Тънък монофил

Форум за спининговия риболов, чиито любезни домакини са майсторите от “Старите видри”.
asn
Мнения: 156
Регистриран на: Пон Фев 02, 2015 15:54
Местоположение: Габрово
дал Браво: 173 пъти
получил Браво: 273 пъти

Тънък монофил

Мнение от asn »

От извесно време правя опити да мина от плетено на монофил, Ловя с основно с клатушки 1÷2,5гр. и по-рядко воблери до към 4гр. Рибите са предимно маломерни кефалчета, като от време на време хващам и някой към 700÷800гр.
Купих си Linesystem Trout River NL 3lb. Много ми допадна, но и ме издразни защото не се вижда и усещам как се разтяга когато ползвам воблери. Смених го с Varivas Trout Area Master Super Ester 2,1lb. Нещата си дойдоха на мястото - вижда се, не се разтяга, хубава дистация, чувствителността на ниво,.. Обаче е с една идея по-твърдо и стават пружини, които трябва да оправям след почти всяко замятане. Може и да е от малката шпула на макарата - Soare BB 500S. Засилих се да купувам Linesystem AJING PET #0,4/2,1lb с надеждата да е с една идейка по-меко от Varivas-а, но магазина имаше само Linesystem Trout Area PET и взех #0,4, което обаче се оказа, че е 1,6lb.

Чуденката ми е:
Въдицата е UL и я дават, че е за влакна 2÷4lb. Като се надвишат е ясно - губи се дистанция, чуствителност, може да се строши,...ОК.
Какви са недостатъците когато се ползва с малко по-слаба линия, конкретно тази от 1,6lb?

А, ако някой има други идеи за подходящ монофил, ще съм много благодарен също. :D

Аватар
radogagov
Мнения: 192
Регистриран на: Нед Май 31, 2009 16:12
Местоположение: Габровския Балкан
дал Браво: 21 пъти
получил Браво: 12 пъти

Re: Тънък монофил

Мнение от radogagov »

Здравей,
Предполагам, че няма да имаш проблеми с по-тънката линия. Дано само не се къса като косъм. Ако преживееш факта, влакното да не е в ярък цвят, може да опиташ продуктите на Оунър. Имат хубави влакна, но тези на Лайнсистем са уникални. Пробвай и с флоро, линията става осезаемо по-директна, но и то се накъдря с времето.
Мунчо:...Искам да уведомя аудиторията, че в чест на събитието съм си взел брейдец "Дон Пепе" 1.0 и съм нагласил силовата гега 5-24гр...

empar
Мнения: 911
Регистриран на: Пет Ное 23, 2012 20:28
Риболов: спининг и муха
Местоположение: София
дал Браво: 68 пъти
получил Браво: 149 пъти

Re: Тънък монофил

Мнение от empar »

Моят съвет е да опиташ Super Trout Advance на Varivas.
Малко по-разтегливо е, но е доста меко и приятно за работа за основна линия. По-устойчиво влакно на въртележки и клатушки не съм срещал, но по-тънко от 0.165(5лб) не съм пробвал.
Макарата със сигурност също оказва влияние. 500 размерът на Шимано е с твърде малък диаметър за монофил, според скромното ми мнение.пп. Относно въпросът ти за 1.6лб влакно на въдица с препоръчани 2-4 аз поне не мисля, че ще имаш каквито и да било проблеми. :tup:
stancom написа: Иначе и аз се бях замислил за 4x4, но след няколко посещения на Северозапада, вече сериозно се замислям за хиликоптер.

Boev
Мнения: 41
Регистриран на: Пон Сеп 07, 2015 17:36
дал Браво: 119 пъти
получил Браво: 75 пъти

Re: Тънък монофил

Мнение от Boev »

Здравей,
Обозначението с какви параметри на линията с която препоръчват да се работи, на почти всички въдици се базират(освен на "тежеста") на диаметъра на монофила. Този диаметър влияе за кастинга. Така, че при използване на по малък от препоръчаните тежест/диаметър, може да имаш дискомфорт при кастинга.
Не знам дали го написах разбираемо.

mr_miti
Мнения: 108
Регистриран на: Съб Май 08, 2010 20:19
Риболов: Спининг
Местоположение: Смолян
дал Браво: 379 пъти
получил Браво: 326 пъти

Re: Тънък монофил

Мнение от mr_miti »

