Питане от новобранка

Форум за новатори, експериментатори и почитатели на екстремните изживявания в комбинация с риболова.
kuzmov
Мнения: 27
Регистриран на: Пет Сеп 15, 2017 16:17
дал Браво: 5 пъти
получил Браво: 3 пъти

Питане от новобранка

Мнение от kuzmov »

Здравейте, срам не срам ,ще ви питам ,въпроса ми е ,какъв е начина на риболов от каяка,харесах си каяк,ще си взема и сонар,но тъй като до сега не съм ловил от лодка , а и скоро се запалих въобще по спининга,не ми е ясно ,като влезеш в даден водоем,търся да кажем костур на пличовете и сонара ги покаже-ОК ,но после примерно ,ако е ще се ловят с воблер ,самото "замятане" не се ли обесмисля ,или трябва да спра каяка на такова място,че като хвърля да съм "върху" пасажа на рибите ? Извинявам се ,ако ви се струва глупаво ,но мисля,че е по-добре да попитам,отколкото да се излагам някъде из водоемите.
Malibu Pro Explorer
Shimano catana 2.40 10-30
Ryobi Ecusima 4000

Аватар
stbeer68
Мнения: 404
Регистриран на: Сря Яну 04, 2012 20:16
Местоположение: Ямбол
дал Браво: 19 пъти
получил Браво: 56 пъти

Re: Питане от новобранка

Мнение от stbeer68 »

Риболова с каяк се различава от тоя от брега ,че с каяка можеш да достигнеш на места, където човешки крак не може да стигне от брега . Това е най-голямото ни придимство на каяците. Иначе си ловиш по същия начин както от брега било то на воблери,джиг,плувка и т.н . Относно сонара там вече нещата са доста различни. Трябва да се научиш да го разчиташ какво ти показва и да знаеш поведението на рибите в язовирите коя къде обича да се навърта и не толкова да търсиш да видиш пасажи ,а да гледаш релеф,растителност,структора на дъното,температура на водата и т.н. Ако видиш пасаж то тогава спираш каяка и се връщаш малко назад да го намериш отново понеже си го подминал щом си в движение. После го пробваш с разните му стилове и умения и ако пасажа е от рибата ,която търсиш и има желание да яде железа,гуми и други изкуствени примамки евентуално ще имаш успех. Имало е случай всички фактори за риболов са на лице ,но рибите не желаят да се спускат на изкуствени примамки. Пускаме на жива стръв и там си тръгват нещата гол за гол. Нещата се учат в движение с ходене за риба. От интернета се гледат клипове,техники,монтажи и после се пробват на водоемите. Общо взето така стоят нещата с риболова от каяк.
Няма точна рецепта и всеки си гради собствен стил и се обучава в движение. Желая ти успех в това начинание. Няма да съжаляваш и ще ти добеце много кеф тоя вид риболов.
Hobie Mirage Outback

Vid
Мнения: 704
Регистриран на: Пон Апр 11, 2011 2:58
Местоположение: Haskovo
дал Браво: 74 пъти
получил Браво: 42 пъти

Re: Питане от новобранка

Мнение от Vid »

kuzmov написа:търся да кажем костур на пличовете и сонара ги покаже-ОК ,
А, как ще разбереш, че пасажа е костур? В повечето случаи е мирна риба.
Лично за мен, сонара е по скоро за насока- къде да търсим хищниците, а не да ги видим на екрана. Е, има и изключения кога търсим единични големи риби или риби по скатовете през студените месеци..
За разлика от колегата по горе, Я никога не ползвам жива стръв и в този смисъл с оглед на сезона в който сме, ти препоръчвам да ги мъчиш на джиг със силиконови примамки... От каяка този риболов е в пъти по резултатен от колкото от брега....
Успех...
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека

Публикувай отговор

Обратно към “Риболов с каяк”