Риболов на кефал...

Които си пада по риболова на леко с плувка, да погледне тук и да свери часовника си с другите колеги.
valkil
Мнения: 30
Регистриран на: Съб Окт 01, 2016 20:07
Риболов: морски, речен
Местоположение: Маказа
дал Браво: 6 пъти
получил Браво: 69 пъти
Обратна връзка:

Риболов на кефал...

Мнение от valkil »

Да споделя ако може за ловенето на кефал :) На река през топлите месеци използвам за стръв основно консервирана царевица от най близкият супермаркет на марките виктория или фемилекс, защото имат по едри и по твърди зърна. Търсиме по едри кефали и един два дни преди риболова захранвам вира с царвицата. В деня на риболова и преди да опъна въдицата захранвам пак с една - две шепи царевица, да свикне рибата, че е безопано да се храни щото кефала е много плашлив. Ако водата е бистра използвам тъмна плувка 1 - 1.5 гр. ако водата е леко замътнена, плувката няма значение. При замятането ако до една минута няма удар придърпвам леко защото царевичното зърно с яркият си жълт цвят имитира и блесна и така....Не, че не кълве на червей, бял или торен, но на царевица се елиминират маломерните кефали и други малки рибки. За трофейни кефали най добрата стръв е малки жабчета, скакалци или змиорки на дъно. На стръв змиорка(някъде му викат симеонче) В язовири където има кефал, костур или щука змиорката е една перфектна стръв, издържа дълго и не стои мирна на куката Да допълня. И когато аз си помислих, че съм царя на риболова на кефал :) се появи един колега от Пловдив и на мухарка за пъстърва ги скъса големите кефали. По малките ги върна обратно а по големите ги подари на един пенсионер, който беше там и още разправя легенди за него .Така че кефала не е лесна риба..-

Коста Марков
Мнения: 151
Регистриран на: Пон Дек 20, 2010 21:39
Риболов: allrounder, но дупки у вода не копаМ, с пластмаси не тропам.
Местоположение: Монтана
дал Браво: 2 пъти

Re: Риболов на кефал...

Мнение от Коста Марков »

Колега, не зная, как с тая царевица си решил, че си царя на кефала, но както и да е... Не бях влизал от 16.03.2016г. но понеже темата ми е болна, даже реших и един коментар да пусна.
Аз съм страстен любител на речния риболов, като преди 27 години започнах точно с кефалчетата по реката (тогава бях едва на 6 и не му разбирах много, нашите разбира се не ме пускаха на язовир Огоста сам и аз ходех на село по реката - винаги съм бил фен точно на тази риба).
Определено няма как сложим граници на перфектната плувка - като почнеш от перо от гъска с шлаухчета от маркучета за болнична система и на един метър повод - кука със скакалец без утежнение, та стигнеш до Shimano Antares 6m. с плувка 5 - 6 грама, за да можеш да я държиш в дебелите бързеи на Искър (а някои колеги и по-тежки плувки ползват...).
Стръв най-подходяща! При речния кефал такова твърдение не съществува. Може би най-стандартната стръв за студените месеци е бял червей - много и яко подхранване с прашка.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theater
Лятото вече всичко е според ситуацията, водоема, навиците на рибите и т.н.
Ето ти летен пример от риболов на дива слива - Джанка:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theater
Гарантирам ти, че сега в студа, ако идеш да висиш на Джанка, череша, вишна, черница (все плодове, на които кълве, но в точно определени моменти и ситуации) няма да хванеш нищо, та ако ще и една седмица да не си тръгнеш...
От деня на снимката по-горе имам час и нещо неуспешни опити на жабче (което ти считаш за неустоим деликатес за кефала, както и на малка рибка - нъцки... на джанката за два часа 3 удара и резултатът съм ти го показал визуално).
Кефалът доказано взема и на щурци, скакалци, пчели, ларви от колорадски бръмбър... даже на гол охльов, закачен за гърба и леко цепнат от страни, за да му се покажат вътрешностите, пиявици, черва от кокошка (колкото и странно да ти звучи), далак, парченца черен дроб.
100% съм пропуснал нещо (а и в бодилите на магарешкия трън има червеи, на които кълве, камола, вердевас, жълъдов червей и т.н.).
На кратко има универсална стръв, на която можеш да ловиш през по-голямата част от годината и страшно много по-нестандартни методи, които се ползват при по-специфични ситуации. Не мога да опиша всички, но ако ти е интересно, как пък точно е станало на някоя, конкретна стръв и защо, питай и ще ти отговоря.... Специално за клен, к'вото и да ме питаш, мисля, че ще се справя някак си с отговора....
Един час свободно време да ми изпадне, веднага отивам за два часа на риба!!!

