Страница 1 от 8

За сома и пиячката.

Публикувано на: Пет Авг 23, 2013 22:28
от LVitchev
Anton_65 написа:не знам за вас,ама зимата ще лежа на една подарена меча кожа пред камината и ще гледам огъня, сръбвайки кехлибарена течност :D а за другото....който има въображение да се сеща..... :D а,може и някой подарен буркан от сом за мезе да мезя, че я хвана я не :lol:
Дончо,като ти видя именцето в тая тема и аха,аха,наш Дончо е хванал сом,ама надали :lol: :lol: :lol: Утре и аз слагам джибрите,по точно утре ще ми ги докарат "сливките" и започва разправията с тях хахахахаха

Re: Отчети от риболова през 2013 г.

Публикувано на: Съб Авг 24, 2013 8:56
от Anton_65
Любо,то да се хване,трябва да се иде :lol: аз за цяла год. имам по 2 -3 ч. кльонкане и то да пробвам на някой дали му работи кльонката :D ,но пък не мога да разбера защо трябва на всяка цена да се хване :roll: ,какво да кажат ловците захвърлили пушките и взели фотоапаратите :D ,на мен може да ми стига като почукам час два и като видя няколко черти до стръфта да ми стига :D ха ха
а ти натискай малките слифки да втасват, ама глей да не излетят като им дойде времето :D нали чете оня с пъпешите какво стана :wink:
и един съвет ако искаш приеми,намачкваш сливките с ботуши в корито и сипваш в бидоните,след няколко дни костилките сами си падат на дъното и се изгребват много лесно с ръка,пробвал съм с кайсий :D

Re: Отчети от риболова през 2013 г.

Публикувано на: Съб Авг 24, 2013 9:22
от LVitchev
:roll: :roll: :roll: И как по-точно да преброя извадени костилки после,на 450кг сливи,че не се сещам :lol: :lol: :lol: Не че е кой-знае какво,но не искам да има костилки вътре - никакви,а сливите ще ги мелим.Какво да се прави,хора без работа........

Re: Отчети от риболова през 2013 г.

Публикувано на: Съб Авг 24, 2013 9:41
от Anton_65
не ме разбра,ако не ти се занимава с чистене и мелене,това с мачкането е най оптималния варянт,мисълта ми беше че след ден два,костилките ги изгребваш от дъното и ги изхвърляш,естествено че трябва да се махнат че метила е най много в тях
ще споделя от няколко год. какво слагам преди сипването в казана,това го научих от стар ракиджия от Казанлъшко,като се сипе матеряла и преди да се запечата за варене,сипвам около 15 пакетчета сода бикарбонат вътре,содата обира на 80 пр. метила,самия лангер даже не мирише толко лошо,някой слагали прясно мляко,други царевица и т.н. но содата е най ефективна за мен

Re: Отчети от риболова през 2013 г.

Публикувано на: Съб Авг 24, 2013 9:54
от LVitchev
Дончо,аз говоря с човек които 20 години прави Троянска Сливова и когато ми е донасял от нея,ракията е била елексир.За това,не ти знам майсторите,но Гочето си знае работата и ще направя ракията по негова рецепта,само ще сложа с 5-6 кг захар повече че има доста попивателни около мене и ще я изпият бързо ако я направя само от плод и с нормално количество захар.Що се отнася до костилките,когато материала се смели,ферментацията е много по бърза и смятам че сливите смлени ще дадат максимума от себе си.Така че,задръж си твоята рецепта за тебе а що се отнася до содата,ще видим,но няма да слагам за да не разваля ракията.Поздрави на твоя майстор :idea: :idea: :idea: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Re: Отчети от риболова през 2013 г.

Публикувано на: Съб Авг 24, 2013 23:53
от LVitchev
+1 Браво,добър нощен Трол :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Жоро,остави сомовете,цял ден чистя сливи,а ти нищо не казваш по въпроса :lol: :lol: :lol: Нищо де,аз ще им махна костилките сега,утре ще ги свършим 450кг са и после ги меля,ако ще и нищо да не разбирам,разчитам на знаещи :lol: :lol: :lol:

Re: Отчети от риболова през 2013 г.

