Тунджански распери

Това е мястото за среща на колегите с мухарките.
Аватар
yankosan
Мнения: 2964
Регистриран на: Чет Окт 28, 2010 20:13
Местоположение: Ямбол
дал Браво: 21 пъти
получил Браво: 12 пъти

Тунджански распери

Мнение от yankosan »

Разделих темата, но леко си оставих ръчичките, тук липсват два поста на koi4a, от които реално нататък се налага разделянето на темата: (Росен)
koi4a написа:Изображение
Изображение
Изображение
koi4a написа:Опа, грешка, темата беше за кабакулаци :D
Шегувам се, рибите са от неделя, имаше и от двата вида, и местата са същите, абе скука :twisted:

Разходи се малко по-далеч :wink:

Аватар
D-r Kosio
Мнения: 1243
Регистриран на: Сря Апр 06, 2005 10:25
Риболов: Fly Fishing , Ice Fishing
Местоположение: Sofia
получил Браво: 52 пъти

Re: Тунджански кабакулаци

Мнение от D-r Kosio »

Коич,
`земи направи няколко снимки на мястото..Имам пред вид точните места където ти е ударил распера. На мен ми е изключително интересно, предполагам и на колегите. Правя си разни изводи и пробвам непрекъснато. На последния ми риболов намерих подмол около метър дълбок.., а на близо " бухаше". Няма начин в него да не се е крил распера, който дебнех. А всъщност атакуваше на плиткото! Малко е писано за позиционирането на распера преди атака около препятствията. Има описани едни ъгли за най-успешна проводка..ама това, май важи само за този който е писал статията. Да не говорим,че распера си атакува и на места без абсолютно нищо - на "гола поляна". Забелязал съм, че има голяма разлика в поведението му на скритото и на откритото - за това питам, ако имаш преки наблюдения.. Това е много важно за да се определи на какво разстояние да се направи проводка и с каква интензивност.
` Бе, продължавам да имам много въпроси.

Изображение

Поздравления, за (т.н. "скука") разнообразяването,
Д-р Косьо

koi4a
Мнения: 282
Регистриран на: Чет Юли 10, 2008 15:05
Местоположение: София / Ямбол
дал Браво: 96 пъти
получил Браво: 45 пъти

Re: Тунджански кабакулаци

Мнение от koi4a »

Ей докторе да не си помислиш нещо, расперите са само два. На по-едрия съм снимал мястото, там реката прави завой, сравнително плитко място, но пред растителността на брега гащеризона иска да прелива. Опитвам се да хвърлям плътно под дърветата (храстите) и оставам да изтича докрай първите няколко пъти. След няколко секунди изтичане мухата вече не е под дървото а се носи в средата на течението, там удари този по едрия. Другия го дръпнах изпод сянката на брега и докато не го видях не го различих от кленовете. Всички риби съм ги хванал нагазил в реката. Между другото расперите ги хванах съвсем неочаквано, на муха лай..... За отпуската през август ще подготвя някой стример.

Аватар
Markony_RS
Мнения: 859
Регистриран на: Вто Ное 25, 2008 19:57
Риболов: мухарски риболов
Местоположение: Русе

Re: Тунджански кабакулаци

Мнение от Markony_RS »

Не е задължително да правиш стример.Распера се гневи много и на мокър/удавен бръмбар,както и на произволна мокра муха с атрактор по нея.Могада се закълна ,че на джапанка имам най-жестокия удар.Не от оголям распер,но нещо много ядосан беше.ДОбре ,че бях до кръста във вода иначе щях да падна с тоя винкел дето ловя.За съжаление трябват още данни,но стримера не е панацея.Естествено Росен ще ми опонира,но той им е преброител и не споря с него :).Със сигурност обаче тихото подхождане към мястото и дългите кастове са огромно предимство!
Мухарски Kлуб "СТРИМЕРИТЕ"
Самоирония:какво ли мятам с този сезал това пиле, вързано накрая му!

koi4a
Мнения: 282
Регистриран на: Чет Юли 10, 2008 15:05
Местоположение: София / Ямбол
дал Браво: 96 пъти
получил Браво: 45 пъти

Re: Тунджански кабакулаци

Мнение от koi4a »

Ето го мястото:
Изображение

Снимано от тамо от където лових. Распера наистина удари жестоко, чак се стреснах. С кръг съм отбелязъл мястото на подаване на мухата, а с квадрат там където удари. След 2-3 часа от същото място, но под сянката изкарах два клена.

