Всички да покажем мухички

Това е мястото за среща на колегите с мухарките.
чичо Док
Мнения: 3867
Регистриран на: Нед Яну 02, 2005 11:49
Риболов: с муха и шнур
Местоположение: София
дал Браво: 375 пъти
получил Браво: 350 пъти
ЛС/Мейл:

Re: Всички да покажем мухички

Мнениеот чичо Док » Чет Сеп 27, 2018 22:58

d_nikolov написа:Не издържам психически иначе на Алкател, бръмбъри и патаци държа. Ама 171 страници тема прерових и ни една муха за скобар...... направо ми падна бактерията за 1 час като на Айфон Айфон през зимата при минус 5 градуса.

Нямаш си друга работа, та пусна фитила на Миро... ся ше извади стотина -двеста модела, като поне един ще е успешен такъв още кога лили иванова е била първолак, ама сега да ни изпитва :lol: :lol:
memento mori ...
-----------------------
Lurebg.com

Аватар
d_nikolov
Мнения: 571
Регистриран на: Пон Окт 08, 2007 14:16
дал Браво: 347 пъти
получил Браво: 201 пъти

Re: Всички да покажем мухички

Мнениеот d_nikolov » Пет Сеп 28, 2018 10:40

Бе скобара си иска троха :D как ще я върже ще видим :shock:

Аватар
dunavski
Мнения: 353
Регистриран на: Пет Апр 03, 2009 22:59
Риболов: мач, фидер, муха
Местоположение: Rugby - UK
дал Браво: 55 пъти
получил Браво: 368 пъти

Re: Всички да покажем мухички

Мнениеот dunavski » Пет Сеп 28, 2018 11:20

d_nikolov написа:Бе скобара си иска троха :D как ще я върже ще видим :shock:

Бял блоб шенил или бял моп може би??? :D
Всички искат да отидат в рая, но никой не иска да умре

Мунчо
Мнения: 16517
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 346 пъти
получил Браво: 834 пъти
ЛС/Мейл:

Re: Всички да покажем мухички

Мнениеот Мунчо » Пет Сеп 28, 2018 20:41

Не знам дали е точно за темата, но моят китайски Айфон се зареди до 147 процента, рестартира се, изписа Леново и умря!
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ

Аватар
jagger1
Мнения: 2530
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 12:33
Местоположение: София
дал Браво: 380 пъти
получил Браво: 298 пъти

Re: Всички да покажем мухички

Мнениеот jagger1 » Съб Сеп 29, 2018 15:35

чичо Док написа:
d_nikolov написа:Не издържам психически иначе на Алкател, бръмбъри и патаци държа. Ама 171 страници тема прерових и ни една муха за скобар...... направо ми падна бактерията за 1 час като на Айфон Айфон през зимата при минус 5 градуса.

Нямаш си друга работа, та пусна фитила на Миро... ся ше извади стотина -двеста модела, като поне един ще е успешен такъв още кога лили иванова е била първолак, ама сега да ни изпитва :lol: :lol:


Хе, хе, аз да не съм КАТ-аджия, че да ви изпитвам :D Виж, за пускане на модели, може и да се случи, ама не сега. Тези животинки, скобарите, още веднъж ми доказаха, че са недосегаеми. Ама няма да мирясам.

= = = = = = = = = =
Драго, то на тези 171 страници, само аз съм пуснал сигурно повече от 20-тина имитации на троха. И с ченил, и с псевдо блоп прежда (уж да потъват), че с нормална блоп прежда друго се получава, и с Моп прежда и с бяла прежда за мартеници (полипропилен), и... и.... Ама те мухите, имитации на троха бяха за други цели. За скобар не съм се сетил.