Публикувано на: Нед Авг 25, 2013 0:50
от te4osoma
аз ,като сложа сливите /кайсиите/ с водата и захарта в бидоните ги почвам с дрелката ..,направил съм си един нож кръстат и ги почвам да ги меля ...два дена игра яко по два пъти на ден правя ги на нектар ,а костилките остават на дъното и не ги махам ,после на казана с помпа ми дърпат сока и костилките си остават на дъното

тази година шест бидона по 120л кайсии след като ги направих на нектар с дрелката ,след 5 дена бяхме на казана и искарахме доволно кайсиева ...това го правя и със сливите по същия начин с дрелката и на нектар ...

п.п.винаги правя преварка ,винаги ,макар че казват че сливовата и се губил аромата...еми елат да ми я пробвате да видим нямали аромат :mrgreen: :mrgreen:

Re: Отчети от риболова през 2013 г.

Публикувано на: Нед Авг 25, 2013 3:18
от LVitchev
Течо,аз харесвам ракията на Гочето от Лисец,прави я майсторски и е много хубава,за това от сто рецепти избрах да си направя неговата.Що се отнася до сливите и тази бъркалка ще взема да си направя и аз но първо ще махна костилките,така или иначе ги подкарахме,ще се преборим с тях :lol: :lol: :lol: Аз също ще направя преварка,ако ще и свинско да става :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Re: Отчети от риболова през 2013 г.

Публикувано на: Нед Авг 25, 2013 9:46
от tihomir-68
Бати Любо щом ще правиш преварка моя съвет е да сложиш в патоките(ракията преди да се превари )
така му викаме по Карловски активен въглен на прах има го в аптеките по 1,20лв на 25л патоки 1 пакетче.
Содата гаси единствено киселинността.А да не забравя щом текне преварката от дели 3л за разтривка.На края когато
почне да тече кисела вода я спри.Нали знаеш че сме от ракиджийски район.Имам градина с стари Карловски сини сливи плодът е малко по дребен от Стенлито но са по-ароматни и сладки като Троянските са но в Троян не преваряват.Това мога да ти кажа като съвет.Аромата на синя слива я има още от началото но с времето още повече се засилва.
Забравих една подробност ако слагаш и захар в джибрите сложи и лимонена киселина малко защото да се получи по-добра ферментация и когато слагаш да ги вариш слагай вода защото ако са гъсти могат да загорят.

Re: Отчети от риболова през 2013 г.

Публикувано на: Нед Авг 25, 2013 11:41
от franko
Колега,нека те поправя малко :wink: .В преварката,а не в патоките се слагат 4-5бр големи дървени въглища.Активен въглен са продава в Агро аптеките или винарските магазини,но той е за премахване на лош аромат и избистряне.В аптеката продават хапчета за хора и струват маса пари.Сода се слага 100гр на 100л джибра.Лимонтузу=винена киселина се слага в джибрата на 10л вода едно пакетче.Колкото повече вода и захар се слага в джибрата,толкова аромата ,ще намалява.Добре е да се сложат и винени дрожди!!
Най добрата захарност за ферментация(ракия) е 19-20%.Ракията(сливова), е добре да се пресече на 50% за да няма"Ох боли" :D .
Модерните Емо и Ачо да не се сърдят за темата,но това си е пак отчет свързан с риболова :lol: .
Без ракия,няма риболов :D .

Re: За сома и пиячката.

Публикувано на: Нед Авг 25, 2013 23:40
от Pike1
Ето тема за изготвяне и употреба на всевъзможни увеселителни напитки. :D Както каза Франко, без това риболов не става. :D
Аз ракия не варя, но употребявам .....естествено в умерени количества. :idea: :wink: :D :fish15:

Re: За сома и пиячката.

Публикувано на: Нед Авг 25, 2013 23:47
от franko
:D
Мернах те и там.Много тънък бъзик към автора :wink: .
Между другото ,нашите джибри с Бранко са почти готови.Чакам да спре да гасне клечката и сме при Мацака :D .

Re: За сома и пиячката.

Публикувано на: Нед Авг 25, 2013 23:52
от Мънцата
Не мога да взема отношение по темата, аз алкохол не употребявам :D

Re: За сома и пиячката.

Публикувано на: Нед Авг 25, 2013 23:59
от Pike1
Мънцата написа:Не мога да взема отношение по темата, аз алкохол не употребявам :D
Седмичен БАН !!! :mrgreen:

Re: За сома и пиячката.

Публикувано на: Пон Авг 26, 2013 0:01
от franko
Вземи ,та му го тури сега :lol: :lol: .Таа ракия ,не прощава :D .
Ангеле,овладей са :D и си прочети л.с. :D .