Куки след пружина

comunikator
Мнения: 8
Регистриран на: Чет Юни 09, 2011 12:32

Куки след пружина

Мнение от comunikator »

Колеги на какви растояния връзвате куките след пружината,колко на брой куки?
Под пружината колко куки се слагат и на пружината ли се пъхат или се слага стръв на тях?
Говорим за лов на дребна риба до 500гр предимно каракуда.

Както се подразбира съм нов в занаята така да се каже :mrgreen:

Пещерски
Мнения: 128
Регистриран на: Нед Юни 21, 2009 19:40

Re: Куки след пружина

Мнение от Пещерски »

Подразбира се!
Започни от тук:
http://iara.government.bg/?page_id=280" target="window.open(this.href);return false;
Обърни внимание на чл.24!

comunikator
Мнения: 8
Регистриран на: Чет Юни 09, 2011 12:32

Re: Куки след пружина

Мнение от comunikator »

Ха за какво ми е тая Нормативна уредба,много добре знам че над 2 куки е бракониерство!?!!?
Ти ми отговори на 1/19та от въпроса!!!

comunikator
Мнения: 8
Регистриран на: Чет Юни 09, 2011 12:32

Re: Куки след пружина

Мнение от comunikator »

Някой ще каже ли все пак на какво разтоние се слагат куките една от друга - примерно ако са две.
И как е най добре да се връзват,аз ги правя на вирбел с възел без стопер иначе мн се оплитат.
Има ли смисъл под пружината да се слагат куки като за 2 години съм хванал само една малка каракудка на куката под пружината?

Бачо Илия
ПОСТОЯНЕН БАН
ПОСТОЯНЕН БАН
Мнения: 957
Регистриран на: Сря Авг 05, 2009 16:43
Местоположение: Карлово
получил Браво: 1 път

Re: Куки след пружина

Мнение от Бачо Илия »

comunikator написа:Някой ще каже ли все пак на какво разтоние се слагат куките една от друга - примерно ако са две.
И как е най добре да се връзват,аз ги правя на вирбел с възел без стопер иначе мн се оплитат................
Колега, разгледай подробно този монтаж и обясненията към него. Това е подобреният, фидерен вариант на това за което питаш. В твоя случай: ползваш пружина без куки на мястото на кошничката и една или две куки с къси поводи, над пружината:
Бачо Илия написа:
ringo_64 написа:Бачо в едно руско списание един руснак беше описал монтаж на хеликоптер,освен както ти го показваш ,имаше иоще един:повода с куката не повече от 5см.като на вирбелчето се слага 05мм шлаух ,итой стои щтръкнал.Пробвал съм го и ударите са невероятни.
И аз го ползвам; по-долу съм описал как се прави и как се "настройва":

Монтаж Хеликоптер с къс повод:

Като лових есента едни талъсмлии-шарани на Душанци и се сетих за монтаж с точно такова предназначение, който тогава не го направих поради липса на противоуплитащ шлаух и силиконови стоперчета в мен. Естествено и резултата на фидера беше никакъв от към едри риби (шаран и платика). Още по индикациите като цяло при риболова ми с директния телескоп, беше видно, че рибите са изключително предпазливи и редки: пълна липса на движение с часове и след това, без никакво предизвестие и индикации, рязко потегляне на плувката и ако не се засече в следващата част от секундата, следва незабавно изплюване на стръвта!!! Това положение се случва когато сравнително редките и понаплашени по-едри риби, не седят върху хранителното петно ( без значение дали то е за "директен/щека", "мач/болонезе" или "фидер"), а седят на един-два метра в страни или пред него, като периодично по някоя влиза със засилка в петното, грабва нещо което е по-отличаващо се и привлекателно (в случая- трите царевици и на куката) и пак излиза на скорост от петното, като при най-малкото съмнение или усет за нещо нередно- незабавно изплюва куката със стръвта. При риболова с директен е ясно- засича се незабавно при видима индикация за потегляне със стръв в устата, но при фидера дългите поводи могат да се окажат негативни в такава ситуация; особенно пък и ако фидера не е основния такъм на който се лови в момента. Пък и да е основния, поводите с дължина 70-100см са достатъчни за да има време за изплюване на стръвта, особено при повдигане или при тръгване в страни когато първоначално няма как да има индикации по връхчето! В такива ситуации е по-добре да се ползва един от вариантите на монтажа "хеликоптер"- с къс 5-7см повод и сравнително по-тежка хранилка за самозасичане. Ще постна снимки как се прави поетапно, с някои обяснения и каква е тактиката с него:

