Метода на троха (снежинка)
Метода на троха (снежинка)
Привет на всички!
И веднага още една тема.
Някои колега може ли да сподели тънкостите на риболова със троха, на силно течение.
Пъстърва и ласпер дали се хваща, или само от миролюбивите, като морунай и червеноперка?
Говоря за риболова през зимата, сега.
И веднага още една тема.
Някои колега може ли да сподели тънкостите на риболова със троха, на силно течение.
Пъстърва и ласпер дали се хваща, или само от миролюбивите, като морунай и червеноперка?
Говоря за риболова през зимата, сега.
- kalinanimal
- Мнения: 976
- Регистриран на: Вто Дек 21, 2004 21:30
- Местоположение: Младост 4 :)
А ми четох някаде че, жабарите използват някъв хляб подобен на нашия козунак , който има много жилави нишки и доста тудно пада от куката. Оп намерих го: http://www.slrb-bg.com/italia.htm
Добре дошли под шарената сянка .
- babydoctor
- Мнения: 15953
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
- Местоположение: София
- дал Браво: 46 пъти
- получил Браво: 160 пъти
За бързо течение доброто тесто от клечка или спринцовка си остава незаменимо, за мирни риби, разбира се. Хващал съм скобар, черна мряна, каракуда и дори уклей на блесна, но едва ли ще хвана распер на качамак. А иначе, макар и трудно, този хляб се намира, вярно, че струва мама и тате.
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
- Майстор Саки
- Мнения: 4277
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:27
- Риболов: heavy spinning
- Местоположение: на р. Дунав около Свищов
- дал Браво: 26 пъти
- получил Браво: 10 пъти
Abe mai troha slagat avstriitsite, maistore i loviat iaki lasperi do 2 kg. Osven ako ne e bilo bialo pileshko meso, zashtoto deliaha vlasinki i gi vrazvaha na kukata.
Az biah si iztarval 4erveite (stanaha na kakavidi) i probvah na troha ama nishto. Posle probvah na dano na troha sas niakolko kakavidi i hvanah edna pastarva okolo 600-700 gr.
A na pluvkata samo edin goliam morunaj nad kilo, na kakavida.
Az biah si iztarval 4erveite (stanaha na kakavidi) i probvah na troha ama nishto. Posle probvah na dano na troha sas niakolko kakavidi i hvanah edna pastarva okolo 600-700 gr.
A na pluvkata samo edin goliam morunaj nad kilo, na kakavida.
--------------------------------------------------------------------------------
Абе май троха слагат австрийците, майсторе и ловят яки ласпери до 2 кг. Освен ако не е било бяло пилешко месо , защото деляха власинки и ги връзваха на куката.
Аз бях си изтървал червеите (станаха на какавиди ) и пробвах на троха ама нищо. После пробвах на дано на троха със няколко какавиди и хванах една пъстърва около 600-700 гр.
А на плувката само един голям морунай над кило, на какавида.
Абе май троха слагат австрийците, майсторе и ловят яки ласпери до 2 кг. Освен ако не е било бяло пилешко месо , защото деляха власинки и ги връзваха на куката.
Аз бях си изтървал червеите (станаха на какавиди ) и пробвах на троха ама нищо. После пробвах на дано на троха със няколко какавиди и хванах една пъстърва около 600-700 гр.
А на плувката само един голям морунай над кило, на какавида.
И още нещо ми направи впечатление при австрийците, напоследък при риболова на леко, зимата, на течение: изполтват телескопи със водачи от порядъка на 4,5 м и най-якото: макарите.
