Моля колегите за съвет!

Това е мястото за среща на колегите с мухарките.
Аватар
DOCTORA
Мнения: 2125
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 19:27
Местоположение: АНГЛИЯ
дал Браво: 134 пъти
получил Браво: 40 пъти

Моля колегите за съвет!

Мнение от DOCTORA »

Здравейте колеги! Менгемето пристигна. Може да е ефтинджос но захапва куки 6/0, върти се ан 360 градуса
и е купено от FARLOWS!

Super II Fly Tying Vice
Изображение

https://www.farlows.co.uk/super-ii-vice.html?sqr=vice&

Сега трябва да се снабдя с основните материали. От миналата седмица чета като ненормален и мозъка ме заболя. Просто нямам време да науча всичко педи да замина за Фуерте. Много ви моля за съвети за да си спестя време, лутане и грешки.

Ще пазарувам главно от сайта който ми препоръча колегата dunavski:
https://www.adh-fishing.com/

Първо, бихте ли ме посъветвали кои лепила да взема от този сайт:
https://www.adh-fishing.com/fly-tying/f ... -and-glues

Ще ми трябват материали за връзване на клаузери, стримери и бейтфиш. Ако остане време ще се опитам да вържа също попери и скариди.

Сайта на Росен много ми помонга!

За клаузерите ще взема бъктейл.
Какъв флаш да ползвам?
https://www.adh-fishing.com/search?sSearch=flash

Да използвам ли изкуствени заместители на бъктейла и какви?
- Бъктейла нямат разнообразни разцветки на зеленото, сивото и синьото които ми трябват.

С какво лепило да залепя дъмбел-очите за куката?

Хареса ми шимър миноуто на Росен но в Англия няма Larva lace shimmer и Poli-bear влакна.
С какви други влакна съдържащи ангелска коса мога да ги заменя?

Какви матерали препоръчвате стримерите и бейтфиш- (от сайта на дунавски или други други сайтове)?

Росен ползва конец дайнима- от кой да взема 100 или 200?

От кои други кноци да взема и кои номера?

Извинявам се за прекалено многото въпроси :oops: и ще съм безкрайно благодарен за всеки съвет!
Успеха в риболова има две тайни:

1- никога не казвай всичко което знаеш!

Аватар
Росен
Мнения: 3455
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 8:43
Риболов: Мухарски риболов
Местоположение: Русе
дал Браво: 52 пъти
получил Браво: 234 пъти
Обратна връзка:

Re: Моля колегите за съвет!

Мнение от Росен »

Радвам се, че сайтът е бил полезен, затова и го поддържам вече повече от 13-14 години - понякога на някой да влезе в работа ;)

Далеко ли си от Лондон? Там живее в момента Стоян Филипов - един от най-добрите български връзвачи и определено с огромен опит в морските мухи.

Германците от ADH (за малко една година да успея да им отида на сбирката до Хановер) поддържат един от наистина най-добрите и качествени онлайн магазини.

За лепилата - за тези стримери се ползват или двукомпонентни епоксидни смоли или вече по-модерните UV-лепила. С епоксидните ще ти излезе по-евтино определено и ако няма да се занимаваш в последствие може би няма смисъл от UV-лепила и фенерчета. А двукомпонентна епоксидна смола предполагам можеш да намериш в първия по-голям универсален магазин или супермаркет покрай теб.

Флашове много - абсурд някой да ти каже какъв да ползваш - ужасно различни са, така че какъвто вземеш - подбери си няколко цвята и по принцип недей прекалява с него при връзването.

Като гледам тези имат огромно разнообразие от цветове при бъктейлите - на Вениард и на Уапси. Имат и много други хубави козини, които не са заместител на бъктейла , но се правят хубави стримери с тях - исландската овца, сега толкова модерния наят, тануките (енота) е страшно, но е и доста скъпо, както и темпъл-дога, козата имат доста цветове, но като цяло това си е страшен филм ... Имат и заместители на бъктейла на Фиш скулс, но аз не съм връзвал с такива и нищо не мога да кажа - виждал съм ги на живо и съм ги пипал, но до там.

Дъмбел очите след като хубаво ги стегнеш с конеца, ползвай някакво моментно лепило, по възможност гел (от близкия супермаркет), макар и повечко време да трябва да го изчакаш.

За т.нар. Шимър миноу - материалът е най-малкия проблем - можеш да ползваш всякаква прежда, може само ейнджъл хеър, а може да смесиш и втъчеш ейнджъл хеъра в преждата. Ето един вариант, който съм ползвал (явно са се объркали и са го оставили при естествените козини) - https://www.adh-fishing.com/fly-tying/f ... ne-ice-fur
Иначе почти всички материали от тази секция ще ти свършат работа за подобен тип стримери - https://www.adh-fishing.com/fly-tying/f ... 1&o=1&n=30
Примерно - https://www.adh-fishing.com/fly-tying/f ... -fly-fiber
https://www.adh-fishing.com/fly-tying/f ... arkle-yarn
В този има и флаш - https://www.adh-fishing.com/fly-tying/f ... lash-fibre

По-дебелата дайнема си вземи - други конци не ти трябват.

