За канджите, връзването и снимките

Няма значение дали го ловите от брега, от лодка на влачене или на кльонк, удари ли ... адреналинът е на макс ;)
Аватар
kalinux
Мнения: 3584
Регистриран на: Нед Фев 20, 2005 1:17
Местоположение: Кюстендил
дал Браво: 207 пъти
получил Браво: 249 пъти
Обратна връзка:

За канджите, връзването и снимките

Мнение от kalinux »

Темата се отнася единствено и само за риби, които ще се пускат след това!

Повдигам тази болна тема, защото продължавам да виждам колеги тролингисти и кльонкаджии да пердашат с канджите сомовете, след което парадират за хуманност и пускат рибата. Виждам обесени сомове за устата, докато показват клип как се пуска рибата. :shock: За грозни снимки на влачени по брега сомове или обърнати безпомощно по гръб да не говорим.

Крайно време е да се обръща повече внимание на тия работи и такива грозни неща повече да не се случват.

Мойто категорично мнение е, че ако си решил да пускаш рибата (аз това го решавам още докато я вадя и дори без да съм я видял още) с канджата нямаш работа, независимо дали е "различна от останалите". Напълно осъзнавам, че в някои случаи бодната където трябва една малка кука не би навредила на рибата, но въпросът за мен е принципен. Не разбирам желанието на хората да извадят рибата над водата на всяка цена, за да се снимат с нея и после да се хвалят. В крайна сметка нали ще я пускат после. За мен битката приключва в момента, в който видя риба уморена на повърхността. От там нататък е избиване на комплекси, нищо повече.

Да не говорим, че канджата забодена на определени точки около устата, може да убие рибата за броени минути, независимо колко тънка е. А ако е за опашката от кръвозагуба почти винаги умира, бавно и мъчително.

За въжетата и връзването е същата работа. Сега като почнат жегите, всяко задържане на уморената риба в горещата вода по брега силно увеличава вероятността тя да умре. В момента на пускането това може не стане, но след няколко дни обикновено някой намира умряла риба. Какъв е проблема няколко снимки от лодката и по живо по здраво? Публика ли искате на брега, че да ви видят какъв сте майстор или колко сте хуманен?

Дано повече хора прочетат това и се замислят над думите ми.
С внимание към детайлите

Аватар
shrike
Мнения: 94
Регистриран на: Сря Фев 27, 2008 14:36
Местоположение: София
дал Браво: 19 пъти
получил Браво: 32 пъти

Re: За канджите, връзването и снимките

Мнение от shrike »

Относно канджите съм абсолютно съгласен с теб! Напълно ненужно и диво за любителя на спортния риболов! Много по-добре е голям кеп или грип ако не могат да му бъркат в устата -за по-големите, и ловят зад врата за по-малките.
За връзването и изкарването в лодката мисля че нещата стоят по-малко по-различен начин!
В края на краищата ще стане едно масово надлъгване вечер на бивака :D ! Как ще се разбере коя риба е била по-по-най?!?Как ще отговориш на култовия въпрос:"Колко ти е най- голямата риба"-Все пак сме рибари които винаги преследват по- голямата риба!
Когато става въпрос за трофей-как ще се разбере с какви размери е, или килограми?
След като природозащитниците и учени по national geographic изкарват на сухо бели акули-на бързо разбира се, защо и ние да не може да си вземем размерите на трофеите?!?
Така че мисля, не сме дорасли толкова за предложението ти...може би в бъдеще. Ние с месарщината да се преборим пък това да го оставим за по нататък. Когато се отнасяш внимателно към рибата не мисля че би имало проблем.Аз ловя сомове вече 5 години с различни размери стигащи до 37 кг. Риба над 10 кг. не си спомням да съм убивал. Нямам случаи на умряла риба при пускането и. Преди в началото като бях по див ги връзвах на брега и към края на риболова ги пусках в прекрасно здраве-даже се хранят вързани и те нападат като ти усетят краката!!!. Сега не ги бавя- хващам, снимка на ръце като бебенце и обратно.
Мисля, че ще е много полезно колегите да споделят опит как най- безболезнено да премерим голям сом. Аз съм мерил по-големите сомове вързани през хрилото и устата-така бях чел някъде-отплавали са си в прекрасно здраве. Струва ми се обаче че не е много ок за риба която си решил да пускаш! Та някой ако има по-добра идея да сподели за да се предотвратят бъдещи травми на трофейните риби-пък и да сме подготвени като ни се наложи :wink: !
Да искаме да не се убиват трофеи ,защото те носят най-голямото удоволствие ,адреналин, емоции и тн на риболовеца е едно-но да искаш и да не си регистрираме рекордите вече е прекалено-струва ми се. Все пак това е моето мнение. Аз от две години не съм хващал трофеен сом , а за тези две години отношението ми към тези гиганти ми се промени доста. Та ако хвана сега голяма риба не знам да ли ще ми даде сърце да го обеся на кантара !!!
Поздрави!

