Страница 1 от 1

Tenryu rayz spectra 82m

Публикувано на: Пет Дек 28, 2018 20:49
от Жоро Инженера
Привет,
ето, че и аз опрях до съвет и до това да мога споделям риболовни мисли и приключения.
Такаааа.
Решил съм да заприхождавам прът. Имам лайт въдица която си ми харесва ( 2 - 9g ), имам и с тест 14 - 42g която също ми харесва, обаче ми липсва въдица в межинния диапазон за примамки около 8 - 15g. Какво ще ловя с нея не ме питайте, замисъла е да са излети по големи пъстървови реки като Тара. Държа да обележа, че на тази река и на реки от подобен тип не съм ходил никога.
Та въпроса е аджаба трябва ли ми тоя прът и би ли ми свършил работа и в България?
Нещата съм ги почнл от малко от зад на пред - макарата съм я купл Shimano 2500. Много е неприятен момента с пръчките в България, макари има и то на разумни цени, може да идеш да видиш и да си купиш, обаче пръчкие....и то ако искаш джапански. ....
Ще се радвам на всяко мнение и на всяка препоръка.

Поздрави и весели празници!

Re: Tenryu rayz spectra 82m

Публикувано на: Пет Дек 28, 2018 23:58
от Д-р Флекс
Това е профилирано пъстървова въдица. Не познавам река Тара и нейните пъстърви, но в България има само една (условно) пъстървова река, на която може би да се чувстваш комфортно с 82М. Имайки Рейз 75МL, мога с увереност да ти кажа - 82М не ти трябва у нас, ако няма да ловиш само и единствено пъстърви, и то на една-единствена река.

ПП и макарата ти ми се види малко малка за 82М. Аз ловя с Дайви 2500, което отговаря приблизително на Шимано 3000, на пръчки 7.5, 7.6 и 8.0, за да се чувствам комфортно.

Re: Tenryu rayz spectra 82m

Публикувано на: Съб Дек 29, 2018 9:55
от Жоро Инженера
Така е, дълга пръчка, лайта ми е 77 и понякога ми се иска да е 57(примерно).
Но кое я прави типично пъстървова? Аз като цяло съм си харесал и други варианти но това тенрю ми се е набило сега в главата.

П.П.
А що се отнадя до макарата - размер 3000 при шимамо си е 2500 но с различна дълбочина на шпулата и други предавателни отношения. Изключая прави по един вариант от серия който е със шпула 4000. Разлоки по котпуса при модрлите със "С" отпред със сигурност няма, за другите не съм убеден.

Re: Tenryu rayz spectra 82m

Публикувано на: Съб Дек 29, 2018 10:12
от Д-р Флекс
Преди всичко строят и акцията - пръчката е бърз строй, но с ясно изразена прогресивна акция, за да може да се справя с пируетите и свещите на голяма пъстърва при ваденето й на течение. Не знам, как би се джигвало с нея, например, или доколко комфортно биха се засичали и вадели големи риби от видовете, които "натискат", вместо да скачат насам-натам. Но, в последна сметка, това са само мои разсъждания - ако ти е легнала на сърцето, ами, купи я.

Re: Tenryu rayz spectra 82m

Публикувано на: Съб Дек 29, 2018 15:47
от Жоро Инженера
Ами май, така мисля да направя.
Япончетата ми писаха, че могат да я изпратят началото на януари. Предупредиха ме, че резервни части за Тенрю нямало, и ако се счупило нещо трябва да я изпратя за моя сметка за ремонт, та да съм си бил помислел.

Re: Tenryu rayz spectra 82m

Публикувано на: Сря Яну 02, 2019 20:05
от Жоро Инженера
След като го пратих без да искам на лично на д-р Флекс ще го постна и тук, че белким някой се включи в расъжденията.

д-р Флекс радвам се, че споделихте мнение, явно никой друг не желае.
След като гледах някакви снимки и клипчета из тубата с въпросната пръчка, и какви риби се вадят със 75МL, стигам до Вашето заключение, че такова нещо мене ми не трябва.
Аз ловя с по реките с yamaga bc 77 tz nano, и общо взето вадя всичко що де плува освен пъстърва, тези животинки постоянно ми се откачат, от 5 закачени вадя 2. Това нямаше да ми пречи ако не ми беше ударила една голяма риба. Така ме разходи и такива аванси ми разви, че ме остави дълбоко замислен, след което отново се откачи и замина. Може би афектиран от тази случка исках да купя тази мощна въдица.....
Както и да е, в едно съм сигурен, въдицата с която ловя в момента не става за риболов на пъстърва, прекалено рязка е. Трябва (според мен) или да сменям влакното с монофил, което хич не ми се прави или да си взема птстървова пръчка (което мисля да направя).
Вие както чета явно имате доста опит с този тип пръчки, какво бихте ме посъветвали. Сега пък се оглеждам в spectra 71 ml.

Re: Tenryu rayz spectra 82m

Публикувано на: Чет Яну 03, 2019 16:44
от Д-р Флекс
Spectra 71ML e един съвсем разумен избор, мисля, за подобни условия. Колкото до избора на линията (влакното) - той трябва да се разглежда в контекста на "триадата" пръчка-макара-влакно, според мен. Добре комбинирани пръчка и макара (макарата трябва да е поне толкова качествена, колкото и пръчката, и не пречи да е доста по-качествена от пръчката :) ) позволяват различни опции при избор на основна линия. Да, брейдът е чувствителен и по-здрав, но не е абразивно устойчив и неразтегливостта му играе лоши шеги при засечки на риби с меки уста, каквато е пъстървата. Да, монофилът е абразивно устойчив и е разтеглив, което помага при извеждането особено на пъстървови риби от течение , но е по-слабо чувствителен и е далеч зад брейда по ефективност на засечката при риби като щуката, например. Плюс това, при изобилие от подводни препятствия като клони и коренища, или треви, ефективността при извеждането на рибата рязко спада, сравнено с брейда, понеже брейдът позволява по-форсирано вадене.

