Furled Leader

Това е мястото за среща на колегите с мухарките.
Аватар
jagger1
Мнения: 2819
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 12:33
Местоположение: София
дал Браво: 517 пъти
получил Браво: 544 пъти

Furled Leader

Мнение от jagger1 »

От много време проявявам интерес към този тип лидери. Преди две години направих първия си опит с подръчно приспособление, с цел да проверя самата техника на изработване. Това, което тогава изработих беше едно конично парче с дължина около 80 см. :lol: Ама пък се получи конично и безвъзлово :wink: . Оказа се, че има много тънки моменти при изработването на такъв тип лидери и за направата им се изисква по-специална подготовка.

За разлика от Tapered лидерите, при Furled лидерите се получава плавен безвъзлов преход между отделните сектори. Това са преходите, в които лидерът изтънява и се получава стъпало с по-малък диаметър спрямо бът сектора без наличието на възел.

При монофилните стъпаловидни лидери с една нишка, които всеки сам може да си изработи без проблем, в преходната точка между всеки два сектора, монофилните влакна с различна дебелина се съединяват с възел. По този начин, по дължината на този тип лидери се получава едно натрупване на възли, което най-малкото не е красиво. Да оставим настрана, че всеки възел е конфликтна точка. Така, при 3 секторен монофилен, еднонишков лидер се получават минимум 2 средни възела по дължината на лидера - в точките на съединяване на всеки два преходни сектора. Или при лидер от 3 сектора с дебелина на монофила на всеки сектор 0.45 (1-ви сектор), 0.30 (2-ри сектор) и 0.20 (3-ти сектор) се получават два съединителни възела (между 0.45 и 0.30 за сектори 1 и 2) и (между 0.30 и 0.20 за сектори 2 и 3). Към това трябва да се добави отделно и връзката шнур-лидер и връзката лидер-типет.

Tapered лидер. (на снимката се вижда възелът между двата сектора)
Изображение

При Tapered лидерите, реално се получава само един среден възел - в прехода между двата усукани сектора. Поради техниката на изготвяне на този тип лидери, в двата края на лидера се образуват директно двата крайни клупа. Това са лидерите, които съчетават предимствата на усуканите лидери пред едномонофилните стъпкови лидери с възли. Тези лидери работят много добре при дължини на лидера до 3 метра и в комбинация със средно дълги типети за сухи и мокри мухи. Изпъват добре линията и полагат меко мухите. Лидери от типа Tapered, които са с дължини между 1 м. и 1.80 м. изпъват и полагат добре и по-тежки стримери, с които обикновените конични или стъпаловидни еднонишкови монофили трудно се справят. Tapered лидерите се изработват лесно и за тях не е необходимо използването на специални приспособления. Усукването на монофилните нишки лесно става на ръка с малко опит и тренировки. Това, което може да се каже като недостатък за тях е, че този тип лидери се изпълняват само в двустъпален вид. Другото е, че при използване на монофилна нишка с по-голям диаметър, след усукването на отделните сектори, в мястото на свързването им се получава груб възел от 4 нишки дебел монофил. При използването на тънки монофили, възелът се получава сравнително добре. Този тип лидери си ги изработвам повече от 5-6 години вече и съм много доволен от тях.

Furled лидерите, за разлика от Tapered лидерите могат да бъдат изработени практически във всякакви дължини, каквито са ни необходими, както и с голям брой сектори, с които се постига и плавен преход между дебелата бът секция и тънката типет секция. Този тип лидери са едно добро решение и за изработването на тенкара конични шнурове. Могат да се използват много тънки нишки с които да се моделира профил, какъвто ни е необходим, с колкото сектора искаме и с каквато дължина искаме. Могат да бъдат използвани и широк спектър от материали като основна нишка за усукване на този тип лидери. В зависимост от използвания основен материал като основна нишка, можем да програмираме и съответното поведение на всеки един лидер, като съчетаем и останалите параметри: брой на нишките за всеки един базов или преходно-спомагателен сектор, дължината на всеки един сектор, брой на отделните сектори.

Едно от основните предимства на Furled лидерите пред еднонишковите, стъпаловидни, монофилни лидери с възли, както и пред Tapered лидерите е постигането на плавен преход между всеки два съседни сектора без наличието на възел. Другото основно предимство на Furled лидерите е, че поемат и предават много добре енергията при презентирането, както при работа със сухи мухи, така и при работа с мокри мухи и стримери. Този тип лидери позволяват работа с дълги типети, което е предимство при работа със сухи мухи и при мухарене в затворени водоеми при капризни риби.

