Училище по муховръз

Това е мястото за среща на колегите с мухарките.
mitko2
Мнения: 208
Регистриран на: Съб Ное 01, 2014 19:31

Училище по муховръз

Мнение от mitko2 »

Здравей Миро.
Не се познаваме, но...... моите уважения към произведенията на изкуството които правиш. Аз съм много нов в мухарлъка (сега приключвам първия сезон), но след като мога да си мятам сносно, ще ми е приятно ако мога да си направя и сам някоя мушица.
В тази в връзка, молбата ми е да ми кажеш какви материали ще са ми необходими да си вържа един бръмбар (зелен с оранжави крачета). Също така ако може да ме упътиш къде мога да намеря видео с поетапното връзване.

С уважение
Митко

Аватар
jagger1
Мнения: 2822
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 12:33
Местоположение: София
дал Браво: 518 пъти
получил Браво: 546 пъти

Re: Всички да покажем мухички

Мнение от jagger1 »

Привет, Митко.
Предварително се извинявам за лошите снимки, но набързи ги направих и цветовете не са много добри. Различават се от оригиналните. Гледам болен близък човек и времето ме притиска много.

Та накратко:
Зелена бръмбаретка можеш да си вържеш от микропореста гума. Като материал можеш да използваш подметка от джапанка, парче микропорест материал от Лего (има ги в различни цветове в Джъмбото), от подложка за колене (има ги по големите вериги - Практикер, Бриколаж......) или, можеш да си купиш от мухарските риболовни магазини - различни видове, дебелини и цветове.
Примерно с холохрамен ефект (от магазина на BFC):
Изображение

Показвам ти един вариант на бръмбаретка, направен от микропореста гума на подложка за колене:
Изображение

Изображение

Изображение

Режеш си лентичка с дебелина около 2 мм и ширина около 5 мм.
Изображение

В случая, бръмбаретката е на кука с право рамо №16. Можеш да използваш и кука тип Skud (с извито рамо). Използвал съм многонишков непресукан конец Coats Overlock (100% Polyester) - Можеш да си го закупиш от магазин за шевни материали. Иначе, пак от мухарски магазин можеш да си закупиш конец на UNI с дебелина 14/0. Като цвят на конеца - препоръчвам ти черен или кафяв.

1. Конецът го намотаваш от ухото на куката до малко след извивката на рамото.
Изображение

2. После скосяваш единия край на лентичката от микропореста гума като стрелка и я закрепваш в задната част на куката с няколко намотки на конеца.

3. Усукваш на конеца малко дъбинг. Аз съм използвал тъмнокафяв дъбинг с примеси на заек, полярна лисица и синтетичен флаш дъбинг. Сам си правя микса.
Изображение

Иначе, можеш да използваш готов дъбинг - пак от мухарски магазин. Цветовете - за зелената микропореста гума е добре коремчето от дъбинг да е в черен, кафяв или сив цвят.

Дъбинга се усуква на конеца, като предварително можеш да намажеш леко конеца с восък или сухо лепило, за да задържи по-лесно дъбинга. Слагаш съвсем малко дъбинг и го разпределяш по дължината на конеца равномерно (на около 3-4 см.). Ако използваш двоен конец (купешки), можеш да вмъкнеш дъбинга между двете нишки на конеца. Има и други начини, но един от тези два ще ти свърши работа. След като закрепиш дъбинга, усукваш конеца, докато се получи нещо като четка от дъбинговите нишки - но не много.
Конецът заедно с усукания дъбинг го намотаваш на куката, като започваш от мястото, в което си закрепил микропорестата гума (задния край на куката) и навиваш към ухото на куката. Преди ухото на куката оставяш около 3 мм без дъбинг.
Получава се това:
Изображение

4. Обръщаш микропорестата гума напред - към ухото на куката. С конеца правиш 2-3 намотки, върху гумата, заедно с рамото на куката. Отделно, след като фиксираш гумата в предната част (там, където свършва дъбинга), правиш още 2 намотки само върху рамото на куката, като конецът минава под свободния край на гумата. Тези 2 намотки се правят плътно до мястото на фиксиране на микропорестата гума към рамото на куката.
Изображение