Без въпрос - при едноседмичния ми риболов в Мексиканския залив във Флорида (предимно из каналите) може би най-успешни ми бяха едни експериментални слайдерчета - http://flyfishing.iantra.com/fly-tying/ ... -fly-tying - всички мухи, които имат микропореста гума по тях. Т.е. стримерите ми плуваха по повърхността и оставяха тази V-образна диря, за която винаги съм твърдял, че предизвиква рибите много. Имах много повече атаки от приятели ми със спининзите и морските воблери. Така, че съветвам да си направиш няколко подобни, може да ти направят излета ;)
Иначе на сайта има как се прави клоузър и още доста други неща, предполагам си ги разгледал. Ако има още въпроси, на които мога да отговоря - заповядай ...

Поздрави и успех!

Аватар
jagger1
Мнения: 2826
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 12:33
Местоположение: София
дал Браво: 523 пъти
получил Браво: 555 пъти

Re: Моля колегите за съвет!

Мнение от jagger1 »

Росене, нещо не се отварят линковете. Явно има проблем със сайта на adh. Излиза съобщението:
 • Dear customers,

  our site is temporarily unavailable due to maintenance.

  We apologize for the inconvenience, and invite you to return when maintenance is complete.

  Tight lines from adh-fishing!
= = = = = = = = =
Докторе, привет.

Росен ти е дал възможно най-добрия и синтезиран отговор относно материалите.

Искам само да ти дам един съвет. Не се хвърляй в началото да купуваш веднага разнообразие от цветове от всеки материал. Вземи примерно един или два цвята, като начало за да усетиш поведението на материала. Ако ти хареса, тогава разшири цветовата гама. Имай предвид, че огромна част от материалите, които предлагат реномираните брандове са продукт на същата онази химическа промишленост, която произвежда и преждите за други сфери на промишлеността. Просто бранда е подбрал подходящите и ги пуска с други наименования в малки разфасовки. Огледай се и за някои полимерни прежди от акрил, като допълнителна алтернатива на брандовите материали. Примерно, аз използвам акрилна прежда за мартеници, която е много финна и създава добър обем и подвижност на мухата, подобно на козината LONG HAIR на Hends. Недостатък е, че пие малко повече вода спрямо някои други изкуствени материали за стримери, но ми върши добра работа, когато нямам друго под ръка. Намирам я обаче само в три разцветки: бяла, червена и черна. Хубавото е, че носи на оцветяване с перманентен маркер. От нея си правя дъбинг четки за различни стримери.
Ето една примерна стримеретка с този материал:
Изображение
Пак казвам, това е само едно допълнение като материал на брандовите селекции.

Иначе, с морските примамки не съм запознат и не мога да съм от полза, та ще се огранича с това.

По отношение на менгемето:
Имам същото. По-точно, това беше първият ми избор на менгеме преди повече от 10 години. От най-ниско бюджетните менгемета (до 25 лв.), може би това е най-добрия избор. Искам обаче да ти обърна внимание веднага на нещо, което не трябва да правиш с него!!!

Менгемето се регулира относно размера на куките, които захваща, посредством гайката, която служи и за упор на ексцентричното лостче за затягане на челюстите. Много е важно, как ще регулираш чрез тази гайка усилието за затягане на челюстите спрямо размера на куката, която използваш в момента на затягането!!! Има голяма опасност да пренатегнеш челюстите, в желанието си да захванеш здраво голяма кука, от което следват две неприятни последствия:
- при презатягане (ако не е добре регулирано с гайката), можеш да нараниш трайно повърхността на челюстите в мястото на захвата на куката.
- при презатягане, можеш да изкривиш самата челюст, т.е. да се получи едно изкривяване на двете половинки на челюстта, което е много неприятно.

Правилно регулиран натиск на затягане е, когато лостчето с ексцентрика подминава с леко усилие точката на задържане на куката в челюстта и заключва куката подминавайки малко тази точка на задържане, плъзгайки се върху гайката за регулиране. Целта е да се затегне точно с такова усилие, при което куката остава стабилно затегната в челюстите с възможно най-малкото усилие. Реглажът се прави много лесно, но трябва да му свикнеш. В никакъв случай не насилвай лостчето с ексцентрика с голямо усилие!!! Аз правя реглажа, като развивам гайката до момента, в който челюстите са достатъчно отворени, за да влезе куката. После поставям в челюстите съответния размер кука и с гайката леко обирам луфта на челюстите, докато опрат в куката. Накрая, започвам да натягам челюстите леко с ексцентричното лостче, като едновременно с това отпускам с гайката до момента, в който челюстта заключи куката. През цялото това време, натискът върху лостчето трябва да е равномерен. Иначе, менгемето като за начало е ОК и със здраве да го ползваш. Ще ти върши добра работа. От тук - нататък вече ще прецениш сам, дали да заприходиш и нещо по-добро, но това няма да ти е излишно, Аз и до сега си го ползвам и на него имам вързани хиляди мухи. :tup:

Поздрави.

