Много уклей на фидер..

vanko_nukata@abv.bg
Мнения: 105
Регистриран на: Пет Дек 13, 2013 13:47
Риболов: Риболов на плувка и спининг
Местоположение: село Ценово, област Русе
дал Браво: 16 пъти
получил Браво: 2 пъти

Много уклей на фидер..

Мнение от vanko_nukata@abv.bg »

Здравейте колеги.

Купувам храна за фидера за река, кука № 12, повод 0,12/0,14 , основно 0.22, хранилка 40-60 храма, става въпрос за река Янтра. Дълбочината при нас е около 1 метър на места по плитко и по дълбоко, но това е средното 1 метър. Та много уклей се закачат.. има ли някакъв метод или стръв при който да отбягвам уклея. Иначе в бързейте излиза мрена 1-2 кг., но още докато хвърля и обирам влакното вече има хванат уклей на куката..

Аватар
Bibooo
Мнения: 11
Регистриран на: Сря Юни 03, 2015 10:21
Риболов: feeder
дал Браво: 2 пъти
получил Браво: 2 пъти

Re: Много уклей на фидер..

Мнение от Bibooo »

Трябва стръвта да е по-голяма, в смисъл например грозд 5-6 бели, колкото куката може да побере. Ще я теглят, но няма да могат да я налапат.

vanko_nukata@abv.bg
Мнения: 105
Регистриран на: Пет Дек 13, 2013 13:47
Риболов: Риболов на плувка и спининг
Местоположение: село Ценово, област Русе
дал Браво: 16 пъти
получил Браво: 2 пъти

Re: Много уклей на фидер..

Мнение от vanko_nukata@abv.bg »

Bibooo написа:Трябва стръвта да е по-голяма, в смисъл например грозд 5-6 бели, колкото куката може да побере. Ще я теглят, но няма да могат да я налапат.

Ще пробвам да сложа колкото се може повече, а иначе куката № 12 на камасан с по-дългото рамо, сега ми казаха да пробвам като правя захранката да сложа пръст от картичина, с тази пръст като пада кошничката няма да отделя много храна във водата за да идват дребните рибки и повечко ще се задържа от обикновено в кошничката. И това ще пробвам. Но иначе ако не са уклей, то попчетата се побъркват да вземат... :x :x :cry:

Аватар
outsider
Мнения: 2469
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 44 пъти
получил Браво: 2407 пъти

Re: Много уклей на фидер..

Мнение от outsider »

Здравей колега. Отсяването на дребната риба става по два начина - заедно или поотделно: захранка и стръв. Храната , която не привлича дребосъка , или го привлича по-малко е тази , която практически не отделя частици - инертна , едрозърнеста храна , намокрена от предната вечер , пълна със зърна - жито , коноп , царевица , пелети.. Или - хранене с чист бял червей , само че трябва да си готов да вкараш литър или литър и половина. И оттам стигаме до стръвта - голяма , и която уклея да не може да сдъвче : едър земен червей , грозд бели , царевица , или директно протеинови топчета . Естествено , с тоя подход кълването се разрежда значително.
Успех!
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: IIIII IIIII II
2020: I

Д-р Дулитъл
Мнения: 1995
Регистриран на: Съб Дек 18, 2004 10:34
Риболов: мързелив
Местоположение: Мизия
дал Браво: 160 пъти
получил Браво: 104 пъти

Re: Много уклей на фидер..

Мнение от Д-р Дулитъл »

Този проблем на колегата ми е до болка познат...Доколкото усещам прави опити да лови бяла мряна в по-плитка вода на река с фидер.И въпросната мряна си иска бял червей най-вероятно.Проблема започва още с падането на монтажа върху водата-уклея е побеснял буквално и ако повода е по-дългичък,докато потъне кошничката гадовете вече са тръгнали по червеите на куката. и следват стръвта до дъното. А там чака орда от попчета.Пробвай с хранилка само за бял червей и скъси максимално повода,като сложиш голям грозд бели червеи.Идеята е стръвта да не се ,,вее" много след кошничката и съответно да ,,мърда"по-дълго време,докато я намери мряната преди попчетата да са я разръфали.Общо взето задачата е много трудна,щото тая гад попчето е неспасяем проблем-миналата седмица с кеф ръфаха 6 мм. пелета на рингче на р.Огоста,ужас някакъв :mrgreen:
Понякога си мисля, че за всичко е виновен Васко Кръпката. Той ни пееше по митингите: „Комунизмът си отива, спете спокойно деца.” И ние спахме. А те не спаха....

vanko_nukata@abv.bg
Мнения: 105
Регистриран на: Пет Дек 13, 2013 13:47
Риболов: Риболов на плувка и спининг
Местоположение: село Ценово, област Русе
дал Браво: 16 пъти
получил Браво: 2 пъти

Re: Много уклей на фидер..

Мнение от vanko_nukata@abv.bg »

Д-р Дулитъл написа:Този проблем на колегата ми е до болка познат...Доколкото усещам прави опити да лови бяла мряна в по-плитка вода на река с фидер.И въпросната мряна си иска бял червей най-вероятно.Проблема започва още с падането на монтажа върху водата-уклея е побеснял буквално и ако повода е по-дългичък,докато потъне кошничката гадовете вече са тръгнали по червеите на куката. и следват стръвта до дъното. А там чака орда от попчета.Пробвай с хранилка само за бял червей и скъси максимално повода,като сложиш голям грозд бели червеи.Идеята е стръвта да не се ,,вее" много след кошничката и съответно да ,,мърда"по-дълго време,докато я намери мряната преди попчетата да са я разръфали.Общо взето задачата е много трудна,щото тая гад попчето е неспасяем проблем-миналата седмица с кеф ръфаха 6 мм. пелета на рингче на р.Огоста,ужас някакъв :mrgreen:

Напълно си прав колега :D . Купих си болонеза тика сигнал 5 метра. Още на първия ден ходих да я пробвам как се държи въдицата.... такова сефтосване не бях прави никога.. 5 мрени.. едната е 2,5 кг. най малката беше само една и беше 1 кг. другите 3 по 1,5-2 кг. ... отивам на следващия ден пак... 10 човека.. как са разбрали ко е станало... чудо.. взимам фидера и отивам на един бързей където е плитко до кръста, но има мрени. Още докато падне кошницата и съм хванал уклей... а ако по някаква случайност не се хване уклей, то до 10 секунди попчето е нагълтало куката чак до кошничката... Посъветваха ме да слагам повечко пръст от картичина, захранки с вкус на сирене и кашкавал / за мрената / , ще пробвам и направо с хранилка за бял червей. Ще скъся и повода да видя какъв резултат ще има. Ако трябва ще взема по тежка кошница да потъва по бърже и да не може уклея да го настигне.. :lol: .. за белия червей ползвам камасан № 12 с дълго рамо и нижа по 6-7 червея, такива уклей хващам... сигурно са над 20 сантиметра / понеже преобладават дребните в реката / , доста едри . А освен на бял червей каква друга примамка мога да използвам за мрена ? Сещам се и за грозд торен червей. На бобонка / черна / на изтичане или на малко дънно олово до 5 грама също имаме доста успехи по река Янтра.

murphymet74
Мнения: 138
Регистриран на: Нед Мар 13, 2011 13:43
Риболов: На плувка и спининг
Местоположение: Силистра

Re: Много уклей на фидер..

Мнение от murphymet74 »

За стръв пробвай кубче кашкавал! Така уклея и попчетата ще те оставят на мира :tup:

Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на фидер”