Една от мухите, които се сещам за "изобретяване" е имитация на водорасло. Другата е на базата на трoхата, ама там си трябва яко работа и експерименти. Е те тук е проблема - експериментите, проверката на място. Иначе, Док правилно се плаши - идеи над 200, ама тестването е проблема. То не е само да ги вържа. То си трябва да се докарат и до схемите на монтажа, да пропадат ли, да плуват ли, нещо средно ли .... Много тестове трябват, щото вчера се убедих за пореден път, че това са едни от най-трудните мухарски риби, наред с толстолобите. Тези не само са трудни, ами и хитри и нагли.

Вчера пробвах над 30 мухи за около 6 часа. Бях точно в 12.30 ч. с мухарката във водата. Всичко продължи до 18.30 ч. Първоначално имаше 3-ма колеги на мястото - 2-ма с телескопи и един нагазил с плувка от към моята страна. Ама докато скоча в ботушите и разпъна мухарката - събраха дисагите и се изнесоха. От скобарите около 1 час нямаше и следа. Излязоха няколко кленчета и толкова.

Към 13.30 ч. Видях първите проблясъци и водача на скобарите. Бяха на около 3 м. от мен. Дълбочината беше около 70 см. Виждаха се съвсем ясно. Водата беше сравнително бистра, щото към 14.00 ч леко помътня и видимостта се влоши. Колега, който дойде с жена си и се настани срещу мен (ловеше на върхарка и на троха), каза, че замътването е редовно и е най-вероятно от златарите в Кюстендил. И така, присъствието на колега срещу мен, ловящ на троха и търсещ скобарите ми дойде дюшеш като база за сравнение.

Човекът си захрани, метна си трохата и зачака. Аз се бях подготвил от вечерта с мухи, които подбрах от кутишките ми (които бях взел, че другите ми са в Софето) и си вързах и няколко нимфи, които Док ми препоръча (зеленката), но без глави, а с утежнено тяло с медна тел, щото не разполагах вечерта с глави. Вързах няколко варианта - като нюанс на цветовете, с дъбинг и с един конец тип "кактус", който използвам от 2 години и от който съм много доволен - от кинкалерията. Вързах си и няколко винилни нимфи (от ръкавица), имитации на кадис ларви, на бял червей и някакви свободни интерпретации, които ми хрумнаха. Бях си подбрал и няколко Моп мухи (5-6 модела), които имах вързани от преди. Подбрах си и няколко нимфи, пак вързани от преди - в различни разцветки. Отделих и няколко сухи за всеки случай, ако има някаква повърхностна активност (каквата нямаше) - като Роял Кочман, няколко имърджъра, няколко имитации на трохи и ...... това, което остана по кутийките също си го взех.

И като се започна едно хвърляне, мамене, смени на мухи, нимфи, имърджърчета, па с една муха, па с две нимфи, па комбинации, па близко, па по-далеч, па тихо, па по-шумно, па срещу течението с извозване, па перпендикулярно на течението, па по течението със задържане и отпускане, па целене в устите им, па подаване на около 1 м. пред устите им, па тънки и дълги типети, па къси типети, па по-дебели типети ....... па каквото се сетиш. Е не щат и не щат. Между смяната на мухите и всичката тази зрелищна и може би комична за страничен наблюдател ситуация, имах няколко кленчета - мерни, но не големи в края на изтичанията и самия край на бързея. Ама аз не ги търсех тях. Дори не ги исках.

И така, след смяната на няколко позиции, щото участъкът го позволяваше и във всяка точка имаше скобари (около 150-200 метра), до 18.00 ч. имах само два леки, много предпазливи, но отчетливи удара - отново на една от Моп мухите, но засечките бяха празни. За сравнение, колегата, който беше срещу мен и ги мамеше на троха, успя да извади един много добър екземпляр около 40 см. и няколко (2-3 бр.)дребни - около 25-30 см. Другото беше няколко мренки, и няколко кленчета.

