Защо отиваме за сом?

Няма значение дали го ловите от брега, от лодка на влачене или на кльонк, удари ли ... адреналинът е на макс ;)
Trofei
Мнения: 629
Регистриран на: Вто Юли 12, 2016 19:23
Риболов: Тролинг
дал Браво: 2 пъти
получил Браво: 113 пъти

Защо отиваме за сом?

Мнение от Trofei »

Тази тема е продължение на "Правила по IGFA"!Въпросът,защо някой решава да лови сомове има няколко отговора и целта е да ги разграничим,за да знаем в каква позиция сме във всеки един момент от риболова.Ето и основните варианти.
1.Отивам за сом,за да го продам.-Незаконно е!
2.Отивам за сом,за да го изям.-Законно е!
3.Отивам за сом,заради емоцията от битката без да го изям.-Законно е!
Правилата на IGFA са създадени за хората,които отиват за сом по 3-та точка.Това е пътя за градация във всеки риболов и който отива за сом с тази цел,за емоцията или за чест и слава е изкачил върха в риболова.

Emo-83
Търговец
Мнения: 16982
Регистриран на: Чет Дек 21, 2006 17:23
Местоположение: Sofia
дал Браво: 264 пъти
получил Браво: 264 пъти

Re: Защо отиваме за сом?

Мнение от Emo-83 »

Хубава тема пусна,Браво.
Не зная за кво ходят,но когато видя риболовец с 30 човека персонал и голяма фирма,да хваща риби за да ги продаде и да си избиел риболова,направо полудявам.
Хора разберете го. За тия пари, дето сте дали за лодки и двигатели,може да си купите тонове риба. Това е хоби за удоволствие,а не за сеч и да доказваме на комшиите,какви риболовци сте,като им раздавате риба за котките. Така режете клона на който седите. :idea:
Какво е това от човешка лакомия да унищожавате един язовир за две години и да тъпчете фризерите.
И ще ме прощават всички тия,дето са се набутали у БИГ Гейм,само заради комплексите и тъпото си его. Да превръщате голямата игра от Биг Гейм в Биг Гей. Ядосан съм ви,че си играете на нашия и вашия язовир и след опоскването хуквате по другите,но със същото поведение на опустошители.
Предупреждавам всички,че тази година,номера ви с белите на Ивайловград няма да мине. Какво е това да прибереш 40 броя за ден,когато рибите са по мъстилищата. Или да ми връзвате сомчета по 1-2кг.,защото били глътнали куката.
Нагледах се на бракониерски тъпотии.Никой не ви е спрял да хващате риба. Правете го за кеф,а не заради фризера. Не е срамно да си хапнеш,нито да си занесеш дома,но с мярка и според закона.

Имате билети и в тях улова се отбелязва на мига. Който не го е направил,значи е бракониер и ще понесе санкциите си.
Моля за извинение от гневния ми пост,но пред очите са ми само бракониери,които само се правят на моралисти,но на чуждите риби и по форумите също.
http://fishem.bg/" onclick="window.open(this.href);return false;

Ех,рибо рибо-какво да правя,като съм се родил рибар,а ти риба!

tiso
Мнения: 311
Регистриран на: Чет Яну 07, 2010 17:50
Местоположение: Габрово
дал Браво: 56 пъти
получил Браво: 173 пъти

Re: Защо отиваме за сом?

Мнение от tiso »

Първо - мен не се виждам у никоя от графите , което ме кара да се чуствам леко обиден от Трофи. :wink:
Второ - според мен законовият минимален размер при сома трябва да е поне 4 кг.
При риба , която става много над 100 оки , да прибереш в торбата си сомле 1 кг. е еквивалент на това да прибереш 10 грамово кленче или костурче при макс. размер за видът от 1 кг. (стават и по-големи но рядко).
Трето- риба у нас няма не заради бракониерите , а основно заради нас рибарите.
Четвърто - за мен много по-ценно е да пуснеш трофейна полово зряла риба ,от колкото да демонстрираш какъв велик релийзер си на рибки 0,800гр , пък да си прецакал живота на 40 годишен сом.
Пето- ходя за риба воден от единственото нещо - страст!
Страст закодирана в гените ми като смесица на потомък от неандерталец , кроманьонец и хомо сапиенс . :D

Любов към хобито няма , удоволствието омръзва , споменът от кефа се размива с годините....
Страстта е вечна !!!
:tup:

hkoko
Мнения: 70
Регистриран на: Чет Дек 20, 2012 21:26
Риболов: спининг
Местоположение: Стара Загора
дал Браво: 6 пъти
получил Браво: 6 пъти

Re: Защо отиваме за сом?