чичо Док
Мнения: 3924
Регистриран на: Нед Яну 02, 2005 11:49
Риболов: с муха и шнур
Местоположение: София
дал Браво: 426 пъти
получил Браво: 491 пъти
Обратна връзка:

Re: Моля колегите за съвет!

Мнение от чичо Док »

jagger1 написа:
Вто Дек 10, 2019 13:23

По отношение на менгемето:
...
Има голяма опасност да пренатегнеш челюстите, в желанието си да захванеш здраво голяма кука, от което следват две неприятни последствия:
- при презатягане (ако не е добре регулирано с гайката), можеш да нараниш трайно повърхността на челюстите в мястото на захвата на куката.
- при презатягане, можеш да изкривиш самата челюст, т.е. да се получи едно изкривяване на двете половинки на челюстта, което е много неприятно.
Същото го купих през 2004г., още седи реликвата в един шкаф ...
Миро, едва ли можеш да изкривиш челюстите от пренатягане, все пак са доста дебели. Но както казваш, лесно се наранява и измята самия връх на челюстите, дори и от нормална употреба във времето, просто некачествен метал и толкоз.
При моите се случи и друго , и то без пренатягане, ей така от нищото - при затягане на куката един ден се строши регулиращата широка гайка от зад на челюстите - скъса се резбата в основата и. Та едно наум и за това...
----------------------
Относно главния въпрос на колегата Doctora.
Ако наистина нямате идея да се занимавате и в последствие с вързване на такива специфични стримери, на ваше място бих си купил една дузина доказани стримера за конкретното място и време от някой местен гид. Сигурен съм, че стойността им ще е по-малко от инвестицията в инструменти, хубави куки и материали за направата им, отделно и ефективноста им..
memento mori ...
-----------------------
Lurebg.com

Аватар
DOCTORA
Мнения: 2125
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 19:27
Местоположение: АНГЛИЯ
дал Браво: 134 пъти
получил Браво: 40 пъти

Re: Моля колегите за съвет!

Мнение от DOCTORA »

Росен написа:
Вто Дек 10, 2019 10:01
Радвам се, че сайтът е бил полезен, затова и го поддържам вече повече от 13-14 години - понякога на някой да влезе в работа ;)

Далеко ли си от Лондон? Там живее в момента Стоян Филипов - един от най-добрите български връзвачи и определено с огромен опит в морските мухи.

Германците от ADH (за малко една година да успея да им отида на сбирката до Хановер) поддържат един от наистина най-добрите и качествени онлайн магазини.

За лепилата - за тези стримери се ползват или двукомпонентни епоксидни смоли или вече по-модерните UV-лепила. С епоксидните ще ти излезе по-евтино определено и ако няма да се занимаваш в последствие може би няма смисъл от UV-лепила и фенерчета. А двукомпонентна епоксидна смола предполагам можеш да намериш в първия по-голям универсален магазин или супермаркет покрай теб.

Флашове много - абсурд някой да ти каже какъв да ползваш - ужасно различни са, така че какъвто вземеш - подбери си няколко цвята и по принцип недей прекалява с него при връзването.

Като гледам тези имат огромно разнообразие от цветове при бъктейлите - на Вениард и на Уапси. Имат и много други хубави козини, които не са заместител на бъктейла , но се правят хубави стримери с тях - исландската овца, сега толкова модерния наят, тануките (енота) е страшно, но е и доста скъпо, както и темпъл-дога, козата имат доста цветове, но като цяло това си е страшен филм ... Имат и заместители на бъктейла на Фиш скулс, но аз не съм връзвал с такива и нищо не мога да кажа - виждал съм ги на живо и съм ги пипал, но до там.

Дъмбел очите след като хубаво ги стегнеш с конеца, ползвай някакво моментно лепило, по възможност гел (от близкия супермаркет), макар и повечко време да трябва да го изчакаш.