Накрая, към 18.10 ч. след пълно отчаяние и навдигащ се вътрешен протест в душата ми, реших да заложа за последно на нимфа (не, че не пробвах преди това), като вързах една винилова имитация на кадис ларва като крайна нимфа, а пред нея една зеленка (по идеята на Док), изпълнена обаче с кактусовия конец (прежда) и утежнена с медна тел под тялото. И двете нимфи бяха на куки #14. През цялото време виждах "огледалните" проблясъци пред мен на около 3-4 метра, а зад тях, в паралелния улей на бързея проблясваха други "огледала" на разстояние около 6-7 метра. Подадох първо на близките. Дълбочината - по протежение на улея бе променлива и между 40 см. и 70-80 см. в дълбоката част. Бяха се наредили във военен строй и само проблясваха. Подадох на около 3-4 м. срещу течението, за да могат да пропаднат нимфите до пасажа заради скоростта на течението. Дори виждах бялата кадис нимфа как минава между "огледалата". Три-четири прехвърляния - отново нищо. Тогава подадох в паралелния улей на 6-7 метра, по същата схема. Бях се примирил вече, че няма да успея да заинтригувам нито един екземпляр, ама все пак да пробвам за последно. Последно, но се случи. Леко задържане на линията, засечка и ...... линията натежа, почувствах онази дългоочаквана вибрация в края на линията, която те кара да притаиш дъх и дишането спира. Последва мощен напън срещу течението, водене около 3-4 метра и ....... втората нимфа зацепи в един подводен дънер. След секунда, вече нямаше риба на другия край. Типетът беше 0.12. Заминаха и двете нимфи, но си мисля, че животинчето беше атакувало виниловата кадис ларва, а зеленката беше закачила дънера. Но може да е било и обратното. Това, което извадих беше част от повода на зеленката. Другият повод - на крайната кадис нимфа го нямаше.

Та с това приключи целенасоченият ми 6 часов излет за скобари. Няколкото кефали, които не исках да ми атакуват мухите все пак ми почесоха душичката и ме разтовариха, но двата празни удара, броят на експериментираните мухи и накрая зверчето ми дават доста материал за размисъл. Както и самите условия, при които лових.

Снимки нямам, защото целта ми беше максимално да използвам времето си за експеримент.

Та накрая изпуших една цигарка (първата за целия ми излет, ама после наваксах :D ), събух си ботушките, приспах мухарката в тубосчето и бъгито замърка обратно. Снощи спах вече по-спокойно. Явно и за тези риби си има цака. Само трябват много целенасочени излети и търпение.

Поздрави.

Аватар
dunavski
Мнения: 353
Регистриран на: Пет Апр 03, 2009 22:59
Риболов: мач, фидер, муха
Местоположение: Rugby - UK
дал Браво: 55 пъти
получил Браво: 368 пъти

Re: Всички да покажем мухички

Мнениеот dunavski » Съб Сеп 29, 2018 16:28

Другият вариант е да хванеш няколко риби на плувка и да видиш какво има в стомасите им. Хлябът не е натуралната храна на скобара така че първо въж с какво точно се хранят или виж какви точно насекови и ларви има по дъното на реката.
Всички искат да отидат в рая, но никой не иска да умре

Аватар
jagger1
Мнения: 2530
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 12:33
Местоположение: София
дал Браво: 380 пъти
получил Браво: 298 пъти

Re: Всички да покажем мухички

Мнениеот jagger1 » Съб Сеп 29, 2018 20:38

dunavski написа:Другият вариант е да хванеш няколко риби на плувка и да видиш какво има в стомасите им. Хлябът не е натуралната храна на скобара така че първо въж с какво точно се хранят или виж какви точно насекови и ларви има по дъното на реката.


