По принцип при моя вид риболов не залагам на цветове и не им вярвам.
При тролинга приемам че може и да имат някаква роля но си мисля че не е от първостепенно значение

Ако искаш мога да ти покажа мои воблери които са ми изядени от големи сомове

Тишо ако някой улови един сом 10 пъти в наши води то този човек трябва веднага да бъде награден с орден стара планинаtiso написа:Радвам се , че успях да помогна за разбулване на "тайната" в този дългогодишен спор.
На базата на полученият отговор от Френския ихтиолог вече ще е по-лесно на тези , които искат да ловят "грамотно" тази риба.
Успех на всички тези колеги през новия сезон и искрено се надявам някой ден думите му ,че един сом може да бъде уловен десетина пъти , се превърне в реалност и в нашите водоеми.
Хващал съм следобяд сом в средата на язовира, който сутринта ми беше откраднал стръвта.koko7784 написа: Тишо ако някой улови един сом 10 пъти в наши води то този човек трябва веднага да бъде награден с орден стара планина![]()
tiso написа:Специално при сома тази различност между индивидите е много голяма, така че може да уловите един и същ сом 10 пъти по време на риболовния сезона със същата примамка и никога да не хванете съседа му.
Тази голяма различност между индивидите позволява на вида да се адаптира към различни условия и обяснява в голяма степен успешната колонизация , която водят.
Трофи е много прав с този пост.Trofei написа:Не мога да ги преброя точно,но приеми че са пробвали почти всички цветови комбинации преди да пуснат точно определени на пазара.Един от Тестерите е известен Доктор и с години тества до припадък.Няма все още Специализирани воблери за сом,защото бизнес-интереса към него е от скоро,от монстерите на Ебро.Тепърва ще има точно за сом.Колкото е по-голяма една фирма,толкова е и мудна.Покажи някой твой воблер за сом,моля.koko7784 написа: Трофей е по-запознат и ще го помоля ако има инфо да каже колко цвята правят Рапала?
И след като сома е обект на голяма част риболовци защо големите производители нямат цветове специално разработени за него /както имат примерно за пъстърва,бас,и др./
При теб е така,защото ти ловиш сомовете в плитка вода. Едно шляпване на примамката и вибрацията на воблера е много по-важно,като изненада,от колкото цвета.koko7784 написа:Трофи от няколко години нямам време да правя воблери![]()
По принцип при моя вид риболов не залагам на цветове и не им вярвам.
При тролинга приемам че може и да имат някаква роля но си мисля че не е от първостепенно значение![]()
Ако искаш мога да ти покажа мои воблери които са ми изядени от големи сомове
Има значение,къде ги ловим и по какъв начин.tiso написа:Тук си отсял наистина нещо вжно и ако продължиш да размишляваш грамотно ще стигнеш до важни заключения. Между другото биолога в края на отговора си ме попита
- "Вие къде го ловите"
Е как къде?tiso написа:Тук си отсял наистина нещо вжно и ако продължиш да размишляваш грамотно ще стигнеш до важни заключения. Между другото биолога в края на отговора си ме попита
- "Вие къде го ловите"
Знаеш ли Емо?Emo-83 написа:Има значение,къде ги ловим и по какъв начин.tiso написа:Тук си отсял наистина нещо вжно и ако продължиш да размишляваш грамотно ще стигнеш до важни заключения. Между другото биолога в края на отговора си ме попита
- "Вие къде го ловите"
Преди мислех,че кльонка ще ми е много в плюс,а то няма нищо общо.
Напротив случките при тролинг,могат да ти помогнат в кльонка,защото ти разчупват стандартното мислене и научаваш за поведението на тази риба,извън до сега приетите в кльонка.