Коста Марков
Мнения: 151
Регистриран на: Пон Дек 20, 2010 21:39
Риболов: allrounder, но дупки у вода не копаМ, с пластмаси не тропам.
Местоположение: Монтана
дал Браво: 2 пъти

Re: Риболов на кефал...

Мнение от Коста Марков »

Ето и един северозападен виц за речен кефал:
Отваам язе еднъж у ГромОшин (с. Громшин, обл. Монтана) на мосто за риба. Бе за клен тогива, ама ми се свръшиа чръвете. К'во да прайм?
Гледам една змия заапала жаба от къде гъзо и ше е еде. Сетих се, че като миничък съм ловил кленове на жабе и бръже си отврътех капачето на пльоската с рикиата. Полях змията, она се уплаши и плювна жабето. Ритнах язе змията у водата, така къ си се беше сгръчилана на топка и зимах жабето. Фръгам си доле до мосто и съм се улисал, а по едно време нещо ме сеца по крачольо. Коги кво да видим?!?
ТАА ГАД ЗМИЯТА ПЛЮВНАЛА УЩЕ ДВЕ ЖАБИ ПРЕДИ МЕНЕ, ЗИНАЛА, СЕДИ, ЧЕКА И СОЧИ С ОПАШКА КЪДЕ КОФАТА, ДЕКА СИ БЕ ЗАКРЕПИЛ ОСТАНАЛАТА РИКИА!!!
Един час свободно време да ми изпадне, веднага отивам за два часа на риба!!!

Мунчо
Мнения: 16608
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 409 пъти
получил Браво: 916 пъти
Обратна връзка:

Re: Риболов на кефал...

Мнение от Мунчо »

valkil написа:... При замятането ако до една минута няма удар придърпвам леко защото царевичното зърно с яркият си жълт цвят имитира и блесна и така...
Адмирации за мерака за споделяне, иначе - ужас като цяло...
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ

Аватар
ICO69
Мнения: 123
Регистриран на: Пон Дек 14, 2009 18:11
дал Браво: 53 пъти
получил Браво: 21 пъти

Re: Риболов на кефал...

Мнение от ICO69 »

Не знам дали имитира блесна, но царевицата е перфектна стръв за едър кефал, когато искаш да отсееш дребосъка...Особено на пролет... :D

valkil
Мнения: 30
Регистриран на: Съб Окт 01, 2016 20:07
Риболов: морски, речен
Местоположение: Маказа
дал Браво: 6 пъти
получил Браво: 69 пъти
Обратна връзка:

Re: Риболов на кефал...

Мнение от valkil »

ICO69 написа:Не знам дали имитира блесна, но царевицата е перфектна стръв за едър кефал, когато искаш да отсееш дребосъка...Особено на пролет... :D
Те това исках да споделя с колегите, че на стръв царевица отпадат дребните кефалчета, уклейките и мрените. Търсите едър кефал, един от методите е този. Два три дни преди риболова хвърляте една кутия сладка царевица във вира, в който ще ловите, в деня на риболова захранвате пак с царевица, ловите и след това пускайте коментари във форума дали е бил успешен риболова ... :)

Аватар
babydoctor
Мнения: 15953
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
Местоположение: София
дал Браво: 46 пъти
получил Браво: 160 пъти

Re: Риболов на кефал...

Мнение от babydoctor »

valkil написа:ако до една минута няма удар придърпвам леко защото царевичното зърно с яркият си жълт цвят имитира и блесна и така....
Абсолютно прав си, учените са доказали, че менюто на речния кефал се състои главно от блесни... :D
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???

Младен Маринов
Мнения: 382
Регистриран на: Пет Окт 05, 2007 10:39
Риболов: Плувка, фидер.
Местоположение: София
дал Браво: 8 пъти
получил Браво: 22 пъти

Re: Риболов на кефал...

Мнение от Младен Маринов »

valkil написа: Два три дни преди риболова хвърляте една кутия сладка царевица във вира, в който ще ловите, в деня на риболова захранвате пак с царевица, ловите и след това пускайте коментари във форума дали е бил успешен риболова ... :)
Аз винаги така правя: в сряда си взимам отпуск, вдигам се от София и отивам на дългия вир на Койнаре да хвърля една кутия с царевица и се прибирам. След това в събота като отида и ги сцепвам - кило-две, кило-две и т.н.
Абе откъде се взехте вече все таквиз убавци в тоя форум, да попитам язе...?
RUNNING WILD написа:...CATCH AND FRY.....батенце...

