжалявам, че не направих снимка за спомен. Светлината беше страхотна, прохладният въздух и изобщо всичко в този един момент. Незнам защо, но ми напомня на гледка от далечни земи и в съзнанието ми изплува Нова Зеландия. Не съм ходил още там, но явно кадри от филми са ми се запечатали в съзнанието. Точно там отстрани в плиткото ме атакува борбена и голяма пъстърва, която се опита да изтръгне въдицата от ръцете ми. Риба към 50 см вероятно с охранено тяло. Подскокна два пъти доста високо и слънцето огря златистите й страни. Истинска красота. Дръпна за последно и линията олекна. "Да му се не види макар" си рекох. Изтървах страхотна риба. Така или иначе щях да я снимам и да я върна обратно, но успя да ме пребори. Тройната кука беше изправена на туичингов воблер на HZL. Трябваше преди това и на този да сменя куките с по-здрави. Трябваше да ме изненада хубава риба обаче и тогава да ги подменя. Продължих нагоре по реката.

Изображение

Сменях ту HZL, ту Jackson. Рибите се надпреварваха да атакуват. Все в порядъка между 25-26 см.

Чу се гръм и още един и още. Щеше да вали. Набързо притъмня и беше въпрос на малко време преди да се излее поредната порция вода от небето. Наближих в същото време бърза вода и заметнах диагонално HZL-то с подменени тройни и премачкани куки. Още на първата проводка и ме взе тежка риба. Дръпна надолу по течението и авансът засвири мелодично. Не правеше подскоци, но по поривите рибате изглеждаше хубава. Сборихме се няколко минути преди да успея да я кепчосам. Изключително красива жълтеникава балканска пъстърва. Не откъсвах поглед от нея. Премерих я. Малко под две мои педи. Значи 45-46 см. :) Душата грейна от щастие. Адреналинът се надигна от слуката.

Изображение

Изображение

Две снимки и обратно във водата. Клип се отказах да правя, тъй като заплющяха едри капки дъжд от небето. Летяха като куршуми. Рибата се беше уморила и я придържах обърната срещу течението, а аз бях нагазил малко под коляно в реката е я възстановявах. Кофите се изливаха от небето и гърмеше заплашително. След няколко минути рибата тръгна бавно, но заради бушуващата вода от проливния дъжд я изгубих от поглед. Надявам се да се е възстановила и да имаме среща някой друг път отново.
Бях се опаковал целия от глава до пети и дрехите ме пазеха от хвърчащата навсякъде вода. Валя ме половин час, в който дори и да замятах нямах друга уловена риба. Денят клонеше към своя край. Измъкнах се след гъстата растителност от големи дървета. Слънце отново пекна в далечината и включи дъгата да свети пред мен в различни цветове.

Изображение

Така минаха около 3 часа риболов. Уловените риби бяха над 20 бр. Болшинството мерни и среща с две трофейни хубави риби. Вероятно и по-големи има, но следващ път ще разбера.

За втората дестинация бях предвидил цял ден риболов. За да е още по-дълъг денят станах в 3.30 ч и към 4.30 се изстрелях към предначертаното място. Точно в деня на българската писменост и братята Кирил и Методи. Сметнах, че повечето хора ще са на манифестация и реших да атакувам тогава... Тишина и спокойствие витаеше в тъмното докато пътувах да заветната цел. Приятна музика галеше ушите ми, а сърцето лудо биеше от възбуда. Отивах на една от любимите си реки. Там обикновено се зареждам за цяла година. Пристигнах до целта, а реката извиваше нежно снага по гънките на склона. Гората беше обгърнала всичко в обятията си с раззеленена премяна. Днеска основното оръжие щяха да са блесни, отново с премачкани контри, а за по-дълбоките участъци реших да изпробвам нова примамка за мен. Power tail на Fiiiiiiiiii......iiiish Заприходих преди броени дни няколко примамки. По 8 гр. Дължината вече ми се губи точно, но към 44 мм :)