Едно време имаше едни гадни руски и много тракащи макари, като тези за мухарските пръчки, но със огромен барабан. Но тези са толкова чувствителни и безшумни, че течението оптимално ги върти(развива кордата) без да се запъва. Просто перфектно изпълнение. Не знам каква марка са тези макари, но явно е голям гъдел и се вманиачвам само като гледам как се работи, със една такава. А като удари големият морунаж или ласпер, просто се придържа леко със пръста, за да не се върти твърде бързо и да се поизмори рибата, а след това се навива. Дори и рибата да тръгне към мене, със няколко навивания веднага се изпъва линията, таи-като барабана(самата макара) е доста голям. Не ми стана ясно как е закрепването на макарата към пръчката, но и това ще разбера следващият път.
Едно време имаше едни гадни руски и много тракащи макари, като тези за мухарските пръчки, но със огромен барабан. Но тези са толкова чувствителни и безшумни, че течението оптимално ги върти(развива кордата) без да се запъва. Просто перфектно изпълнение. Не знам каква марка са тези макари, но явно е голям гъдел и се вманиачвам само като гледам как се работи, със една такава. А като удари големият морунаж или ласпер, просто се придържа леко със пръста, за да не се върти твърде бързо и да се поизмори рибата, а след това се навива. Дори и рибата да тръгне към мене, със няколко навивания веднага се изпъва линията, таи-като барабана(самата макара) е доста голям. Не ми стана ясно как е закрепването на макарата към пръчката, но и това ще разбера следващият път.
- Майстор Саки
- Мнения: 4277
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:27
- Риболов: heavy spinning
- Местоположение: на р. Дунав около Свищов
- дал Браво: 26 пъти
- получил Браво: 10 пъти
Да не би да става дума пак за тия прословути Сентърпини, за които има пусната вече отделна тема?!
Иначе за расперите - незнам, струва ми се странно - или там, по Австрийско ври от гладни распери, или пък може да не е било хляб...
Иначе за расперите - незнам, струва ми се странно - или там, по Австрийско ври от гладни распери, или пък може да не е било хляб...
Make Love & Ribolov!
I Fish, Because The Voices In My Head Tell Me To...
- Coarseman
- Мнения: 8967
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 10:06
- Местоположение: Globetrotter wannabe...
- получил Браво: 8 пъти
А да не би пак да си имаме работа с различни имена на риби.
Примерно и на Кърджали ловят распери на бял червей,само дето не са распери а морунажи,та на такова ми прилича.
Не знам де,ама ми се струва че истински распер ше фанеш на троха само на триесе и шести февруари.
Колкото до макарите-определено на сентърпин отива работата.
Примерно и на Кърджали ловят распери на бял червей,само дето не са распери а морунажи,та на такова ми прилича.
Не знам де,ама ми се струва че истински распер ше фанеш на троха само на триесе и шести февруари.
Колкото до макарите-определено на сентърпин отива работата.
Задобрявате ваща мама!!!
...dukkha nirodha...
...dukkha nirodha...
- Майстор Саки
- Мнения: 4277
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:27
- Риболов: heavy spinning
- Местоположение: на р. Дунав около Свищов
- дал Браво: 26 пъти
- получил Браво: 10 пъти
За познаването, ги познавам.
Дали му казваме ласпер(по русенско така му викат) или разпер(както си го пише по книгите) е все тая. Но наистина удря веднага след като падне във водата. Явно хишническият инстикт надделява.
А за тези макари, явно за онези става въпрос. Това ли е най-новият гъдел във момента?? Гледам че са ги издокарали на блясък та се не знае. Имаше един маниак, със позлатена. Но не мога да отрека че страшно сам се закръстил и аз да си закупя. Не ми стана ясно сам как се замята на 6-7 метра нагоре по течението. Иначе само ако я пускам пред мене и я оставя да отиде на 10 метра надолу, губя около 1/3 от пътя, което значи повече замятаня.
Та пак за метода на троха. Явно си е точно метод за язовир, защото течението не оставя никакъв шанс. Има ли някоя тънкост, като памук или нещо такова?
Дали му казваме ласпер(по русенско така му викат) или разпер(както си го пише по книгите) е все тая. Но наистина удря веднага след като падне във водата. Явно хишническият инстикт надделява.
