Териториалност при сома

Няма значение дали го ловите от брега, от лодка на влачене или на кльонк, удари ли ... адреналинът е на макс ;)
Trofei
Мнения: 629
Регистриран на: Вто Юли 12, 2016 19:23
Риболов: Тролинг
дал Браво: 2 пъти
получил Браво: 113 пъти

Териториалност при сома

Мнение от Trofei »

tiso написа:
carbolino написа:Защо сома като невижда добре в определен период иска натурални цветове,а ярките не ги докосва:)
1- Сомът е силно териториална риба и много често атакува примамката воден от агресия.
Например , много често се случва така, че сомът активно атакува изкуствените примамки ,но след направената дисекция в стомахът му не се намира никаква изядена храна , докато в други случаи е изял десетки риби и продължава активно да се храни , но не се докосва до някакъв си пластмасов воблер , независимо какъв цвят има.
Не си мислете , че тази риба е наивно глупав хищник.
2- Различните цветове се приемат и по различен начин , дори и при животни ,които нямат цветно зрение.
Нюансът в чиито спектър вижда такова животно е различен да речем при розов и ярко червен цвят , но това го обясних няколко пъти в горните си постове.
3- Според нови проучвания на картините на Винсент ван Гог се доказа,че той е бил далтонист , но това не му е пречило да създаде едни от най-впечатляващите цветни произведения. .
4 - Ако някой си мисли , че доказателството за налично цветно зрение при сома произлиза от това ,че тази риба понякога избирателно атакува примамки с различен цвят , мога да го уверя , че греши.
5 - и лястовицата и паякът се хранят с насекоми , но първото се определя като насекомоядно животно , докато второто е хищник.Определението хищник се класифицира от науката по ред своеобразни черти , определящи ги като такива . Сомът ще налапа и минаващ покрай него гумен ботуш , независимо какъв цвят има , но зависи кога , как и защо.....а това кога , как и защо, се определя от грамотността на риболовеца.
1-Сомът не е териториална риба,та това е изсмукано пак от фалшив ихтиолог!Сомовете се събират на огромни стада по 100-200броя,тук Сабанеев е прав и описва как през зимата братушките разбиват леда и с Кармаци-големи куки с контра ги изваждат от дупката!Ще помоля Тисо да не ни цитира хилядите стари общи приказки от знайни и незнайни писачи и да каже нещо от своя опит!Мога да ви пусна една или 8 Зелени подводни снимки от 2011г. на френските биолози,които са провели изследване в река Тарн в участък от 200кубични метра на 400 на 200 метра участък,има 42бр.събрани на кълбо с размери от 1.20м до 2.10,разделени в проценти 60прц.са 120см,17пр.са 170см и 23пр.са 210см-65кг измерени и хранителните предпочитания-100процента риба и т.н.!За дължината-тежината на мъжките и женските!Има ли смисъл да оборвам всичко грешно,като човека Тисо очевадно не лови и не разбира от сом? :shock: Верния отговор е-не!
2-Общи приказки,които не казват нищо конкретно за сома!
3-Ван Гог няма нищо общо с далтонизма и със сома!
4-Нищо не можеш да ни убедиш без да си хванал и един сом!
5-Лови си на гумени ботуши,аз няма какво повече да си кажа с теб!Сбогом!
Последна промяна 3 на Trofei, променена общо 0 пъти

Emo-83
Търговец
Мнения: 16982
Регистриран на: Чет Дек 21, 2006 17:23
Местоположение: Sofia
дал Браво: 264 пъти
получил Браво: 265 пъти

Re: --Колко добре вижда сома?

Мнение от Emo-83 »

