Мухарска кутийка - Home Made SBS

Това е мястото за среща на колегите с мухарките.
Аватар
jagger1
Мнения: 2827
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 12:33
Местоположение: София
дал Браво: 523 пъти
получил Браво: 557 пъти

Мухарска кутийка - Home Made SBS

Мнение от jagger1 »

Привет на сръчковците.
Не знам при вас как е, но на мен все не ми достигат кутийки, в които да си съхранявам мухите. Кутийки - бол, ама все са ми малко :D .
От друга страна, едно ли е, две ли са нещата, за които трябва все да отделяш по някой лев. Да не говорим, че ако трябва да заделиш и по-големи суми, дори от сорта на 10 / 15 лв. за брой само за един артикул, а ти трябват и други "дреболийки", нещата загрубяват. За кое по-напред?

Обичам едни малки магазинчета, в които уж всичко е по левче, а като излезеш от тях, джоба ти олекнал с десеттарка и повече :lol: . Ама си ги обичам. Какво ли няма в тях? Само да има човек малко фантазия и бърза оценка за това, кое би му свършило същата работа за левче-два, както онова, което би закупил за 10-15 левчета, че и повече. Само, както се казва да се усети човек навреме.

Та преди повече от година, шматкайки се по такива магазинчета и оглеждайки с "експертното" си око джунджурийките, попаднах на едни кутийки, които веднага ми заковаха погледа. Малки, метални, добре изработени, малко шаренки, ама то шаренията заради предназначението им. А на мен веднага ми светна лампата да ги променя по предназначение за по мой вкус и потреба. А цената .... каква очаквате да е в магазин по левче? Ами ....левче :D И както се казва в едно детско стихотворенийце, "И при тази немотия, плюх на скапаната орисия". Как да не си заприходи човек поне 10-тина на цена 10 лв. общо, срещу минимум 100 лв. маркови? За същата бройка?

Кутийките веднага влязоха в употреба. Разбира се, бяха надлежно доработени за великата цел: Да съхраняват авиацията ми, флота и подводните ми торпеда в пълна бойна готовност и военен строй. На всичкото отгоре са и много удобни за мухарските джобчета, които при вас не знам как е, но при мен винаги са претъпкани с какво ли не. На всичкото отгоре са здрави и леки. А бе метъл тънка ламарина. Иначе, ако ги изпуснете, може и да потънат, но за това си има решение: лепвате на дъното парче листов корк и метълът започва да не потъва.

Като обем, една кутийка осигурява съхранението на между 16 стримеретки с размер 3-5 см., или на около 30-34 сухи или мокри мухици на куки #16-#10, Или около 50 нимфи пак с размер #16 - #10, или над 70-80 малки нимфи на куки #18 - #20. Според зависи.

Та стига толкова приказки, ето и кутийката с малките доработки:
1. Намирате си подходящата кутийка, според мераците ви.
2. Намирате си малко микропорест материал, който случайно сте запазили от някакви опаковки и жена ви все ви прави забележки да го изхвърлите.
3. Сипвате си една биричка и си намирате макетното ножче, което току-що сте оставили някъде, ама не помните къде точно.
4. Приготвяте си една двустранно лепяща лепенка. Ако не сте се сетили да си купите предварително, изпивате биричката, за да не изветрее и тичате до най-близката железария. После на бегом обратно в къщи.
5. Най-после можете да започнете. Няма смисъл да си сипвате втора биричка, защото ви трябват само 5-6 минутки работа по кутийката.
6. Отрежете си 2, 3 или 4 парченца от микропорестата гума по размер на кутийката. Парченцата трябва да се вмъкват в кутийката с много леко усилие, без да се деформират преди да са залепени. В показания случай използвам само 2 парчета микропорест еластичен материал за съхранение на малки стримеретки с размер между 3 и 5 см.
Изображение

7. Подлепете двете парчета микропорест материал с двустрнно лепящата лепенка, без да отделяте защитния слой на лепенката от едната страна.
Изображение

8. Изрежете внимателно с макетното ножче или със скалпел излишната лепенка по контура на микропорестия материал и на двете парчета.
Изображение

9. Съберете двете парчета микропорест материал едно до друго, като двустранно лепящата лепенка трябва да остане отдолу. Подравнете двете (трите, четирите) парчета. Направете едновременно нарези със скалпела или макетното ножче през определена стъпка, която трябва да определите в зависимост от големината на мухите (или стримерите), които ще съхранявате. Прорезите се правят на дълбочина толкова, че в основата на микропорестия материал да останат поне 2 милиметра без прорез! Острието НЕ ТРЯБВА да срязва този слой от 2 мм. плюс отделно дебелината на лепенката.
Изображение

Изображение

10. Според големината на мухите, преценете местата, в които трябва да залепите микропорестите носачи. Разположете ги на равни разстояния един от друг според броя им и вида на съхраняваните мухи.
Изображение

Изображение

Изображение

11. Отлепете защитния слой на лепенката и залепете носачите на определените места. Внимавайте при залепването микропорестата гума да е в права линия и лепенето да започне под ъгъл във вертикала, след като сте допрели с много лек натиск носача в единия борд на кутийката. С леко притискане с пръста си надолу върху микропорестия носач в левия край, за да го фиксирате, започнете залепването от ляво на дясно с приплъзване на пръста си по носача и много лек натиск. Не трябва да раздалечавате материала в мястото на прорезите. За тази цел с дясната ръка носачът се натиска леко в посока обратна на движението на пръста с който лепите. Всичко това трябва да осигури накрая стегнатост между прорезите, които държат мухите.
Изображение

Изображение

Готовата кутийка:
Изображение

12. Сипете си биричка и си пийнете за наслада от добре свършената работа, докато си редите мухите.
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

И всичко това срещу 1 лв. и 5 -6 мин. работа.

Кутийките могат да се тунинговат със спрей по желание и да се декорират, както вие си харесате.
Успех и наслука.

Skurpito
Мнения: 67
Регистриран на: Пон Юли 30, 2018 15:09
Риболов: Мухарски
дал Браво: 45 пъти
получил Браво: 27 пъти

Re: Мухарска кутийка - Home Made SBS

Мнение от Skurpito »

Аз си направих такава от кавакова дъска на палет
...
image.jpeg
image.jpeg (61.5 KiB) Преглеждано 657 пъти
image.jpeg
image.jpeg (56.56 KiB) Преглеждано 657 пъти
image.jpeg
image.jpeg (166.12 KiB) Преглеждано 657 пъти
image.jpeg
image.jpeg (75.12 KiB) Преглеждано 657 пъти

Публикувай отговор

Обратно към “Мухарски риболов”