Пънчо 2016

Това е мястото за среща на колегите с мухарките.
Аватар
jagger1
Мнения: 2819
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 12:33
Местоположение: София
дал Браво: 517 пъти
получил Браво: 544 пъти

Re: Пънчо 2016

Мнение от jagger1 »

Привет момчета.
Вчера, опитвайки се да се скрия от жегата, реших да посетя най-близката ми дестинация - Пънчо. По-точно, реката. Пънчо си държи добро ниво, но много слънце имаше на участъците, които обичам да обхождам, та избрах прохладните сенчици под дърветата. Пък нали трябва да оставя и някое муше по надвисналите клонаци, което е традиция при мен от време оно :D . Без това, излетът ми няма да е атрактивен и удоволствието от мухаренето няма да е пълно :D .

Реката беше с добро ниво за сезона. Леко замътена с прозрачността на опал. Поради по-ниското ниво, имах необходимата видимост и контрол. Рибки имаше всякакъв калибър. Най-много беше дребосъкът от сорта на пръскачи, малки бабушки и кротушки. Дребните кленчета също показваха своето присъствие в тихите местенца и по бързеите. Радваше ме обаче присъствието на големите им батковци и каки, които се показваха от подмолите с бързината на стрели и бързо пак изчезваха. Там, където водата беше плитка (около педя) и слънцето пробиваше дебелите сенки, можеха да се наблюдават и по-дебели хитреци - нещо много приятно за окото. Казвам хитреци, защото много трудно се лъжеха. Мухата минаваше по няколко пъти над главите им, водена от течението, а те само лееекичко се преместваха с няколко сантиметра, правеха едно леко покимване с глава и мързеливо заемаха същата позиция и поза. И това се повтаряше с различни сухи мухи. На кадисите (еленовите седжове) през целия ден не обърнаха никакво внимание, за разлика от други излети. Не им беше ден на кадисите. Мухите, които привлякоха вниманието им бяха един CDC емерджър в жълто-олив гама, две бръмбаретки от микропореста гума, една мокра оса тип паяк и най-вече един малък Дикански скакалец, който показах миналата година в темата за мухите. Рибките искаха тънки (0.1 до 0.14) и дълги типети - около 1 м. Използвах 4-ри секторен лидер с дължина 2.50 м. Дистанциите, които облавях бяха не по-големи от 7-8 метра. Атаките се наблюдаваха като на голям киноекран. Голямо удоволствие.

Това, което донякъде ми разваляше удоволствието и ме напрягаше бяха многото змии - буквално през 10 - 15 метра периодично прекосяваха реката в различните участъци, в които ловях. Видях повече от 6 змии. Голяма популация на тези гадини. А не бяха и малки! Имаше около 1 метър.

Иначе, релаксът си беше на макс. Хванах 8 добри клена, което за мен е напълно доволно от този изтощен участък.
Не съм снимал много, за да не потопя пак телефона, както миналата година. Едно късо клипче, колкото за цвят към споделеното.

Аватар
jagger1
Мнения: 2819
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 12:33
Местоположение: София
дал Браво: 517 пъти
получил Браво: 544 пъти

Re: Пънчо 2016

Мнение от jagger1 »

Вчера за няколко часа се спасих от жегата на Пънчо. По-точно на реката. За три часа направих добър риболов като брой хванати рибки, но за съжаление едрите хитреци се бяха изпокрили.

Ето и част от резултата, обобщен в едно клипче:
https://www.youtube.com/watch?v=IN0H4MVmLDI

Аватар
dunavski
Мнения: 365
Регистриран на: Пет Апр 03, 2009 22:59
Риболов: мач, фидер, муха
Местоположение: Rugby - UK
дал Браво: 56 пъти
получил Браво: 389 пъти

Re: Пънчо 2016

Мнение от dunavski »

Имам само една молба. Следващият път може ли да смениш музикалният съпровод? Като пуснах клипа и си помислих, че започват вечерните новини по БНТ. :mrgreen: :mrgreen:
Всички искат да отидат в рая, но никой не иска да умре

Аватар
jagger1
Мнения: 2819
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 12:33
Местоположение: София
дал Браво: 517 пъти
получил Браво: 544 пъти

Re: Пънчо 2016

Мнение от jagger1 »

dunavski написа:Имам само една молба. Следващият път може ли да смениш музикалният съпровод? Като пуснах клипа и си помислих, че започват вечерните новини по БНТ. :mrgreen: :mrgreen:
Ами може, дори много го искам, но чичко Гугъл ми иска лиценз и ако не потвърдя или не сменя мелодията, блокира клиповете. Имам повече от 20 такива случая с предупреждение. Тази мелодийка е от свободната библиотека на Тубата и с нея поне за сега нямам проблем, но и с тази библиотека трябва да се внимава. Уж е свободна, ама не съвсем.