Мнение от hkoko »

Възможно ли е някой от власт имащите да сложи тази мисъл:
Хора разберете го. За тия пари, дето сте дали за лодки и двигатели,може да си купите тонове риба. Това е хоби за удоволствие,а не за сеч и да доказваме на комшиите,какви риболовци сте,като им раздавате риба за котките. Така режете клона на който седите. :idea:
като подпис на форума.Много точно с няколко думи написана гадната действителност е БГ.

Плашилото
Мнения: 126
Регистриран на: Нед Ное 09, 2014 0:30
дал Браво: 5 пъти
получил Браво: 15 пъти

Re: Защо отиваме за сом?

Мнение от Плашилото »

Нацията ни е раково болна и метастазите са навсякъде,включително и в риболова!Да уточня че не съм доктор!

Аватар
XCT
Мнения: 61
Регистриран на: Нед Юни 30, 2013 13:10
Риболов: речен
дал Браво: 14 пъти
получил Браво: 17 пъти

Re: Защо отиваме за сом?

Мнение от XCT »

Гневни сте, аз също, но не можем да променим месарщината в съвременния Бай Ганьо.
Всички знаем -чуваме и виждаме, кои са най-големите бракониери. Бизнесмени и власт имащи. А в повечето случай точно те са закриляни от овластените да спазват "мира".
Защо съвременния Бай Ганьо е похарчил няколко хиляди за лодка, два пъти по толкова за двигател, някоя хилядарка за такъми и задължително няколко стотин лева за уред за улов на ток ( разбира се работещ и върху люспести риби ), при условие, че няма да си избие парите за инвестицията.
За това са бизнесмени, за да инвестират в бъдеща печалба.
Спортния/любителски/професионален риболов на ток е много доходоносен и за това набира такава популярност. Навсякъде има изградена мрежа за реализиране на улов на бракониерска риба.

Другата крайност са професионалните рибари, за които риболова е поминък. Примерно по р.Дунав риболова е сезонен - за всеки сезон различен вид риболов. Лятото-маловодие, по-рядко се работи на мрежи и за това се риболова на кльонк. Начина на мислене на тези рибари е изкривен през призмата на нуждата от пари. Затова и всяка уловена риба се прибира.

Малко са такива, като нас, излизащи за риба за удоволствие, да сме сред природата. До като има безнаказаност и беднотия, за нас няма да има удоволствие. Наближава времето, когато нашите деца и внуци ще виждат рибите само по ТВ или в книгите ( ако въобще ще четат книги ).
За себе си съм убеден, че пъвия воден басейн, който ще остане без риба е р.Дунав. Вие в големите градове и излизащи за риба по язовирите не виждате какво се случва и с какви темпове. Реалната забрана в реката е 15 дни за цялата година и точно в активния размножителен сезон се излиза масово за "распер и бяла риба или карагьоз", и всяка лодка лови в този период стотици килограми хайверни и трофейни риби. Проверки и контрол не се осъществяват нито на вход, нито по време, нито на изход. Дори и сигнали на ЕИН 112 за бракониерство са безполезни.

Ежегодно си плащам ловния и двата риболовни билета, плащам данъци и осигуровки , с които правя заплатите на тези, които следва да ни защитават от бракониерите. Имам очакване да се промени всичко това, но реалността е друга.

Trofei
Мнения: 629
Регистриран на: Вто Юли 12, 2016 19:23
Риболов: Тролинг
дал Браво: 2 пъти
получил Браво: 113 пъти

Re: Защо отиваме за сом?