Основно водорасли. Това го знам от миналите години, когато ги ловях на троха с една бамбука, скъсена на 5 метра. 2-3 секции още се търкалят по ранчото от нея. Ама сега в главата ми е влязъл бръмбар - да изработя мухата водорасло / и по цвят и по лигавост и по структура. Само трябва да открия точните материали. Знам, как да я вържа, но ми трябват точните материали. Имитация на житно зрънце също е някаква опция, ама истината е - муха водорасло. Достатъчно тежка, за да се движи непосредствено по дъното, достатъчно близка по цвят и достатъчно близка до истинското водорасло. Водораслото го знам какво е. Ама заменката му с изкуствен материал е проблем, поне за сега. :roll:

Голямо предизвикателство е скобарът. Трудна, капризна, нагло надсмиваща се над риболовеца риба, хитра и недоверчива, непредвидима. А когато я хванеш - мощна, бърза и агресивно съпротивляваща се риба. Това съм го изпитал преди доста години, когато я мамех на троха или на жито (на плувка или на тежинка/дробинка - не на тежко и на дъно с хранилка, на тежинка, на дробинка, подобно на нимфенето).

p.p.: Има и едни малки черни мушета, на които навремето баща ми ги ловеше, но това, което не успях тогава да взема от него, вече не мога да си го върна. Малки - на #18 - #20. Използваше ги, когато имаше активност на повърхността - основно през лятото. За съжаление, пропуснах този етап от обучението си безвъзвратно....

чичо Док
Мнения: 3867
Регистриран на: Нед Яну 02, 2005 11:49
Риболов: с муха и шнур
Местоположение: София
дал Браво: 375 пъти
получил Браво: 350 пъти
ЛС/Мейл:

Re: Всички да покажем мухички

Мнениеот чичо Док » Нед Сеп 30, 2018 0:32

Миро, тия дни ще изровя снимка имитация на водорасло, с което хората ловят големи скобари на Дрина.
memento mori ...
-----------------------
Lurebg.com

чичо Док
Мнения: 3867
Регистриран на: Нед Яну 02, 2005 11:49
Риболов: с муха и шнур
Местоположение: София
дал Браво: 375 пъти
получил Браво: 350 пъти
ЛС/Мейл:

Re: Всички да покажем мухички

Мнениеот чичо Док » Нед Сеп 30, 2018 23:33

Имитация на водорасло, снимка от пролетното изложение за спортен риболов в Ниш.
P1370838.jpg
P1370838.jpg (613.43 KiB) Прегледано 674 пъти
P1370839.jpg
P1370839.jpg (712.56 KiB) Прегледано 674 пъти
memento mori ...
-----------------------
Lurebg.com

Аватар
jagger1
Мнения: 2530
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 12:33
Местоположение: София
дал Браво: 380 пъти
получил Браво: 298 пъти

Re: Всички да покажем мухички

Мнениеот jagger1 » Пон Окт 01, 2018 9:29

Док, благодаря.

Правилно ли виждам, че втората кука (задната) е гола и само е изнесена назад по-близко до опашката? Или бъркам? Цветът са го докарали много добре братята.

И другото - колко е дълго (приблизително) водораслото, че не мога да преценя по снимката? Куките ми се виждат около №14 до към № 10. Или около 6 см. дължина на водораслото. Пак не мога да преценя.

чичо Док
Мнения: 3867
Регистриран на: Нед Яну 02, 2005 11:49
Риболов: с муха и шнур
Местоположение: София
дал Браво: 375 пъти
получил Браво: 350 пъти
ЛС/Мейл:

Re: Всички да покажем мухички

Мнениеот чичо Док » Пон Окт 01, 2018 20:00

Миро, куките са N14 гамакацу F11 2SH, и двете куки са голи, като предната само изглежда все е дно има нещо по нея. Дължината на цялата имитация е не повече от 3-4 см.
Ето една подобна, действаща нимфа от друг регион в Сърбия, нищо сложно..
Algae Flies.jpg
Algae Flies.jpg (70.28 KiB) Прегледано 637 пъти
Algae Flie.jpg
Algae Flie.jpg (124.71 KiB) Прегледано 637 пъти
memento mori ...
-----------------------
Lurebg.com

Аватар
jagger1
Мнения: 2530
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 12:33
Местоположение: София
дал Браво: 380 пъти
получил Браво: 298 пъти

Re: Всички да покажем мухички

Мнениеот jagger1 » Вто Окт 02, 2018 10:26

Благодаря, Док. На снимките ми се видяха по-големи. Аз си представях мухата водорасло, преди да пуснеш снимките като долните две - с главата.