Аватар
kalinux
Мнения: 3584
Регистриран на: Нед Фев 20, 2005 1:17
Местоположение: Кюстендил
дал Браво: 207 пъти
получил Браво: 249 пъти
Обратна връзка:

Re: За канджите, връзването и снимките

Мнение от kalinux »

Мен лично килограмите вече не ме интересуват и само меря дължината. По формулата приблизително знаеш колко тежи. Даже вече не си позволявам да го вдигам над водата целия сом. За да премериш килограмите си трябва хубава носилка, но като си гледам клиповете с меренето, то си е едно набутване в платнището, рибата се изплъзва, сгъваш я, мачкаш я, а бе не си е работа, повече не бих го направил. И като почне всеки да иска да се снима става още по-голямо мазало.
С внимание към детайлите

Emo-83
Търговец
Мнения: 16982
Регистриран на: Чет Дек 21, 2006 17:23
Местоположение: Sofia
дал Браво: 264 пъти
получил Браво: 264 пъти

Re: За канджите, връзването и снимките

Мнение от Emo-83 »

Принципно съм съгласен,да не се използва канджа и дълго време не съм я използвал,но от както станах тролингист я ползвам. Нямам никакво намерение,една риба да ме осактва.
Моля колегите,да отчитат различията от тролинг и кльонк. Едно е две единички в устата от колкото три тройки по главата с затворена уста.Да не говорим,че сом на кльонк идва почти винаги изморен до лодката,поради усилието,което се прилага с по-здравия такъм. А при тролинга,рибата се гали,за да не ти скъса.
Освен това тук има тема,за сомската канджа,различна от останалите. Това също е кука,по-голяма от останалите в устата на сома. Даже може да е с приблизително,еднаква големина.
Не казвам,че не искам да не използвам канджа......Искам,но ме е шубе и съм виждал доста колеги с куки по ръката. На последния риболов,пак резах тройка и я вадих от ръка. А при един голям сом,даже не ми се мисли как може да скочиш след него във водата.
Да хубаво е да не се използва канджа.
За снимките и меренето на сома в кила,споделям мнението на Калинукс. Но той,вече има голям опит с много риби и е надмогнал тези неща. За жалост на всеки човек му трябва време. Но споделянето на опита на по-старите риболовци,води до по-пълно осъзнаване и даване на личен пример,знания от опит.
http://fishem.bg/" onclick="window.open(this.href);return false;

Ех,рибо рибо-какво да правя,като съм се родил рибар,а ти риба!

didnik70
Мнения: 103
Регистриран на: Сря Ное 04, 2009 9:17
Местоположение: русе
дал Браво: 5 пъти
получил Браво: 30 пъти

Re: За канджите, връзването и снимките

Мнение от didnik70 »