На базата на опита си, стигнах до следното: в момента за лайт до медиум лайт риболов използвам алтернативно две основни линии - цяла линия флуорокарбон, който е по-малко разтеглив от монофила, но все пак е разтеглив, абразивоустойчив е и е с достатъчна чувствителност, и основна линия брейд, на който слагам флуорокарбонов повод със същата или с по-висока с до 2 либри издържливост - когато ловя щуки, или съм в река с множество коренища, и при извеждане на рибата е нужно форсиране, за да не се стигне до нелепо късане. Монофил ползвам единствено при ултралайт риболов в планински реки.

Re: Tenryu rayz spectra 82m

Публикувано на: Чет Яну 03, 2019 20:30
от Жоро Инженера
Това е макарата която съм нагласил за въпросната въдица, мисля, че и подобава подобна пръчка.
Що се отнася до влакната ще има експерименти, то е ясно.
Благодаря за препоеъките както на Вас, така и на колегата който се отзова на л.с и ме покани да видя и да пипна въпросните въдици преди да поръчам.
В крайна сметка темата остава отворена както за коментари така и за препоръки :)

Лека вечер на всички!

Re: Tenryu rayz spectra 82m

Публикувано на: Пет Фев 01, 2019 15:02
от Владимир
Д-р Флекс написа:Това е профилирано пъстървова въдица. Не познавам река Тара и нейните пъстърви, но в България има само една (условно) пъстървова река, на която може би да се чувстваш комфортно с 82М. Имайки Рейз 75МL, мога с увереност да ти кажа - 82М не ти трябва у нас, ако няма да ловиш само и единствено пъстърви, и то на една-единствена река.

ПП и макарата ти ми се види малко малка за 82М. Аз ловя с Дайви 2500, което отговаря приблизително на Шимано 3000, на пръчки 7.5, 7.6 и 8.0, за да се чувствам комфортно.

Панега ли?

Re: Tenryu rayz spectra 82m

Публикувано на: Пет Фев 01, 2019 16:47
от Владимир
Имам Tenryu Cierry 83МН до 18гр
Спориед мен ,М-ката на Райз ще ти е мекичка за течение.Имал съм 65МЛ на Райз и изобщо не беше с реално описани параметри.
Ако си от София,мога да ти я предоставя за оглед и проба.

Re: Tenryu rayz spectra 82m

Публикувано на: Пет Фев 01, 2019 17:31
от Владимир
Жоро Инженера написа:Ами май, така мисля да направя.
Япончетата ми писаха, че могат да я изпратят началото на януари. Предупредиха ме, че резервни части за Тенрю нямало, и ако се счупило нещо трябва да я изпратя за моя сметка за ремонт, та да съм си бил помислел.

:lol: :lol: :lol:
Тенрю е от малкото марки,които дори спрени от производство модели,могат да обслужат.
Примерно,Валери Хинков си поръча предна снадка за Сиери,което е спряно от производство през 2010г.Хората си му направиха снадка и прясна прясна я пратиха.
Друг е въпроса,че на цената на цяла пръчка.

Re: Tenryu rayz spectra 82m

Публикувано на: Чет Фев 07, 2019 20:42
от Жоро Инженера
Така си стои още макарата в шкафа. ... :(
Колега от форума ми показа 65ml и спектра 71ml, доста приятни въдици, теста със сигурност е завишен но на мене ми допаднаха.
Стори ми се обаче, че тази макара идва малко големичка за тези финни пръчки.....незнам и аз вече.
Малко съм оставил въпроса, че съвсем се обърках.
Та колегата ме посъветва като толкова се чудя да вземам един файнтел като за начало па после пак да си се чудя.
Та доста "меки" ми се сториха тези въдици. Преди време си търсих морска въдица и пак първоначално се хвърлих на тенрю, отиодох в един магазин, връчиха ми един суат, и дотук беше с морските тенрюта (по принцип търсех супер микс 240, ама в БГ не я намерих та взех каквото имаше тук).
Райза ми хареса, поросто ми се струва много нежна пръчка, и то най - вероятно е нормално да е такава но като съм свикнал с друг тип и ми е доста странно, викам си "с тива ако закача риба 2 - 3 кг ше мига ли я извади, та и в течение :/ "
Та така, лека вечер на всички и успешна година, много риби да хванете и все големи.
Естествено като взема нещо ще кача тук да се похваля та да ме нахикате за избора :)))

Re: Tenryu rayz spectra 82m

Публикувано на: Съб Фев 09, 2019 22:56
от Огнян Т.
За Тара,Лим и др. от тоя калибър ти си имаш 14-42..Тези реки нямат нищо общо с нашите(и обратно).Там основно се лови на силикони(8,9,10см.),глави 18,20,22 и т.н. гр.,големи воблери 10,12 см..

Re: Tenryu rayz spectra 82m

Публикувано на: Пон Фев 11, 2019 22:45
от didaka
Yamaga Blanks Battle Whip BW-81MX ?