Това, което прави Furled лидерите по-малко приложими на този етап спрямо останалите видове лидери, независимо от големите им предимства е, че този тип лидери изискват при направата им специални стендове, които са различни по габарити и размер на отделните секторни секции за всеки отделен случай. Другото е, че се изработват ръчно. Ама, то както се казва, пълно щастие няма. :D

И така, след като преди две години, както споменах в началото, се пробвах да си изработя пробно едно късо парче, като единствената ми цел беше да проиграя самата техника на усукване и вплитане на отделните сектори помежду им, реших най-после, че е време да си спретна един стенд. Тъй като съм се "замразил" в къщи от доста време и още е зима, това което спретнах набързо като стенд го ограничих в рамките на 2.00 метра дължина. А и нали трябва да проиграя всяка една стъпка.

Стендът не е сложен като изработка. Една дъска и няколко парчета PVC тръбички. Броят на тръбичките се определя от броя на секторите, които искаме да изработим, както и от дължината на самия лидер. Може да бъде минимум 3-секторен. Повече и по-подробно за размерите и самите параметри на самите лидери, които ще си изработя с този стенд ще коментирам, когато ги тествам и когато направя проби с различни материали.

За сега ще покажа първите си два Furled лидера, които "слязоха" от стенда преди 3-4 дни.
- Един с дължина 184 см, 3 стъпален от монофилна нишка 0.03 мм - предвиден за суха муха.
- Един с дължина 171 см., 3 стъпален от монофил 0.18 мм - предвиден за щука, шаран и средно големи стримери.

Стенда за изработване на лидерите:
Изображение

Изображение

Изображение

Furled лидерите:
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

За суха муха:
Изображение

За шаран и щука:
Изображение

mitko2
Мнения: 208
Регистриран на: Съб Ное 01, 2014 19:31

Re: Furled Leader

Мнение от mitko2 »

Миро, а за много години. Братче, те хората са измислили професионални решения. Що се хабиш да откриваш топлата вода за некой лев повече.

Поздрави
Митко

Аватар
jagger1
Мнения: 2819
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 12:33
Местоположение: София
дал Браво: 517 пъти
получил Браво: 544 пъти

Re: Furled Leader

Мнение от jagger1 »

mitko2 написа:........ Братче, те хората са измислили професионални решения. Що се хабиш да откриваш топлата вода за некой лев повече.

..................
Мите, привет.
Някои неща не можеш да си купиш и с много пари, колкото и да имаш, колкото и да искаш :wink: Ако намериш - купи и пробвай.

Поздрави.

п.п.: Това не е плетен лидер!!!

mitko2
Мнения: 208
Регистриран на: Съб Ное 01, 2014 19:31

Re: Furled Leader

Мнение от mitko2 »

Привет Миро,
Furled Leader на BFC е доста добър. Можеш да го пробваш.

Поздрави
Митко

Аватар
jagger1
Мнения: 2819
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 12:33
Местоположение: София
дал Браво: 517 пъти
получил Браво: 544 пъти

Re: Furled Leader

Мнение от jagger1 »

mitko2 написа:........Furled Leader на BFC е доста добър. Можеш да го пробваш......
Има само този.
Изображение
За какво е? За суха, за нимфа, за мокра, за стример, за река, за затворен водоем, за пъстърва, за клен, за щука или шаранови? За кой клас шнур? Потъващ, плаващ? Какъв е? Само един и няма данни, освен 2.40 м. Колко е бътовата секция, колко е типет секцията? Със скъсена и удебелена бътова секция и изтънена средна и типет секция ли е? С удължена бътова и пропорционално изтъняващи следващи секции ли е? ...... И още ?.....?

Иначе цената е добра, защото в НЕТ-а започват от 7.50 $ US и стигат до към 35 - 38 $ US. Зависи какъв е, от какво е и за какво е. Дали е с индикатор или без и т.н.

Само за сравнение: С подходящите няколко стенда си решавам въпроса с номенклатурата която ми е необходима. Докато ти си вържеш 2-3 мухи, аз ще си изработя един лидер - такъв, какъвто ми трябва. Дори ходенето до магазина ми отнема повече време. Друг е въпросът дали изобщо го има това, което търся. Щото да си купиш само Furled лидер, без да знаеш за какво ти е и какво ти решава не е достатъчно решение на задачата. То затова мухарството е толкова сладко хоби - заради разнообразието и в същото време много индивидуално като подход.

