Щастливият воблер:)

Форум за спининговия риболов, чиито любезни домакини са майсторите от “Старите видри”.
Публикувай отговор
mi6istiaaa
Мнения: 447
Регистриран на: Вто Мар 26, 2013 22:09
Риболов: спининг
дал Браво: 71 пъти
получил Браво: 728 пъти

Щастливият воблер:)

Мнение от mi6istiaaa »

История 1 на 1 000 000!
Изображение
В края на юни закупих един воблер втора употреба от непозната за мен марка и модел. На другия ден естествено отидох да го тествам и още с първото мятане хванах едно щукле към 200 грама. Егати късмета, викам си, при това в този обезрибен гьол. След двайсет минути хванах още едно от същия калибър и се прибрах в нас доволен от покупката.
На следващия ден отидохме с жена ми и с един приятел и неговата приятелка на ресторант близо до язовир, естествено, и съвсем случайно двете въдици се озоваха в багажника. Поръчахме и оставихме жените да си лафят, а ние отидохме да метнем по „Два-три пъти, само за пет минути”. Аз си носех десетина воблера, но сложих Bfreeze short bill-a (това пишеше на корема на воблера). Мятах пет минути и хванах щукле към 100 грама.
Изображение
На второто хвърляне нещо огромно ми взе и се опита да ми отмъкне пръта от ръцете. Рибата дръпна два-три метра аванс, опитах се да я обърна и да я надигна леко, и видяхме, че е огромна щука, може към четири-пет килограма. Зъбатата се извъртя рязко и прегриза флурокарбона 0,32 мм, с който по принцип ловя кленове. Чудех се за кое ме е яд повече - за воблера или за рибата. И двамата стояхме като истукани, гледахме тъпо, е, аз и псувах като хамалин. Върнах се при жена ми, а тя ме пита да не ми е лошо, че съм бил много пребледнял. Аделин се спука да се смее.
Изображение
На другия ден отидох пак там и хванах една щука към трите килограма, но нищо общо с онази, която ми удари преди. Вече не ме беше яд за рибата, а само за воблера.
Изображение
Започнах проучване как и от къде да го купя. В България го нямаше, имаше го в e-bay втора употреба от Япония, но стъпваше доста скъпо с доставката. Писах на стената на вносителя, но до този момент не бяха внасяли точно този модел. Колеги ми предложиха същия модел, но с по-дългата лопатка, него го има у нас. Взех го, той също излезе уловист, но играта не беше същата.
Изображение
Моделът, който търсех, е разработен от японците специално за руския пазар, а братушките знаят това-онова за спининга. Вносителят обеща да говори с фирмата и да провери дали има налични бройки от този модел, като се ангажира да внесе. Точен мъж, обеща и го изпълни.
След две-три седмици воблерите бяха тук и още на първите два риболова хванах ей това:
Изображение

Изображение
Lucky Craft Pointer 65 Short Bill SP цвят Lime Chart
Изображение

Изображение
На един от излетите някакъв сладкодумен дядо ме заговори, оказа се, че и той лови на спининг от лодка. На другата сутрин влязохме аз, той и Аделин с неговата лодка и ловихме костури.
Изображение
воблера е негова ръчна изработка.