Аватар
babydoctor
Мнения: 15953
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
Местоположение: София
дал Браво: 46 пъти
получил Браво: 160 пъти

Re: Риболов на кефал...

Мнение от babydoctor »

Темата си е безумничка, като се има пред вид всеядността на кефала. Като дете всяко лято съм ловил на десния бряг на Ст. кладенец, в резервата, само на скакалци, 25-30 см. кефали, гол след гол. А ако се навиех да обърна 1-2 кубика камъни и да си наловя щурци, излизаха по 1+ килограма. Това без всякаква захранка. 70-80-90-тте години го ловях само на тесто от клечка, по Струма, Искър, Тополница и др. За захранка мятках от време на време по шепа жито, до 2 кг. за ден. Ловях и на него по обяд, когато напечеше и кефалите се изтеглят в бързеите, там тестото даваше фира от дребосък, а и от самото течение. Капитални съм ловил когато изпускат Лобош, на влашка плувка на джанка. Или пак на тесто, но зимата, обикновено час преди да се мръкне. Също лятото, на дъно, на жабе или рибе, като седнем на ракията. Най-големият ми е 3.8 кг., уловен в македонията на 15 см. мряна и кука 6/0 - хвърлях за сом, удари около полунощ. От почти 20 години ловя само на изкуствена стръв и доволно захранвам с нея :D Връщам всичко обратно, поради две причини - ниските вкусови качества на кефала и бавния му темп на растеж...Да не говорим, че има места, като Искърското дефиле, където не знаеш каква част от Менделеевата таблица е наблъскана в него. В заключение ще кажа, че за кефала никакви обобщения не са валидни. През 75-та бях на есенна бригада в Калугерово, на Тополница. Моментално скокнах на стоп до София за въдицата и ги почнах. Т.Е., те ме почнаха. Реката страхотна, пробвах на какво ли не - не и не, пипане нямах. А покрай мен се изнизваха местните с пълни торбета и кошчета, та чак на някои им стърчеше по някоя глава на някой по-голям. На третия ден не издържах и попитах един на какво ловят. Е как на кво бе, синко - на грозге...А гроздета наоколо колкото искаш, та похванах и аз, но бригадата беше към края си, та...
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???

Коста Марков
Мнения: 151
Регистриран на: Пон Дек 20, 2010 21:39
Риболов: allrounder, но дупки у вода не копаМ, с пластмаси не тропам.
Местоположение: Монтана
дал Браво: 2 пъти

Re: Риболов на кефал...

Мнение от Коста Марков »

Смалко елементи на разсъждение в първия си коментар по темата, се опитах да изкажа мнение, подобно на това на babydoktor. А именно - не може да се обобщи, как точно трябва да се лови клен на безотказна стръв, която видиш ли винаги работи!
ОБАЧЕ МОЖЕМ ДА ИЗПОЛЗВАМЕ ТЕМАТА ЗА СПОДЕЛЯНЕ НА КОНКРЕТНИ ПРИНЦИПИ ЗА КОНКРЕТНИ СИТУАЦИИ, В КОИТО ДАДЕНА НЕСТАНДАРТНА СТРЪВ БИ БИЛА ПОДХОДЯЩА ЗА СЛУЧАЯ (извинете за главните букви, но те са за заостряне на вниманието с цел предложение за леко изменение на настоящата тема, дайте си мнението дали сте съгласни).

Иначе относно подхранването. Според мене, особено по реката, не бива да се опитваме да привичаме кленове с подхранване. Изключение прави подхранването с бял червей, когато ловим на бял червей, камола и вердевас (обикновено в студеното време, когато естествената храна на клена е много оскъдна и ние целим да предизвикаме инстинкта му да се храни, след като вече гладът му е притъпил естествения инстинкт за самосъхранение и прослувутата мнителност и хитрост на тази риба).
Не пишете за подхранване с други работи, щото ще прочете някой шаранджия и като иде на барата с една кобра и един чувал джанки.... :D :lol: :lol:

И да добавя само за отсяването на дребосъци с царевица рано пролет... Ми вместо да ни карате с коегата от София, да ходим в сряда да подхранваме с царевица, що не пробвате на пиявици (примерно), или на по-големи гроздове бял червей, или на камола. Вариянти за отсяване, колкото щеш, когато все още не е толкова топло времето...