За т.нар. Шимър миноу - материалът е най-малкия проблем - можеш да ползваш всякаква прежда, може само ейнджъл хеър, а може да смесиш и втъчеш ейнджъл хеъра в преждата. Ето един вариант, който съм ползвал (явно са се объркали и са го оставили при естествените козини) - https://www.adh-fishing.com/fly-tying/f ... ne-ice-fur
Иначе почти всички материали от тази секция ще ти свършат работа за подобен тип стримери - https://www.adh-fishing.com/fly-tying/f ... 1&o=1&n=30
Примерно - https://www.adh-fishing.com/fly-tying/f ... -fly-fiber
https://www.adh-fishing.com/fly-tying/f ... arkle-yarn
В този има и флаш - https://www.adh-fishing.com/fly-tying/f ... lash-fibre

По-дебелата дайнема си вземи - други конци не ти трябват.

Без въпрос - при едноседмичния ми риболов в Мексиканския залив във Флорида (предимно из каналите) може би най-успешни ми бяха едни експериментални слайдерчета - http://flyfishing.iantra.com/fly-tying/ ... -fly-tying - всички мухи, които имат микропореста гума по тях. Т.е. стримерите ми плуваха по повърхността и оставяха тази V-образна диря, за която винаги съм твърдял, че предизвиква рибите много. Имах много повече атаки от приятели ми със спининзите и морските воблери. Така, че съветвам да си направиш няколко подобни, може да ти направят излета ;)
Иначе на сайта има как се прави клоузър и още доста други неща, предполагам си ги разгледал. Ако има още въпроси, на които мога да отговоря - заповядай ...

Поздрави и успех!
Благодаря ти Росене! Благодарение на твоята информация мъглата взе да се прoяснява. За съжаление Лондон ми е далечко, (аз съм близо до Бирмингам) пък и нямам телефон за връзка с колегата Стоян Филипов.
Успеха в риболова има две тайни:

1- никога не казвай всичко което знаеш!

Аватар
DOCTORA
Мнения: 2125
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 19:27
Местоположение: АНГЛИЯ
дал Браво: 134 пъти
получил Браво: 40 пъти

Re: Моля колегите за съвет!

Мнение от DOCTORA »

jagger1 написа:
Вто Дек 10, 2019 13:23
Росене, нещо не се отварят линковете. Явно има проблем със сайта на adh. Излиза съобщението:
 • Dear customers,

  our site is temporarily unavailable due to maintenance.

  We apologize for the inconvenience, and invite you to return when maintenance is complete.

  Tight lines from adh-fishing!
= = = = = = = = =
Докторе, привет.

Росен ти е дал възможно най-добрия и синтезиран отговор относно материалите.

Искам само да ти дам един съвет. Не се хвърляй в началото да купуваш веднага разнообразие от цветове от всеки материал. Вземи примерно един или два цвята, като начало за да усетиш поведението на материала. Ако ти хареса, тогава разшири цветовата гама. Имай предвид, че огромна част от материалите, които предлагат реномираните брандове са продукт на същата онази химическа промишленост, която произвежда и преждите за други сфери на промишлеността. Просто бранда е подбрал подходящите и ги пуска с други наименования в малки разфасовки. Огледай се и за някои полимерни прежди от акрил, като допълнителна алтернатива на брандовите материали. Примерно, аз използвам акрилна прежда за мартеници, която е много финна и създава добър обем и подвижност на мухата, подобно на козината LONG HAIR на Hends. Недостатък е, че пие малко повече вода спрямо някои други изкуствени материали за стримери, но ми върши добра работа, когато нямам друго под ръка. Намирам я обаче само в три разцветки: бяла, червена и черна. Хубавото е, че носи на оцветяване с перманентен маркер. От нея си правя дъбинг четки за различни стримери.
Ето една примерна стримеретка с този материал:
Изображение
Пак казвам, това е само едно допълнение като материал на брандовите селекции.

Иначе, с морските примамки не съм запознат и не мога да съм от полза, та ще се огранича с това.

По отношение на менгемето:
Имам същото. По-точно, това беше първият ми избор на менгеме преди повече от 10 години. От най-ниско бюджетните менгемета (до 25 лв.), може би това е най-добрия избор. Искам обаче да ти обърна внимание веднага на нещо, което не трябва да правиш с него!!!

Менгемето се регулира относно размера на куките, които захваща, посредством гайката, която служи и за упор на ексцентричното лостче за затягане на челюстите. Много е важно, как ще регулираш чрез тази гайка усилието за затягане на челюстите спрямо размера на куката, която използваш в момента на затягането!!! Има голяма опасност да пренатегнеш челюстите, в желанието си да захванеш здраво голяма кука, от което следват две неприятни последствия:
- при презатягане (ако не е добре регулирано с гайката), можеш да нараниш трайно повърхността на челюстите в мястото на захвата на куката.
- при презатягане, можеш да изкривиш самата челюст, т.е. да се получи едно изкривяване на двете половинки на челюстта, което е много неприятно.