Изображение
Rapala husky jerk 8cm цвят FT
Аз реших да пробвам за нещо по-едро и сложих Salmo slider 7 см цвят HOP. Удари ме нещо много сериозно, почна едно дърпане на аванс, една борба… Щуката е добра, викам им, но се оказа клен около килограм. Всички бяхме изненадани, че кленът е ударил на такава щукарска примамка. Вдигнах гордо клена за снимка с воблера в устата, рибата ми изкочи от ръцете и се метна във водата. Е, останах си без снимка.
Изображение
След малко успокояване и подигравки от колегите в лодката, старият спинингист почна да ни разказва неговите истории. Едната направо ни втрещи! Разправя дядото, че наскоро намерил една голяма умираща щука до едни храсти с воблер в устата. Това му бил късметлийският, бил хванал на него две щуки по 700-800грама. Извади воблера и ни го показа. Това е твоят воблер, вика Аделин, погледнах го и аз. Ей, вярно! Това си беше моето воблерче. Страшно се зарадвах, къде го намери, бе, човек, как я откри тая риба?
Изображение
Бай Сандо каза, че намерил щуката на 300-400 метра от там, където ми беше скъсала. Воблерът й бил в гърлото и сменил задната кука, че била почнала да загнива, а на коремната й нямаше нищо. Веднага го питахме колко килограма беше звяра и той каза, че я измерил 2,3-2,4 кг. Лафът, че изпуснатата риба е винаги е най-голяма важеше с пълна сила! Ние бяхме убедени, че рибата беше поне 4 килограма! Както и да е, това не е най-важното. Дядото каза, че я е намерил преди месец-месец и половина, а на мен ми скъса в края на юни. За това време да е свалила 200-300 грама, не повече. Шансът това да се случи е едно на милион, ще пусна тото, честно.
Изображение
Като видя колко се зарадвахме на примамката, човекът ми я върна, а аз му подарих два чисто нови воблера и една Меpps-ka понеже е фен на въртящите. За финал хванах една щука.
Изображение
Това беше най-емоционалният риболов в живота ми! Трофеите не са най-важното, пожелавам ви приятни мигове с добри приятели и с въдица в ръка!
P.S. Воблера Lucky Craft B-Freeze SB 65 SP е в рамка за да ми напомня за интересната история.
Изображение


Аватар
A.S.H
Мнения: 1022
Регистриран на: Сря Ное 04, 2009 13:53
Местоположение: Русе
дал Браво: 24 пъти
получил Браво: 1 път

Re: Щастливият воблер:)

Мнение от A.S.H »

Прекрасен разказ, колега :)

Пожелавам ти още много приятни спининг емоции! ;)
FISHAHOLIC!

Fishseeker... here fishy, fishy!

Feed your soul, release the fish!

Аватар
tursesht
Мнения: 145
Регистриран на: Пет Яну 27, 2006 10:33
Местоположение: София

Re: Щастливият воблер:)

Мнение от tursesht »

Да допълня и аз историята. В началото си казах, че Мишо си е внушил за "уловистият воблер" и неговите магически качества, макар да бях с него почти всеки път като го мяташе и имаше успехи с него. :tup: Един ден реши да ми подари поредният 39394 воблер и беше един от поръчаните от него бройки, още на първият тест извадих приличен костур, на следващ риболов Мишо го взе да го тества , този цвят на едно малко езерце и хоп идва пребледнял :lol: от многото опит и риболов с него директно го попитах "Какво стана нещо те изяде или ти скъса" , той в типично негов стил, емоционално ми разказа как с мятането го взела една щука и го изяла без грам съчувствие и страх... Аз се посмях малко, защото в рамките на 2-3 месеца го бяха изяли мноооого щуки :fish1: Сън не спал 3-4 дена идва и ми носи 2 ри подарък , същия цвят воблер, след кратко разлавяне вече имам доволно количество снимки на риби с него и не само де. По-късно, ако си намеря кабела на апарата ще кача някоя снимка. Рибарските суеверия и сърца са склонни да вярват в магическите свойства на дадени воблери , макар да има много фактори за това, дали някой воблер работи добре или не. Аз имам коренно различен стил на водене, почти нямам права проводка , преобладава агресивният туйч стил "уклей епилептик" , а при Мишо е предимно права проводка с леки придърпвания или забавяния, факт е обаче , че и за двама ни работи успешно. Е мен щука не ми е кълвала и не ме е изяждала от незапомнени времена, но все пак... :lol: Иначе в споменатият риболовен излет костурите реагираха много добре и агресивно на Lucky Craft - Bevy Shad 50mm и Humpback Pointer Watch 50S , за първи път хванах риба :shock: и на прословутия DUO Tetra Works TOTO, а голяма част от рибите извадих и на воблери моя изработка , по простата причина , че ги правя както ми се иска като игра , цвят и тн. :fish15:
На лошото отвърни с добро,а на доброто по съвест!

mi6istiaaa
Мнения: 447
Регистриран на: Вто Мар 26, 2013 22:09
Риболов: спининг
дал Браво: 71 пъти
получил Браво: 728 пъти

Re: Щастливият воблер:)