Иначе веднага щях да озвуча я с метъл, я с блус балади, я със сакс, я с рок или джаз. Ама пусти лицензи .... ти им правиш реклама на музиката, те ти искат лиценз.

Другия път ще пробвам с натурални звуци от природата или на фона на някое радио - ей така, леко небрежен радиофон с шум на пилета, щурци и жаби :lol: . Да видя за проба, като миксирам всичко, дали Гугълци ще се заядат. :D

Вярно музиката е като за новините :lol: Сори. Това е положението. Ама от друга страна, приеми клипа като част от новините по Нова или по БТВ. :mrgreen: :tup:

Поздрави.

Аватар
dunavski
Мнения: 365
Регистриран на: Пет Апр 03, 2009 22:59
Риболов: мач, фидер, муха
Местоположение: Rugby - UK
дал Браво: 56 пъти
получил Браво: 389 пъти

Re: Пънчо 2016

Мнение от dunavski »

jagger1 написа: Ами може,
Ако си обработваш видеото с Windows movie maker ти позволява да слагаш музика ако е купена от iTunes, но аз до сега не съм пробвал и си оставям само шума на вятъра да бучи във видеото :lol: :lol: :lol:
Всички искат да отидат в рая, но никой не иска да умре

чичо Док
Мнения: 3924
Регистриран на: Нед Яну 02, 2005 11:49
Риболов: с муха и шнур
Местоположение: София
дал Браво: 426 пъти
получил Браво: 491 пъти
Обратна връзка:

Re: Пънчо 2016

Мнение от чичо Док »

Миро, добавяш твоята си песен към видеото - първите секунди оставяш самия звук на видеото(да речем шум на реката), а твоята песен върви като фон по-тихо, после плавно увеличаваш нивото и. След това основния звук на видеото може да го намалиш, или въобще да го спреш, и така тубата не писка :lol:
И ползвай възможно най-елемнтарен софтуер за по-спокоен живот :)
memento mori ...
-----------------------
Lurebg.com

Аватар
jagger1
Мнения: 2819
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 12:33
Местоположение: София
дал Браво: 517 пъти
получил Браво: 544 пъти

Re: Пънчо 2016

Мнение от jagger1 »

Док, той горния клип е по сходна схема. Но не винаги работи. Явно си зависи от песента. Ще пробвам както казваш. Благодаря за схемата.

=========
Орхане, аз използвам AVS Editor. С муви мейкъра не съм работил. AVS Editor-а има доста филтри и ефекти. Лесна е за използване и съм си свикнал с нея. Ще измисля нещо.

Поздрави.

Аватар
jagger1
Мнения: 2819
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 12:33
Местоположение: София
дал Браво: 517 пъти
получил Браво: 544 пъти

Re: Пънчо 2016

Мнение от jagger1 »

Привет на всички, обичащи риболова с перушини.

Преди две седмици направих излет като за последно за тази година по река Джерман. Така бях решил. Още повече, че доволно си полових кленчета. От няколко години, мине ли септември, най-късно до средата на октомври закривам сезона до пролетта. Не ми се отразява добре студеното време.

Да де, ама то това време ни поднася доста изненади. До началото на август - порои. А после - да не ти се иска да идва зимата. Дори парното още не е пуснато за ужас на Топлофикациите.

Та днес тръгнах да си върша обичайните дейности, ама нещо не ми е спокойно. Гледам, мухарката ми маха от ъгълчето на хола и аха-аха, да тръгне след мен. А имах доста да обикалям днес по града. Слизам на паркинга и една топлина обгръща тялото ми. Истинско лято. Поглеждам бъгито - очичките му светнали, аха-аха да ми подсвирне и като че ли ме пита: "Взе ли за всеки случай мухарката?"

Толкова ми трябваше. Върнах се, взех едната мухарка, взех си елека с мухите, лидерите и типетите и по маратонки - обратно към бъгито. Докато слизах с асансьора бързо си спретнах един план в главата, кое и къде най-напред да свърша, кое може да изчака и как да ми остане поне един час, за да се добера до най-близката ми мухарска цел - Пънчо. Още повече, че тази година почти не съм го виждал.