Правилно регулиран натиск на затягане е, когато лостчето с ексцентрика подминава с леко усилие точката на задържане на куката в челюстта и заключва куката подминавайки малко тази точка на задържане, плъзгайки се върху гайката за регулиране. Целта е да се затегне точно с такова усилие, при което куката остава стабилно затегната в челюстите с възможно най-малкото усилие. Реглажът се прави много лесно, но трябва да му свикнеш. В никакъв случай не насилвай лостчето с ексцентрика с голямо усилие!!! Аз правя реглажа, като развивам гайката до момента, в който челюстите са достатъчно отворени, за да влезе куката. После поставям в челюстите съответния размер кука и с гайката леко обирам луфта на челюстите, докато опрат в куката. Накрая, започвам да натягам челюстите леко с ексцентричното лостче, като едновременно с това отпускам с гайката до момента, в който челюстта заключи куката. През цялото това време, натискът върху лостчето трябва да е равномерен. Иначе, менгемето като за начало е ОК и със здраве да го ползваш. Ще ти върши добра работа. От тук - нататък вече ще прецениш сам, дали да заприходиш и нещо по-добро, но това няма да ти е излишно, Аз и до сега си го ползвам и на него имам вързани хиляди мухи. :tup:

Поздрави.

Благодаря jagger1! Ще последвам съвета ти за работа с менгемето. Жената плете, ще плячкосам всичките и прежди за проби!
Успеха в риболова има две тайни:

1- никога не казвай всичко което знаеш!

Аватар
DOCTORA
Мнения: 2125
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 19:27
Местоположение: АНГЛИЯ
дал Браво: 134 пъти
получил Браво: 40 пъти

Re: Моля колегите за съвет!

Мнение от DOCTORA »

Благодаря колега чичо Док! Аз отивам на остров Фуертевентура. Там ходя от 20 години и със сигурност знам че местните (наричат се махорери) не са виждали мухарка и мухарски риболов. Там реки и езера няма.Местни гидове не съществуват. Знам само за един рибар англичанин който пробва да лови на муха през 2016 с прът 5-ти клас на хлебна муха и малки стримери и хвана морски кефал (платерини), една малка лица и малък зарган.Той беше ловил пъстърви и липани в Англия дотогава. Европейските туристи рибари ходят на вътре за марлини.

Аз ще съм нещо като пионер - ше съм първият български и европейски рибар който ще пробва с истински морски мухарски такъми да улови могобройните хищници които се хващат там. Познавам местото много добре но съм нов в мухарството и цялата работа ще е един глям експеримент. С десетина стримера ще изкарам най-вероятно 2-3 дена. Ако на муха кълве като нa воблерите, за двете седмици ще ми трябват между 50 и 100 мухи. Там всичко е много зъбато и силиконите например, са за еднократна употреба а за две седмици отиват към 10-15 70 грамови джига.
Ако успея ще се специализирам в морски мухарлък и ше се обурудвам на ниво. Ако не се получи с мухарката, вадя такъма за шор-джигинг и:

https://www.youtube.com/watch?v=f7RU732HkpI&t=190s
Успеха в риболова има две тайни:

1- никога не казвай всичко което знаеш!

чичо Док
Мнения: 3924
Регистриран на: Нед Яну 02, 2005 11:49
Риболов: с муха и шнур
Местоположение: София
дал Браво: 426 пъти
получил Браво: 491 пъти
Обратна връзка:

Re: Моля колегите за съвет!

Мнение от чичо Док »

Да, щом е такова местото ще трябва да се отиде стъкмен с всичко необходимо, включително и вързани мухи, а защо не и един набор от най-необходимите инструменти и материали за вързване на место.
Определено ще е предизвикателство, желая успех, и се надявам на репортаж след трипа. :tup:

п.п. не знам дали някъде из коментарите се спомена за непреходния Lefty's Deceiver, много лесен за вързване стример.
memento mori ...
-----------------------
Lurebg.com

Аватар
DOCTORA
Мнения: 2125
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 19:27
Местоположение: АНГЛИЯ
дал Браво: 134 пъти
получил Браво: 40 пъти

Re: Моля колегите за съвет!

Мнение от DOCTORA »

Благодаря за съвета! Лефти десиивъра, Росен го показва при морските мухи. В списъка ми е. Наистина не знам какво да очаквам с мухарството на Фуерте, затова ще помъкна всичко - за всеки случай. Платил съм за два куфара по 22кг!!!!
Помня, като отидох на острова за първи път бях в подобна ситуация - не знаех какво да очаквам и помъкнах три куфара с такъми и една базука с прътове. Сега, като познавам тамошните условия, отивам с два пръта и една кутия воблери и хващам много повече.

Днес отивам да пробвам морският прът и новите шнурове на едно пъстървово езеро - местните пенсионери ги очква шок!
На Фуерте винаги е ветровито и морето е развалнувано. Поради това смятам да ловя основно с потъващи шнурове и с шуутинг хедз. Не съм ги ползвал преди и днес ще отида да пробвам как се замятат. За целта уча дабъл холинга.