Мнение от Trofei »

tiso написа:Първо - мен не се виждам у никоя от графите , което ме кара да се чуствам леко обиден от Трофи. :wink:
Второ - според мен законовият минимален размер при сома трябва да е поне 4 кг.:
Това са трите варианта.Дали ще го правиш за чест и слава или да утолиш страстта е все едно.Закона е за това,да важи за всички.Щом са определили някакъв размер за сома,не бива да спорим или критикуваме!Приемаш го и не го мислиш.Въпросът с точка 3 е свързан с развитието на отделния риболовец и не е задължителна.Лично се лутам между точки 2 и 3 с тенденция към 3!Когато започна да пускам всичките си сомове,значи съм изкачил върха в риболова и недостатъците ми ще останат назад.

Emo-83
Търговец
Мнения: 16982
Регистриран на: Чет Дек 21, 2006 17:23
Местоположение: Sofia
дал Браво: 264 пъти
получил Браво: 264 пъти

Re: Защо отиваме за сом?

Мнение от Emo-83 »

Trofei написа:
tiso написа:Първо - мен не се виждам у никоя от графите , което ме кара да се чуствам леко обиден от Трофи. :wink:
Второ - според мен законовият минимален размер при сома трябва да е поне 4 кг.:
Това са трите варианта.Дали ще го правиш за чест и слава или да утолиш страстта е все едно.Закона е за това,да важи за всички.Щом са определили някакъв размер за сома,не бива да спорим или критикуваме!Приемаш го и не го мислиш.
Значи закона посочва една трофейна риба,над 3кг. Ако хванеш 2-ра избираш,коя да пуснеш. Но,ако си торбалан и ти е умряла 1-вата,втората се пуска директно.
Друг е въпроса,че законите са мислени от НЕ мислещи хора!
Не може тази риба,да е законово да я хващаш при 51 или 55см.....забравил съм точния размер. Та тя става полово зряла,когато мине 4-5кг.
Не искам да изпадаме в крайности и не съм против,ако днес си вземеш две риби. Но какво е това мислене,дето 3 дена си бил капо и днес си ги набарал,значи може да вземеш 10 броя. Няма такъв филм у свето!
Сашо сома е мой учител. В момента живее в Австрия,но ходи в Чехия за сом,бяла и шаран. Миналата година му взеха билета,защото хвърлил за стръв уклей с размер 18см.,а по закон пише 20см. Освен билета,забравих колко евро акт.
Освен това там или убиваш рибата веднага и я пържиш или я пускаш,без кокани,живарници и ред подобни.И каква прави той,като днес е хванал 6 шарана,три бели и два сома. Пържи,колкото може да изяде,а другото пуска,като разчита на последния ден,ако хване нещо,евентуално да занесе в къщи на децата и жената.

Ние нямаше да говорим толкова много за тези неща,ако нашите закони се спазват поне на 50%. Но 40 бели от мъстилищата + пет сома на тролинг=кльонк и сега сметнете всички лодки,ако го направят,какво ще хващаме,следващата година :!: :?: :idea:
Не съм Светец,казвал съм ви го. Да престъпиш леко и да си направиш салата от една бяла риба на язовира,когато е в забрана,ще замижа. Но да си пълниш трюмчето целенасочено,защото кълве,като бясна по гнездата е престъпление.
Що касае сомовете. Смятам,че тези от 5 до 15кг. са най-плодовити. Трофейния и големия за нищо не става,освен за кеф. Но трябва да ги има,точно заради това.
Риболова не ни е професия,за да продаваме благата му. А всяко хоби изисква средства. Дали караш колело,играеш тенис,ски,филателия и квото се сетите,само влагаш за кеф,без да получаваш нищо друго в замяна. Ние сме привилегировани.
По Дунава е пълна трагедия,щом токаджиите започнаха да се бият за райони от,които,вече не вадят нищо. :idea: :evil:
http://fishem.bg/" onclick="window.open(this.href);return false;

Ех,рибо рибо-какво да правя,като съм се родил рибар,а ти риба!

taco
Мнения: 58
Регистриран на: Съб Мар 26, 2016 21:57
дал Браво: 117 пъти
получил Браво: 106 пъти

Re: Защо отиваме за сом?

