Страница 1 от 8
За сома и пиячката.
Публикувано на: Пет Авг 23, 2013 22:28
от LVitchev
Anton_65 написа:не знам за вас,ама зимата ще лежа на една подарена меча кожа пред камината и ще гледам огъня, сръбвайки кехлибарена течност
а за другото....който има въображение да се сеща.....
а,може и някой подарен буркан от сом за мезе да мезя, че я хвана я не
Дончо,като ти видя именцето в тая тема и аха,аха,наш Дончо е хванал сом,ама надали
Утре и аз слагам джибрите,по точно утре ще ми ги докарат "сливките" и започва разправията с тях хахахахаха
Re: Отчети от риболова през 2013 г.
Публикувано на: Съб Авг 24, 2013 8:56
от Anton_65
Любо,то да се хване,трябва да се иде
аз за цяла год. имам по 2 -3 ч. кльонкане и то да пробвам на някой дали му работи кльонката
,но пък не мога да разбера защо трябва на всяка цена да се хване
,какво да кажат ловците захвърлили пушките и взели фотоапаратите
,на мен може да ми стига като почукам час два и като видя няколко черти до стръфта да ми стига
ха ха
а ти натискай малките слифки да втасват, ама глей да не излетят като им дойде времето
нали чете оня с пъпешите какво стана
и един съвет ако искаш приеми,намачкваш сливките с ботуши в корито и сипваш в бидоните,след няколко дни костилките сами си падат на дъното и се изгребват много лесно с ръка,пробвал съм с кайсий
Re: Отчети от риболова през 2013 г.
Публикувано на: Съб Авг 24, 2013 9:22
от LVitchev
Re: Отчети от риболова през 2013 г.
Публикувано на: Съб Авг 24, 2013 9:41
от Anton_65
не ме разбра,ако не ти се занимава с чистене и мелене,това с мачкането е най оптималния варянт,мисълта ми беше че след ден два,костилките ги изгребваш от дъното и ги изхвърляш,естествено че трябва да се махнат че метила е най много в тях
ще споделя от няколко год. какво слагам преди сипването в казана,това го научих от стар ракиджия от Казанлъшко,като се сипе матеряла и преди да се запечата за варене,сипвам около 15 пакетчета сода бикарбонат вътре,содата обира на 80 пр. метила,самия лангер даже не мирише толко лошо,някой слагали прясно мляко,други царевица и т.н. но содата е най ефективна за мен
Re: Отчети от риболова през 2013 г.
Публикувано на: Съб Авг 24, 2013 9:54
от LVitchev
Дончо,аз говоря с човек които 20 години прави Троянска Сливова и когато ми е донасял от нея,ракията е била елексир.За това,не ти знам майсторите,но Гочето си знае работата и ще направя ракията по негова рецепта,само ще сложа с 5-6 кг захар повече че има доста попивателни около мене и ще я изпият бързо ако я направя само от плод и с нормално количество захар.Що се отнася до костилките,когато материала се смели,ферментацията е много по бърза и смятам че сливите смлени ще дадат максимума от себе си.Така че,задръж си твоята рецепта за тебе а що се отнася до содата,ще видим,но няма да слагам за да не разваля ракията.Поздрави на твоя майстор
Re: Отчети от риболова през 2013 г.
Публикувано на: Съб Авг 24, 2013 23:53
от LVitchev
Re: Отчети от риболова през 2013 г.
Публикувано на: Нед Авг 25, 2013 0:50
от te4osoma
аз ,като сложа сливите /кайсиите/ с водата и захарта в бидоните ги почвам с дрелката ..,направил съм си един нож кръстат и ги почвам да ги меля ...два дена игра яко по два пъти на ден правя ги на нектар ,а костилките остават на дъното и не ги махам ,после на казана с помпа ми дърпат сока и костилките си остават на дъното
тази година шест бидона по 120л кайсии след като ги направих на нектар с дрелката ,след 5 дена бяхме на казана и искарахме доволно кайсиева ...това го правя и със сливите по същия начин с дрелката и на нектар ...
п.п.винаги правя преварка ,винаги ,макар че казват че сливовата и се губил аромата...еми елат да ми я пробвате да видим нямали аромат
Re: Отчети от риболова през 2013 г.
Публикувано на: Нед Авг 25, 2013 3:18
от LVitchev
Re: Отчети от риболова през 2013 г.
Публикувано на: Нед Авг 25, 2013 9:46
от tihomir-68
Бати Любо щом ще правиш преварка моя съвет е да сложиш в патоките(ракията преди да се превари )
така му викаме по Карловски активен въглен на прах има го в аптеките по 1,20лв на 25л патоки 1 пакетче.
Содата гаси единствено киселинността.А да не забравя щом текне преварката от дели 3л за разтривка.На края когато
почне да тече кисела вода я спри.Нали знаеш че сме от ракиджийски район.Имам градина с стари Карловски сини сливи плодът е малко по дребен от Стенлито но са по-ароматни и сладки като Троянските са но в Троян не преваряват.Това мога да ти кажа като съвет.Аромата на синя слива я има още от началото но с времето още повече се засилва.
Забравих една подробност ако слагаш и захар в джибрите сложи и лимонена киселина малко защото да се получи по-добра ферментация и когато слагаш да ги вариш слагай вода защото ако са гъсти могат да загорят.
Re: Отчети от риболова през 2013 г.
Публикувано на: Нед Авг 25, 2013 11:41
от franko
Колега,нека те поправя малко
.В преварката,а не в патоките се слагат 4-5бр големи дървени въглища.Активен въглен са продава в Агро аптеките или винарските магазини,но той е за премахване на лош аромат и избистряне.В аптеката продават хапчета за хора и струват маса пари.Сода се слага 100гр на 100л джибра.Лимонтузу=винена киселина се слага в джибрата на 10л вода едно пакетче.Колкото повече вода и захар се слага в джибрата,толкова аромата ,ще намалява.Добре е да се сложат и винени дрожди!!
Най добрата захарност за ферментация(ракия) е 19-20%.Ракията(сливова), е добре да се пресече на 50% за да няма"Ох боли"
.
Модерните Емо и Ачо да не се сърдят за темата,но това си е пак отчет свързан с риболова
.
Без ракия,няма риболов
.
Re: За сома и пиячката.
Публикувано на: Нед Авг 25, 2013 23:40
от Pike1
Re: За сома и пиячката.
Публикувано на: Нед Авг 25, 2013 23:47
от franko
Мернах те и там.Много тънък бъзик към автора
.
Между другото ,нашите джибри с Бранко са почти готови.Чакам да спре да гасне клечката и сме при Мацака
.
Re: За сома и пиячката.
Публикувано на: Нед Авг 25, 2013 23:52
от Мънцата
Не мога да взема отношение по темата, аз алкохол не употребявам
Re: За сома и пиячката.
Публикувано на: Нед Авг 25, 2013 23:59
от Pike1
Мънцата написа:Не мога да взема отношение по темата, аз алкохол не употребявам
Седмичен БАН !!!
Re: За сома и пиячката.
Публикувано на: Пон Авг 26, 2013 0:01
от franko
Вземи ,та му го тури сега
.Таа ракия ,не прощава
.
Ангеле,овладей са
и си прочети л.с.
.