Trofei написа: 1-Сомът не е териториална риба,та това е изсмукано пак от фалшив ихтиолог!Сомовете се събират на огромни стада по 100-200броя,тук Сабанеев е прав и описва как през зимата братушките разбиват леда и с Кармаци-големи куки с контра ги изваждат от дупката!Ще помоля Тисо да не ни цитира хилядите стари общи приказки от знайни и незнайни писачи и да каже нещо от своя опит!Мога да ви пусна една или 8 Зелени подводни снимки от 2011г. на френските биолози,които са провели изследване в река Тарн в участък от 200кубични метра на 400 на 200 метра участък,има 42бр.събрани на кълбо с размери от 1.20м до 2.10,разделени в проценти 60прц.са 120см,17пр.са 170см и 23пр.са 210см-65кг измерени и хранителните предпочитания-100процента риба и т.н.!За дължината-тежината на мъжките и женските!Има ли смисъл да оборвам всичко грешно,като човека Тисо очевадно не лови и не разбира от сом? :shock: Верния отговор е-не!
Тука въобще не си прав.
Сома е силно териториална риба!
Тълкуваш нещата погрешно,като сравняваш зимните периоди в,които рибите се събират на едно място.
Та аз мога да ти пусна клипове,как между тях плуват,бели риби и шарани.....даже не плуват,а лежат,заедно!
Освен това тези изследвания,които цитираш, не са единствените.
Други направени със GPS устройства показват,как сома по време на лов,може да преплува километри и после пак да се върне на мястото,където лежи.
За съпоставка на двата примера ще ти кажа,че и ти с жена ти,спите в един креват,но тръгнете ли по работа се разделяте в различни посоки. Тя с метрото,а ти с колата.
Един голям сом,можеш да го видиш тази година на едно място и след още три на същото!
Няма да ти казвам,че едната стоянка на Краси,преди това беше закачана от Жорко малкия и от Нафтата,преди да бъде уловена 5 и 2г. по-късно!
На Ивайловград,ако се качиш от Бориславци и погледнеш надолу,може да видиш 3-4 сома в 50см. вода и как притискат хвърлящите хайвер риби. Но това е друго. През тези месеци те ловуват и поглъщат една трета от годишната си храна. Хищника,винаги преследва жертвите,а тогава той е гладен и не лежи в летаргия,чакащ да се затопли горния слой вода.
За това през пролетта и в устията се събират толкова много и едри риби на едно място,но това далеч не са всичките. Нима сомовете от стената са се довлекли пред Бориславци. Не естествено,те са на Цимбала да кажем или в друг удобен залив,където ловуват.
Но също така е истина,че мигрират и се движат по целия язовир.
Бог да го прости Милко Георгиев ми казваше следното за негов приятел Геримаджия.
- "Дойде ли февруари,започвам да пускам геримите от края на булеварда,посока устието. Започнат ли да се закачат по едно-две сомчета,значи рибата се раздвижва. Стигал е до 8бр за ден. После бройките,започват да намаляват до нула. Следва ново местене на геримите посока устието."
Но това е нормално,защото хищника е неразривно свързан със храната си или нашата стръв.
И когато отмине този период,както и размножителния,рибите се пръсват из язовира. А най-големите,заемат най-удобните места,както за храна,така и за припичане и кислородно съдържание.
Вчера написа,че белите и сома били на едно място и един арал,което не е вярно. Те са на различни места и дълбочини.
Не бива да се бъркат периодите,когато бялата прави гнезда за хайвера си,а сома ловува активно,преди да хвърли хайвера си.
Лятото едните кълват от два до 4 метра,а другите седят,където има течения и вода с кислородно съдържание и вземат нашите примамки от 7 до 20м.
Жалко,че тук избягахме от темата за виждането на сома,но не мога да пропусна,тази спекула,без да отговоря.
Сега купувай знания,защото и аз пазарувам такива от теб(но само за неща,които знаеш) и не ти говоря за статии и грешно изтълкувани неща.
Инорманса,пак щеше да е там,но пролетта........а лятото,въобще нямаше да е там,нито да е на куп,заедно със своите двуметрови събратя.
И не е толкова срамно,човек да не знае,всичко. Аз непрекъснато научавам нови неща. За това в тази тема ми е интересен Тисо.
Събрани мненията от него,теб и някой друг колега,водят до истината. В градивния спор и различното мнение,няма лошо.Но все пак се изисква обосновка и анализ.....моя го направих на база,опит,мнения на колеги и много четене. Ако не съм прав, мога да се извиня или да се коригирам.
http://fishem.bg/" onclick="window.open(this.href);return false;

Ех,рибо рибо-какво да правя,като съм се родил рибар,а ти риба!

Trofei
Мнения: 629
Регистриран на: Вто Юли 12, 2016 19:23
Риболов: Тролинг
дал Браво: 2 пъти
получил Браво: 113 пъти

Re: --Колко добре вижда сома?