5. Закрепване на крачетата.
За крачета можеш да използваш силиконови нишки (от мухарските магазини) - в твоя случай, както искаш в оранжев цвят.
Аз нямам такива нишки в момента, затова съм използвал тънък черен ластик (от магазините за 1 левче), като съм премахнал оплетката на ластика.
Крачетата се закрепват странично от двете страни на микропорестата гума, в мястото, в което си фиксирал гумата към рамото на куката:
Изображение

6. След като фиксираш крачетата с 2-3 намотки, правиш още 2 намотки пак под свободния край на микропорестата гума (само върху рамото на куката) и изработваш завършващия възел.

7. Изрязваш излишната микропореста гума в предната част, като оставяш от нея около 1 мм, за да оформиш главата на бръмбарчето. Ако искаш, главата можеш да я оцветиш с черно с помощта на перманентен маркер. Изравняваш с ножичка крачетата.

Получаваш това:
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Иначе, назад в темата съм показал най-различни моделчета бръмбаретки.
Поздрави и дано да съм ти помогнал. Успех.
Миро

mitko2
Мнения: 208
Регистриран на: Съб Ное 01, 2014 19:31

Re: Всички да покажем мухички

Мнение от mitko2 »

Здравей Миро.
Помогна ми много и благодаря. Но имам още една молба и тя е да ме насочиш къде да прочета нещо за оразмеряването. Имам предвидвид:
1. видове куки и какви мухи се връзват на тях;
2.дължина на тялото на мухата и др. подобни.

пс;днес основно се занимавах с поставянето на монтажния конец и завършващите възли


Поздрави и приятна вечер
Митко

Аватар
jagger1
Мнения: 2822
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 12:33
Местоположение: София
дал Браво: 518 пъти
получил Браво: 546 пъти

Re: Всички да покажем мухички

Мнение от jagger1 »

Привет, Митко.
Опитай се да изтеглиш тази книга на Михаил Шишкин "Нахлыстовая мушка" от тук:
http://www.scribd.com/doc/152219532/%D0 ... 0%B8%D1%8E

Ако не стане, пиши ми на ЛС. Ще измислим нещо. Имам я на файл в PDF формат (35 МB).

Книгата е на руски, но в нея има много полезна информация, която те интересува - и за пропорциите, и за материалите, и за куките, и още много. Една добре написана книга.

За куките - давам ти един линк,
http://greencaddis.com/fly-tying-hooks.html
където можеш да добиеш представа за различните видове куки и тяхната форма. Под всеки вид кука има инфо за какви мухи се използват.
Давам ти линка само за обща представа за видовете куки. Иначе, има още видове на различни фирми. Ако се поразровиш по НЕТ-а, ще намериш и с друга форма, големина на рамото, и с друг отвор на извивката на куката, но за начало, тези видове са достатъчни.

Обърни внимание на различните дължини на рамото (с нормално рамо, 2XL, 3XL), на отвора на извивката, на позицията на ухото за различните куки и коя за какво се използва препоръчително (инфото под всеки вид кука).

Специално за пропорциите, имам мое си мнение, което ако го споделя, със сигурност мухарската гилдия ще ме отнесе :D . По тази причина ще се въздържа от коментар. По-добре е да се вслушаш в това, което е написано в книгата за пропорциите. Това е верния път. Аз не го отричам!!! Напротив, приемам го. Просто съм склонен да се отклонявам от законите на природата и някои правила не ги спазвам умишлено :oops: . Но това си е мое мнение. Позволявам си го, защото имам собствени наблюдения в годините върху мушетата, които си изработвам и с които ловя. Но това е друга тема.

Препоръчвам ти още веднъж - прочети внимателно книгата. В нея ще намериш много отговори на въпросите, които те интересуват.

За други книги - виж тази тема:
http://forum.fishing-mania.com/viewtopi ... =5&t=61835
И не се притеснявай да питаш. Притеснявай се, ако не питаш :tup:
Поздрави.
Миро

mitko2
Мнения: 208
Регистриран на: Съб Ное 01, 2014 19:31

Re: Всички да покажем мухички

Мнение от mitko2 »

Благодаря Миро.
Довечера след работа започвам да се ограмотявам по темата. Не се съмнявай че ще питам, но ще бъде само това което наистина не разбирам.

