Макари Ryobi - проблем

Форум за спининговия риболов, чиито любезни домакини са майсторите от “Старите видри”.
Аватар
Милен Динков
Мнения: 1945
Регистриран на: Вто Дек 21, 2004 13:00
Местоположение: СВИЩОВ
дал Браво: 287 пъти
получил Браво: 454 пъти

Макари Ryobi - проблем

Мнение от Милен Динков »

Здравейте, искам да споделя с вас за едно слабо място в макарите Рьоби. Ще ви покажа снимки и искам да ви попитам дали и други имат подобни главоболия.
Става дума за водещата ролка на бигела. Преди две години водещата ролка на две макари Рьоби на един приятел се бяха изтънили, т.е. бяха станали по-тесни. От това следваше заместване на влакното между водещата ролка и бигела - влизаше между тях често. Това горе-долу се оправя с нещо, което да уплътни повявилия се луфт. Но защо това да се прави, защо да се стига до там. Значи водещата ролка е направена от мек материал, който при въртене се изпилява малко помалко и се стига до луфт. Тази година, пролетта, при един приятел с макара Екусима се появи същият проблем.
Оня ден при друг приятел, който има Аплауз от 4 години, редовно почистван, смазван, водещата ролка винаги се е въртяла, се появява следният проблем: уж се върти ролката, а се е образувал канал в нея. Там влакното като влезе и се замества в него. Все едно ролката никога не се е въртяла и от триене се е появил канал, разрез.
Аз имам от година Ексия. Ролката на Ексията е оцветена в жълто. Там, където минава влакното през ролката, жълтото е паднало и сега има бяла линия. Уж не е протрито, до колкото мога да видя, но не се знае след година дали няма да стане дълбок разрез. А ролката се върти съвсем леко, без усилие.

Някой имал ли е подобен проблем с водеща ролка на макара Рьоби? От къде може да се намери резервна?

Ето снимки на разреза на ролката:


Изображение

Изображение

Аватар
Monov
Мнения: 183
Регистриран на: Пон Авг 11, 2014 23:49
Риболов: спининг
дал Браво: 40 пъти
получил Браво: 59 пъти

Re: Макари Ryobi - проблем

Мнение от Monov »

Милен Динков написа:Здравейте, искам да споделя с вас за едно слабо място в макарите Рьоби. Ще ви покажа снимки и искам да ви попитам колкото мога да видя, но не се знае след година дали няма да стане дълбок разрез. А ролката се върти съвсем леко, без усилие.

Някой имал ли е подобен проблем с водеща ролка на макара Рьоби? От къде може да се намери резервна?
Колега, проблем с ролката съм имал още на нова макара поради липса на смазка там. Ролката беше съвсем суха и спече и спря да се върти, трябва редовно да се почиства, а лагера да сме смазва. Малко фина синтетична грес да се слага и на оста, на която ляга лагера.. Жълтото покритие пада много бързо дори при други макари, това е нормално и не е сигнал, че ролката се нарязва.

Не трябва ролката да прави свободни обороти и да се върти прекалено лесно, това означава, че е напълно суха. Трябва да има грес, която да уплътнява отстрани и да ограничава вода и мръсотия навътре към лагера, а ролката да се върти, когато се обира примамка, дори лека такава. Третирай лагера с много фино олио за лагери, което да мине през капсуловката.

Нарязването от снимките може да стане само на ролка, която не се върти достатъчно добре или е съвсем зацепила. Обслужвай правилно ролката на всеки 5-6 до 10 риболова, зависи колко са интензивни и няма да имаш проблеми. Лагер просвири ли, сменяй, няма да стане само с обслужване.

Аватар
stas
Мнения: 151
Регистриран на: Вто Мар 08, 2011 17:26
Местоположение: Габрово
дал Браво: 5 пъти
получил Браво: 3 пъти

Re: Макари Ryobi - проблем

Мнение от stas »

А, добър ден! Аз откога говоря, че покритията на ролките на Ryobi- тата са афиф. Въртят се перфектно и се нарязват равномерно. Или приемаме
този недостатък и продължаваме да ловим с тях, или ... Ако някой колега знае дали се намират някъде резервни или кадърно направени ролки, нека да напише. Вярно, че много нелоши марки макари го имат този проблем, но пък и при много от тя го няма.

rap66
Мнения: 142
Регистриран на: Пон Фев 19, 2007 12:27
Местоположение: Варна
дал Браво: 26 пъти
получил Браво: 26 пъти

Re: Макари Ryobi - проблем

Мнение от rap66 »

Малка забележка. Лагер се смазва с грес, не с масло. Отваря се капсуловката, промива се и се смазва с грес. Китайските лагери повечето са със семеринги и се сваоят лесно с игла или остра пинсета. С какво се мие и с каква грес се смазва, има много изписамо във форума