Мнение от Trofei »

Emo-83 написа: Тука въобще не си прав.
Сома е силно териториална риба!
Тълкуваш нещата погрешно,
Няма как да бъркам,защото мога да ти дам определение какво е ТЕРИТОРИЯ в биологичен смисъл!Териториалните риби,например Морския дракон или кораловите риби,се раждат и умират в точно определен участък,който защитават от други себеподобни!При положение,че големи и малки сомове живеят заедно на големи стада и допускат около себе си шарани,платики и бели риби,означава че нямат собствена територия! :wink: Сомовете не се гонят един друг за дадена територия,а я споделят по между си независимо от размера!За това дадох и примера с френските биолози,които никъде не казват за сома,че е териториална риба! :wink: Аз лично не мога да споря с науката и биолозите,защото съм обикновен риболовец,но знам дълбокото значение на всяка дума-това съм учил цял живот! :wink:

GoldstaR
Мнения: 71
Регистриран на: Пон Фев 27, 2012 19:48
Местоположение: Благоевград
дал Браво: 21 пъти
получил Браво: 27 пъти
Обратна връзка:

Re: --Колко добре вижда сома?

Мнение от GoldstaR »

Абе ти незнам ,какво си учил цел живот но за сомовете нищо не научил. За да твърдиш ,че сома не е териториална риба.. затова като му мине воблер над главата в ямята и го удря. Или вързан сом от няколко дни като му подадеш нещо веднага го напада или захапва. И не бъркай сезоните защото зимата сомовете са на куп по много за да се топлят ..... Нека тия които са снимали да покажат лятото платики и шарани покраи сомовете.....

Trofei
Мнения: 629
Регистриран на: Вто Юли 12, 2016 19:23
Риболов: Тролинг
дал Браво: 2 пъти
получил Браво: 113 пъти

Re: --Колко добре вижда сома?

Мнение от Trofei »

Emo-83 написа:И да я има,тя не е в постоянни битки за територии.. Тогава има преразпределение на територии и битки.
В язовирите сомовете и белите нямат територии!Където са жертвите,там са и те!Това е!Когато бялата набара пасажа и плюска,сомът ги чува и идва да похапне,тогава белите се пръждосват!В случая с "Гнездото на осите" хванах 3-4щуки в едната посока по сред бял ден,по вятъра и накрая дойде сом и ги изгони,та се хвана той!Срещу вълните нямах докосване,защото хищника дебнеше какво ще му донесе вълната и е позициониран срещу вълната!Успешния тигел беше само по вятъра и с дължина 50-60метра! :wink: Имам много случаи на хванати броеве бели риби и за десерт сом!Чуе ли,че някой папка и той пристига!Може да е един,но може и да е цяла потеря,тук Гео има какво да разкаже!Га набара стадо от стотици сомове озверели от глад,взе да ми се оплаква! :mrgreen:

Trofei
Мнения: 629
Регистриран на: Вто Юли 12, 2016 19:23
Риболов: Тролинг
дал Браво: 2 пъти
получил Браво: 113 пъти

Re: --Колко добре вижда сома?

Мнение от Trofei »

GoldstaR написа: но за сомовете нищо не научил. За да твърдиш ,че сома не е териториална риба.. И не бъркай сезоните защото зимата сомовете са на куп по много за да се топлят .....
Щом твърдиш,че сомът е териториална риба,значи не знаеш какво е териториална риба!Приел си тази фраза:сомът е териториална риба,но не разбираш значението!Обясни ми какво е териториална риба,щом не знам! :wink: От 42 сома или 100 събрани на едно място посред пролет,лято,есен или зима,на кой точно сом е територията? :mrgreen: За щуката можеш да кажеш,че си има територия и си стои сама на определено място и по-дребните щуки ги гони или изяжда!На това се казва териториална риба!Сомът,белите и костурите не са териториални риби!А пасажни! :wink:

Emo-83
Търговец
Мнения: 16982
Регистриран на: Чет Дек 21, 2006 17:23
Местоположение: Sofia
дал Браво: 264 пъти
получил Браво: 265 пъти

Re: --Колко добре вижда сома?

Мнение от Emo-83 »

Ма моля ви се,смешно е да се твърди,че сома не е териториална риба.
Въобще няма да споря по този въпрос,но да ми се сравняват някакви рибки,живеещи в коралови рифове и сома е недопустимо.
Елементарното е да попиташ някой водолаз,като утрепа едър сом,дали после то не се заема от друг,но отново голям.
Ти,като ходиш на лов да не седиш на едно място! Нали трябва да преследваш и гониш. Но после пак се прибираш дома,не оставяш в гората.
И твоята територия е твой дом,а не мой. Ако влезна там,без твое разрешение съм крадец и става бой.
Не ми се пише за глупости в темата за цветовете и кьоравия сом,дето всичко вижда. :shock:
http://fishem.bg/" onclick="window.open(this.href);return false;

Ех,рибо рибо-какво да правя,като съм се родил рибар,а ти риба!

