Да спрем токаджиите и мрежарите

Това е мястото за среща на колегите с мухарките.
Zander
Мнения: 6080
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 9:21
Риболов: Спининг
Местоположение: София
дал Браво: 40 пъти
получил Браво: 144 пъти
Обратна връзка:

Да спрем токаджиите и мрежарите

Мнение от Zander »

Знам, че в този форум мухарите, ненавиждат всякаква бракониерска сган, затова ще си позволя да постна този пост и тук. Токаджиите и мрежарите обезрибиха нашите водоеми и сме стигнали дъното.
Някои от Вас ме познават, за останалите ще се представя накратко - пише Ви Стефан Минчев, председател на Спининг клуб Стари видри. Риболовец съм от почти 40 години. Ще обясня защо пиша в тази тема.
Виждате какво е положението по реки и язовири, как наглеците с мрежите и тока ЗАТРИХА водоемите. Това не може да се търпи повече! Ако сами не си помогнем, няма кой да ни помогне!

Крайно време е държавата да вземе конкретни мерки спрямо токаджиите и мрежарите и тези мерки да доведат до реални резултати. Нека опитаме да направим нещо, защото инак след 1- 2 години няма да има никаква риба по реки и язовири и ще показваме рибите само на снимки на децата си....


Ако се криминализира бракониерството с ток и мрежи, отровни и взривни вещества и при залавяне на бракониери, те да бъдат съдени по бързата процедура и
да понесат наказателна отговорност - да лежат в затвора, нещата ще изглеждат по съвсем друг начин Друго си е, ако осъдят на 3 години затвор някой токаджия и кажат за това по телевизията, другите от бранша ще се замислят дали да бият рибата с ток...

За целта трябва да се криминализира бракониерството - Закона за рибарство и аквакултури да кореспондира пряко с Наказателния кодекс и да има ефективни присъди за бракониерство. Това, трябва да го изискаме от властта да стане, и разбира се трябва да имат воля и желание да го направят.
Обществена тайна е, че по места някои от крупните бракониери /токаджии, мрежари/ са хора от властта - има кметове, общински съветници, полицаи. Освен това на много места са в пряка връзка с органите на ИАРА. Плащат рушвети на служители на ИАРА и те ги закрилят и ги предпазват / звънят има да напуснат водоемите преди да пристигне проверката...
Разговарял съм с хора риболовци от високи нива на властта. Също и с представители на ИАРА. Посъветваха ме да изготвя писмо до шефа на ИАРА с конкретна информация за бракониерите. Обещаха и съдействие. За това пиша, с молба да ми помогнете...
От известно време събирам данни за токаджии и мрежари /става дума за големите бракониери/ писах на много хора от форума, подадоха ми сигнали – имам вече изписани 11 страници с имена на бракониери, действащи по реки и язовири.
Ще подготвя писмо до шефа на ИАРА, и ще го внеса при него с тази информация от различни точки на България.

Та целта е да се подадат сигнали /писмено/ до мен, пращайте ми ги на лични съобщения- кои и къде по места са крупните бракониери, с какви протекции и от кого се ползват и т.н.
Ще изискаме от ИАРА да вземат мерки за дисциплинарно уволнение на тези служители, които работят с бракониерите. Има достатъчно съвестни колеги риболовци, които са безработни и могат да си вършат перфектно работата като служители на ИАРА, защото милеят за рибата и природата в България.

Ето още едно предложение до ИАРА - при хайки по водоемите например инспектори и полиция от Варна да проверява в Бургас, Бургаските проверяващи да ходят във Варна, тези от Стара Загора в Пловдив, от Пловдив в Хасково и т.н. защото на много места ИНСПЕКТОРИ И БРАКОНИЕРИ се познават, работят заедно, дори са и роднини или комшии, и всичко се потулва...Тоест с връзки, пари и влияние бракониерите не понасят никакво наказателна отговорност.

Ще систематизирам информацията и ще я внеса официално с писмо до шефа на ИАРА, с посочени примери по места - кои са бракониерите в села и градове, къде действат /реки, язовири, блата и т.н/, евентуално кои служители на ИАРА ги закрилят. Казах ви, че вече от форума на Фишинг мания за няколко дни съм събрал 11 страници със сигнали, пратени ми на лични съобщения.