Потънах в извивките на релефа и се потопих в магията на това приказно място. Тишина, спокойствие. Реката се провираше и премяташе от вир във вир. Всеки един о-красив от другия. Това място го чувствам вълшебно и ме зарежда толкова много. На места паднали дървета, които така си и изгниват, а на тяхно място нови се появяват... Достигнах първото място и закачих блесната Panter Martin Nr.6 (цвят лайнян)
На първото място обикновено ме атакува петниста балканка, но този път я нямаше. На следващото място също, и на по-следващото и т.н. Изминаха три часа, а нямах и подгонване, а и риба не можех да видя :( Сърцето ми се сви направо. Просто рибите ги нямаше. Все едно някой ме раздра отвътре. Магията, която съм усещал на това място, като че ли беше отлетяла. Така го почувствах. Липсваха обитателите на това прекрасно място. Липсваха не заради буйна вода, която може да ги е отнесла. Това бяха диви риби, не зарибявани и по мои наблюдения основно те оцеляват при поройна вода. Последните няколко години сме свидетели на придошли реки. Недобросъвестни хора бяха изтарашили реката. И за пореден път си казах колко крехко е всичко и как някои не се замислят като вземат всичко, което се закачи. Отлови ми се, отснима ми се също. Имах на разположение още около 6 часа, преди да приключи риболова за мен. Нямаше смисъл да се местя на ново място. Реших да упорствам по вече празните места, с надеждата да е останала някоя и друга рибка. Сменях всякакви примамки. Ту блесни, ту микро клатушки, воблери и нищо. На един по-голям и дълбок вир реших да пробвам на Power tail

Изображение

Направих няколко замятания в различни посоки и ето че опъна риба. Борбена балканка към 30 см раздруса въдицата. Беше успяла да се спаси от набезите.Усмихна ме за малко и я върнах в студената вода.

Изображение

Изображение

Следващите два часа отново нищо. Маане на гащи в красивата, но празна река. Спускаща се от планината вода, която облива единствено камъните, без живота, който знаех, че кипеше на това място в България предишните години.

Достигнах участък от реката, който стоеше мнимо по-запазен. Изведнъж се появиха атаки на риби, та дори прибягваха пъстърви. Успях да уловя около 5 риби за нула време, като едната беше подобна на първата за деня.

Изображение
Снимка и обратно в пенливата вода, от която спокойно можеш да пиеш до насита. И после рибите изведнъж отново секнаха. Явно минах през участък, който е бил по-слабо пресиран от набезите на гладниците. До кога ли?

Сгънах такъмите и обратно към колата.

Ето я и реката, от която имам незабравими спомени последните няколко години.

Изображение

Изображение

Аз и редица колеги взимаме единствено спомени от подобни места. Други, не бих нарекъл колеги, за кратко време буквално премахват душата на дадена река. Река без душа е просто течаща вода!

В рамките на броени дни се докоснах до място изпълнено с живот, където пъстървите плуват на воля и друго такова място, което ме натъжи много, от това, което открих. Надявам се и по-добри години да настанат и да уважаваме това, което имаме. Унищожението става за миг, но остава за дълго. Вътрешно ми е болно от всичко това, което видях.

Поздрави и наслука
Риболовен клуб "Балканка"
http://www.balkanka.bg
Попивай красотата с очите и душата !!!
http://www.concept.bg

Аватар
Paviljon
Мнения: 257
Регистриран на: Сря Юни 30, 2010 13:02
Местоположение: на реката !!!
дал Браво: 31 пъти
получил Браво: 320 пъти

Re: Хвани И Пусни - репортажи

Мнение от Paviljon »

Привет отново,

С Ванката Пандъков (Иван Пандъков) спретнахме преди няколко седмици дългоочакван риболов. Дълго не можехме да сверим часовниците и да се уцелим и двамата със свободен ден. Но ето, че дойде моментът. Колата ни отведе до място, което спира дъхът от красота. Пристигнхаме по мръкнало. Опънахме палатката и за заехме с манджите. Стана си цял питник :) А звездното небе се беше ширнало над нас като килим.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

От вълнение по предстоящия риболов и двамата почти не мигнахме цяла нощ. Едвам издържахме до към 6 ч. сутринта и се изстреляхме от креватите. Поехме по пътеката към реката, която беше нова за нас. Отивахме на разучаване. А в такива моменти обикновено съзнанието какви ли не картини рисува за митични риби.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Повървяхме прилично време и ето, че реката се откри пред нас. Бяхме само ние, ромонът на движещата се вода и гласът на птичките около нас.