А за тези макари, явно за онези става въпрос. Това ли е най-новият гъдел във момента?? Гледам че са ги издокарали на блясък та се не знае. Имаше един маниак, със позлатена. Но не мога да отрека че страшно сам се закръстил и аз да си закупя. Не ми стана ясно сам как се замята на 6-7 метра нагоре по течението. Иначе само ако я пускам пред мене и я оставя да отиде на 10 метра надолу, губя около 1/3 от пътя, което значи повече замятаня.
Та пак за метода на троха. Явно си е точно метод за язовир, защото течението не оставя никакъв шанс. Има ли някоя тънкост, като памук или нещо такова?
- babydoctor
- Мнения: 15953
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
- Местоположение: София
- дал Браво: 46 пъти
- получил Браво: 160 пъти
Не бе, Фен, никъв памук, става и със среда от съвсем пресен нашенски хляб - щипваш от средата и после го щипваш на куката. Е, естествено, това се прави преди всяко замятане. И пак повтарям, личното ми мнение е, че тестото е по-добро. С него, като извадиш гола кука, си сигурен, че си проспал кълвиното. Иначе дори и в бързей все остава по нещо. Наслука!
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
- Coarseman
- Мнения: 8967
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 10:06
- Местоположение: Globetrotter wannabe...
- получил Браво: 8 пъти
Fen,щом казваш че са распери-така да е,баси гладните риби се пак-питай наште дунавски майстори дали по нашия край можеш да хванеш такава риба по тоя начин.
За сентърпините-ми предполагам че се замята трудно и иска тренДировки,макар че си мисля че те са направени по-скоро за пускане надолу по течението,както и да е-като си купиш ше кажеш кое как е.
А иначе за трохата можеш да питаш Plamen-тва е един от хората,които най-ги разбира тея неща в Бг,перфектен метод за риболов на течение.Има дори специални типове хляб-само за риболов,които остават свежи и жилави много време след като отвориш опаковката.
Ако наблизо покрай теб има дилър на Sensas-провери го,мисля че те предлагат такъв хляб,после щипваш малко парченце от средата (някои казват че е по-добре да ползваш тези части които са близо до кората),слагаш го на куката и леко го стискаш по стъблото,така че тва което покрива извивката и контрата да е пухкаво-абе правиш си троха с една дума,после храниш с нещо в което не е лошо да има и хляб и почваш да ги дърпаш.
За сентърпините-ми предполагам че се замята трудно и иска тренДировки,макар че си мисля че те са направени по-скоро за пускане надолу по течението,както и да е-като си купиш ше кажеш кое как е.
А иначе за трохата можеш да питаш Plamen-тва е един от хората,които най-ги разбира тея неща в Бг,перфектен метод за риболов на течение.Има дори специални типове хляб-само за риболов,които остават свежи и жилави много време след като отвориш опаковката.
Ако наблизо покрай теб има дилър на Sensas-провери го,мисля че те предлагат такъв хляб,после щипваш малко парченце от средата (някои казват че е по-добре да ползваш тези части които са близо до кората),слагаш го на куката и леко го стискаш по стъблото,така че тва което покрива извивката и контрата да е пухкаво-абе правиш си троха с една дума,после храниш с нещо в което не е лошо да има и хляб и почваш да ги дърпаш.
Задобрявате ваща мама!!!
...dukkha nirodha...
...dukkha nirodha...
- Левака
- Мнения: 5158
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 12:13
- Местоположение: София
- дал Браво: 11 пъти
- получил Браво: 5 пъти
Ей Корсе тези спец хлебчета за риболов се подготвят предварително,филийка от хляба се увива във влажна кърпа и след това се слага на куката.В BG също почнаха да го произвеждат този хляб.
Убий глупака с мълчание.
http://sladkarnica-jasi.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://sladkarnica-jasi.com/" onclick="window.open(this.href);return false;