Мнение от taco »

Понякога краставицата тайно вярва, че е гладко обръснат кактус...
Всички знаем буквите, всички знаем да четем и пишем, но начина, по който съставяме изреченията определя качеството ни на комуникация с останалите около нас. Това винаги е причината за неразбирателството между човеците и повод за стълкновения и излишни спорове.

Преди да напиша, каквото и да е по темата искам да напомня нещо, което намирам за много важно:
Един мъж никога не бива да казва на друг мъж, какво да прави!
Отговорноста е нещо, което се учи в детска възраст... Това не е нещо, което да облечеш, като якето си и да кажеш: "Вече съм отговорен!" Всеки сам определя до какво ниво на отговорност иска да стигне.

Преодоляването съпротивата на материала, на собствените противоречия и съмнения и всичко друго, за което се сетите е водещо в човешките дейности. В опита си да се издигна над собствената си некомпетентност, направих толкова много грешки. Всъщност в рамката един живот има достатъчно време за всичко.

Ако попитате, каква е мярката ми теглителна сила, ще кажа: Един мъж. Но мъжът не е само сила, мускули и сутрешна ерекция... Мъжът е поведение! Преди всичко друго! А поведението е в пряка връзка със спазването на определени правила. И това е валидно с пълна сила за правото на другите колеги да те наричат сомаджия. Защото ние не сме точно това, което сме... А това, което другите казват или мислят за нас. Риболовът е интелигентно занимание. Нарочно казвам занимание, защото когато отивам на водоема, отивам и знам, че няма да се състезавам с никой... Когато съм там (нищо друго не е в състояние да ме зареди с толкова позитивизъм, както голямото водно огледало) усещам с всеки атом в мен, че съм на точното място и съм абсолютно сигурен, че в този момент съм истински жив и щастлив. Приемам тази благодат, като най-висша награда и се стремя да изживея пълноценно всяка секунда... С ясното съзнание, че съм посетител, или по-точно - смутител и натрапник в къщата на водните плъхове, патиците, рибите и всички други обитатели, както на сушата, така и във водата. Приемам, всички около мен, като хазяи, а аз съм временен наемател, нищо че имам правото да си направя "къща" около, която искам да ми е чисто. И започвам да чистя. Едни шишета, торбички, скъсани влакна, кутийки от свършила стръв, чудо - чучулято! Купчини! Огън... И вече е чисто и ми е кеф с голямо К.
Развитието и израстването в риболова е възможно само, когато личноста представлява "отворена система" способна към възпреимане на нови правила, знания и умения. Точно в риболова на сом, като във фокус са събрани познанията за материали, монтажи, буйове, лодки, двигатели, кльанкове, воблери, линии... мога да изброявам до утре. Затова намирам този риболов, за най-трудоемък и сложен. И по тази причина, най-привлекателен и най-обичан от мен. Мисля, че нещата в живота, към които съм се стремим, никога нямаше да ми се случат без обичане. Самият живот е обичане, което се предава по полов път... но това е друга тема...

Склонен съм да разделя сомския риболов (и не само него) на две части. Подготовката на такъмите, тоягите, макарите и всичко останало наричам: майсторлък... Така, както резбарят, наточва длетата и сечивата си за сътвори един кльонк и да остави душата си в него... "Божето сторил, каквото могъл. Другото оставил на марангозето", художникът - четките и боите си, пишещия - моливите, шлосерът - инструментите и т.н. Изброените неща показват пособията, които са необходими за осъществяването на някаква човешка дейност. От тук нататък се случва нещо, което прекрачва майсторлъка и отива в съвсем друга посока... напред и нагоре! И колкото майсторлъкът, знанията и придобития опит е бил в повече при подготовката, толкова повече, нещата отиват в посока съвсем близка до разбирането ми за изкуството. Всеки си шета на акъла, или както казваше дядо ми: Всеки си има хей! В смисъл - характер. Нарочно замествам "у" за да не звучи грубо. Носил съм уловена риба вкъщи. Предимно шаран и каракуда. Толкова, колкото да се консумира за едно хранене. Преди да си тръгна, обръщам живарника и приемам шляпането на щастливите риби, като специални аплодисменти предназначени и разбираеми само за мен. После нащата се промениха и започнах да възприемам тези риби само, като сръв. И сомове съм носил вкъщи и бяла риба, всякакви хищници с ясното съзнание, че не бива да се похабяват. Пускал съм уловени, без изкарване на брега и без фотосесии... По мое време нямаше толкова развити технологии, а сега просто нямам нужда от доказателства за уловената риба. Режа повода, ако е глътнал/а дълбоко, или откачвам куката, без да ги докосвам, защото нарушената слузеста обвивка и преживения стрес са най-честите причини за болести, а това не е добре, особенно за сомчо - момчо, или мама - сомка. Другите си имат люспи. Убеден съм, че когато държа правилните въдици и такъми, или пушка в ръцете си, никоя риба или животно нямат шанс и това ме кара, заставя ме, да бъда много внимателен в кармичното си обременяване.