Още веднъж с риск да се повторя,
ще ви помоля, който има инфо по места за имена на бракониери - токаджии и мрежари, и служители на ИАРА, горски и т.н. които работят с тях да ми ги прати на ЛС. Конфиденциалността на информацията я гарантирам с моето име! Няма да цитирам името на никой от вас, за да не се притеснява после от реакция от страна на посочените хора...
Ще напиша в писмото, че сигналите са по информация на Спининг клуб Стари видри и това го добавям на риболовци от Форума на Фишинг мания. Ако някой държи името му да присъства като източник на информация, може да го напише в личното съобщение до мен.
Много хора ги е страх - по села и градчета, /говорил съм с такива хора/ от браковци и техните закрилници, и казват - "Всички ги знаем, кои са, ама нищо не можем да направим!"
Нека опитаме да направим нещо колеги, защото инак съвсем скоро няма да има никаква риба по реки и язовири...


Ще изискаме конкретни действия от страна на ИАРА и това да ни държат в течение какво са предприели.

Предварително благодаря за инфото, което ще ми изпратите.

Поздрави
Стефан Минчев

Zander
Мнения: 6080
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 9:21
Риболов: Спининг
Местоположение: София
дал Браво: 40 пъти
получил Браво: 144 пъти
Обратна връзка:

Re: Да спрем токаджиите и мрежарите

Мнение от Zander »

Искам нещо да уточня, този път ще искам от ИАРА конкретни действия и резултати. Зная, че ще загубя време и нерви, то за сефте ли е така....
Ходил съм на няколко срещи в ИАРА, първата беше през 2004 г. заедно с хора от форума - бяхме 4 човека - аз, Павел Иванов, Цецо Езокс Хънтъра и Иван Пигов. Срещата беше с тогавашния шеф Ерман Занков... Виждах, че всичко е вятър и мъгла...

Писал съм писма, сигнали и какво ли не... Критикувал съм работата на ИАРА, на срещи с тях...А тук във форума съм изписвал тонове писания с критика...и т.н. За 8 години съм загубил много лично време, нерви, средства и какво ли не да се занимавам с тези неща....

Сега повечето са си пак същите в агенцията, но с нов шеф...Ако той има воля и желание да промени нещата ИМА НАШАТА ПОДКРЕПА!
Ходейки по водоемите, гледайки картината там, слушайки оплакванията на нашего брата риболовеца....колко хора ми реват на главата, реших да направя всичко, което ми е по силите да се опитам/-ме да направим нещо...С ВАША ПОМОЩ КОЛЕГИ!!
Надявам се силно, нещо позитивно да се случи. Ще изискам конкретни действия от агенцията, няма да ги оставя така....А иначе, аз мрежи режа и горя, заплашвали са ме и с пушка браковци...ама една птичка пролет не прави.

Zander
Мнения: 6080
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 9:21
Риболов: Спининг
Местоположение: София
дал Браво: 40 пъти
получил Браво: 144 пъти
Обратна връзка:

Re: Да спрем токаджиите и мрежарите

Мнение от Zander »

П Е Т И Ц И Я

ДО
Г-Н БОЙКО БОРИСОВ
МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ
НА Р БЪЛГАРИЯ

Копие:
Г-Н МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ
МИНИСТЪР НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ

Копие:
Г-Н ПЛАМЕН ЗАХАРИЕВ
ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ ПО РИБАРСТВО И АКВАКУЛТУРИУважаеми господа,

Настоящата петиция е изготвена от Сдружение „Спининг клуб Стари видри” и подкрепена от стотици риболовци, регистрирани във форума на Риболовен портал „Фишинг мания” (http://forum.fishing-mania.com" onclick="window.open(this.href);return false;), както и от любители риболовци от цялата страна.

В последните години бракониерството нанесе катастрофален удар върху екологичното равновесие и биоразнообразието в реките и язовирите в цялата страна, като унищожи поголовно рибните запаси и ги сведе до минимум. Идентифицираме липсата на ефективен и ефикасен контрол по водоемите като катализаторът, ускорил този процес. Досегашната политика на ИАРА в борбата с бракониерството, считаме за неефективна.

Ето, защо на основание чл. 12, ал. 1, чл. 15 и чл. 18, ал. 6 от Конституцията на Република България настояваме за следното:

1. Незабавно да се инициират законодателни промени и да се криминализира риболовът с електрически ток и технически устройства и съоръжения за електроулов, мрежи /като се измени и допълни чл. 238 от НК/, взривни материали, отровни и упойващи вещества, като се определят достатъчно тежки наказания, така че да се постигне генералната и специална превенция на закона. Риболовът с горепосочените средства застрашава и уврежда правата на гражданите, собствеността, установения с Конституцията правов ред в Република България и редица други интереси, защитени от правото. В тази връзка смятаме, че степента на обществена опасност на това деяние е достатъчно висока за да се криминализира то.