Поздрави и лека седмица.
Митко

Аватар
jagger1
Мнения: 2822
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 12:33
Местоположение: София
дал Браво: 518 пъти
получил Браво: 546 пъти

Re: Всички да покажем мухички

Мнение от jagger1 »

Привет, Мите.
Чети и питай. Ако аз не мога да отговоря, има и други мухарчета., Но запомни: Истината е на водоема - в директен сблъсък с "Водното жури". Тук, във форума, можем да си пишем много и каквото си искаме, да ахкаме и да се възхищаваме, да отричаме и да пасуваме, НО...Но пред "водното жури" разбираме, дали сме на прав път или не. Рибоците диктуват нашите мераци. Те са тези, които казват: Харесва ми - не ми харесва. И успех. Започнал си, не се отказвай. Проба-грешка-четене-питане-проба-грешка-АНАЛИЗ! :tup:
Поздрави.
- - - - - - - - - - -

Една жълтурка. Мелез, между оса, кочман и нещо друго :D . Ама с точици по крилата :D .
Крилце или кълка? Крилцеее.. от пуйка. Жълта пуйка не съм виждал, но съвременната химия прави всичко :lol: . Другото е симбиоза от зелени фибри (за опашка - олив) от гъска, скъсени. Малко червен, електрик конец на бъта за атрактор, Един паунов фибър от опашно перо на паун, навъртяно в два сектора (преден и заден) за пикантност на "ястието", мъничко лентичка с цвят на самородна мед (между двата паунови "дразнителя"). И естествено, какво? Какво? Пуйка бе приятели. Пуешки сегмент от крилни пера на пуйка - за крилца на мушето. Нашарих крилцата с малко черни точици (с перманентен маркер), за да не е толкова крещящ цвета на крилцето -от една страна. От друга - по-лесно ми беше с точки. От трета - по-шик е. От четвърта - ...... ще видим каква е оценката на ония.... с перките..., лакомниците...., а бе рибоците. От пета страна - а бе извратиха се тия риби. Човек не знае какво да им поднесе. Я яжте и вие само кадиси, каменарки и червяци. И вие ще се извратите. Малко разнообразие в менюто не е излишно. :D
Тъпи, глупави и подозрителни рибоци. Спирам ви традиционната храна. От днес - на диета!!! Няма да ядете ли друго? Ще ядете, ще ядете. И жълтури ще проядете.... :twisted: Аз ще ги изненадам. Да видим - те, дали ще ме изненадат с апетит? :D Знам ли? Ако ги улуча, когато са гладни.... може и изненади да има. Ама за кого? :D

Жълтото пуешко перо (Yellow Turkey Wing), както съм го побългарил :roll: :
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Поздрави.

mitko2
Мнения: 208
Регистриран на: Съб Ное 01, 2014 19:31

Re: Всички да покажем мухички

Мнение от mitko2 »

Здравей Миро,
Снощи бях на вариант полагане на монтажен конец и плахи опити за направа на завършващ възел. Май не е толкова сложно, но най важното е, че ми харесва. Освен това имаше и четене относно видовете материали и тяхното приложение.
Имам обаче едно питане и то е: задължително ли е използване на лепило върху завършващия възел или може и без него

Поздрави
Митко

mitko2
Мнения: 208
Регистриран на: Съб Ное 01, 2014 19:31

Re: Всички да покажем мухички

Мнение от mitko2 »

Здравей Миро,
Пак съм аз. Мале какъв съм досадник, но при изработването на бръмбърчето ме интересува каква е дебелината и ширината на лентата от микропореста гума.
Материала Hends Polycelon Flat с дебелина 3 мм на листа удачен ли е за тяло на мухата.

Поздрави

Аватар
jagger1
Мнения: 2822
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 12:33
Местоположение: София
дал Браво: 518 пъти
получил Браво: 546 пъти

Re: Всички да покажем мухички

Мнение от jagger1 »

Привет, Митко.
По ред на вьпросите:
Добре е да фиксираш вьзела с капка лепило. Аз използвам лепило на Hends, или лак за нокти. На вьрха на тьнка игла - малка капчица.