... много се разбърборих, но темата е приятна и в същото време, безкрайна!
Последна промяна 2 на taco, променена общо 0 пъти

lubobg
Мнения: 506
Регистриран на: Вто Ное 18, 2008 17:15
Местоположение: Плевен
получил Браво: 45 пъти

Re: Защо отиваме за сом?

Мнение от lubobg »

Emo-83 написа: По Дунава е пълна трагедия,щом токаджиите започнаха да се бият за райони от,които,вече не вадят нищо. :idea: :evil:
Това е така от много отдавна.
Всеки си има територия и следи да няма други освен него.
Добави и 1100 професионални билета на участък от около 120км.
На километър се падат по 8-10 мрежари.
И после някой да върви да ми разправя че риба нямало заради тези с въдиците по брега.

Emo-83
Търговец
Мнения: 16982
Регистриран на: Чет Дек 21, 2006 17:23
Местоположение: Sofia
дал Браво: 264 пъти
получил Браво: 264 пъти

Re: Защо отиваме за сом?

Мнение от Emo-83 »

Според мен,трябва да си отидат няколко поколения от този свят, за да пораснем мисловно в това отношение.
Другото е да се спазват законите,но навсякъде по света,това става с моментални глоби. А бръкнат ли ти в джоба и знаеш ли,че ще го направят,едва ли ще си позволява,всеки трети от нас,да е престъпник.
Много ясно помня,как зяпах франсетата,когато пускаха огромни шарани и всички ги обявявахме за луди. Трябваше ми време, да порасна и за това ми помогна Никито или Алем ООД. Този човек ми обърна внимание на мен и цялата компания,че сомовете са,като останалите риби и също могат да се унищожат.
Показателен е факта,за река Струма. Пълна с косачи и всякакви способи за улов на скобар,клен,мряна и каквото има. То се започнаха правене на консерви,кайми и други видове смеси със субпродукти,само за да напълниш бурканбанк и фризера.
И какво сега! Вместо у нас да си ловим с кеф, отиваме да опустошаваме Гърция.
Няма такава яма,наречена бездънна. :idea:

Бях в Канада на риболов. Излизах скромни пъстърви до 7-8кг. В начало се чудех,защо след изваждането им,риболовците търчаха към тях,за да видят имат ли хайвер или нямат! Все пак рибата беше разрешена,но нито един не прибра хайверна риба.

Едно време зарибяването,беше държавна политика,но имаше и закони. Макар и дете,редовно ми проверяваха билета. Сега,никой не го еня за тази държава и хората в нея,камо ли за рибите. А те за да се възстановят е достатъчно,само три години спокойствие,без никакво зарибяване.
Спокойствие има единствено в поста на Тако и му Благодаря,че ми го предаде и зареди с Надежда! :tup:
http://fishem.bg/" onclick="window.open(this.href);return false;

Ех,рибо рибо-какво да правя,като съм се родил рибар,а ти риба!

taco
Мнения: 58
Регистриран на: Съб Мар 26, 2016 21:57
дал Браво: 117 пъти
получил Браво: 106 пъти

Re: Защо отиваме за сом?

Мнение от taco »

Отиването някъде на риболов, без значение какъв,
поне за мен, е като едно пътуване... но не защото преодолявам разстояние!