Ще ги пробвам с рънинг лайн от плетено влакно 30 либри и със шнур рънинг лайн - прилича на шнур от 1-2 клас, както и с монофиламентно влакно като рънинг лайн.
Колеги,ще съм благодарен за съвети за ползване на потъващи шнурове и шуутинг хедз!
Успеха в риболова има две тайни:

1- никога не казвай всичко което знаеш!

Аватар
jagger1
Мнения: 2826
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 12:33
Местоположение: София
дал Браво: 523 пъти
получил Браво: 555 пъти

Re: Моля колегите за съвет!

Мнение от jagger1 »

чичо Док написа:
Вто Дек 10, 2019 18:10

Същото го купих през 2004г., още седи реликвата в един шкаф ...
Миро, едва ли можеш да изкривиш челюстите от пренатягане, все пак са доста дебели. Но както казваш, лесно се наранява и измята самия връх на челюстите, дори и от нормална употреба във времето, просто некачествен метал и толкоз.
При моите се случи и друго , и то без пренатягане, ей така от нищото - при затягане на куката един ден се строши регулиращата широка гайка от зад на челюстите - скъса се резбата в основата и. Та едно наум и за това...
:D Док, ти само стой и гледай. От раз го правя. :lol:
Изкривих ги още на втората седмица след като го закупих. Нещо си играх с реглажа на наклона на челюстите - от гайката, която свързва държача на челюстите и вертикалната стойка на менгемето. Аз добре си регулирах наклона, позатегнах гайката, но кой дявол ме накара да тествам, дали добре съм я затегнал, за да не мърда, когато затягам с ексцентричното лостче и да не ми променя наклона.... :oops: Та реших да го тествам, като позатегна по-силно челюстите. Нали лостчето затяга, като го натискаш надолу. Та го натиснах, натиснах, колко да съм го натиснал, май бая го понатиснах. А бях сложил една голяма щукарска Jig кука. И се оказа, че не са толкова дебели челюстите. В отворено състояние останаха леко разтворени под ъгъл и трябва да се затягат с малко по-голямо усилие. А нали се сещаш, че това води допълнително до подбиване и износване на зоната, в която се монтира куката. Така си остана и до ден днешен, но ми върши все още работа на ранчото. :D А материалите, от които е изработено са такива, каквато е и цената на менгемето. Но в този най-нисък бюджетен клас не може да се иска повече. Та менгеменцето си е добро, ако се работи разумно с него и не се пренатяга. Иначе, във времето износването на челюстите е неминуемо.

п.п.: Някъде на сайта на Farlows бях мернал допълнителни челюсти за миджове - около 5-6 паунда, за които пишеха, че стават за всички менгемета, които предлагат, ама дали е така, не зная. Трябва да го потърся къде беше.

Намерих ги:
https://www.farlows.co.uk/midge-head.html

Изображение

Аватар
Росен
Мнения: 3455
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 8:43
Риболов: Мухарски риболов
Местоположение: Русе
дал Браво: 52 пъти
получил Браво: 234 пъти
Обратна връзка:

Re: Моля колегите за съвет!

Мнение от Росен »

DOCTORA написа:
Сря Дек 11, 2019 12:01
Колеги,ще съм благодарен за съвети за ползване на потъващи шнурове и шуутинг хедз!
Това е една съвсем друга вселена и ...
DOCTORA написа:
Сря Дек 11, 2019 12:01
За целта уча дабъл холинга.
... ужасно се страхувам, че си закъснял ...

Но така или иначе морските риби се ловят на муха - дали по-ефективно или не отколкото със спининга - вероятно не, но риболовът е изключително интригуващ и лично аз се влюбих от първия излет в Гърция, а после Флорида ме събори тотално, за лично мое съжаление го практикувам рядко ...

Шутинг хедите трябва да са много добре паснати на сопата, при хвърляне не трябва да имаш рънинг лайн повече от педя извън връхния водач, защото повечето рънинг лайн ще ти чупи каста, единствено заради двойната тяга може да извадиш още малко - примерно 50-тина см, за да не преминава възела през водача при дърпането с лявата ръка. С потъващите глави - не се опитвай както при нормален каст да извадиш с едно движение главата и да тръгнеш за баккаст - няма да можеш. Първо трябва да извадиш главата НА (а не ВЪВ) водата и едва тогава да правиш каквото и да е и то по-бързо , зад да не потъне пак - има много различни кастове за тази цел. Естествено с приличащия на монофил рънинг ще постигаш по-големи дистанции, но нормалния е по-приятен на допир, а вярвай ми точно този допир ще го усетиш след неколко дневен риболов. Задължително си вземи протектори за пръстите на дясната ръка или си направи. Аз при първото ходене в Гърция имах мускулна треска на двата пръста на лявата ръка от целодневното стрипване.

