Страница 3 от 3

Re: Химични и физични фактори на водата

Публикувано на: Чет Фев 09, 2017 11:06
от taco
Здравейте, колеги!

Когато един спор се води от интелигентни хора, той протича
на много, много високо ниво и на мен ми се струва, като размяна на
на мнения и аргументи, които съм наблюдавал при състезателите на шпага...

ЧУДЕСНИ СТЕ!

Re: Химични и физични фактори на водата

Публикувано на: Чет Фев 09, 2017 17:38
от taco
http://rodopi24.blogspot.bg/2014/06/blog-post_561.html

С молба към, tiso!
За подробности около явлението: замори.
Извинявай, ако съм го изписал грешно!

Re: Химични и физични фактори на водата

Публикувано на: Сря Фев 15, 2017 9:32
от tiso
taco написа:http://rodopi24.blogspot.bg/2014/06/blog-post_561.html

С молба към, tiso!
За подробности около явлението: замори.
Извинявай, ако съм го изписал грешно!
Здравей.
Това явление е напълно обичайно.
Продължителността на светлинният ден ( през юни денят е най- голям) и силата на светлината предизвикват бум на размножаването на фитопланктон. Не е вярно че поради консумацията му на кислород той застрашава рибите.
Това е на теория, но не и на практика
Фитопланктона е съставен предимно от зелена еуглена която по начина на хранене се характеризира като единственното полу- животно , полу- растение. През деня то консумира светлина т.е фотосинтезира, а при липса на такава се храни като животно с органичните вещества разтворени във водата. Количеството му понякога наистина е голямо , но не е достатъчно да предизвика дефицит. Такива язовири имат огромна площ , а от там отличен естествен газообмен при което водата се насища с кислород. Индиректно обаче планктона има негативно въздействие на стабилността на параметрите на водата, което често се отразява негативно на рибите. Киселинноста на водата е тясно свързана с количеството разтворен кислород. В случая той усезаемо се увеличава и намаля през денонощието и от там ph се променя в широки граници. Това не се харесва на рибите. При някои чувствителни видове такива скокове дори са фатални. Като заговорих за естествен газообмен - двайсет литра вода в тесен и дълбок съд се насища по естествен начин с кислород много по слабо от същото количество вода в широк и плитък. Когато транспортирате риба без допълнителна еарация винаги е по -добре водният стълб да е по- малък от площа. Има формула по която се изчислява перфектния естествен газообмен спрямо дълбочина - площ , но това вече е за по профисионални цели.

Re: Химични и физични фактори на водата

Публикувано на: Сря Фев 15, 2017 10:02
от kalinux
tiso написа: Като заговорих за естествен газообмен - двайсет литра вода в тесен и дълбок съд се насища по естествен начин с кислород много по слабо от същото количество вода в широк и плитък.
Затова на Въча като тръгнеше планктона всичката риба лягаше на дъното и 2 месеца почти никакъв риболов нямаше. Откакто пуснаха Цанковия водата не цъфти като преди. Какво се случи според теб?

Re: Химични и физични фактори на водата

Публикувано на: Сря Фев 15, 2017 10:16
от tiso
Водата пак цъфти. Процесът е закономерен
Все пак има и други фактори освен светлината.
Количеството на разтворени хранителни вещества допълнително ускорява процеса.
В случая обаче притокът и отокът на " нова вода" разреждат концентрацията на планктон и в язовира се влива вода с постоянни параметри , което от своя страна допълнитело помага за стабилността.
За нашите риби рязката промяна е повече вредна от колкото самата стойност.
А язовир Въча е точния пример относно естествения газообмен за, който споменах в горния пост. Дълбочина спрямо площ.

Re: Химични и физични фактори на водата

Публикувано на: Пет Мар 12, 2021 16:32
от erfurt
Пробвай с калциев хлорид люспи, може да се получи добре.