Здравейте колеги !
Напълно съм съгласен с написаното по-горе.За себе си съм решил вс. по-голямо от 10 кг да пускам обратно .Съответно вече 4-5 години съм разкарал канджите от лодката.Но все пак ми се иска да имам снимка с рибката :D .Това го правя с газ директно към брега , кратка фотосесия 1-2 минути и пускане на рибата обратно . За меренето:не държа на вс. цена да узная кг-те на рибата,но пък си е по-хубаво да ги знаеш.При нас на Дунава никой не признава дължината всеки пита колко кг е рибата.Например последният път както беше в кепа подпрях дръжката на един пън а другият край вдигнах с кантара .Ясно ми е ,че това не е точно измерване,но все пак е нещо.Никога не бих прекарал въже през хрилете и устата на сома само за да го измеря.
Имам и един въпрос:понеже клйонкам предимно сам ,ако ми се случи да хвана риба която не мога да извадя без да нараня и съответно ако не мога да откача куките от устата дали е удачно просто да срежа такъма? Дали сома ще оживее и дали ще се освободи от куките след това.Ако не-какво бихте ме посъветвали да правя в такава ситуация ?
Поздрави и наслука ! :tup:

Аватар
shrike
Мнения: 94
Регистриран на: Сря Фев 27, 2008 14:36
Местоположение: София
дал Браво: 19 пъти
получил Браво: 32 пъти

Re: За канджите, връзването и снимките

Мнение от shrike »

Според мен се бори до край, защото после може да съжаляваш цял живот-все пак това не е акула.Много зависи как ще се е ушила рибата,с какъв повод, с колко куки и тн. но нека се изкажат и по компетентните колеги.Куките бързо ръждясват и изчезват по принцип!Закачал съм воблер-след година или две не помня точно -при ниско ниво мой приятел го намери на същото дърво с повода куките ги нямаше -халките бяха там-при това беше Магнум!!!
Тази година на закриването оказах първа помощ на ей тоз:
1.jpg
1.jpg (50.83 KiB) Преглеждано 3466 пъти
Много лесно падна куката... контрата почти я нямаше-все пак беше зачервено около нараненото място и е само една кука!
Най- добре го пребори, снимки, откачане и пускане :D .

Аватар
kalinux
Мнения: 3584
Регистриран на: Нед Фев 20, 2005 1:17
Местоположение: Кюстендил
дал Браво: 207 пъти
получил Браво: 249 пъти
Обратна връзка:

Re: За канджите, връзването и снимките

Мнение от kalinux »

shrike написа:Най- добре го пребори, снимки, откачане и пускане .
И после на другия ден храна за чайките. :lol: Ама нали си се снимал, че го пускаш и си събрал лайки. :lol:
С внимание към детайлите

Trofei
Мнения: 629
Регистриран на: Вто Юли 12, 2016 19:23
Риболов: Тролинг
дал Браво: 2 пъти
получил Браво: 113 пъти

Re: За канджите, връзването и снимките

Мнение от Trofei »

Да убиеш или да пожалиш улова е личен избор и никой не може да го промени.Въпросът е в развитието и като ти писне да убиваш да минеш на по-горно ниво и да релийзваш,осъзнавайки че не отнемаш живота на някоя Величествена риба за да си почешаш Егото,а за да си хуманен и човечен.Това е философия и идва с възрастта и интелектуалното развитие на индивида.Да не забравяме и лицемерието,как за пред хората пускаме едни кила,а на другата година се филетират подобни риби.Само Господ осъжда правилно,ние не!

Аватар
shrike
Мнения: 94
Регистриран на: Сря Фев 27, 2008 14:36
Местоположение: София
дал Браво: 19 пъти
получил Браво: 32 пъти

Re: За канджите, връзването и снимките

Мнение от shrike »

kalinux написа:
shrike написа:Най- добре го пребори, снимки, откачане и пускане .
И после на другия ден храна за чайките. :lol: Ама нали си се снимал, че го пускаш и си събрал лайки. :lol:
Е...освен да спрем да ходим за сом!

В никакъв случай мотива да пускам повечето риби не ми е бил хуманен, духовен, или нещо от сорта! Мен ме кефи спорта... просто-пускам за да ги има! За мен не е важно месото а екшъна-Това е! Е сега... не бих казал, че не изпитвам респект и симпатия към големите риби!