Изображение

Изображение

Направихме си обща снимка и се отправихме към изследване. Изследването обаче не продължи дълго. Със смесени чувства установихме, че риби в реката няма. Липсваше каквато и да е храна, водата не беше хипер ледена, а имаше и белези от засушавания. Беше доста рано още. Щем не щем извадихме отново колодата с карти и изтеглихме печелившата карта за деня. Въоръжихме се с няколко часово ново препускане по баири и чукари. За съжаление първата ни цел се оказа ялова. А от доста време желаехме и двамата да проверим каква е хавата. Но, късмет!

След няколко часа вече бяхме до новата цел. По дърветата беше прохладна сянка и позволяваше да се диша. Реката беше с хубаво ниво за сезона. Оставаше и рибите да са на място. Закичихме примамките. На мен успешна през деня ми беше блесна медна Аглия nr.2 с премачкани контри. Ванката имаше успех на няколко примамки. Рибите, които уловихме не бяха с внушителни размери (25-27 см) Липсваха големите риби обаче. За съжаление все повече се сблъсквам с тази реалност.

Ето и снимки, които да онагледят деня на новото място.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Ванката извади най-голямата риба за деня. Беше се спотаила в един бързей. След като упорствах дълго време на микроклатушки, Ванката я бодна на силиконова камола.

Та така. Денят клонеше към своя край. След дълги километри и препускане по българските планини бяхме отново на път. Този път обратно към София. Имахме по 7-8 риби на човек, които си плуват отново на воля, там откъдето се и появиха, за да стоплят рибарските сърца.

Поздрави и до скоро
Риболовен клуб "Балканка"
http://www.balkanka.bg
Попивай красотата с очите и душата !!!
http://www.concept.bg

Аватар
Д-р Флекс
Мнения: 8557
Регистриран на: Чет Дек 03, 2009 17:56
Местоположение: София
дал Браво: 985 пъти
получил Браво: 349 пъти

Re: Хвани И Пусни - репортажи

Мнение от Д-р Флекс »

Снимките просто прекрасни, репортажът - също!!!

Аватар
Paviljon
Мнения: 257
Регистриран на: Сря Юни 30, 2010 13:02
Местоположение: на реката !!!
дал Браво: 31 пъти
получил Браво: 320 пъти

Re: Хвани И Пусни - репортажи

Мнение от Paviljon »

Благодарско Докторе :)
Риболовен клуб "Балканка"
http://www.balkanka.bg
Попивай красотата с очите и душата !!!
http://www.concept.bg

Аватар
Paviljon
Мнения: 257
Регистриран на: Сря Юни 30, 2010 13:02
Местоположение: на реката !!!
дал Браво: 31 пъти
получил Браво: 320 пъти

Re: Хвани И Пусни - репортажи

Мнение от Paviljon »

Здравейте приятели,

Кога започна пъстървовата 2019 г и ето, че дойде време да закривам вече. Изтъркули се за един миг направо. За закриването бях набелязал 21.09.2019 г. Голямо умуване падна две седмици по-рано. Обходих цяла България в съзнанието си и мислено пробвах доста реки: знайни и незнайни все още. За малко да сменя посоката в последния ден преди риболова, заради снимка на мой приятел отдавна, който беше извадил огромна балканска пъстърва, повече приличаща на сьомга. В крайна сметка мястото си остана последно избраното, а това за мен си беше половин риболов вече ... :)

Ставане в рани зори, дори и петлите още не бяха се събудили, но не и Павката. Спретнах всичко и стартирах колата към набелязаната река. Тази година е по-сушава и потоците са видимо оглозгани откъм водни ресурси. Очаквах и мястото, където отивах да е подобно и имах едно на ум. Но се учудих все пак като наближих, че има вода. Не ми хареса, че беше доста студено. Даже ледено. Пристигайки беше 0 градуса, а докато просветля, показанията показаха -3 С. Спрях да ги гледам тях, че ми стана студено само от това. Един заек притича пред колата и ми стана едно хубаво. Допира до дивото ме караше да се усмихвам. Дърветата бяха извили обемните си снаги и пазеха спомени по отминали времена... Наместих се непромокаемия екип и се спуснах в търсене на дивите петнисти красавици.