Изображение

На снимката са материалите за късия повод- сравнително по-дебело влакно за повод ( в случая е 0.18, за основно влакно 0.20-0.22), малки вирбелчета номер 12-18, противоуплитащ шлаух, по-едри силиконови стопери, оловни съчми и подходящи за съответната стръв и риболов куки...

Изображение

Отрязвам парче влакно за повод, връзвам куката със 6-8 навивков възел, в горния край връзвам клуп с 3 или 4 навивки на възела; отрязвам парче шлаух 2см( 0.7мм вътр. диам.) и го нанизвам на 5-7 сантиметровия повод както е показано на горната картинка.

Изображение

Монтирам повода за вирбела- прекарвам клупа през едното ухо, след това куката, шлауха и повода през клупа и стягам.

Изображение

Нанизвам първия силиконов стопер на основното влакно, нанизвам и вирбела с повода, притягам шлауха върху долното ухо на вирбела.

Изображение

Монтирам и притягам и втория силиконов стопер; между двата силиконови стопера трябва да има 1-2мм разстояние за да може вирбела с повода свободно да се върти около основното влакно. На повода щипвам и една малка съчма точно в долния край на шлауха за да се елиминира всякаква вероятност от повдигане. В края на основната линия монтирам вирбел с карабинка за бърза смяна на хранилките; монтирам и самата хранилка, която трябва да е с тегло поне 30гр, а за по-едри риби 40..50 с цел безотказното самозасичане. За по-тежките хранилки трябва да се ползват и по-големи вирбели с карабинки.
На горната картинка и на следващите две:

Изображение

Изображение

са показани и част от "настройката" на монтажа, която е изключително важна!!! Монтажа на повода може да бъде фиксиран както в непосредствена близост или на 15-20 см от куката- примерно при риболов на кефали със бели червей или на бързо "цъкащи" едри бабушки, така и на 70-100 см от хранилката при риболов на едри и предпазливи платики и шарани. При налапване на стръвта и потегляне, самозасичането обикновено предшества изплюването, а индикациите по върха на фидера са категорични и рязки: наличието на индикация означава риба на куката. Ако рибите които се ловят са шарани или едри платики, влакното трябва да е маркирано и свалено от клипса след замятането. Хранителното петно трябва да е много добре оформено като цяло още в началото, защото при този монтаж не може да се разчита на придърпването и местенето на куката върху конкретната захранка от конкретната кошничка; придърпването според мен дори е излишно, освен до толкова че да натегне линията в "работно " положение а куката със стръвта да лежи върху вече направеното петно или в близост до затворената хранилка с бели червеи.
По долу поствам и две картинки на цялостния монтаж в отвесно положение (преди замятане)- с отдалечен от хранилката повод и в непосредствена близост до хранилката:

Изображение

Изображение

Фактически с този монтаж и "настройката" му от една страна, куката със стръвта може да бъде на всякакви разстояния от хранилката; а от друга страна, късият 5-7см повод и сравнително тежката хранилка, осигуряват моменталното самозасичане в някои специфични и трудни за риболов ситуации!!!

