Trofei написа: ↑Сря Ное 20, 2019 1:13
Забелязах,че правиш баяти такъми само за големи риби и за това ми е чудно,че задълбаваш в параметрите диаметър!
Линията диаметър-кила се избира според воблерите които ще ползваш,а ти търсиш универсална линия за всички ситуации и сезони!Това не го разбирам?
Такъма не го избирам според воблера, а според вида риба. Имам 2-вида пръчки: 1. За пъстърва и бяла риба и 2. Сом
На тези за сом не поставям воблер по-малък от 9-10 см. Проблема е, че когато влакното е по-дебело от да речем 0,24 мм, се променя дълбочината на газене на воблера поради съпротивлението на влакното с водата. Така воблерите не могат да достигнат нужната дълбочина, колкото и да ги пускам назад. Освен това трябва да се правят измервания за това дебело влакно за всеки воблер, иначе не знаеш къде плува. Затова се стремя да ползвам максимално тънко, но здраво влакно. А с тънкото дори се преодолява максималната дълбочина на воблера. Имам примерно за 4,5 м, а ги карам на 7-8 м с фините такъми.
По отношение на марките:
Защо ми е да робувам на конкретна марка, да се интересувам кой каква технология ползвал, като ми е много по-лесно в реален тест, да разбера на кой рекламата му е заблуда и на кой не. Имам приятел, който има магазин за риболовни стоки и ми е давал отрязъци от всички влакна. Измервал съм де що има прехвалени марки и те не превъзхождат по параметри "китайската" Дайва, която ги бие на цена поне 2 пъти. Затова аз ползвам Дайва, и защото на всяка макара имам по 300 м. влакно, за да мога да ползвам въдиците и в море.
Реалните параметри DAIWA J-brait са: 0,24 - 16 кг. и 0,28-20 кг., като реално диаметъра е с един размер нагоре 0,24 е 0,28, а 0,28 , 0,30-32 мм. Това е доста сериозен показател! От тези които съм мерил само едно американско на Спайдар бие с малко, но пък то е царят на брадите и стои колосано, а и е доста по-скъпо.
Някой може ли да ми каже друга марка с по-добри параметри, че да се откажа от китайската Дайва, но да го докарва и на цена, не да струва 300 лв. ролката? - това са критериите, колега
Trofei, това са...