Shooting head

Това е мястото за среща на колегите с мухарките.
Отговори
Потребителски аватар
dunavski
Мнения: 359
Регистриран: пет апр 03, 2009 22:59
Риболов: мач, фидер, муха
Местоположение: Rugby - UK
дал Браво: 56 пъти
получил Браво: 379 пъти

Shooting head

Мнение от dunavski » ср яну 17, 2018 16:50

Както писах в щукарската тема на скоро си купих 11ти клас мухарка, но намирането на шнур за се оказа мисия не възможна. Рових, рових в по-големите онлаин магазини и навсякаде трябва да се поръча предварително и се чака около седмица за доставка.
Замислих се дали да не взема тежък сьомгов шнур за двуръчна мухарка, че от тях има колкото щех, и да го направя на шутинг хед за едноръчна мухарка. Обаче с такива шнурове нямам никакъв опит и малко нещата не са ми много ясни, особенно момента със замятането :roll: . При щукарския риболов мухата се води почти до върха на пръчката, но до колкото разбрах при замятане самият шутинг хед трябва да е извън водачите на пръчката, което означава да се прави рол-каст, но това с голям стример ще е доста трудно.
Ако някой има опит с такъв вид шнурове моля да поясни как става работата.


Всички искат да отидат в рая, но никой не иска да умре

Потребителски аватар
Росен
Мнения: 3435
Регистриран: пет дек 17, 2004 8:43
Риболов: Мухарски риболов
Местоположение: Русе
дал Браво: 43 пъти
получил Браво: 201 пъти
Контакти:

Re: Shooting head

Мнение от Росен » чет яну 18, 2018 9:43

Ловя постоянно по Дунава с шутинг хеди и две двуръчни сопи, често ловя и под върха на пръчката, защото не само щуките, другите хищници при мен правят същото. За щука ползвам нормален #11 клас шнур на Гайдлайн (Булет) и си прав, че 11-ки се намират сравнително трудно. Ако не ти пука особено за пръчката, рънинга и главата и не те дразни преминаването на клупа на връзката между тях по водачите - може и да минеш на този вариант. Не вярвам обаче да да си направиш глава от стар спей шнур ... ще е ужасно дълга, за да ти се получи теглото. По скоро си вземи един скеджит на Еърфло примерно - къса и тежка - аз имам 630 грейна, което ми се струва, че ще ти стане, но може да видиш дали нямат и по-тежки. Всъщност аз мога да пробвам моята 11-ка с тази глава и да ти кажа ...Мунчо
Мнения: 16546
Регистриран: пет дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 369 пъти
получил Браво: 855 пъти
Контакти:

Re: Shooting head

Мнение от Мунчо » чет яну 18, 2018 13:31

:cry: :cry: :cry:


БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ

Потребителски аватар
dunavski
Мнения: 359
Регистриран: пет апр 03, 2009 22:59
Риболов: мач, фидер, муха
Местоположение: Rugby - UK
дал Браво: 56 пъти
получил Браво: 379 пъти

Re: Shooting head

Мнение от dunavski » чет яну 18, 2018 18:59

Росен написа:Ако не ти пука особено за пръчката, рънинга и главата и не те дразни преминаването на клупа на връзката между тях по водачите - може и да минеш на този вариант.
За пръчката ми пука особенно много :lol: :lol: .
Еми едни американци ловящи мъскита ми казаха, че нямало кой знае каква разлика тъй като самите щукарски и мъски шнурове били един вид шутинг хед. Ще изчакам до другата седмица да ми дойде шнура на SA да видя как се мята с него и след това ще обмисля варианта с шутинг хед.


Всички искат да отидат в рая, но никой не иска да умре

Потребителски аватар
Росен
Мнения: 3435
Регистриран: пет дек 17, 2004 8:43
Риболов: Мухарски риболов
Местоположение: Русе
дал Браво: 43 пъти
получил Браво: 201 пъти
Контакти:

Re: Shooting head

Мнение от Росен » пет яну 19, 2018 16:52

Всички щукарски шнурове са с къси и тежки глави, за да могат да ти "носят" огромния стример и съотвено рънинга след главата е тънък. Естествено това е абсолютно аналогично на шутинг хед с рънинг, но без връзката между тях. Главите не са създадени за щука, а за сьомга и идеята там, че можеш да ги сменяш спрямо условията, дълбочината на която искаш да ти се движи мухата, големината на мухата и още една камара ситуации. При двуръчните мухарки не се лови под върха и не се вкарва връзката през водачите освен в случая, когато си хванал рибатаа, а когато главата ти стигне до върховия водач просто замяташ отново. Там е изключително важна стиковката между глава и въдица, не че при едноръчните не е така естествено, но е различно. Взе да става много описателно, ти вероятно всичко това го знаеш. Според мен си вземи нормалния шнур, а ще направим и схемата с главите ;)Cougar
Мнения: 2375
Регистриран: чет юни 02, 2005 3:05
Местоположение: Terrace, BC
дал Браво: 231 пъти
получил Браво: 1441 пъти

Re: Shooting head

Мнение от Cougar » съб яну 27, 2018 8:10

Разликата в класовете между едноръкохватъчните и двуръчните пръти е грубо около 2 единици. Т.е, шнур за 8-9-ти клас двуръчна въдица трябва да ти сърши работ ана 11-ти клас едноръчна. Това което Росен ти е писал за 630 грейна е подходящо като тегло за 11-ти клас. Но дължината на главата може да ти е от проблем. Мисля че ти трябва глава дълга около 1.5 тази на пръта или по-къса (+-4м). Скаджит които аз съм ползвал са около 9м дълги и това ще е дълго за твоя прът. Предполагам ще може да се хвърля, но няма да бъде "шуутинг хед".

Да си поръчаш готов фабричен шнур е най-доброто решение и това си направил. :tup:

И , да, ако искаш да прибираш целия шнур почти до мухата и после да презамяташ, ще трябва да извадиш главата отново навън за да заметнеш.
Което би било така за всеки вид шнур, изключвайки кордата и спинингова въдица. И понеже си с 11 клас, този рол-каст с тежък стример не трябва да е никакъв проблем. :wink:

Аз никога не вкарвам главата през водачите. Когато съм близо до началото й, презамятам.Отговори

Върни се в “Мухарски риболов”