Понеже не съм в София, нямам подходящи материали в момента. Дори се оказа, че са ми свършили и главите. Та онзи ден правих някакви фокуси с каквото намерих налично и си спретнах три варианта - един без утежнение, един с медна тел под тялото и един с Моп прежда, също с медна тел под Моп-а. Самото нодорасло го направих с микс от някаква зелена ангора, към която добавих малко жълта полипропиленова прежда, че уж да докарам цвят. :D Ами това намерих по дисагите.

Та днес ще се пробвам да стигна дестинацията и да ги пробвам.

Ще вържа и от твоите, като намеря материалите.
Поздрави и благодаря.

Аватар
jagger1
Мнения: 2530
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 12:33
Местоположение: София
дал Браво: 380 пъти
получил Браво: 298 пъти

Re: Всички да покажем мухички

Мнениеот jagger1 » Сря Окт 03, 2018 15:23

Вчера я свърших като кучето на нивата.

Сутринта уж си подготвих всичко необходимо: мухарката, лидери, типети, кутийките с мухи (които имах в момента налични), новия (стар) кеп с новата сменяема дръжка, която сам си направих, малко водичка, елека, ботушите и .... към 11.30 ч. потеглих.

Пристигнах на дестинацията в скобарския участък точно в 12.05 ч. В 12.15 ч. вече бях нагазил във водата, но........ с ужах установих, че трите мухи, които си бях спретнал преди три дни, имитации на водорасло, които исках да изпробвам и заради които тръгнах, ги нямаше - нито на пача, нито в кутийките. С ужас си спомних, че след като ги вързах, останаха забодени на един фибран до менгемето. Пълна греда още в началото.

Примирен, смирен, провесил нос, посъветвах главата си да мисли по-добре и да не се отдава охотно на склерозата следващия път и започнах да ровя с неохота по кутийките. Знаех какво има там и това не ме радваше особено на фона на проблясващите "огледала" в бързея.

Подбрах все пак две нимфи - едната винилна, имитация на ручейник с жълто стъклено мънисто, която сложих за крайна нимфа. Другата - имитация на зеленка с бяла метална глава и чениливо тяло.

Дълбочината беше между 70 см. и 1 м. по протежение на участъка, в който ловях (дълъг около 20 метра, но с два успоредни канала на бързея). Типетът - 0.12, с дължина 1.20 м. (малко по-дълъг от максималната дълбочина).

Още на първите 2-3 замятания имах удари, но от дребни кленчета. Излезе и една черна мренка. Първоначално подавах срещу течението на къса дистанция, защото зверчетата проблясваха директно пред мен. След първите 10-тина извозвания, кленчетата и мрянката, които съвсем отчетливо кълвяха и ги почувствах на линията, установих две моментни задържания и мигновенно отпускане, без да чувствах кълване. Смених посоката на прехвърлянията с перпендикулярно подаване на течението (пак на близка дистанция), но този път следях директно връзката на лидера с типета и при най-малкото задържане правех засечки. Схемата проработи. След около 50 минутно презамятане, почувствах как при поредното засичане, линията натежа, потегли в обратна на бързея посока, но някак си меко и след около 2 метра олекна. Замина си.

Последваха още три презамятания, при които всеки път линията стопираше за две-три секунди и засичах. На третото се случи това, което исках: един красавец беше поел виниловата нимфа и бързаше да се шмугне в най-бързата вода. Добре, че разстоянието между мен и него беше малко и още по-добре, че не беше от големите "огледала". Около 30 см. скобарче, решило да ми подобри настроението. Това - към 13.15 ч. Първият скобар, който хванах на изкуствена муха беше факт.