Аватар
D-r Kosio
Мнения: 1243
Регистриран на: Сря Апр 06, 2005 10:25
Риболов: Fly Fishing , Ice Fishing
Местоположение: Sofia
получил Браво: 52 пъти

Re: Тунджански кабакулаци

Мнение от D-r Kosio »

Много благодаря!
Това ми е стара идея - да направя албумче с такива практични картинки!
Подаваш, до колкото виждам срещу течението. В този случай е важно как преодоля течението между теб и мястото на подаване на мухата. Втори въпрос ми е дали мухата бръздеше в момента на удъра. Така като гледам вероятно ти е свършил свободния ход на шнура.. И с мендинг да си го направил.. ми се струваа ,че не е стигнал.. Т.е. мухата е бръздяла ускорително.. и распера тогава е ударил! Колко беше разстоянието между края на спокойния ход на мухата и началото на бръзденето. Или още по точно - колко е разстоянието от началото на бръзденето до последващият удър. Или нещо бъркам?!
Благодаря още веднъж.. много е полезно!

koi4a
Мнения: 282
Регистриран на: Чет Юли 10, 2008 15:05
Местоположение: София / Ямбол
дал Браво: 96 пъти
получил Браво: 45 пъти

Re: Тунджански кабакулаци

Мнение от koi4a »

Ако перпендикулярно на течението е 90 градуса, значи подавам на 135 градуса спрямо течението. Бях с едни кофти очила, че моите паднаха в реката предната вечер. Като удари рибока си мислех, че мухата ми е на метър по-назад. Със сигурност е браздяла доста преди удара, някъде от средата между двата маркера на снимката. Абе сложни неща ме питаш. Ако съм хванал 50 распера да знам кое как става ама този ми е четвъртия от както ловя с муха. Това което съм сигурен, е че ми изкара акъла.

Аватар
Росен
Мнения: 3454
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 8:43
Риболов: Мухарски риболов
Местоположение: Русе
дал Браво: 52 пъти
получил Браво: 222 пъти
Обратна връзка:

Re: Тунджански распери

Мнение от Росен »

Распер може да си ловите на абсолютно всякакви примамки - бръмбари, скакалци, жаби и каквото още си се сетите - единственото, което трябва да се случва с примамката е да се движи - носена по течението никога няма да предизвика атака, т.е. ако бръбарът му не е браздял този распер нямаше да позира за снимка - а съдейки по мястото той е браздял и то яко - точно тази "V" образна диря го дразни много и затова си правих точно такива примамки:
Изображение
Веднъж даже за да подкрепя теорията, че примамката няма никакво значение, а трябва да знаете къде е распера и той да е спокоен бях сложил един фас на една гола кука. При кастинга обаче много падаше и оставих тази идея за друг път, когато имам как да го закрепя по-добре.

Аз използвам големи стримери с единствената цел да се опитват да селектирам по-хубавите риби. Имал съм случай на по 10-тина распера 40-ки и още толкова и кефала от едно и също място, преди да ми удари добра риба. Моят стил на риболов е по-различен, което в никакъв случай не означава по-правилен.
Косьо много правилно написа:
D-r Kosio написа:Страшно емоционален е този риболов точно от своенравието, непредвидимостта и внезапността в поведението на распера! Според мен ловенето на распер си е отделна глава в мухарството.
К.
А аз се радвам, че все повече хора започват да ловят тези риби и информацията става все повече :wink:

Поздрави!