2. Да се инициират законодателни промени, даващи възможност на любители риболовци да бъдат доброволни сътрудници на ИАРА, като им се предоставят права да извършват проверки на билети за любителски риболов и да съставят констативни протоколи при нарушения, на базата на които правоимащите да съставят актове.
3. По отношение на служителите на ИАРА, за които съществуват данни и могат да се направят основателни предположения, че нарушават служебните си задължения и покровителстват бракониери, да бъдат разпоредени вътрешни проверки за установяване истинността на информацията и предприемане на адекватни последващи действия.

4.Да се създаде възможност инспекторите от ИАРА да проверяват и глобяват собствениците на магазини, продаващи риба с неустановен произход, като при проверките участват представители на ДВСК и МВР.

5. Да се създадат бази на териториалните звена на ИАРА на големите водоеми (Искър, Жребчево, Ивайловград, Кърджали, Тича, Цонево и т.н.), които да бъдат оборудвани с лодки и от там да се правят регулярни проверки. Достатъчно е да има едно бунгало на всеки голям язовир, за да се осигури постоянен контрол и набезите да намалеят до минимум. Съзнаваме, че за да се осъществи това наше предложение е необходим сериозен финансов ресурс, но в случай че националният бюджет не разполага със средства, считаме че финансирането би могло да се осигури с подкрепата на Европейския фонд по рибарство (ЕФР) чрез Оперативна програма за развитие на сектор Рибарство/2007-2013/.


6. Акциите за залавяне на бракониери да се извършват на ротационен принцип. Например инспектори от ИАРА и служители на МВР от Варна да проверяват в Бургас, бургаските проверяващи - във Варна, тези от Стара Загора в Пловдив, тези от Пловдив - в Хасково и т.н. Тази мярка е наложителна, защото на много места ИНСПЕКТОРИ И БРАКОНИЕРИ се познават, „работят” заедно, или са роднини, съседи или приятели, и всичко се потулва...т.е. с контакти, пари и влияние бракониерите успешно заобикалят закона без да понесат каквато и да било отговорност.

В заключение искаме да подчертаем, че ако Вие - в качеството си на представляващи институциите в Р България, имащи правото и задължението да упражняват контрол и да осигуряват спазването на ЗРА, имате политическа воля и желание да се променят нещата в положителна посока ИМАТЕ НАШАТА ПОДКРЕПА!

Надяваме се, че ще ни информирате за предприетите от Ваша страна незабавни действия и постигнатите резултати.

С уважение:

Стефан Минчев
Председател на
"Клуб Стари видри"
София, ж.к. Красно село
бул. Тотлебен № 89, магазин 6
-------------------------------------------------------
Това е ПЕТИЦИЯТА,
Към нея трябва да се прикрепят бели листа формат А4, за подпис от всеки, който я подкрепя.

Пример:
име, бащино, фамилно,....от град/село,.....егн - само първите 6 цифри,..подпис
Иван Димитров Иванов -Пловдив - 680203хххх -....подпис
Стоян Петров Христов - Хасково -......егн - .....подпис

да е без номерация отпред, като съберем всички листа с имена и подписи тогава ще я номерираме.

днес я разпечатваме и започваме да я разнасяме из магазините в София.
Нисана е говорил с магазините - РЦ Приз, Риби и такъми - всички магазини, Риболовен свят - Красно село и Младост, да си я разпечатат и да я сложат за подпис от хората. От София ще минем няколко човека да съберем подписите от магазините на 2 и 3 декември.

Петицията се подписва от днес 18.11. - до 12.00 ч. на 01.12.2011 г. за да могат от страната да я изпратят на адрес:

"Клуб Стари видри"
София, ж.к. Красно село
бул. Тотлебен № 89, магазин 6

За страната, който има възможност да я разпечати и да се подписва, на 1 декември най-късно до обяд /12.00 ч/ ще трябва да я изпрати с препоръчано писмо или с куриер до посочения по-горе адрес.

Ще помоля колегите, които са я оставили в магазини, или на други места да информират тук във форума за това. :idea:

Благодарности на всички, които помагат! :D
Стефан

Zander
Мнения: 6080
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 9:21
Риболов: Спининг
Местоположение: София
дал Браво: 40 пъти
получил Браво: 144 пъти
Обратна връзка:

Re: Да спрем токаджиите и мрежарите

Мнение от Zander »

Свързал съм се с много медии - печатни и телевизии, ще отразят предаването на институциите на Петицията и подписката към нея, което ще стане на Никулден 6 декември 2011 г. :idea:

Преговаряме и за телевизионни предавания, в които ще обясня целия проблем, начини за решаването му, ще обясня и за това че в страната има над 200 000 риболовци, а те са и избиратели :idea: и че ще предприемем протестни действия, ако няма ефект от Петицията и подписката :idea:

Ще информирам за часа на връчването на петицията тук във форума, като има яснота. :idea:
Можем и да направим събиране на съмишленици на 6 декември, за да има по-голяма тежест и да се отрази в новините на телевизиите и по печатните медии. Да се вдигне шум и да присъстват колкото се може повече хора!

