dupkata написа:Проблема при нея е,че наранява рибата.А това не е никак желателно.

Доста хубави,риби дават фира заради тези канджи.Как в нито един чужд,филм или,клип не видях да ползват канджи.Това го има май само при нас и,руснаците

[/quote]
При нас го има,защото рибите са малко.Още не мога да си простя мига в който го държах за устата с двете ръце.Уж изморен огромен сом и накрая да ми скъса извивайки ръцете един метър от брега.
Канджичката беше до крака ми,а жена ми постоянно повтаряше....бодни му я.
Не искам и отговарях,защото само ще се снимаме.
Е снимах хубаво.Освен страхотния спомен,получих подигравки и плюнки.....а нема нужда.
Тия дето ги ловят с ръце имат по 3 големи риби на година или на риболов,без да броя пропуските.Тук ти удря при голям късмет на 5г. веднъж.
Големия сом на тролинг от пролетта,който се откачи в геримите,щяхме да го праснем веднага с канджата.За съжаление не дойде повече от 2м. разстояние.
И когато го изпуснахме не по наша вина или грешка в такъма.....не ме беше яд.Емоцията вече бях я изпитал.Но да ми говори Върхи,че е постановка и сме вързали торба с цимент,само за да си продаваме Нилсовете....е това ми е трудно да преглътна.Дори многото лодки и свидетели на случката,не ти помагат.....всичко трае умишлено.
Имам поне 5 откачили се големи сома.
При тях съм вложил цялото си знание,упорство,умения съпроводени от късмета на удъра,до малшанса на ваденето.
Всичко щеше да е различно,ако рибите бяха на лента......сега пиша думи,на които малцина вярват и което е още по-кофти.....мислят,че го правя за надувка и не вземат предвид нещата за които споделям.
За това определям Краси за щастливец...в добрия смисъл на думата.Удря му и е вън.....с две изключения,които щяха да довършат образа му на Божество.

Той ползва не канджа,а сърп.Но дори и този сърп,сома на Жорката му го отмъкна под водата.