П.П. А имайте пък впредвид, че в Дунава е още по-трудно, сложно и интересно :wink:

Аватар
D-r Kosio
Мнения: 1243
Регистриран на: Сря Апр 06, 2005 10:25
Риболов: Fly Fishing , Ice Fishing
Местоположение: Sofia
получил Браво: 52 пъти

Re: Тунджански распери

Мнение от D-r Kosio »

Аз бих разделил потенциално хванатите распери на две категории.
Едната - такива, които активно се хранят - т.е. те са активната страна и динамично търсят какво да хапнат. Тях може да ги търсим на бързи течения, близо до препятствия, на тънки места до брега в близост с дълбоко място където може да се скрият и дебнат. В голям процент от случааите подаването и проводка в най бързото течение и пяната дава мигновен резултат! Основното е на близо да има място в което се събират малки рибки!!! Проводката при тези риби трябва да е динамична, дори груба ,но точно на мястото където очакваме да удари. Имам случаи в които расперът взима с падането на мухата.. т.е. не се стига въобще до бръздене. Но когато търсим такъв распер е добре да се съобразим с динамиката на самото течение.. Най-общо: бързо течение - по-груба игра/придърпване/ По-слабо течение - по-плавна игра с паузи, но в никакъв случай точно на мястото където очакваме да атакува! В момента в който усетим, че сме раздразнили рибата.. /тук може да се напишат доста признака../ в никакъв случай не трябва спираме движението и! Точно обратното - трябва да забързаме още, но да не е изведнъж..Как да кажа.. "упорито ускорително"..
Втората категория е на тези , които биха хапнали ако им е лесно да го сторят! Т.е. те са неактивната страна. Местата са им по-различни.. Пример - въпросният еднометров подмол, големи "петна" между водораслите или големи чисти, относително плитки места в които расперът може свободно да се движи - т.н. " гола поляна" . Според мен те са по-трудни, не заради друго, ами заради проблем за локализирането им. Единичните бухания по пътя им са доста груб ориентир. Повече може да те объркат в преценката от колкото да те насочат. Движат се спокойно на големи разстояния - 10-20 метра..и въобще не им пука, че ти минават покрай краката.. примерно. Тези риби трябва да се следят за маршрутите им. Имат си пътечка по която курсират.. и е важно да видим по тази пътечка къде приближават до зоната с малки рибки или падащи насекоми от дървета, висок бряг, скали или други препятствия. Имат си и " тайминг" - време за което си правят обиколката.. Руснаците твърдят, че са ужасно точни в "тайминг"-а! Аз лично не съм толкова убеден. На Тунджа няколко пъти виждам минаващи покрай мен распери, които ходят където ходят, `ма пак минават от там...и се " загнездват" лукаво на точно определени участъци.... и т.н..Плуваща свободно примамка е потенциален дразнител в тази спокойна вода - с големината си, със силуета, с цветността и с потопеността си, ако щете, независимо ,че не бразди! В този случай не бих бил толкова категоричен като Росен. Според мен тук проводката трябва да е максимално фина и изцяло да се събрази с поведението и активността на рибата - ако е ленива - ленива проводка, ако е внезапна и бърза - бързо придърпване в предполагаемата зона на атака, но с примамка, която е под или във водния слой без да бразди и пуска "V"- следа по повърхността. По скоро фина потопена мокра муха.

Уф..ф..ф.. толкова има за писане, а още повече за пробване..,че повече не ми се пише , а ми се пробва! :shock:
Бих се радвал на споделен опит, независимо от колко хванати распера! :D

Аватар
yankosan
Мнения: 2964
Регистриран на: Чет Окт 28, 2010 20:13
Местоположение: Ямбол
дал Браво: 21 пъти
получил Браво: 12 пъти

Re: Тунджански распери

Мнение от yankosan »

yankosan написа:Разделих темата, но леко си оставих ръчичките, тук липсват два поста на koi4a, от които реално нататък се налага разделянето на темата: (Росен)Разходи се малко по-далеч :wink:
Гледам А...пак гледам... ами,пак А... :shock:
Росене,махни ме като създател на темата на Койча :shock: :roll: Ще ми съсипеш репутацията,бате :!: :D Моите перушини ги слагам на тройки 3/0 :lol: :lol: :lol:

pit
Мнения: 6
Регистриран на: Сря Сеп 23, 2009 21:51
Риболов: Fly fishing
Местоположение: Търговище
дал Браво: 21 пъти
получил Браво: 1 път

Re: Тунджански распери

Мнение от pit »