Иначе, то и готови мухи и стримери колкото щеш, ама аз една муха не съм си купил и ми е приятно, и ми е интересно, и ми е полезно.

Поздрави.

mitko2
Мнения: 208
Регистриран на: Съб Ное 01, 2014 19:31

Re: Furled Leader

Мнение от mitko2 »

За клян ми е Миро, за клян с жапанка по така. Иначе предпочитам да ходя за риба отколкото да натискам бутоните на компютъра. Пък и сега имам вече и по свободно време.

Поздрави
Митко

Аватар
jagger1
Мнения: 2819
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 12:33
Местоположение: София
дал Браво: 517 пъти
получил Браво: 544 пъти

Re: Furled Leader

Мнение от jagger1 »

mitko2 написа:За клян ми е Миро, за клян с жапанка по така.
А така, Митко, шляпай ги яко джапанеските с фурледа.
mitko2 написа:.... Иначе предпочитам да ходя за риба отколкото да натискам бутоните на компютъра. .....
И добре правиш. Зарежи бутоните. :tup:

Аватар
Драго
Мнения: 626
Регистриран на: Пон Окт 08, 2007 14:16
дал Браво: 439 пъти
получил Браво: 263 пъти

Re: Furled Leader

Мнение от Драго »

Ми лидер, голям праз плетен ли е сукан ли е. Днеска метах с обикновен моно (не джендър) от най-евтините, слаган миналата година ни му знам дължина, ни бът му знам, ма се хванаха риби де. Но лошо няма човек да хване бормашината и да посуче малко, аз като не ми се занимава си купувам едни от 3 лв, щото тия по скъпите и с второ,трето хвърляне и като иде душманската в клоните и става на кълбета, къса се, реже се след тва иде късо и се наснажда ..... и кел файда от цялата галимация.

mitko2
Мнения: 208
Регистриран на: Съб Ное 01, 2014 19:31

Re: Furled Leader

Мнение от mitko2 »

Ех Баче Драго, пореза ти криле в полет тъй велик.

Аватар
jagger1
Мнения: 2819
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 12:33
Местоположение: София
дал Браво: 517 пъти
получил Браво: 544 пъти

Re: Furled Leader

Мнение от jagger1 »

d_nikolov написа:Ми лидер, голям праз плетен ли е сукан ли е. ......
Драго, привет.
Furled лидера е точно като голям праз :lol: Както празът е коничен, както празът е изграден от отделни слоеве, както празът е с яко и късо стебло, устойчив на ветеро :D

Майтапът настрана. Фурлед лидерите имат доста предимства пред останалите видове лидери. Примерно: За бланки от 0 клас до 6 клас, с един и същи лидер от 170 - 172 см. дължина можеш да ловиш спокойно с типети х4, х5, х6 и х7 с дължини от 50 см. до към 150 / 180 см. Ако си добър в кастинга, можеш да стигнеш дори и до 2 м. типет със същия лидер от 170 - 172 см. за малки мухи. Това означава, че с един и същи лидер от 170 - 172 см. можеш да получиш обща дължина на линията между 220 см и 370 см. в зависимост от дължината на типета. Другото е, че с такава линия и този тип лидер, мухите се полагат много по-меко и по-близко до естественото падане на насекомо във водата.
Лидер със същата дължина, но за бланки 7-9 клас можеш да ползваш типет х3, х4 или х5 за суха муха.
Това, което написах по-горе беше само за лидери за суха и мокра муха. При лидерите за нимфа е малко по-различно.

Още едно предимство: С един и същи лидер като горния можеш да изхвърлиш и по-тежки сухи или мокри мухи, като единствено смениш типета като дебелина или като дължина, а не цялата линия.

Другото е, че лидер с дължина 170 - 172 см. обхваща целия диапазон от дължини на бланките от 7' до 8'6". За бланки от 9' или 10' могат да се ползват по-дълги Furled лидери - примерно 195 - 240 см. С такива лидери и комбинация от 2 или 3 типета можеш да изградиш линия с дължина около 5 метра.

За най-късите бланки от 6' може да се ползва лидер с дължина 125 - 130 см., като се запазват всички горни предимства.