Това е изумително пътуване, защото е в посока навътре в мен...
до най-примитивната ми същност на ловец, която се опитвам да опитомя!

Антоан дьо Сент-Екзюпери
„Ти ставаш отговорен завинаги за това, което си опитомил.
- Какво значи „да опитомиш“?... ако ме опитомиш, ние ще изпитваме
необходимост един от друг. За мен ти ще бъдеш единствен на света. За теб
аз ще бъда единствена на света... ...в живота ми ще грейне слънце, погледни!
Виждаш ли житните ниви ей там? Житните ниви не ми напомнят нищо.
И това е тъжно! Но твоята коса е с цвят на злато. И когато ме опитомиш,
ще бъде прекрасно! Житото, което е златисто, ще ми напомня за теб.
И ще обичам шума на вятъра в житата.“

Аватар
shrike
Мнения: 94
Регистриран на: Сря Фев 27, 2008 14:36
Местоположение: София
дал Браво: 19 пъти
получил Браво: 32 пъти

Re: Защо отиваме за сом?

Мнение от shrike »

Здравейте колеги!
Страхотна тема-Прекрасни разсъждения, които ме карат да бъда оптимист и горд Български риболовец!
Лека полека хората стигат до истината! Време трябва просто- няма как!
Споменаваме Австрия, Канада - ми хората са се развивали хиляди години, подреждали са си къщичката- трупали са капитали, знания ,култура и опит! Ние не сме имали този късмет-робства, режими-се някой ни връща в първи клас и пак от начало!
Но ето- учим се! За самия мен в далечното минало беше непонятно каква извратена история е да хванеш риба и да я пуснеш-какъв е смисъла?!?! Сега с всяка следваща година все по-трудно убивам полово зрял сом! За адета пръжнеме и ли си отнесем в къщи някое 3-4 кг. соме и това е-друго всичко обратно. И като гледам много хора вече имат мярка-сравнение с преди!
Не е трудно да сметнеш ,че 2+2=4 и без да чуеш аванса на макарата си е умряла работа и всичко губи смисъл просто!
Много приятно ми стана да прочета горните постове, толкова дълбоки и близки до мен, че трябваше и аз да драсна нещо...
Поздрави!

Emo-83
Търговец
Мнения: 16982
Регистриран на: Чет Дек 21, 2006 17:23
Местоположение: Sofia
дал Браво: 264 пъти
получил Браво: 264 пъти

Re: Защо отиваме за сом?

Мнение от Emo-83 »

Попитай един български шофьор,дали си хвърля обелките през джама,когато излезне от нашата държава. Не го прави,защото веднага му бъркат в джоба.Тука има закони,но те не се спазват,нито те глобяват.
Схващате ли....говорим за един и същи човек(шофьора) и няколко часа разлика. Значи може,да се съобразяваш и спазваш! :roll:
Пак за Канада....аутобан с 5 ленти,коли мамата си трака,една не се изрезва с газ над 130км. в час. Нито ти светка,нито те притесняват с натискане. Обаче зет ми си хвърли найлончето от цигарите и един веднага го топи,че щял да катастрофира,защото му образувал стрес. Ми 200$ глоба в миг. Не после,не утре,а веднага,защото текат лихви.
Пътувам за Ниагара и изведнъж табела. Превишение на скороста с 50км. в час глоба 5000$....и нарисувано чукче и съдия. Ходи давай газ,като си толкова отворен.
Хайде,да кажем,че всичко това е прекалено за нашите представи и заплати. Но само да се криминализира,бракониерството и да има присъди и ще настъпи рай.
Тук ловиш Мишо царя с ток. Правиш му забележка,а той започва да мета бутилки по тебе. Накрая му шибнеш два шамара и престъпника те осъжда......това,къде и у коя държава го има :!: :?: :idea:
На всичкото отгоре,вече те е шубе да ходиш на този язовир,че престъпника със хиляди кражби и друг род престъпления,може да те прецака или да ти гепи лодката примерно.
Държавата няма воля да се оправят нещата в нито една сфера.............ужас-ужасен!
http://fishem.bg/" onclick="window.open(this.href);return false;

Ех,рибо рибо-какво да правя,като съм се родил рибар,а ти риба!