Аватар
Monov
Мнения: 183
Регистриран на: Пон Авг 11, 2014 23:49
Риболов: спининг
дал Браво: 40 пъти
получил Браво: 59 пъти

Re: Макари Ryobi - проблем

Мнение от Monov »

rap66 написа:Малка забележка. Лагер се смазва с грес, не с масло. Отваря се капсуловката, промива се и се смазва с грес. Китайските лагери повечето са със семеринги и се сваоят лесно с игла или остра пинсета. С какво се мие и с каква грес се смазва, има много изписамо във форума
Малка забележка, греста в лагерите представлява олио, но със смесител. В нов капсулован лагер, фабричната грес е напълно достатъчна като количество, за да издържи през целия живот на лагера, тъй като няма къде да отиде. Това, което може да се случи с лагера е количеството олио в цялата субстанция да намалее и при капване на такова с много нисък вискозитет, лагерът възрвъща наличието на маслен клин - микроскопично количество смазка, необходимо на лагера да работи добре. Ако лагерът след капване на олио не възвърне работата си, може да се направи отчаян опит да се разкапсулова и смаже, но само подмяна ще оправи нещата в повечето случаи, говоря за качествени лагери.Това е, което знам за капсулованите.

Отворените лагери се обслужват с грес за лагери, както колегата е казал. Тук трябва да се знае, че количеството на грес в лагера не трябва да надвишава 1/4, максимум 1/3 от пълното свободно място вътре в лагера.

Отваряне на капсулован лагер се налага, когато се напръска с WD-40 или друг degreaser, който прониква вътре и премахва греста, това обикновено става при незнание, случвало се е и аз да го правя преди време с цел да изкарам въображаема мръсотия, която може да се е просмукала през капсуловката, резултатът е лагерът зацепва или започва да шуми, защото изсъхва но аз така се уча понякога.

Препоръчвам това четиво:
http://www.nmbtc.com/bearings/white-pap ... brication/

The operative properties of grease depend almost wholly on the base oil. Other factors being equal, the use of grease rather than oil results in higher starting and running torque and can limit the bearing to lower speeds.
Ние не искаме да се лимитираме до lower speeds, тъй като лагера на ролера е този, който прави най-много обороти в една макара.

Много добро олио за лагери на пазара е това: https://www.hedgehog-studio.co.jp/product/773
Има и инструкция как да се прилага, в момента е налично в ultra-light & medium вариант, както виждате, капсулованият лагер се третира с него без да се маха защитата, чисто нов не е нужно дори да се третира, японците са си казали във FAQ секцията.
Милен Динков написа:Преди две години водещата ролка на две макари Рьоби на един приятел се бяха изтънили, т.е. бяха станали по-тесни.
От двете страни на ролера има тънки подложни тефлонови шайби, те влизат в гнездата на елементите, които държат ролката, там трябва и да останат, ако ги няма, в комбинация с липса на поне малко грес, става триене на метал в метал и се изтърква. Възможно е, ако е обслужвал, да ги е затрил и да не ги е върнал, съмнява ме да са се изтъркали, но при продължителна работа на сухо не е невъзможно.

Аватар
баш майстора
Мнения: 5007
Регистриран на: Вто Юли 08, 2008 16:24
Риболов: Online
Местоположение: София
дал Браво: 1124 пъти
получил Браво: 774 пъти

Re: Макари Ryobi - проблем

Мнение от баш майстора »

Милен Динков написа:От къде може да се намери резервна?
Тук и Тук има резервни SIC-ови ролки в различни размери, предполагам все някой от тях ще пасне на размера на Риобитата, колко са качествени, обаче, нямам представа. Ролките на моите "Риобита" - Гравел Тарга, също загинаха и бяха сменени с ръчноправени от Краси (софиянци го знаят, дюкянчето му е близо да магазина на Дачката) и за около година ползване нямам оплакване. :roll:
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."

Аватар
bat.galin
Мнения: 1704
Регистриран на: Чет Дек 06, 2007 18:50
Местоположение: Добрич
дал Браво: 505 пъти
получил Браво: 359 пъти

Re: Макари Ryobi - проблем

Мнение от bat.galin »

Водещата ролка за тази макара е с два различни вътрешни диаметъра - лагерът не е толкова широк, колкото ролката.
Това е направено така, за да предпазва от зацапвания, но не само - лагерът е по-тесен за да не участва странично в уплътняването при стягане на ролката и така за него остава само функцията да се върти, което е и предназначението му.
На посочените линкове може да се намерят ролки с само с един размер на вътрешния диаметър.
Замяната на наличната ролка с ролка, която е само с един диаметър ще изисква и замяна на лагера., като той отново е необходимо да е малко по-тесен от ролката.
пп. изработката на детайла предполагам не е проблем, но полирането на канала, в който ляга влакното вероятно е доста голям проблем и всеки компромис ще се отрази в скъсен период на износване на влакното.

