Състояние на реките и водоемите.

Това е мястото за среща на колегите с мухарките.
Аватар
jagger1
Мнения: 2951
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 12:33
Местоположение: София
дал Браво: 594 пъти
получил Браво: 779 пъти

Състояние на реките и водоемите.

Мнение от jagger1 »

Малко инфо за състоянието на реките Вит, Осъм, Струма и Джерман към 23 септември 2019 г.

- Река Вит.
Около боаза - каменно корито, без течаща вода. Няма вода - няма живот. Не съм я виждал в това състояние никога.

- Река Осъм.
Участъкът от Троян до Левски. Маловодие, на границата на критично ниво, но все още църцори и има добри участъци. Дава доволно риби, но не трябва да се пресират участъците. Всичко в границите на разумен риболов.

-Река Струма.
Участъците след Бобошево.
Задоволително ниво, ниско за реката, но задоволително. Дава доволно клен, но с малки размери, около нормата и малко над нормата. Кленовете все още не са групирани. Има доволно скобар - труден и капризен. Но има. Мряна - дребни екземпляри, много под нормата.

- река Джерман.
Много ниско ниво. Групирани, редуващи се участъци в които може да излезете на капо, или да направите резултатна серия от кефал. Размери - около нормата и редки 35-40 см. Изключително редки.

И не забравяйте, че един тиган изпържена риба ще ви направи щастливи само една вечер. Един тиган върната обратно във водата риба, ще ви прави щастливи всеки път, на всеки излет.

Вие решавате.
:fish15:
Аватар
DOCTORA
Мнения: 2133
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 19:27
Местоположение: АНГЛИЯ
дал Браво: 193 пъти
получил Браво: 51 пъти

Re: Състояние на реките и водоемите.

Мнение от DOCTORA »

Открихте ли сезона за пъстървата? При мен, с тези урагани и потопи, зимният риболов на река май приключи преди да е започнал. Аз живея на баир, но около мен всичко е под вода.

Мога да упражниявам кастинга навсякъде! :lol:

Изображение

Изображение
Успеха в риболова има две тайни:

1- никога не казвай всичко което знаеш!
Аватар
jagger1
Мнения: 2951
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 12:33
Местоположение: София
дал Браво: 594 пъти
получил Браво: 779 пъти

Re: Състояние на реките и водоемите.

Мнение от jagger1 »

Страшна работа е природата. Направо се побърка. Гледах по TV за бурята при вас, как влачи коли и как ги е захвърлила в дървета. За наводненията да не говорим. Човек е безсилен срещу природните бедствия. Миналата година докато бях на виличката ми, за втори път в живота си изпитах силата на мини торнадо (Смерч). Да не дава господ на никого да го изживява. В такива моменти разбираме колко сме малки и безсилни пред природата.

Тук нещата са разнопосочни. По Родопите - в определени участъци наваля голям сняг и причини локални затруднения. В по-голямата част от страната обаче, реките са с много ниски нива, нереални за сезона. Просто няма валежи. А там, където ги има, не са достатъчни да задържат водата с добро ниво.

Другото е, че на фона на маловодието, изтровиха маса реки и унищожиха фауната в определени участъци в тях за години напред. На нас бедствия не ни трябват. Ние самите, хората тук, сме огромно бедствие. И природата ще ни го върне тъпкано .... за съжаление.

п.п.: Бе я какви езерца и ривъри са се заформили при вас. Само за тренинг. Пък може, ако го умееш каста и някое буренце с отлежало уиски да закачиш близо до някое мазенце. :D
Поздрави.
Аватар
jagger1
Мнения: 2951
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 12:33
Местоположение: София
дал Браво: 594 пъти
получил Браво: 779 пъти

Re: Състояние на реките и водоемите.

Мнение от jagger1 »

Струма -отвратително мръсна и пълноводна.
Джерман -като плавателен канал, става за рафтинг.

Дори не извадих мухарката. Пийнах едно чайче, изпуших по една цигарка и се прибрах на топло. Дори бъгито остана разочаровано. Явно ще зазимявам....

Иначе, на вилаета си позволих салатка, кИфтета на скара и малко винце, колкото да ме сгрее за последвалите анализи и мрачното настроение, в синхрон с мрачното време.

Едно е да искаш, друго е да се получи. А имах поне 3-4 свободни часа, ама пък поне разходих бъгито. Милото, само то ме разбира....
:D

Дори дъбингите останаха разочаровани.....
:lol:
20211012_173234.jpg
20211012_173234.jpg (261 KiB) Преглеждано 115 пъти
20211012_173219.jpg
20211012_173219.jpg (320.13 KiB) Преглеждано 113 пъти
Публикувай отговор

Обратно към “Мухарски риболов”