Ето я и реката в ранната студена утрин, докато крачех покрай нея и ми излизаше пара от устата

Изображение

Пипнах с ръка водата и ми се стори като пролетна. Толкова студена, че направо настръхнах... Основно упорствах на блесна с бакърен цвят и клатушка. Контрите премачкани до една, за да нараняват до минимум рибите. Така или иначе без значение размера на уловените риби, всяка една поема обратно, откъде съм у уловил. Още почти веднага улових две планински красавици

Изображение

Изображение

Направи ми впечатление, че окраската на рибите и есенните цветове и отражения бяха много сходни. Златисто и жълтеникаво беше основната тоналност. Слънчевите лъчи набираха сила и отраженията по реката бяха пленителни.

Изображение

Преди две години бях идвал последно по тези места. Риби сега се виждаха, независимо че не са така гъсто разположени както преди години съм го виждал това място. Радваше ме, че притичваха сенки на малки и на по-големи мерни риби. Друго също ми направи впечатление и това е че като че ли рибите бяха започнали подготовката за брачния период по-рано. Не бяха много активни към поднесените примамки. Изреждах различни видове и разцветки. Много често атакуваха с удар на главата по примамката, за да я прогонят вероятно, а не толкова с цел храна. Поради тази причина и рибите доста рядко достигаха до мен, да ги пипна или снимам. Често имаше само атака, но не се закачаше. Някой ще каже, че куките не са остри. Напротив, остри са и дори и на мен не рядко ме закачат по пръстите. Важното е че рибите бяха по местата и това ме караше да се усмихвам.

Придвижвах се по реката и попивах приказни гледки с очи и вдишвах с отворени гърди планинския въздух. Дърветата бяха направили тунел, през който реката течеше с нейното си темпо и подскачаше от вир във вир, докато се влее в по-голяма надолу река.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Рибите атакуваха на блесната. Клатушките не ги отразяваха изобщо, въпреки богатото цветово разнообразие. Пробвах на няколко пъти и с двуделен плуващ воблер дали ще подмами някоя по-тромава риба (да се разбира по-голяма) и в интерес на истината на няколко пъти се стрелкаха сенки на риби около 300+ мм но определено само изпровождаха воблера до края на вира. Вероятно да се убедят, че натрапника ще си тръгне. Това го правеха по веднъж и след това се покриваха в дълбоко и нищо не можеше да ги изкара обратно оттам :)

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

В моменти на слаба заинтересованост от страна на пъстървите към хранене, не ми оставаше друго освен да опитвам и опитвам и да им се радвам и да броя броя на атаките, които съм реализирал :) В същото време имаше моменти, в които можех да наблюдавам други неща, които в друг един момент не рядко ще подмина. Това е, как водата се изнизва покрай камъните и как винаги си намира път надолу. Когато е отразена и палитра от цветове по повърхността, красотата е пълна. Това е така. Живителна вода, както за пъстървите и рибите като цяло, но и за всички животни и нас дори хората.

Изображение

Изображение

Изображение

Времето се изнизваше постепенно и денят напредваше. Слънцето се беше преместило доста и дори да грееше ярко, трябваше да приключвам с риболова. Остана още едно място непробвано. Или и там щеше да ме атакува балканка само да се индикира или щях да остана със замятането само. Няколко изстрела и ето че ме дръпна красива риба

Изображение

Снимка и бързо се върна сред паважа от полегнали по дъното малки и големи камъни. Щеше да застане отново зад някой камък, щеше да чака поредната мушица или да чака за брачния партньор.

Разносметката за деня беше положителна. Имах 6-7 извадени риби и над 50-60 атаки. Виждах и хубави риби. Надявам се следващата година да сме живи и здрави да се срещнем отново и всеки да е събрал нови сили за спаринг.

Поздрави с последния кадър и до скоро. Аз моето закриване на пъстървата го направих. Сега ще са обект на преследване другите ни хищници познати

Изображение
Риболовен клуб "Балканка"
http://www.balkanka.bg
Попивай красотата с очите и душата !!!
http://www.concept.bg

Аватар
Paviljon
Мнения: 257
Регистриран на: Сря Юни 30, 2010 13:02
Местоположение: на реката !!!
дал Браво: 31 пъти
получил Браво: 320 пъти

Re: Хвани И Пусни - репортажи

Мнение от Paviljon »

Здравейте приятели,

Преди месец близо спретнах вълнуващ риболов. Не смятах, че ще е последният за годината, но уви така изглежда.