Аватар
баш майстора
Мнения: 5007
Регистриран на: Вто Юли 08, 2008 16:24
Риболов: Online
Местоположение: София
дал Браво: 1124 пъти
получил Браво: 774 пъти

Re: Макари Ryobi - проблем

Мнение от баш майстора »

В посоченият от мен сайт могат да се открият и цели комплекти - ролка, лагер и шаби, но цената е по-висока. Предполагам, че при окомплектоването, производителят е помислил за съвместимостта на компонентите. :roll: Довечера, ако се сетя... и не ме домързи, ще снимам ръкоделието на Краси. Не са най-красивите ролки, но определено вършат работа и не съм забелязал да има влошаване в работата на макарите ми. Ролките са от някаква неръждавейка, добре ги е полирал и не износват по-бързо влакната, които ползвам - 4- и 8-нишкови бюджетни плетеняци в размер 1,0-1,2.
п.п. Горното е просто един от начините за решаване на проблема, всеки си преценява как да процедира! :wink:
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."

Аватар
bat.galin
Мнения: 1704
Регистриран на: Чет Дек 06, 2007 18:50
Местоположение: Добрич
дал Браво: 505 пъти
получил Браво: 359 пъти

Re: Макари Ryobi - проблем

Мнение от bat.galin »

Това е търсеният ролер :

http://www.ebay.com/itm/NEW-PENN-SPINNI ... m#shpCntId

Моделът Affinity на Penn е аналогът на Заубер.

Схемата на макарата и възможност за закупуване на резервни части от тук ( примерно):
https://store.scottsbt.com/PennParts/Re ... inity.aspx

Добре е да се замени и оста, в която влиза лагера -малка хлабина в оста позволява на лагера да не се върти.
Става дума за детайл 26-1000AF Stud, Line Roller Stud

Аватар
Милен Динков
Мнения: 1945
Регистриран на: Вто Дек 21, 2004 13:00
Местоположение: СВИЩОВ
дал Браво: 287 пъти
получил Браво: 454 пъти

Re: Макари Ryobi - проблем

Мнение от Милен Динков »

Благодаря на всички за информацията! :tup:

Аватар
Monov
Мнения: 183
Регистриран на: Пон Авг 11, 2014 23:49
Риболов: спининг
дал Браво: 40 пъти
получил Браво: 59 пъти

Re: Макари Ryobi - проблем

Мнение от Monov »

bat.galin написа:Това е търсеният ролер :

http://www.ebay.com/itm/NEW-PENN-SPINNI ... m#shpCntId

Моделът Affinity на Penn е аналогът на Заубер.

Схемата на макарата и възможност за закупуване на резервни части от тук ( примерно):
https://store.scottsbt.com/PennParts/Re ... inity.aspx

Добре е да се замени и оста, в която влиза лагера -малка хлабина в оста позволява на лагера да не се върти.
Става дума за детайл 26-1000AF Stud, Line Roller Stud
Този сайт е добро решение, ако има кой да ти получи пратката и после да ти я препрати. Търсих там преди време безконечник за мой колега и видях, че не предлагат доставка до бг, а цената на доставката обезсмисля покупката в повечето случаи.

rap66
Мнения: 142
Регистриран на: Пон Фев 19, 2007 12:27
Местоположение: Варна
дал Браво: 26 пъти
получил Браво: 26 пъти

Re: Макари Ryobi - проблем

Мнение от rap66 »

Shipito е решението. Само педупреждавай продвачите да ползват малки опаковки и да не пращат реклами.

Асти
Мнения: 825
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 10:06
Местоположение: София
дал Браво: 22 пъти
получил Браво: 32 пъти

Re: Макари Ryobi - проблем

Мнение от Асти »

Предложението на най-баш майстора ми се струва по-разумно, ако искаш ще ти пратя телефона на Краси Димитров.

Аватар
Милен Динков
Мнения: 1945
Регистриран на: Вто Дек 21, 2004 13:00
Местоположение: СВИЩОВ
дал Браво: 287 пъти
получил Браво: 454 пъти

Re: Макари Ryobi - проблем

Мнение от Милен Динков »

Много благодаря за предложената помощ, но май ще сменям марката Рьоби - само да посъбера някой лев и скачам в дълбокото. :oops: :oops: :oops:

Аватар
bat.galin
Мнения: 1704
Регистриран на: Чет Дек 06, 2007 18:50
Местоположение: Добрич
дал Браво: 505 пъти
получил Браво: 359 пъти

Re: Макари Ryobi - проблем

Мнение от bat.galin »

Поръчах си китайските SIC ролери, продават се по два.
След измерване се оказа, че моят размер е Size 4
пп.ролерите за макари Spro RedArc 2000/3000/4000 са идентични, предполагам и за другите.

Публикувай отговор

Обратно към “Спининг риболов”