За гумата: чети бе. Написах го в поетапната изработка. Лентичка от 2 до 3 мм дебелина и ширина 5-6 мм. Зависи от куката. По-голяма кука, по-дебело и по-широко. По-малка кука, по-тьнко и по-тясно. За най-малките куки, под #16, около 1мм дебелина и около 3-4мм ширина.

Поздрави. И да не забравиш да покажеш мушето :tup: .
Миро

mitko2
Мнения: 208
Регистриран на: Съб Ное 01, 2014 19:31

Re: Всички да покажем мухички

Мнение от mitko2 »

Съжалявам, не съм го видял защото е между снимките.
Но вече знам.
Днес в работата ми е по спокойно и гледам клипчета. На едно от тях тялото на бръмбъра се прави вместо с дъбинг с нещо (снопче като изкуствена коледна елха). Какво представлява това.
Освен това имаше бръмбъри без крила но имаха точно зад главата нещо като грива.
Какъв е този материал.

Поздрави
Митко

Христо
Мнения: 34
Регистриран на: Пет Апр 25, 2008 12:17
Местоположение: София
дал Браво: 1 път

Re: Училище по муховръз

Мнение от Христо »

Здравей,

Аз лично ти препоръчвам да започнеш от сайта на Док:
http://lurebg.com/FlyFishing/flyfishing.htm
и чети, чети, чети :).
Есенция от SBS (step by step):
http://www.flytierspage.com/
тук гледай да си селективен тъй като има мухи от и за цял свят :).
И не на последно място "неделните муховръзи" могат да ти отворят очите,
както всички знаем едно е да откриваш сам топлата вода,
съвсем друго е да ти покажат това-онова.
Един съвет от мен, преди да почнеш да правиш каквито и да било мухи, седни и тренирай в-у една кука (8-10) основни техники с наличните материали.
1. Последователност на връзване различните елементи на мухата
-опашки, риб, тяло, торакс, крила,хакъл, etc...
2. Пропорции и силует на мухата
3. Подбор на материалите
-знаейки какъв стадии от живота на насекомото имитираш, ще имаш възможност да избереш вярната рецепта :)
4.
5.
...

Поздрави и не се предавай лесно :)!
Ицо
...о плодове!

mitko2
Мнения: 208
Регистриран на: Съб Ное 01, 2014 19:31

Re: Училище по муховръз

Мнение от mitko2 »

Здравейте колеги. Привет Миро.
Материалите вчера пристигнаха и утре се надявам да произведа първия бръмбър "Митю грозния".

Поздрави и весело прекарване на почивните дни
Митко

Аватар
Драго
Мнения: 627
Регистриран на: Пон Окт 08, 2007 14:16
дал Браво: 439 пъти
получил Браво: 264 пъти

Re: Училище по муховръз

Мнение от Драго »

Само за протокола - на мен ми пристигна Сунгурларска отлежала - та връзвам и аз кънките, да не си помисли някой, че съм зарязал връзването :D

mitko2
Мнения: 208
Регистриран на: Съб Ное 01, 2014 19:31

Re: Училище по муховръз

Мнение от mitko2 »

И аз за протокола, играя го разнообразно. Мастичка или узо. Помага са стомаха. Салатка задължително.
Сега едно сериозно питане. Когато съм на реката нямам проблем с връзването на мухата, но когато седна зад менгемето, ръцете ми пречат. Кука №12 напрво не я виждам, независимо, че съм с очилата.
В тази връзка въпроса ми е: има ли някаква лупа или увеличител която да се постави пред очилата.

Поздрави
Митко

Аватар
jagger1
Мнения: 2822
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 12:33
Местоположение: София
дал Браво: 518 пъти
получил Браво: 546 пъти

Re: Училище по муховръз

Мнение от jagger1 »

Привет, Митко.
Виж тази тема:
http://forum.fishing-mania.com/viewtopi ... =5&t=64412

Има точен отговор на въпроса ти от д-р Косьо. Разгледай и линковете от постовете, които той е посочил в темата към блога му (Мухата днес)!

Поздрави.

Публикувай отговор

Обратно към “Мухарски риболов”