Докторе, както винаги си на ниво с теорията и практиката. Аз, за съжаление все още се боря с теорията защото по местата които посещавам в последно време ( р.Стара Речка), распера или липсва или на мен ми липсва знания и подготовка. Та реших и аз да се включа с чужди знания :D .
Статия може би ще е от полза.
http://www.flyshoprusangler.com/articles/?id=181" onclick="window.open(this.href);return false;

Аватар
D-r Kosio
Мнения: 1243
Регистриран на: Сря Апр 06, 2005 10:25
Риболов: Fly Fishing , Ice Fishing
Местоположение: Sofia
получил Браво: 52 пъти

Re: Тунджански распери

Мнение от D-r Kosio »

Да, Пит,
Определено е от полза. Вижда се, че е писана от човек, който лови распери. С някои неща не съм много съгласен, но в общи линии покрива случващото се по нашите географски ширини. Расперът е изумителна риба. Най-вече за това,че е трудно да се прецени дали – първо я има или я няма, там където си мислим, че я има. Второ раздразнили ли сме я….и колко? За мен е по-важно да видя белези на активност на конкретната риба, от колкото да теоретизирам какво би било по-принцип. Активността и се влияе от много пичини, а съм убеден, че въпреки хилядата причини да не кълве, все ще се намери поне един да не спази „правилото”! Характер! Не случайно писах, че за лениви риби трябва ленива проводка , а за бързи – бърза и груба! Опитът ми го подсказва. Както казваш едно е теория – друго практиката. `Та - за практика: Има разлика в риболова им на Дунав, Янтра,Тунджа, Огоста, Лефеджа,Марица, дори Струма чувам от колеги. На Стара речка до сега не съм виждал никакви белези за распер. Виж на Лефеджа при вливането – да! Малко по-на горе - по Росица, също бухат единични распери,но поне до сега не са в обсега на мухарката. Имам един единствен впечатляващ случай. Прекарвах любимата ми примамка „попова лъжичка” през един много дебел бързей в едно разширение- нещо като „джоб” –/ за Лефеджа говоря/. Още с падането ми атакува едно кленче около 20-тина см. До като го придърпвах през бързея към него се стрелна един распер около 50-60 см! Видях го много ясно защото се отказа точно в краката ми. Не очаквах такова плитко място да държи толкова голяма риба! Распер съм хващал на абсолютно тихо и спокойно място с такава дълбочина, че ако рибата не е легнала странично – ще стърчи на половина с гръбната си перка над водата. Къде се е крила в момента на подаването – не знам, но изненадата беше пълна! За това казвам впечатляваща агресивност, непредвидимост и бързина. За големите реки си иска подаване на дистанция.. За малките обаче – ни е сме на ход - с фините тъкъми. А за Дунав да не говорим…Иска се прът за овчарски скок и много " дебелокожие" за преодоляване на комплекса от респектиращото рекище. За там има кой да говори!

Аватар
D-r Kosio
Мнения: 1243
Регистриран на: Сря Апр 06, 2005 10:25
Риболов: Fly Fishing , Ice Fishing
Местоположение: Sofia
получил Браво: 52 пъти

Re: Тунджански распери

Мнение от D-r Kosio »

... Тунджа по расперско време..;-)

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

koi4a
Мнения: 282
Регистриран на: Чет Юли 10, 2008 15:05
Местоположение: София / Ямбол
дал Браво: 96 пъти
получил Браво: 45 пъти

Re: Тунджански распери

Мнение от koi4a »

В петък живот и здраве ще ги навестя пак "местата". Купих си едни козини от полярна лисица, че да видим.

Аватар
D-r Kosio
Мнения: 1243
Регистриран на: Сря Апр 06, 2005 10:25
Риболов: Fly Fishing , Ice Fishing
Местоположение: Sofia
получил Браво: 52 пъти

Re: Тунджански распери

Мнение от D-r Kosio »

... продължението:

Изображение

Изображение

Изображение

...още : http://muhatadnes4.wordpress.com/2013/0 ... %be%d0%b4/

Поздрави,
Д-р Косьо

Публикувай отговор

Обратно към “Мухарски риболов”