Мнение от mi6istiaaa »

tursesht за втората щука реших да го спестя:) не беше голяма кило и половина макс.
Хората ще си помислят, че не съм чувал за метални поводи.
Воблера работи и лови дори и с 0,50 повод, но ловя като ловя на плитки и бистри места дори и бебетата щуки усещат, че има нещо нередно като съм с метален затова предпочитам рискувам, уж който рискува печели аз засега губя;)

Аватар
Д-р Флекс
Мнения: 8574
Регистриран на: Чет Дек 03, 2009 17:56
Местоположение: София
дал Браво: 1019 пъти
получил Браво: 354 пъти

Re: Щастливият воблер:)

Мнение от Д-р Флекс »

Слагайте флуорокарбонови поводи бе, момчета, 60 см 0,30 - 0,35 е напълно достатъчно като дебелина за нашите щуки, а и кленовете не се плашат ...

ПП ловите с такива размери, каквито щуката налапва цели от раз - или трябва да засичате при най-малко съмнение за кълване, което ще разреди уловените риби, или трябва повод.

mi6istiaaa
Мнения: 447
Регистриран на: Вто Мар 26, 2013 22:09
Риболов: спининг
дал Браво: 71 пъти
получил Браво: 728 пъти

Re: Щастливият воблер:)

Мнение от mi6istiaaa »

И двата пъти бях флуорокарбонови поводи 0,32 изяжда го без никакъв проблем попадне ли между зъбите и.
Иначе за кленовете си прав не им влияе:)
Последна промяна 1 на mi6istiaaa, променена общо 0 пъти

Аватар
blgmspt
Мнения: 546
Регистриран на: Пон Апр 09, 2012 13:47
Риболов: Дилетантски Спининг
Местоположение: Пловдив
дал Браво: 28 пъти
получил Браво: 108 пъти

Re: Щастливият воблер:)

Мнение от blgmspt »

Великолепна история.
:tup:
Подкрепям за по дебелото флоро 0,35 е идеално!
Но ползвам и струни от китара единички :lol:
"Когато дойде пролетта и цъфнат теменугите - е*и им майката на другите;
Е*ах им майката на другите, помислих си че съм добре, но откриха ми кусурите - е*аха ми я и те!"
Ponko

bulgarche-to
Мнения: 365
Регистриран на: Чет Авг 21, 2014 9:25
дал Браво: 11 пъти
получил Браво: 248 пъти

Re: Щастливият воблер:)

Мнение от bulgarche-to »

Д-р Флекс написа:Слагайте флуорокарбонови поводи бе, момчета, 60 см 0,30 - 0,35 е напълно достатъчно като дебелина за нашите щуки, а и кленовете не се плашат ...
Аз ловя с 0,35мм и мисля че е малко, въпреки че нямам прегризано до момента, но нямам и много щуки. Ходя за кефал така и няма проблем с улова. 0,50мм прекалено много ли е за щука?

П.П. Изскочи мнение преди да публикувам, а той май дава отговор на въпроса ми.

Аватар
Д-р Флекс
Мнения: 8574
Регистриран на: Чет Дек 03, 2009 17:56
Местоположение: София
дал Браво: 1019 пъти
получил Браво: 354 пъти

Re: Щастливият воблер:)

Мнение от Д-р Флекс »

Има една специално посветена тема за поводите, мисля в раздел "Спинингов риболов", там се сподели бая опит - потърсете я, прочетете я, да не повтаряме всичко тук за n-ти път. Успех с щуките! :tup:

reelbigfish
Мнения: 70
Регистриран на: Пет Ное 14, 2014 14:23
Риболов: Спининг
дал Браво: 113 пъти
получил Браво: 29 пъти

Re: Щастливият воблер:)

Мнение от reelbigfish »

Страхотна история и спомени за цял живот :D
Наскоро "приятел" ми се обади да ми съобщи че е измъкнал от реката мой японски воблер. Посъветва ме да ползвам плетено вместо монофил и ми съобщи, че смята да го задържи за себе си :lol:

mi6istiaaa
Мнения: 447
Регистриран на: Вто Мар 26, 2013 22:09
Риболов: спининг
дал Браво: 71 пъти
получил Браво: 728 пъти