По-горе писах и пак ще се повторя- преди първо ги връзвахме на въжета по брега по 2-3 дена-Нямам случай на умряла риба-като ги придърпаш накрая ще издънат въжето!!! Естествено се прави грамотно в по дълбоко с по дълго въже-не в една педя вода!
Сега като ги хвана снимка и обратно- според мен няма никакъв , ама никакъв риск да умре рибата!

didnik70
Мнения: 103
Регистриран на: Сря Ное 04, 2009 9:17
Местоположение: русе
дал Браво: 5 пъти
получил Браво: 30 пъти

Re: За канджите, връзването и снимките

Мнение от didnik70 »

kalinux написа:
shrike написа:Най- добре го пребори, снимки, откачане и пускане .
И после на другия ден храна за чайките. :lol: Ама нали си се снимал, че го пускаш и си събрал лайки. :lol:
Здравей колега.Аз наистина търся съвет как да постъпя в такъв случай.Вече не държа изобшо да имам клип как пускам рибата,защото приятелите с които споделям нямат нужда от доказателства.И ти лично опиши как постъпваш - ще е полезно на доста колеги надявам се :D
Поздрави и наслука ! :tup:

Аватар
kalinux
Мнения: 3584
Регистриран на: Нед Фев 20, 2005 1:17
Местоположение: Кюстендил
дал Браво: 207 пъти
получил Браво: 249 пъти
Обратна връзка:

Re: За канджите, връзването и снимките

Мнение от kalinux »

didnik70 написа:И ти лично опиши как постъпваш - ще е полезно на доста колеги надявам се :D
Поздрави и наслука ! :tup:
Аз убивам рибата и я изяждам, никога не съм го крил. Освен ако не съм решил да я пускам, което става в момента на ваденето. Тогава нищо не би ме спряло да срежа такъма, ако видя че няма как да я извадя, без да я оканджа. Такова нещо като "да го боднем лекичко с канджичката" или лигавщини с фини такъми не признавам. Поне съм директен.
С внимание към детайлите

tiso
Мнения: 311
Регистриран на: Чет Яну 07, 2010 17:50
Местоположение: Габрово
дал Браво: 56 пъти
получил Браво: 173 пъти

Re: За канджите, връзването и снимките

Мнение от tiso »

Trofei написа:осъзнавайки че не отнемаш живота на някоя Величествена риба за да си почешаш Егото,а за да си хуманен и човечен.Това е философия и идва с възрастта и интелектуалното развитие на индивида.
Трофка, много човечни хора , хуманни и интелигентни, прибират наред.
Смайвал съм се понякога.
За да стане масовият риболов спортен , а не месарски е нужно просвещение.
Познавам човек , който си гръмна кучето понеже си взема ново.
Вика - ми за кво ми е , аз вече имам друго.
Разиииш - чувство за собственост на нещо , което не ни принадлежи.
Животът на другият (другото)
Такива сме ''човеците'' , кво да прайш.

Навремето много четях книгите на един Полски зоолог - Бернархт Гжимек.
Никога няма да забравя едно негово тълкуване , с което завършва една от тях.

'' Макар , че умеем да строим небостъргачи , да летим в космоса...
Да унищожим с атомни бомби цели държави и дори континенти...
Да съживим мъртвия дъждовен червей - това не е по силите ни.''

Просвещение Трофка и по-често ходене за риба.
Това му е майката.

taco
Мнения: 58
Регистриран на: Съб Мар 26, 2016 21:57
дал Браво: 117 пъти
получил Браво: 106 пъти

Re: За канджите, връзването и снимките

Мнение от taco »

Човекът не е Остров, вътре в себе си затворен;
Човекът има връзка с Континента, той е част от всичко друго;
отмъкне ли Морето буца Пръст, по-малка става територията на Европа,
както ако откъсне Полуостров цял или събори Замък
на твой приятел или твоя собствен Замък;
всяка (човешка) смърт ме намалява,
аз съм част от цялото Човечество;
и затова недей да питаш за кого бие камбаната:
камбаната бие за теб.

Джон Дън

... и още нещо в стил хайку

Виждам комара
и небрежно замахвам...
Моята кръв е на стената.