Понеже предложих да си говорим за конкретни методи или стръв, ще си дам мнението за ловенето на дребни плодчета (вишни, череши, черници, джанки, грозде). Направило ми е впечатление през годините, когато не знаех що е болонеза и макара за ияду лева + 2 кила бел чръв, че кленът яде по вировете най-много такива плодчета, които по една или друга причина му носи водата. Лично съм гледал с часове, как от един Дуд (така казват на Черницата по монтанско) падат във водата дуди (черници) и от долу са се строили кленове по кило, които налитат като оси... ОБАЧЕ! Кълвът през тази част от годината, през която падат плодовете (явно биологичният им часовник така ги е научил). Най много по Огоста кълве на джанки, когато дойде време и самите плодове да озреят... Така чееее на компоти през зимата да не се разчита.
Толкова от мене, за да не ставам досаден.
Един час свободно време да ми изпадне, веднага отивам за два часа на риба!!!

Аватар
ICO69
Мнения: 123
Регистриран на: Пон Дек 14, 2009 18:11
дал Браво: 53 пъти
получил Браво: 21 пъти

Re: Риболов на кефал...

Мнение от ICO69 »

Аз пък не виждам защо му скочихте на колегата...Той просто сподели своя метод на ловене на кефал...Не виждам да е писал че трябва да ловим само на царевица...И не всички живеем в София...Аз съм на 5 минути от Марица и ходя да си захранвам когато си поискам и не само за кефал...Така че не с рогата колеги... :D Когато ходя за кефал го ловя основно на царевица,бял и кускус...Тъй като ми дават добър резултат, не се занимавам с други видове стръв..Някак си не мога да си се представя да гоня скакалци по поляните, примерно.... :lol: :lol: :lol:

Д-р Дулитъл
Мнения: 1995
Регистриран на: Съб Дек 18, 2004 10:34
Риболов: мързелив
Местоположение: Мизия
дал Браво: 160 пъти
получил Браво: 104 пъти

Re: Риболов на кефал...

Мнение от Д-р Дулитъл »

Ловил съм клен по Огоста и по Скът на :бял червей,торен червей,камола,ларвите на тая гад в магарешкия бодил,търтей,жито,млечна царевица от кочана,сладка царевица от консерва,рибка-виолетка,малка таранка,жабета,попово прасе,джанка,черница,черен щурец,парче от свински далак,пиявица...Може и да пропуснах нещо...Относно захранването-тая история съм я разказвал и друг път,звучи като виц,но не е:
-И двата подхода към моста при село Гложене,над Огоста са много шибани,особено този откъм Мизия.Редовно мантинелата е изкъртена,наскоро изкъртиха и бетонния парапет преди моста,има и жертви.Та преди десетина години някакъв бързак със зърновоз,натоварен с царевица не успя да вземе гореописаният завой и се метна преди моста директно до Огоста.Съответно в Огоста се изсипаха няколкостотин килограма царевица,може и да е била и повече.Дъното под моста се жълтееше.Това се случи някъде към края на октомври.И клена се разкълва на царевица от консерва,ама яко.Първо започна да взема под моста,след това и по цeлия вир нагоре.И си кълва през целия ноември,докато температурите паднаха трайно под нулата.Няма да ви описвам колко празни консерви от царевица останаха по брега :mrgreen: .
Понякога си мисля, че за всичко е виновен Васко Кръпката. Той ни пееше по митингите: „Комунизмът си отива, спете спокойно деца.” И ние спахме. А те не спаха....

Аватар
ICO69
Мнения: 123
Регистриран на: Пон Дек 14, 2009 18:11
дал Браво: 53 пъти
получил Браво: 21 пъти

Re: Риболов на кефал...

Мнение от ICO69 »

Относно захранването, кефала е риба която перфектно се контролира със захранка....На Марица например много трудно, да не кажа невъзможно е да прехраниш рибата...Виж на по малките рекички захранвам много пестеливо....

Аватар
babydoctor
Мнения: 15953
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
Местоположение: София
дал Браво: 46 пъти
получил Браво: 160 пъти

Re: Риболов на кефал...

Мнение от babydoctor »

Мисля, писах, че 20+ тодии кефала с0ъм го ловил на тесто от клечка. Клен не съм ловим, защото толкова на североизток не съм ходил. За захранката..Като докторувах в Кюстендил един ме нави да го водя на риба на любимия си вир в ПЕЛАтИКОВО, НОСЕШе два пластмасови чувала. Метна единияя във вира и кефалът полудя. Той ги напълнил с кръв от кланицата...Аз иначе с жито си захранвах...
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???

Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на леко”