Готови поводчета с куки за царевица и за "бял"; шлаухчетата са 1см., без съчми:

Изображение

п.п. Това на практика е, усъвършенствания фидерен вариант на хилядолетния монтаж "на дъно, с долна тежест и кука над нея, на къс повод"; даже някой ако иска може да си сложи и две куки, с два повода и четери силиконки- една за бабушки и една за шарани. :lol:
п.п. това, разбира се е само една идея... :idea: :fish4:

п.п.п. дори бих ти препоръчал ето този тип хранилки(frame), вместо пружините(без най-лявата на снимката по долу); със сигурност летят много повече и се замятат много по-точно:

Изображение

:wink:


nobreak
Мнения: 3
Регистриран на: Сря Юни 27, 2012 13:22
Риболов: на дъно

Re: Куки след пружина

Мнение от nobreak »

Какво се има в предвид с това "Ако рибите които се ловят са шарани или едри платики, влакното трябва да е маркирано и свалено от клипса след замятането"...?
Благодаря.

AK 47
Мнения: 14
Регистриран на: Нед Фев 05, 2012 20:08
Риболов: риболов на леко и на тежко

Re: Куки след пружина

Мнение от AK 47 »

nobreak написа:Какво се има в предвид с това "Ако рибите които се ловят са шарани или едри платики, влакното трябва да е маркирано и свалено от клипса след замятането"...?
Благодаря.
Има се в предвид това,че ако рибите са едри и влакното е на клипса при удар няма да сработи аванса и ще ти скъса.Затова вместо да го закачиш на клипса го оцветяваш с маркер за да си определиш дистанцията.

nobreak
Мнения: 3
Регистриран на: Сря Юни 27, 2012 13:22
Риболов: на дъно

Re: Куки след пружина

Мнение от nobreak »

Благодаря за отговора, но съм начинаещ и не мога да си обясня защо няма да заработи аванса....простете невежия :)

gogo_t
Мнения: 1
Регистриран на: Вто Окт 16, 2012 12:31
Риболов: Риболов на Плувка (подвижна,стационарна)
Риболов на Дъно

Re: Куки след пружина

Мнение от gogo_t »

Колега след като сложиш влакното на клипса(това е онова място не барабана на макарата което се закача кордата да не се размотава) при едра риба след като започне да развива аванс и стигне до клипса който ти преди това си застопорил няма как да се развива повече следователно при силна риба следва късане ;) чети и експериментираи :)

vlado_fidera
Мнения: 150
Регистриран на: Пон Мар 21, 2005 22:17
Риболов: най вече практикувам риболв с фидер и пикер
Местоположение: sofia
получил Браво: 4 пъти

Re: Куки след пружина

Мнение от vlado_fidera »

Колега аз използвам най вече ин-лайн хранилки с тегло 20 гр.Обикновено оставям хранилката да се движи свободно по влакното като на 1 педя над вирбела свързващ основното влакно с повода връзвам един страничен повод с дължина не повече от 7-10 см и кука чията големина зависи от това каква риба търся на фидера или пикера.Под вирбела връзвам повод с дължина 7-10 см.Ако искам да направя фиксирания монтаж то го правя така както е при риболова с метод-фидерите.Повода със стръвта оставам вътре в самата хранилка, а другият повод си остава на разстояние около педя над хранилката
"Няма значение къде ще ловиш риба, близо или далеч от дома си, ти ще намериш приятели, които никога няма да забравиш"-Джон Бейли.

carpbg
Мнения: 178
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 12:03
Риболов: шаранджийски
Местоположение: Перник
дал Браво: 8 пъти
получил Браво: 3 пъти
Обратна връзка:

Re: Куки след пружина

Мнение от carpbg »

comunikator написа:Колеги на какви растояния връзвате куките след пружината,колко на брой куки?
Под пружината колко куки се слагат и на пружината ли се пъхат или се слага стръв на тях?
Говорим за лов на дребна риба до 500гр предимно каракуда.

Както се подразбира съм нов в занаята така да се каже :mrgreen:
Това ли искаш да се получи?
Изображение

димитър1
Мнения: 42
Регистриран на: Нед Юли 10, 2011 16:48
Риболов: шаран

Re: Куки след пружина

Мнение от димитър1 »

май не го интересува какво ще се получи :D


Аватар
Ace@
Мнения: 4
Регистриран на: Съб Ное 24, 2012 13:45

Re: Куки след пружина

Мнение от Ace@ »

Ако сложиш 10 куки , можеш да хванеш и пазача . :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на шаран”