Лао Дзъ

Аватар
shrike
Мнения: 94
Регистриран на: Сря Фев 27, 2008 14:36
Местоположение: София
дал Браво: 19 пъти
получил Браво: 32 пъти

Re: За канджите, връзването и снимките

Мнение от shrike »

Според мен колеги темата за месарщината съвсем не е толкова дълбока! Далеч съм от мисълта ,че обикновеният австриец или американец е много нравствено и духовно извисен! Просто хладилника му е пълен с по-вкусна риба и знае ,че ако го хванат в нарушение дупе му яко! Естествено има и хора, разумни с логично мислене, които схващат елементарната сметка ,че ако не се пази нещо то намалява и накрая изчезва!
Преди 20-тина години отивам на гости при братчеда в Германия. С един негов съсед предобрен български ром –музикант отидохме на риба в едно близко езеро-Цьорбих мисля се казваше.
Хвърлихме на дъно и не след дълго удари една ..сигурно 2 кг платика. Изкарахме я на брега и той си носеше една като палка- пръчка. Взе и я прасна няколко пъти по главата!!!
Аз веднага се смутих ..викам нямаш ли живарник?!? Той ми каза :-тук не разрешават-да не се мъчи рибата,гледат с бинокли и глобата е страшна!!!
Смятайте рома колко културен беше в това отношение!
За количеството риба която си позволява да вземе-да не говорим!
Тук такива закони скоро няма да има…ако има няма да се спазват, за това именно е много важно сами да се контролираме-до колкото е възможно! Аз мисля ,че имаме голям напредък в това отношение…поне месарите се покриха и вече си траят и не парадират много много ,както беше само преди 2-3 години! Това именно е и целта на такива форуми-да оформят адекватен профил на българският риболовец-пък всеки да си прави каквото си знае.
Относно такъмите с които ловим мисля следното: колкото по слаб такъм –толкова повече адреналин! Щом като 5 години вече не съм имал проблем с умиращи риби поради фините тролинг такъми за мен не са проблем! Даже вярвам ,че грубото напиняне поврежда и стресира много повече рибата ! Че те сомовете при удар на тролинг даже след първоначалните тласаци се укротяват и следват лодката като кученца-факт! Аз не си изкарвам заплатата и не храня децата си от риболов, че да треперя да не изпусна някоя риба. Аз съм там за спорта и удоволствие. Не виждам никакво предизвикателство в това да извадя с въже и лебедка на буксир дадена риба-никакво! Да не говорим ,че язовирите са ни толкова опоскани, да ти удари свестна риба чакаш с години!!!Обаче все пак всеки да си лови както му отърва -не бих налагал възгледите ми на никой-просто споделям както всички. Аз не взимам от 10 риби 9 а 1 от 10! Даже и на Джиг да ида, риба взимам 1-2 макс независимо колко ще извадя и колко дни ми е риболова-изключвам рибите изядени на бивака. Ако всички правеха така капота нямаше да има в никой язовир-Гаранция! Сега, даже и да се повреди някоя риба това е- рибар съм а тя риба но пак ще съм положителен герой на фона на българският риболовец!

Аватар
kalinux
Мнения: 3584
Регистриран на: Нед Фев 20, 2005 1:17
Местоположение: Кюстендил
дал Браво: 207 пъти
получил Браво: 249 пъти
Обратна връзка:

Re: За канджите, връзването и снимките

Мнение от kalinux »

shrike написа:Щом като 5 години вече не съм имал проблем с умиращи риби поради фините тролинг такъми за мен не са проблем! Даже вярвам ,че грубото напиняне поврежда и стресира много повече рибата !
Тук си в голяма заблуда. Рибите които умират няма да ги видиш на твойто въженце, а след няколко дни от някой случайно. Малките воблери в стил "всичко кос", продължително морене на рибата и накрая гребане с канджите (защото нищо друго не можеш да направиш) нямат нищо общо с Хвани и Пусни.

Относно кефа от ваденето с фини такъми ще го кажа за сетен път - първо минете през плувката и фидера, през щеките и ластиците и тогава ми говорете за сомски риболов. Сомският риболов не е вадене на бройки. Бройки се правят на състезания по уклейки или като ти се яде или продаваш риба.
С внимание към детайлите

Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на сом”