GoldstaR
Мнения: 71
Регистриран на: Пон Фев 27, 2012 19:48
Местоположение: Благоевград
дал Браво: 21 пъти
получил Браво: 27 пъти
Обратна връзка:

Re: --Колко добре вижда сома?

Мнение от GoldstaR »

Колегата Емо ме е изпреварил....

Trofei
Мнения: 629
Регистриран на: Вто Юли 12, 2016 19:23
Риболов: Тролинг
дал Браво: 2 пъти
получил Браво: 113 пъти

Re: --Колко добре вижда сома?

Мнение от Trofei »

Пак питам при наличието на 42 сома накуп с размери от 120см до 210см. на кой е територията? :shock: :mrgreen: И защо допускат други видове около себе си без да ги гонят? :roll: И то платики и шарани-потенциални жертви или бели риби-най-големият им конкурент?Сори,но не се връзват нещата!Не ме убедихте,няма да спамя повече!

Trofei
Мнения: 629
Регистриран на: Вто Юли 12, 2016 19:23
Риболов: Тролинг
дал Браво: 2 пъти
получил Браво: 113 пъти

Re: --Колко добре вижда сома?

Мнение от Trofei »

Emo-83 написа:И твоята територия е твой дом,а не мой. Ако влезна там,
Аз лично през зимата не пускам "клошари"/шарани,платики и бели риби/вкъщи да ме топлят,нали? :mrgreen: А сомовете го правят! :roll: Може па да са кьорави и да не виждат какви гости са им дошли? :shock: Бъзик да става,сори! :wink:

tiso
Мнения: 311
Регистриран на: Чет Яну 07, 2010 17:50
Местоположение: Габрово
дал Браво: 56 пъти
получил Браво: 173 пъти

Re: --Колко добре вижда сома?

Мнение от tiso »

Trofei написа: 1-Сомът не е териториална риба,та това е изсмукано пак от фалшив ихтиолог!Сомовете се събират на огромни стада по 100-200броя,тук Сабанеев е прав и описва как през зимата братушките разбиват леда и с Кармаци-големи куки с контра ги изваждат от дупката!....
Мечките гризли са териториални животни , въпреки това се събират на големи групи ловувайки мръстещата сьомга.
Слънчевата рибка , тришипата бодливка, горчивката и много други са териториални риби особено около периода на размножаване , но въпреки това есенно време се събират в не малки групи..
Соколът скитник е ревностен пазач на територията си , въпреки това популациите на, които се налага да извършат сезонни миграции , го извършват групово.
Мишеловът също мигрира и зимува на малки групи , но през останалото време ревностно брани територията си.
Хипопотамът е териториално животно , но с падането на нивата на реките през сухият период образува големи групи.
Крокодилът е териториално животно , но и той през сухият период се струпва в малкото вода която остава.
Арапаймата е абсолютно териториална риба , но както и в Африка , така и в южна Америка сухият период събира такива животни.

Колко примера искаш да ти дам за териториални животни , които в даден период от годината се събират на групи.

Това какво е според теб
http://prikachi.com/images.php?images/210/9017210n.jpg

Trofei
Мнения: 629
Регистриран на: Вто Юли 12, 2016 19:23
Риболов: Тролинг
дал Браво: 2 пъти
получил Браво: 113 пъти

Re: --Колко добре вижда сома?

Мнение от Trofei »

tiso написа:
Trofei написа: 1-Сомът не е териториална риба,та това е изсмукано пак от фалшив ихтиолог!Сомовете се събират на огромни стада по 100-200броя,тук Сабанеев е прав и описва как през зимата братушките разбиват леда и с Кармаци-големи куки с контра ги изваждат от дупката!....
Мечките гризли са териториални животни....
http://prikachi.com/images.php?images/210/9017210n.jpg
Стига СПАМ,а помисли малко какво е територия!На река Тарн във Франция няма зима,а снимките са правени през лятото!На Ебро в Испания също няма зима!Но както и да е!Ето ти пак същата статия за Хабитата и никъде не пише,че сомът е териоториална риба!Не знам къде ги четете тия глупости? :roll:
"Habitat[edit]
The wels catfish lives in large, warm lakes and deep, slow-flowing rivers. It prefers to remain in sheltered locations such as holes in the riverbed, sunken trees, etc. It consumes its food in the open water or in the deep, where it can be recognized by its large mouth. Wels catfish are kept in fish ponds as food fish."
За територия никъде не се говори или че я защитава!Но както е да е!Помолих ви не за вашето мнение,а от къде четете грешни думи? :idea:

toparlak
Мнения: 166
Регистриран на: Вто Сеп 23, 2008 2:15
дал Браво: 6 пъти
получил Браво: 6 пъти

Re: --Колко добре вижда сома?