За това ще пиша също допълнително. :idea:

Поздрави
Стефан

Аватар
jazzmena
Мнения: 4375
Регистриран на: Пон Апр 03, 2006 14:03
Риболов: Маха и спининг - предимно "Хвани-пусни"
дал Браво: 167 пъти
получил Браво: 203 пъти
Обратна връзка:

Re: Да спрем токаджиите и мрежарите

Мнение от jazzmena »

Уважаеми колеги риболовци,

Сега е момента да се обединим в борбата срещу бракониерството. Моля подкрепете петицията. Тя е качена във формат на MS Word и във PDF на нашия сайт и всеки може да си я свали и да си я разпечата.

Има добавени няколко страници със таблица, в която хората могат да се подпишат в подкрепа на петицията. Моля тези, които имат възможност да я разпечатат и да я занесат в риболовните магазини, където да се прочете и подпише от повече хора.

Ето линковете за сваляне:

PDF
http://starividri.org/documents/Peticia_Stari_Vidri.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

DOC
http://starividri.org/documents/Peticia_Stari_Vidri.doc" onclick="window.open(this.href);return false;

Аватар
Marco Polo
Мнения: 10194
Регистриран на: Пон Яну 29, 2007 14:40
Риболов: Желязо, пластмаса и най-вече дървоТО! :D
Местоположение: София
получил Браво: 11 пъти
Обратна връзка:

Re: Да спрем токаджиите и мрежарите

Мнение от Marco Polo »

Zander написа:Петицията се подписва от днес 18.11. - до 12.00 ч. на 01.12.2011 г. за да могат от страната да я изпратят на адрес:

"Клуб Стари видри"
София, ж.к. Красно село
бул. Тотлебен № 89, магазин 6

За страната, който има възможност да я разпечати и да се подписва, на 1 декември най-късно до обяд /12.00 ч/ ще трябва да я изпрати с препоръчано писмо или с куриер до посочения по-горе адрес.

Ще помоля колегите, които са я оставили в магазини, или на други места да информират тук във форума за това. :idea:

Благодарности на всички, които помагат! :D
Стефан

Дай ми красноречие, за да говоря и мъдрост, за да замълча...
Лука 11:9-13

Аватар
Драго
Мнения: 626
Регистриран на: Пон Окт 08, 2007 14:16
дал Браво: 439 пъти
получил Браво: 263 пъти

Re: Да спрем токаджиите и мрежарите

Мнение от Драго »

Marco Polo© написа:
Zander написа:Петицията се подписва от днес 18.11. - до 12.00 ч. на 01.12.2011 г. за да могат от страната да я изпратят на адрес:

"Клуб Стари видри"
София, ж.к. Красно село
бул. Тотлебен № 89, магазин 6

За страната, който има възможност да я разпечати и да се подписва, на 1 декември най-късно до обяд /12.00 ч/ ще трябва да я изпрати с препоръчано писмо или с куриер до посочения по-горе адрес.

Ще помоля колегите, които са я оставили в магазини, или на други места да информират тук във форума за това. :idea:

Благодарности на всички, които помагат! :D
Стефан

Мога да чета нормално и по дребния прифт. Благодаря за вниманието.

Аватар
Marco Polo
Мнения: 10194
Регистриран на: Пон Яну 29, 2007 14:40
Риболов: Желязо, пластмаса и най-вече дървоТО! :D
Местоположение: София
получил Браво: 11 пъти
Обратна връзка:

Re: Да спрем токаджиите и мрежарите

Мнение от Marco Polo »

Извинявам се!
Пуснах поста с по-голям шрифт, защото обикновено четящите подминават нечии постове, а този е относително важен като информация.