Успех!

Аватар
DOCTORA
Мнения: 2125
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 19:27
Местоположение: АНГЛИЯ
дал Браво: 134 пъти
получил Браво: 40 пъти

Re: Моля колегите за съвет!

Мнение от DOCTORA »

Благодаря за съветите Росене!
Денс пробвах морският прът 9 фута-9 клас с морски шнур плуващ и предно утежнен. Също пробвах две плуващи shooting heads с прът 5 и 7 клас. shooting heads бяха вързану за 30lb плетено влкно като running line.
Морският прът 9ти клас ми дойде тежичък. Замятам трудно и не можах да мента една тежка муха на повече от 20 метра. Не знам дали ше е достатъчно за Фуерте?
С shooting heads положението също не е добре. Правилото за 3те фута рънинг лаин от върха го знам, и се стадая да го спазвам. С плетеното влакно като running line работата няма да стане. Много се оплита дори нa платформата на езерото, а на острите вулканични скали на Фуерте ще е трагедия.
Ще побвам пак с монофиламент и шнур като running line.
Поради лошата ми тeхника на замятане, с shooting heads не постигам по-далечно разтояние, нито пък успявам да изхвърля линията с късо задно замятане - каквато е целта ан тези shooting heads.
С потъващите ще е още по-зле.

Росене, аз знам за това Че потъващите шнурове трябва първо да се извадят отгоре с един, два rolling cast-a преди да се заметнат.

Имам два въпроса - първо, колко от shooting head оставяш на водата преди да заметнеш? С плуващият шнур аз оставям колкото е дълъг пръта. Аз бях разбрал че сshooting head заночваш замятането с цялата глава извън пръта но,така не мога да я вдигна във въздуха и замятах с полвината глава извън пръта.Тогава обаче ми трябваха 3-4 замахвания за да извадя цялата глава извън пръта и да набера скорост за последният "хол". При това възлите много неприятно чукаха във водачите.
Май ше трябва спешно да взема уроци с инструктор.

И един втори (тъп) въпрос - дебелият край на shooting head-a към макарата ли е обърнат или към мухата?
Успеха в риболова има две тайни:

1- никога не казвай всичко което знаеш!

Аватар
Росен
Мнения: 3455
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 8:43
Риболов: Мухарски риболов
Местоположение: Русе
дал Браво: 52 пъти
получил Браво: 234 пъти
Обратна връзка:

Re: Моля колегите за съвет!

Мнение от Росен »

Аз под плетено влакно съм разбрал, че сърцевината на рънинг лайна е плетена ... та, естествено, че с нормален плетеняк (плетено влакно) няма да ти се получи, просто не съм разбрал точно, за да ти го напиша ... Купи си нормален рънинг - аз тук в БГ купих единствените два на BFC, съответно 20 и 30 либри, че моит вече са старички и единия даже го скъсах в Англия и ми остана една глава в Саут Тайн по дъното ... Ето тук има доста рънинг лайни - https://www.adh-fishing.com/fly-lines/b ... 1&o=1&n=30
Иначе аз ползвам такива, но трябва да ги видиш по английските онлайн магазини, че ADH явно не работят с тях - https://www.airflofishing.com/airflo-fl ... eCountry=2
Рънинга, който ползвам и който прилича на монофилно, поскоро на флурокарбон, влакно също е специален и въобще не съм убеден с нормално влакно какво ще се случи - сега вече се усещам, че искаш да ползваш съвсем нормално влакно ... трябва ти влакно без памет, въобще според мен си вземи някакъв рънинг лайн, примерно нещо такова - https://www.adh-fishing.com/fly-lines/b ... nning-line

Като писах, че главата трябва да е сметната за сопата значи, че трябва с един баккаст да я вдигнеш от водата и със последващия форкаст да я изтреляш с още 20-тина метра рънинг. Това е каста - нямаш фалш-кастове във въздуха, особено пък да триеш възела през водачите - може би ти е тежка главата - колко грейна е за този 9-ти клас? Всъщност каква ти е главата, защото те са много различни?
На всички глави е отбелязано кой край е към рънинга - на твоята имаш ли надпис, обикновено пишат грейновете в предната част - на предния клуп. Ако имаш дебел край значи главата ти е може би скенди тип и ще полага по-фино, но за сметка на това ще е по-дълга, а както чета ти търсиш къси глави. По принцип дебелия край е към рънинга, за да може при суич/спей каста, с който обикновено се използват тези глави да се получи тегло на главата, висящо от ръха при оформянето на "D" лупа, което да натовари сопата.
Взе малко да става като философстване, но още отначалото написах, че е абсолютно друг филм този с главите и е много дълъг ... за сметка на това безкрайно интересен ;)
Хубавото е, че явно ходиш всяка година - дори и да не се подготвиш за тази на перфектно ниво - за следващата ще си ОК ;)

Поздрави и напиши каква ти е главата/главите ...