Re: Щастливият воблер:)

Мнение от mi6istiaaa »

Днес се събудих по-рано и реших да отскоча до близката до нас ''локва'' да помятам 30 минути преди работа. точно преди да се откажа и да си тръгна едно щукле се излетя на последния туич не уцели pontoon-a( Agarron) и заора муцуна в тинята:) мятах му не след това не иска да удари.
Казах мятам за последно и си тръгвам, че закъснявам и на 20 метра дистанция УДАР.
Изображение
Рибата беше между около 300 грама, обаче ме изкефи максимално мислеше се за гълъб преметач:) направи 3 скока около 30 - 40cм над водата.
Изображение
удари ми на сребристия short bill
Изображение
щрак щарак и обратно във водата:)
Изображение

Веско
Мнения: 2609
Регистриран на: Съб Сеп 01, 2007 14:54
Риболов: спининг и мухарски
Местоположение: София
дал Браво: 136 пъти
получил Браво: 95 пъти

Re: Щастливият воблер:)

Мнение от Веско »

Щуката прегризва и 0.45 флуорокарбон, а знам и за метални поводи прегризани от добри риби. Иначе на река кленовете взимат и на метален повод ако е по-мътна водата. Всеки си преценява риска и приоритетите :D
It is only the inexperienced and thoughtless who find pleasure in killing fish for the mere sake of killing them. No sportsman does this.
The finest gift you can give to any fisherman is to put a good fish back, and who knows if the fish that you caught isn't someone else's gift to you?

mi6istiaaa
Мнения: 447
Регистриран на: Вто Мар 26, 2013 22:09
Риболов: спининг
дал Браво: 71 пъти
получил Браво: 728 пъти

Re: Щастливият воблер:)

Мнение от mi6istiaaa »

Преди изложението ЛОВ и РИБОЛОВ надърпахме 20 костурета на walker-и въртящи блесни и на лимоненозеления излезнаха тези двата
Изображение
Пълна трагедия на изложението тази година рибарите отсрамиха: Риби и Такъми, Fishingzone и Capitan Hook всички други щандове бяха за ЛОВ!
Изображение
Отидохме с Бай Сандо че беше мераклия.
Купих само тези поводите ми се сториха интересни за пръв път виждам метални поводи за морски риболов, а куки на DECOY не съм ползвал никога само OWNER ako някой има опит с тези куки моля да сподели заслужават ли си?
Изображение

Торомоз над зелените тигри:)
Изображение

Изображение
на тази интересна цикада и сложих една единична кука за пъстръва и намалих празните кълванета от дребни костури
Изображение

Изображение
По едно време реших да пробвам щуките с любимата ми клатушка Sinuoso, na 10 мятане последва удар и даде сериозен отпор почнах да викам тука приготви грипера поне кило е! Изведнъж олекна и почна да излиза лесно доста емоции и подигравки ми донесе тази бабушка:) явно е бутнала блесната странично за да се хване по-този начин
Изображение
лови не само едри ''баби'' но и дребни костурета:)
Изображение
Този воблер ръчна изработка ми е донесъл над 30-40 риби като зад гърба си има клен 1,5кг и 2,3 щуки по над килограм и много дребосъци все още лови въпреки че му изкарах телта от главата при една закачка:)
Изображение
Много отпор даде тази риба аванси адреналин помислих че съм хванал звяр, но не просто бях с по-чувствителна въдица, а не дървото което по принцип ползвам за щуки SHINIGAMI 10-40 extra fast
Изображение
Последва дълга фотосесия в мой стил:) Приятелите се шегуват че докато снимам рибите ще се хербаризират
Изображение

Изображение
Воблера ме кефи, че е със сериозни oversize куки
Изображение
с надеждата скоро да се срещнем пак с уговорката да не ми изяжда примамките;)
Изображение
Изображение

Аватар
Д-р Флекс
Мнения: 8574
Регистриран на: Чет Дек 03, 2009 17:56
Местоположение: София
дал Браво: 1019 пъти
получил Браво: 354 пъти

Re: Щастливият воблер:)

Мнение от Д-р Флекс »

Decoy са отличен избор :tup:

Публикувай отговор

Обратно към “Спининг риболов”