При цитирането големината на шрифта също може да се променя.
И аз благодаря за вниманието.
Дай ми красноречие, за да говоря и мъдрост, за да замълча...
Лука 11:9-13

чичо Док
Мнения: 3924
Регистриран на: Нед Яну 02, 2005 11:49
Риболов: с муха и шнур
Местоположение: София
дал Браво: 426 пъти
получил Браво: 491 пъти
Обратна връзка:

Re: Да спрем токаджиите и мрежарите

Мнение от чичо Док »

Марко, смятам да ида в понеделник до магазин "Никулден", в Младост1, ако нямат ще им занеса една разпечатка на петицията. Надявам се Ники никулдена няма да откаже, напротив, когато съм говорил с него също е изразявал аналогични виждания относно борбата със зловещото бракониерство у нас.
Днес обсъждахме идеята, отделна бланка на документа да го разпишем всички членове от клуб "Хач" и тогава ще го предам на Ники Джазито, че ми е най-близко.

Поздрав!
memento mori ...
-----------------------
Lurebg.com

Zander
Мнения: 6080
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 9:21
Риболов: Спининг
Местоположение: София
дал Браво: 40 пъти
получил Браво: 144 пъти
Обратна връзка:

Re: Да спрем токаджиите и мрежарите

Мнение от Zander »

чичо Док написа:Марко, смятам да ида в понеделник до магазин "Никулден", в Младост1, ако нямат ще им занеса една разпечатка на петицията. Надявам се Ники никулдена няма да откаже, напротив, когато съм говорил с него също е изразявал аналогични виждания относно борбата със зловещото бракониерство у нас.
Днес обсъждахме идеята, отделна бланка на документа да го разпишем всички членове от клуб "Хач" и тогава ще го предам на Ники Джазито, че ми е най-близко.

Поздрав!
Eвала Док, за подкрепата от клуб "Хач"! Колега беше писал, че я е занесъл в магазин Никулден, но за всеки случай вземи една разпечатка със себе си. Аз също се надявам Ники да не откаже, говорили сме по този въпрос и мненията ни съвпадат.

Поздрави
Стефан

чичо Док
Мнения: 3924
Регистриран на: Нед Яну 02, 2005 11:49
Риболов: с муха и шнур
Местоположение: София
дал Браво: 426 пъти
получил Браво: 491 пъти
Обратна връзка:

Re: Да спрем токаджиите и мрежарите

Мнение от чичо Док »

Zander написа: Колега беше писал, че я е занесъл в магазин Никулден, но за всеки случай вземи една разпечатка със себе си. Аз също се надявам Ники да не откаже, говорили сме по този въпрос и мненията ни съвпадат.
Ще отида на всяка цена,

Поздрави Стефане!
memento mori ...
-----------------------
Lurebg.com

Zander
Мнения: 6080
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 9:21
Риболов: Спининг
Местоположение: София
дал Браво: 40 пъти
получил Браво: 144 пъти
Обратна връзка:

Re: Да спрем токаджиите и мрежарите

Мнение от Zander »

Слушайте Българско национално радио в петък от 15 часа. В предаването "И ловец съм,и рибар съм" на Иван Ласкин, ще говорим точно за проблема с бракониерите и петицията. Отивам с Валката Нисана.

Муъ!
Мнения: 127
Регистриран на: Пон Юли 25, 2011 19:21
Обратна връзка:

Re: Да спрем токаджиите и мрежарите

Мнение от Муъ! »

Добре измислено, но сериозно ли вярвате, че с подписка ще стане?
7 години стаж имам в тази скапана система и знам, че ще стане едно голямо нищо, както винаги ... :(
Мъжът не е камила ..не може да не пие по цяла седмица!!

Аватар
Markony_RS
Мнения: 859
Регистриран на: Вто Ное 25, 2008 19:57
Риболов: мухарски риболов
Местоположение: Русе

Re: Да спрем токаджиите и мрежарите

Мнение от Markony_RS »

Недей толкова песимистично.Това е само началото на кампанията.Работи се по много други направления и то сериозно.Има надежда!
Мухарски Kлуб "СТРИМЕРИТЕ"
Самоирония:какво ли мятам с този сезал това пиле, вързано накрая му!

Аватар
BOROOO
Мнения: 1224
Регистриран на: Сря Юни 22, 2005 13:42
Местоположение: гр. София
получил Браво: 11 пъти

Re: Да спрем токаджиите и мрежарите

Мнение от BOROOO »

Батко, вместо петиция им кажи на управляващите, че това са подписите за създаване на нова партия за участие в изборите. Спомени само, че всеки втори е рибар и на следващите избори ще гласува за теб и гледай колко бързо се решават проблеми. :!: :!: :idea: :twisted: :twisted:
Връщайте маломерните риби обратно във водата.
Като ме погледнете трябва да знаете, че аз гледам през вас и се виждам на реката как подавам, водя и ми кълве ...

Заключено

Обратно към “Мухарски риболов”