От няколко години ползвам VARIVAS Super Trout AML SVG в размер 2.5lb и 3lb. Ползвам го точно с примамки от 0.8 до 2гр. Само суперлативи мога да изкажа за него. Единствения минус е, че е безцветно и трудно се следи особенно в тези размери.
От псочения linesystem trout area pet точно в размер #0.4 не останах доволен. Много бързо се амортизира, къдри и се къса като косъм след няколко риболова. Проверявай го, за да не затриеш някоя примамка още при подсечка на педя кефалче. И аз се оглеждам за някакво цветно и тънко монофилно влакно в тези размери, но все още не съм попадал на такова. Ще се радвам ако откриеш и споделиш :)

koi4a
Мнения: 282
Регистриран на: Чет Юли 10, 2008 15:05
Местоположение: София / Ямбол
дал Браво: 97 пъти
получил Браво: 45 пъти

Re: Тънък монофил

Мнение от koi4a »

По-тънкото влакно няма да повлияе на кастинга, но ще доведе до изтървани риби с примамка в уста.

Мунчо
Мнения: 16610
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 409 пъти
получил Браво: 916 пъти
Обратна връзка:

Re: Тънък монофил

Мнение от Мунчо »

По-тънкото влакно ще повлияе на кастинга при всяко положение - в позитивен план, особено осезаемо ще е при леките примамки. Но и същевременно ще доведе до тяхната загуба, както и на риби. За мен при интензивен риболов на масови риби с блесни и воблери, рационалния минимален размер е 0.14 примерно...
От две години ползвам изключително найлони на Linesystem - Full zone и All bass. За 13-14 лева просто няма такова влакно. При това японско, на триста метра и удобно маркирано през 75... Не отстъпва особено нс популярния Varivas Trout, но идва осезаемо по на файда...
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ

asn
Мнения: 156
Регистриран на: Пон Фев 02, 2015 15:54
Местоположение: Габрово
дал Браво: 173 пъти
получил Браво: 273 пъти

Re: Тънък монофил

Мнение от asn »

Мунчо, моля, сподели някакви впечатления от Linesystem AJING PET.

Засега с това нямам изтървани риби, а хванах и няколко по-едри в течение. Вярно, отстрелях от глупост две петграмови япади, но за това сам съм си виновен и не го броя. Както спомена mr_miti, бързичко се амортизира, ама си позволих да се поглезя със smith ar-s, и пак се улавям, че заглеждам AJING PET. Вчера лових с daiwa uvf emeraldass #0.5 и не ми беше толкова комфортно - нито като търсих кастинг с 1,4гр.клатушки, нито пък на малки дистанции от порядъка на 2÷4 метра. Оказа се, че монофила наистина има ред предимства в определени ситуации.

Мунчо
Мнения: 16610
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 409 пъти
получил Браво: 916 пъти
Обратна връзка:

Re: Тънък монофил

Мнение от Мунчо »

Действително, "AJING PET"-а сравнително лесно се амортизира, но за да бъдем обективни трябва да отчетем и изключително тънкия му реален диаметър - 0.3 отговаря грубо на 0.09мм, 0.4 на 0.10мм. Според мен, амортизирането се дължи точно на това обстоятелство, а не на някаква слабост в материала - просто при работа с леки примамки линията е подложена на неравномерно навиване, пресукване и в резултат на това в процеса на използване в един момент се износва. Това е по-скоро особеност на стила риболов, отколкото на материала. Пробвал съм още два подобни продукта(всъщност поликарбонати) - "Унитика Естер" 0.089 и един "Варивас", не помня кой точно беше - пак около 0.10мм. Общо взето никое не се оказа особено впечатляващо различно в това отношение - всъщност впечатленията ми са позитивни от всичките, "Лайнсистъма" идва безспорно най на сметка. В подобна ситуация и с флуорокарбон резултата е същия - ползвал съм всякакви линии за целта. Все пак трябва да отчетем, че "лайнсистъм" предлага ролка от 150 метра, шпулирана на две части с маркер по 75, което позволява спокойно да направим с една ролка достатъчно риболови. Дори по габровски да смятам, пак се падат петдесетина стотинки на излет. И като стана дума за поликарбонат, самия материал е много интересен -това е полимер с междинна твърдост между найлона и флуорокарбона, което предполага, че би трябвало да съчетава в себе си най-доброто от двата типа суровина - мекотата на класическия найлон и по-слабата разтегливост на ФК-то(за по-висока устойчивост на деформации не говорим - при тези размери е смешно да се уповаваме на такива неща).
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ

Публикувай отговор

Обратно към “Спининг риболов”