Общо казано, Furled лидерите позволяват с по-малка дължина на лидера (спрямо обикновените конични, монофилни лидери или сегментираните монофилни лидери със свързващ възел) да се постигнат по-големи дължини на цялата линия лидер-типет, както и по-голямо разнообразие на комбинациите с дебелина и дължина на типета при използване на един и същи лидер. Полагат много меко мухите, изпъват по-добре линията при каст, намаляват оплитанията на лидера и типета в шнура при каст. Да, купешките са скъпи, но Hand Made излизат на цената на един обикновен коничен, монофилен лидер (като материал) или около нея. Другото е мерак, един елементарен стенд като направа, но сложен като оразмеряване (щото там е разковничето), около 30 -40 мин. работа и после около 1 час за биричка :D .
d_nikolov написа:................... едни от 3 лв, щото тия по скъпите и с второ,трето хвърляне и като иде душманската в клоните и става на кълбета, къса се, реже се след тва иде късо и се наснажда ..... и кел файда от цялата галимация.
Ся, за клоните - то си е дарба и никой не може да ни я отнеме. :lol: :lol: То ако знаеш що лидер, типет и мухи съм оставил по клоните, или както аз галено я наричам: "Природната мухарска галерия". Що произведения на изкуството и копия на велики и световно известни муховръзци съм окачил :lol: Нека има. Да има за идните поколения след нас :lol:

Пък, Драго, като взема да ги суча тия пустиняци фулредите, ще ти спретна един армаган. Ама имам още доста работа по оразмеряването на стенда и много пробни изпитания. Те хубавите работи бавно стават. Щото нали казват: В началото беше мрак и тишина, т.е. доста специфични данни по оразмеряването ми липсват за да станат добри лидери. Въпреки това, първите три лидера, които си спретнах се получиха добре като за начало.

За сега :11:

Мунчо
Мнения: 16603
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 408 пъти
получил Браво: 916 пъти
Обратна връзка:

Re: Furled Leader

Мнение от Мунчо »

mitko2, замълчи и не профанизирай сакралността на темата с твоя прагматизъм!!! Като вземеш целенасочено да ловиш шаран с мухарка и да ваеш нарочни лидери за тази работа - тогава давай акъл...
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ

mitko2
Мнения: 208
Регистриран на: Съб Ное 01, 2014 19:31

Re: Furled Leader

Мнение от mitko2 »

Привет Ице, ако професионалното решение е профанизиране, съжалявам не знаех. Явно колегите които го предлагат нямат идея за какво иде реч, но не си убеден в това предполагам. Иначе риболов на шаран с мухарка е интересна тема, ама нямам подходящата муха, а и таз риба е доста разредена.

Поздрави
Митко

Аватар
jagger1
Мнения: 2819
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 12:33
Местоположение: София
дал Браво: 517 пъти
получил Браво: 544 пъти

Re: Furled Leader

Мнение от jagger1 »

mitko2 написа:............ Иначе риболов на шаран с мухарка е интересна тема, ама нямам подходящата муха, а и таз риба е доста разредена...............
Мите, Митееее, Мухата да ти е проблема :lol: Голям сладур си :D :tup:
Казано с други думи, оспами яко темата още в зародиш :D . Жив и здрав да си и ще ти спретна няколко шаранджийски мухи, та да нямаш после извинение :D . Сладур. :11:

п.п.: Фурледа ти ще прецениш какъв да си купиш. :tup: Не е задължителен.

Аватар
Росен
Мнения: 3454
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 8:43
Риболов: Мухарски риболов
Местоположение: Русе
дал Браво: 52 пъти
получил Браво: 222 пъти
Обратна връзка:

Re: Furled Leader

Мнение от Росен »

Мунчо написа:Като вземеш целенасочено да ловиш шаран с мухарка и да ваеш нарочни лидери за тази работа - тогава давай акъл...
Аз съм ловил целенасочено шаран с мухарка и съм хващал, сукал съм и лидери - дъската и установката още си ми стоят ... шараните конкретно ги лових с монофилен - мога ли да давам акъл или не? ;)

Мунчо
Мнения: 16603
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 408 пъти
получил Браво: 916 пъти
Обратна връзка:

Re: Furled Leader

Мнение от Мунчо »

Ти - мое. А покажи сега един кохерентен, пардон - фърлед лидер. Или замълчи навеки.
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ

Публикувай отговор

Обратно към “Мухарски риболов”