Аватар
XCT
Мнения: 61
Регистриран на: Нед Юни 30, 2013 13:10
Риболов: речен
дал Браво: 14 пъти
получил Браво: 17 пъти

Re: Защо отиваме за сом?

Мнение от XCT »

Emo-83 написа:...Но само да се криминализира,бракониерството и да има присъди и ще настъпи рай.
То си съществува разпоредба в НК , която в определени условия приема бракониерството за престъпление.
Друг е въпроса дали при такива "екзотични" обвинения, прокуратурата ще успее да докаже обвинителната си теза.

Чл. 238. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 89 от 1986 г., изм. - ДВ, бр. 86 от 1991 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 85 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Който улови риба:
а) (изм. - ДВ, бр. 27 от 2009 г.) в рибостопански води с взривни, отровни или зашеметяващи вещества или в количества, надхвърлящи значително нормите за любителски риболов;
б) в запазени места или при маловодие;
в) в непромишлени води през размножителния период на рибата или
г) от видове, застрашени от изчезване,
(изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г., изм. - ДВ, бр. 27 от 2009 г.) се наказва в немаловажни случаи с лишаване от свобода до една година и с глоба от сто до хиляда лева, както и с лишаване от право по чл. 37, ал. 1, точка 7.
(2) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 27 от 2009 г.) Разпоредбите на предходната алинея се прилагат и при улов на други водни организми.
(3) (Нова - ДВ, бр. 27 от 2009 г.) Уловената риба, другите уловени водни организми, както и уредите и средствата, с които е извършено престъплението, се отнемат в полза на държавата.


И ако прокуратурата докаже обвинението си, предвид наказанието което се предвижда с разпоредбата на чл.238 от НК, ако са налице определени условия , на дееца ще му бъде наложена глоба от 1000 до 5000 лева и няма да се води осъждан.

Чл. 78а. (Нов - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 21 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Пълнолетно лице се освобождава от наказателна отговорност от съда и му се налага наказание от хиляда до пет хиляди лева, когато са налице едновременно следните условия:
а) (изм. - ДВ, бр. 86 от 2005 г., в сила от 29.04.2006 г.) за престъплението се предвижда наказание лишаване от свобода до три години или друго по-леко наказание, когато е умишлено, или лишаване от свобода до пет години или друго по-леко наказание, когато е непредпазливо;
б) деецът не е осъждан за престъпление от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на този раздел;
в) причинените от престъплението имуществени вреди са възстановени.
(2) (Отм. - ДВ, бр. 21 от 2000 г.)
(3) (Отм. - ДВ, бр. 21 от 2000 г.)
(4) Съдът, който налага глобата по ал. 1, може да наложи и административно наказание лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност за срок до три години, ако лишаване от такова право е предвидено за съответното престъпление.
(5) Когато за извършеното престъпление е предвидено само глоба или глоба и друго по-леко наказание, административното наказание не може да надвишава размера на тази глоба.
(6) (Нова - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Когато са налице основанията по ал. 1 и деянието е извършено от непълнолетно лице, съдът го освобождава от наказателна отговорност, като му налага административно наказание обществено порицание или възпитателна мярка. Съдът може да наложи и административно наказание лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност за срок до три години, ако лишаване от такова право е предвидено за съответното престъпление.
(7) (Нова - ДВ, бр. 86 от 2005 г., в сила от 29.04.2006 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г., доп. - ДВ, бр. 27 от 2009 г., предишна ал. 6 - ДВ, бр. 26 от 2010 г., изм. - ДВ, бр. 95 от 2016 г.) Алинеи 1 - 6 не се прилагат, ако причиненото увреждане е тежка телесна повреда или смърт, или деецът е бил в пияно състояние, както и при множество престъпления както и когато престъплението е извършено спрямо орган на власт при или по повод изпълнение на службата му.


Дали трябва да се обединят всички неправителствени организации и граждани ( рибари/риболовци ) целящи опазване на рибното богатство и борещи се с бракониерството и да потърсят помощ от власт имащите, включително и от тези които създават законите?
Дали ще стане -не.

Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на сом”