П.П. Намерих и монофилния рънинг лайн - моят e прозрачен и ми го подари Тошо преди време, но мисля, че беше "Amnesia" - ето ти го в английския и-бей - https://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_nkw= ... ing%20line

Аватар
DOCTORA
Мнения: 2125
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 19:27
Местоположение: АНГЛИЯ
дал Браво: 134 пъти
получил Браво: 40 пъти

Re: Моля колегите за съвет!

Мнение от DOCTORA »

Благодаря за отговора Росене!
Брейд (плетено влакно ) се ползва за running line, но не е за новобранци, че много се оплита. Специалните монофиламенти за running line са с овално сечение - плоски -и са доста скъпи. Амнезия имам много (ползвам я то 94 година за монтажи за beach casting ). Засега реших да ползвам стандартните running line - намерих ефтини на Maxcatch.
Със shooting heads ситуацията е следната- първо купих една много ефтина китайска 7-ми клас да я пробвам с моята Daiwa Wilderness loch style 10ft 7wt прът. Тази линия дойде без никакви обозначения. В последствие разбрах че, shooting heads се взимат два класа по-големи от пръта. Реших на Фуертевентура да ползвам тази глава с Sciera 9ft 5wt - ( пръта който съм приготвил за България ) - за риболов на кефали, лици и меланури на плитко.

След това купих 9-ти клас shooting head за да го пробвам с дайвата 7-ми клас. Ето я - на фирмата MIDI:

Изображение

https://www.ebay.co.uk/itm/MDI-Game-Fas ... 2749.l2649

Оказа се обаче че тя е направена да си отговаря на класа на пръта и си е за 9-ти клас прът. Затова не съм можел да я вдигна от водата със 7-мицата. В неделя ще отида да я пробвам с морският прър 9-ти клас и амнезия 30lb за running line - очаквам този път да се получи.

Първата shooting head (7-ми клас) я бях обърнал обратно (с дебелият край напред) пък и плетеното влакно непрекъснато се оплиташе и се отказах след десетина замятания. За нея дойде хубава running line 0.9мм и ще я пробвам поставена правилно с дебелият край назад. Би трябвало да се получи.

https://www.ebay.co.uk/itm/Maxcatch-Sho ... 2749.l2649

Изображение

Много ти благодаря за съвета за замятането!
Ако цялата shooting head трябва да е отвън при първия backcast, може би щеше да е по-добре да взема по-късите 7.5 метра shooting heads. Моите са по 9,5 метра, но с помоща на double haul cast би трябвало да се справя.

Имам един въпрос обаче.
Чудя се, като трябва да започнеш замятането с цялата shooting head отвън, след като заметнеш и започнеш да прибираш линията, кога спираш прибирането - когато shooting head стигне до върха на пръта и мухата е на 12 метра от брега или, продължаваш да прибираш shooting head през водачитe, а после я изхвърляш с едно две замятания докато излезе от пръта преди да заметнеш отново?

Понеже не съм сигурен дали ще се получи с тези shooting heads, за всеки случай, си взех и плуващ шнур с щпотъва връх, intermediate шнур (бавно потъващ демек) и бързопотъващ шнур - за да съм готов за всякaви ситуаций.
На Фуерте е винаги ветровито и морето е развълнувано. при тези условия потъващите шнурове може да са по-подходящи макар и по-труднo да зе замятат.
Успеха в риболова има две тайни:

1- никога не казвай всичко което знаеш!

Аватар
Росен
Мнения: 3455
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 8:43
Риболов: Мухарски риболов
Местоположение: Русе
дал Браво: 52 пъти
получил Браво: 234 пъти
Обратна връзка:

Re: Моля колегите за съвет!

Мнение от Росен »

Първоначално мислех да ти кажа да срещеш тази, която казваш, че е 9-ти клас и да си я напаснеш с проби за пръчката 7-ми клас - тъкмо и ще се скъси, но после прочетох, че ще я пробваш с 9-ти клас сопа. Главите по принцип се дават в грейнове и така нещата са малко по-точни и предвидими.
Значи остава да пробваш двете сопи и да кажеш как се държат.

По принцип след като се докара главата близо до върха на пръчката се презамята. Естествено ако очакваш атака на риба в по-голяма близост продължаваш да си дърпаш и клуповете минават през водачите, после с няколко по-леки фалш-каста си я изваждаш извън водачите и с един хубав каст с яка двойна тяга си я измяташ надалеч.

Поздрави!

Публикувай отговор

Обратно към “Мухарски риболов”