Последваха още два емоционални момента през следващия половин час (до към 13.50 ч.), но и двата завършиха с повеждане около 2-3 метра, резки напъни и закачане на втората нимфа в закачки по дъното. Последващи две късания и загуба на нимфите. След първото късане, смених крайната нимфа с Моп муха в кремав цвят. Това имах. Второто късане беше на нея - отново след повеждане и закачка в дъното на втората нимфа. С това, активността приключи и колкото и да се пробвах да излъжа още някой сладур, не се получи. Излязоха още няколко кленчета, но този път бяха дребни и нито едно мерно.

Срещу мен се бяха настанили двама колеги, които упорстваха на троха и плувка. При тях ситуацията беше аналогична - по един скобар до към 17.30 ч. и по някое друго кленче и мренки.

Скобарът отсече активността си като с нож. Към 18.00 ч. си събрах дисагите и бъгито тихо замърка обратно по магистралата.

Двете мухи, които предизвикаха интересът на скобарите и тандемът към тях - зелената ченилова нимфа, съм ги пуснал назад в темата преди година-две, но понеже не ми се рови, по-лесно ми е да ги пусна пак:
Нимфата, на която извадих скобара:
Изображение

Зелената нимфа:
Изображение

Моп мухата:
Изображение

Имитациите на водорасло, които исках да тествам и забравих да взема:
Изображение

Без утежнение:
Изображение

Изображение

С утежнено медно тяло:
Изображение

Изображение

С утежнено медно тяло и Моп над утежнението:
Изображение

Изображение

Изображение

Поздрави.

Аватар
jagger1
Мнения: 2530
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 12:33
Местоположение: София
дал Браво: 380 пъти
получил Браво: 298 пъти

Re: Всички да покажем мухички

Мнениеот jagger1 » Нед Окт 07, 2018 17:37

Две струмски палавници.
Мокри мушета. Работят добре при схеми: Подаване напречно на течението - под около 45 град. в посока течението и с леко задържане и бързо отпускане на линията. При втората схема - подаване директно по течението и с леки задържания, последвани с отпускане на шнура по течението. Следват пак леки стопове и отпускане по течението. Кълванетата са или в момента на подаването на мухата, или в момента на отпускане на линията по течението. Две мухи за сезона - за кефал. Работят добре и в късното лято, когато повърхностната активност е нарушена. Добри места за подаване - изтичането на бързеите, близко до брега, участъци с дебелина на водния слой около 20-40 см. Двете мухи работят добре в тандем със силиконови или винилови кадис ларви (утежнени ларви), монтирани пред една от мухите на разстояние не-повече от 30-40 см. една от друга / за средно бързи води. В по-забавени течения или течения с обратен поток използвам мухите самостоятелно.

В условията на затворен водоем мухите работят добре при наличие на вятър - в прибоя. Воденето го правя бавно с 8-ца и с много леки стопове, придружени с много лека и насечена игра на върха на мухарката.

На куки от №14 до №8 (използвам ВМЦ с право рамо) или на TMC - тип майска.
- Меките пера са от Кос, който малкият ми помощник в градината беше уловил и разпердушинил пролетта. Събрах си малко перушина за проба и я реализирах в няколко модели мухи. Оказа се добър материал за мокри мухи.
Изображение

- Тялото на първата муха е от собствен микс, изработен от малко заек, малко цветна синтетика, една идея флаш дъбинг и малко котешки дъбинг, който старателно събирам при сресването на домашния ми любимец.
Изображение

Помощникът показва правилния дъбинг. Няма муха, която да вързвам и той да не ми помага :lol:
Изображение
- Тялото на втората муха е от флаш дъбинг с цвят паунови опашни фибри (синтетика) за бътовия сектор и лимонено-жълт флаш дъбинг на Хендс.

Струмските палавници:
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Аватар
jagger1
Мнения: 2530
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 12:33
Местоположение: София
дал Браво: 380 пъти
получил Браво: 298 пъти

Re: Всички да покажем мухички

Мнениеот jagger1 » Чет Окт 11, 2018 8:55

Две Моп мушета.
Куки от #16 до #8

Изображение

Изображение


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 1 и 0 госта