Пристигнах на реката с доста преповдигнато настроение и трепетно вълнение. Всеки път е така, когато отивам за риба. Дали причината беше, че последната година доста по-рядко се отдаваше и възможност за любимото хоби. Затова трябва да се радваме на всеки момент и да го оценяваме.

Цел на риболова бяха есенните кефали. Надявах се да не са се групирали още, като индикация за противното беше все още топлото време... Премених се със скороста на светлината и препасан с риболовната "сабя" се впуснах да издирвам рибите. Издаваха присъствието си с леките кръгове, които правеха. Внимателно подходих към първото място. През очилата можех да видя как се придвижваха хубави риби, които накараха пулсът да се учести :) Закичих обичайните HZL кранк воблери и сменях единствено цветовете, докато нацеля предпочитания цвят. Днешният ден, рибите обръщаха внимание като че ли на нещо със синкави нотки. На такъв воблер останах и до края на дългият 2,5 ч риболов. Та замятайки го на далечно разстояние и с неравномерна проводка го гмурнах под повърхноста. Заигра там той и веднага беше атакуван от кефали със среден размер

Изображение

Така няколко на брой, докато не се наплашиха и трябваше да сменя мястото с ново. Чуваше се писъкът на някоя птица или вятърът поклащаше клоните на дърветата около мен. Листата на дървета плахо се бяха заесенили, но определо чакаха времето да застудее още. Други хора не срещнах докато се придвижвах и това беше добре. Бях само аз. Рибите се очакваше да са спокойни. Нужно беше леко да ги изненадвам. На едно такова място се предполагаше много точно подаване на примамката, защото рискувах или да се закачи на някоя надвиснала клонка на отсрещния бряг, или на подаващо се водно разстение. Стрелях правилно, като трябваше да се преборвам и с леките пориви на вятъра, но въпреки това надогаждах ситуацията. Тъкмо кранкът докосна повърхноста на водата и ток премина в близост. Водата трепна от хубавата риба в близост. Тя бързо атакува и водата изригна в плясъци. Хубава, страхотна риба, и голяма, която вдигна адреналинът на макс и се откачи веднага след това :( Втори път не повтори. Трябваше наново да се местя, защото колкото и пъти да обстрелвах, не се появи. Придвижвах се сред джунглата от растения до следващото място и един охлюв привлече вниманието ми.

Изображение

Изображение

Тъкмо се нагласих да го снимам и една буболечка се появи и го възкачи. Сякаш да ми каже да внимавам какво правя с него. Дребни елементи, които са постоянно около нас.

Стигнах до място, което изглеждаше перспективно. Придвижих се като партизанин, опитвайки се да е максимално безшумно. Нагласих се и преди да замахна огледах повърноста. Виждаха се хубави риби, които се спотайваха зад някое растение и махаха нежно с опашки. Литна воблерът и само като докосна повърхноста, изкраха акълът на рибите отдолу. Разстичаха се като акули, преддвкусвайки поредната им жертва. Един след друг кефалите се надпреварваха да атакуват или блъскат примамката. Увисна в края на линията хубав кефал, който се откачи. Последва го следващ по-малък, който излезна за снимка, преди да поеме обратно в укритието.

Изображение

Изображение

Последва и втори и трети и т.н.

Изображение

Изображение

Изображение

За половин час постоянен дуел с рибите. Големите обаче излизаха победители същия ден, защото постоянно се откачаха. Нали и контрите мачкам, но поне бяха там рибите. Пулсът ми се беше учестил доста и усещах ударите на сърцето ми от вълнение. Страхотна емоция да наблюдаващ как рибите атакуват под водата и как се разхождат развълнувани. Явно този момент ще ми държи влага зимните месеци.

Светлината лягаше ниско и страхотни цветове се откриваха пред мен. Много ги обичам тези красоти, когато се покажат пред погледа

Изображение

Изображение

За няколкото часа имах 15 риби. Липсваха трофейните извадени. Само се сборвахме с тях за миг. Догодина живот и здраве отново. Всички риби си плуват обратно в реката, там където им е и мястото, а аз сеотправих към колата доволен и с усмивка. Чакаше ме преход до нея :)

Поздрави и наслука на всички
Риболовен клуб "Балканка"
http://www.balkanka.bg
Попивай красотата с очите и душата !!!
http://www.concept.bg

Публикувай отговор

Обратно към “Спининг риболов”