Бъгито, миличкото, като ме видя и само си отвори вратата от нетърпение. Пусна ми радиото със завъртането на ключа и под звуците на Z-Рок потеглихме бързо да отхвърлим задълженията за деня. Планът ми проработи перфектно и към 14.00 ч. с бъгито вече бяхме направили колона от нетърпеливи и изнервени Аудита, ФауВе-та, БМВ-та, джипарки, баничарки и какви ли не още четириколесни зверчета, предвождани естествено от милото ми бъги. Казвам нетърпеливи и изнервени, защото от караулката на Горубляне до устието на Пънчо скоростта е ограничена на цели максимални 40 км/ч, с нотки на някои места до 30 км/ч и аз като съвестен водач не мога да не се съобразя с това. На всичкото отгоре, точно когато наближихме баирчето преди стената - правия участък, от колоната се отделиха с мръсна газ две четириколки, които моментално паднаха в жертва на контролните органи от КАТ, както винаги невидимо спрели в банкета. Като видяха случващото се, останалите четириколки зад мен със завидно смирение укротиха кончетата под капаците и дори започнаха да изостават зад мен, за да спазят необходимата дистанция, която през цялото време от караулката до момента беше между 3 и 5 метра броня от броня. Бре, то можело и да се спазват законите на тази държава :lol:

И така, таралянкайки се полека-лека, на Кокаляне предадохме с бъгито водачеството на колоната, свихме към устието и се паркирахме. Забелязах, че една кола с дипломатически номер чинно ме следваше още от караулката с два велосипеда на покрива. Паркирахме почти заедно и един до друг. Аз изкочих нетърпеливо и веднага се заех със сглобяването на мухарката. Забелязах, че докато я сглобя (колко му е), двата велосипеда бяха разтоварени. И точно когато тръгнах да си облека елека, дочух тихичко, но учудено възклицание от младата дама, която се приготвяше за велосипедната разходка с приятеля й: "Ооо, оооо, fly rod. Fly rod, fly rod, look, fly rod. Very nice, veri nice...." После двамата си размениха още няколко изречения, които не разбрах. А и нямаше време повече. Реката ме чакаше.

Имам си няколко местенца, които задължително проверявам в участъка, където бях. Имам си и определена схема за тези местенца, когато нивото е добро до средно добро. В случая беше задоволително. Веднага забелязах някои промени в тези участъци спрямо миналата година. Някои дървета бяха поорязани, коритото беше поочистено от дънери, които препречваха на няколко места реката и създаваха добри условия за задържане на по-едрите екземпляри. А и създаваха завирени местенца с по-голяма дълбочина. Течението беше много бавно, дълбочините - почти еднакви. Плитко. Виждаше се присъствието на кленчета-юноши, но по-едричките ги нямаше.

Нямах много време за обиколки и експерименти с мухи. Разполагах само с около един час. По тази причина реших да заложа на два-три вида МОП мухици, които на Джерман и Струма се отчитаха през цялото лято доволно. Мухите са показани в другата тема. Виждат се и на снимките по-долу. Още с първите няколко хвърляния направих три бързи кленчета, малко под нормата по размер. Снимах само двете. Точно, когато снимах второто кленче, чух, че някой ме поздрави. Беше един колега мухар, с който се запознахме на реката миналата година. Побъбрихме си малко, разменихме си по няколко мухици и се разделихме. Докато бъбрехме, минаха и двама спинингисти, които похвърляха малко под мен и обловиха втория участък, който смятах да проверя. Бях сигурен, че след тях, няма да имам успех, а за следващите няколко участъка надолу по течението просто нямаше да имам време. Все пак изпробвах шансовете си и в обловения участък, но нямах дори подгонване. Не видях и никакво движение под водата. Реших, че беше време да се придвижа към бъгито и пътьом да проверя третия участък, който си бях набелязал и който винаги ме е дарявал с по някое кленче, но и там вече беше проверено от други.

И така набързо приключих с първите и последни три кленчета. Дали това ще си останат и последните кленчета за тази година, ще зависи от това, какво ни е подготвила майката природа. Но аз и на това съм доволен. Доволен съм като цяло от всички излети през тази година, които си спретнах, доволен съм и от дестинациите, които посетих, доволен съм и от вниманието на рибите към мен, доволен съм от всеки прекаран миг сред майката природа, доволен съм, че бъгито през всичките тези преживени моменти не ми изневери, доволен съм, че съм доволен. И ако успея да открадна още някой миг до края на годината, за да бъда пак на някоя от любимите ми реки или водоеми, ще бъда два пъти по-доволен.

Няколко завършващи снимки за цвят на рапорта:
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Поздрави.

Публикувай отговор

Обратно към “Мухарски риболов”