Мнение от toparlak »

Здравейте на всички.Много се радвам че сомския форум оживя.Не пиша много,но ви чета с удоволствие.Смятам че всеки участник в дискусията казва по нещо вярно,защото всеки има свой опит и наблюдения.Няма да сме българи ако не се разгорещява спора от време на време,но нека да е в рамките на нормалното,за да остане форума жив и да не намалява броя на участниците,защото в мнението на всеки има парче от пъзела.
По отношение на това дали е териториален сома.Доста интересен въпрос с на пръв поглед лесен отговор.Преди време спорех разпалено,че е единак,гони другите около себе си и не толерирах съмнение по този въпрос.Сега обаче не мисля така.Прекалено много случаи събрах с вадене на риби от една зона в съвсем кратък интервал от време-мои и на приятели.Прекалено много случаи ми станаха с вдигане едновременно на 2,3 риби.Достатъчно клипове изгледах които потвърждават разсъжденията ми. Според мен(това си е мое мнение)сомовете живеят заедно през повечето време. Естествено не на такива групи като мирните риби,но рядко са сами-само една риба.Мисля че колкото са по-малки е по-голяма групата им и обратно.Смятам че една от причините за това е,че в крайна сметка местата в един язовир подходящи за лов и почивка не са чак толкова много и неминуемо става струпване на сом по такива места.Моето обяснение на факта че сомовете са много често заедно поне няколко риби е,че има строга йерархия между тях.В природата никой не хаби енергия за безсмислени битки ако отсрещната страна демонстрира подчинение,защото освен разход на енергия това е и риск от нараняване,което в дивата природа често е равно на смърт и животните го знаят прекрасно.Това е абсолютен закон бих казал при всички животни и хищни и мирни.Две кучета бездомни като се сбият,по-слабото като покаже подчинение другото го оставя веднага и си седят едно до друго все едно нищо не е било,но старшинството е установено-само ние хората като им изкривим инстинкта ги караме да се бият до смърт.По-големия сом е пръв във всичко-когато реши да застане на най-доброто място за хранене или почивка,другите го чакат,но смятам че не го чакат на 1 километър настрани.Навъртат се наблизо и понеже му признават старшинството той не хаби излишно сили да ги гони.Ето клипове с доста вдигания на няколко риби едновременно от една точка,и съм сигурен че всеки който тропа от повечко време е виждал това на сонара си многократно.Имаше тук преди години клип но не мога да го намеря-кльонкане на стръв костур, сом се качва до стръвта и я разучава,след него се качва по-голям и само леко докосна малкия при което малкия се врътна моментално и слезе,и в крайна сметка на костура удари и се хвана големия-ако някой го намери моля да го качи тук-много добра демонстрация е на йерархията при сома.
https://www.youtube.com/watch?v=Mmgg8a1TahQ
https://www.youtube.com/watch?v=43PmY8wxs6I
https://www.youtube.com/watch?v=Bl6V_xWX8mY

Аватар
kalinux
Мнения: 3584
Регистриран на: Нед Фев 20, 2005 1:17
Местоположение: Кюстендил
дал Браво: 207 пъти
получил Браво: 250 пъти
Обратна връзка:

Re: --Колко добре вижда сома?

Мнение от kalinux »

toparlak написа:Преди време спорех разпалено,че е единак,гони другите около себе си и не толерирах съмнение по този въпрос.Сега обаче не мисля така.Прекалено много случаи събрах с вадене на риби от една зона в съвсем кратък интервал от време-мои и на приятели.Прекалено много случаи ми станаха с вдигане едновременно на 2,3 риби.
Единак и териториален са различни неща. Сомовете са като всяка друга животинска глутница с територия и йерархия. Колкото са по-големи, толкова глутницата е по-малобройна. И територията, която защитават, е толкова по-добра от енергийна гледна точка. Една и съща риба се вдига на едно и също място в продължение на месеци, че дори и години. Ако на това не му казвате териториална риба, здраве му кажи. :lol:

Зимно време, когато почти не се хранят, няма какво да делят и затова се групират в по-топлите места от водоема.
С внимание към детайлите


Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на сом”